Top News
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO

Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.

Sunt copiii talentați ai Botoșaniului. Și de multe ori aflăm despre ei prin intermediul unor concursuri naționale – Românii au talent, Vocea României, Vedeta Populară etc. – unde reușesc prestații excepționale și primesc aplauze la scenă deschisă.

 

 

Fata cu acordeonul

 

Așa s-a întâmplat, în acest an, cu Andreea Gheorghiță, odată cu apariția în emisiunea Românii au talent. 

 

Andreea Gheorghiță, necunoscută la ea acasă, a devenit într-o singură zi ”Fata cu acordeonul”, povestea ei impresionând milioane de oameni.

 

 

A moștenit talentul din familie. Străbunicul ei a cântat la vioară, iar unchiul la orgă. Ea cântă la acordeon. Dar îi place și să joace șah, să pescuiască și chiar să umble la fotbal. Însă și mai surprinzătoare este pasiunea ei pentru mecanică.

 

“Sunt printre singurele femei cu acordeonul, dar încerc să devin și eu mai populară cum sunt celelalte fete din țările străine”, a mărturisit Andreea atunci când s-a prezentat la Românii au talent.

 

Este frumoasă, delicată, carismatică și are un umor atrăgător. Andreea Gheorghiță, din Nichiteni, are 14 ani și un viitor strălucit în față.

 

 

Fata cu cobza

 

Mai mică decât Andreea, dar nu mai puțin talentată, este Miruna Iustina Gireadă. 

 

Dacă Andreea Gheorghiță este ”Fata cu acordeonul”, Miruna Iustina Gireadă este ”Fata cu cobza”.

 

Cântă de mică, are un respect aparte pentru portul popular românesc și tot ce înseamnă artă. Chiar dacă cel mai adesea este văzută cu cobza în brațe, Miruna este și o excelentă solistă populară. Și nu doar atât! Studiază vioara la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, unde tocmai a finalizat clasa a III-a.

 

 

În urmă cu numai o săptămână a obținut Premiul I la Concursul de interpretare a Concertului, ediția a XIV-a.

 

Rezultatele micii artiste sunt remarcabile, amintind doar participarea, nu demult, la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu”, ediția a XXX-a, unde a obținut Premiul II la Cobză și Premiul I la Canto tradițional, cu sprijinul și îndrumarea a doi mentori: prof. Alina Huțu (Școala Populară de Artă ”George Enescu”, unde Miruna a absolvit deja primul an la Canto) și prof. Florin Ciobanu.

 

 

Cobza, de la magie la tradiție

 

Este considerat a fi un instrument magic, fiind întâlnit în special ca acompaniament în formațiile de lăutari. Se spune, de altfel, despre cobză că este ”instrumentul lăutarilor autentici”.

 

Istoria cobzei în România se îmbină cu legenda, cu misterul, dar mai ales cu figuri celebre de muzicanți, de la Barbu Lăutaru (”starostele și cobzarul”) la Grigore Kiazim.

 

În zilele noastre, foarte puțini artiști se apropie de cobză. Însă este de ajuns să îi amintim pe Tudor Gheorghe sau pe mai tânărul său coleg, Bogdan Simion, pentru a înțelege că vorbim despre un instrument care are nu doar prezent, ci și viitor.

 


(Bogdan Simion)

 

Specialiștii vorbesc despre o revalorizare a instrumentelor străvechi, iar Miruna Iustina Gireadă, din Botoșani, este un exemplu în acest sens.

 

 

”Cântă, cântă cobza mea”

 

În urmă cu trei zile, Miruna Iustina Gireadă a lansat cântecul ”Cântă, cântă cobza mea”, care se bucură deja de mii de vizionări pe YouTube.

 

Când este voios, românul cântă. Când este trist, cântă. Când iubește cântă.

 

 

”Cântecul este și va fi izvor de bucurie și de viață a românului, o parte organică a existenței poporului nostru. În acest sens, am ales ca în acest cântec de suflet să valorific instrumentul arhaic cobza care, prin sunetul său inconfundabil, are rol de punte între generații și pune în valoarea frumusețea și unicitatea tradițiilor populare românești”, ne transmite Miruna Iustina Gireadă.

 

Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
IMAGINI surprinse lângă Botoșani, un băiat distruge un stâlp de iluminat public, tatăl lui a aruncat cu bărdița după primar – VIDEO
Actele de vandalism asupra bunurilor aflate pe domeniul public sunt în continuare mai multe decât ar trebui.
2 milioane de euro! Mastodont scos din nou la vânzare, ”castelul” rămas neterminat se vinde acum la jumătate de preț - FOTO
În urmă cu şapte ani, aceeaşi clădire era scoasă la vânzare cu prețul de pornire de 4 milioane de euro.
De neoprit: Femeie arestată pentru tentativă de omor după ce a rupt pentru a doua oară în bătaie un bărbat, nefericitul a contraatacat cu o lopată
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei  femei pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de  omor calificat. Respectiva se afla la a doua astfel de faptă, după alta comisă în 2015, la Botoșani. 
Iftime, singurul ne... bugetar cu microfon, semnal de alarmă: Am ajuns într-o asemenea sărăcie încât ”nu cred că mai avem nevoie de contabili” fiindcă n-o să mai aibă ce socoti
Lăsând deoparte contabilii, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a fost singura persoană provenită din mediul privat care a luat cuvântul la festivitatea organizată la mijlocul săptămânii de Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Disperare pe piața muncii: Un fermier a publicat fluturașul de salariu al unui cioban ca să convingă oamenii să se angajeze
Anii 90 și prima parte a anilor 2000, în care botoșănenii căutau cu disperare locuri de muncă, a devenit istorie. Indiferent de domeniu, privații găsesc tot mai greu oameni dispuși să muncească.
Toamnă de excepție la Filarmonică: De la celebrul naist Gheorghe Zamfir la managerul Operei Naționale, de la dirijorul premiat de Casa Regală la surpriza Ozana 
După ce a concertat în toată lumea, în America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia și Africa, naistul nepereche al lumii va sosi în sfârșit și la Botoșani. 
ÎNCEPUT de sezon! FC Botoșani și-a prezentat achizițiile, Mihai Teja cu gândul la debut – VIDEO & FOTOGALERIE
Șapte jucători au fost prezentați vineri dimineață la sediul clubului botoșănean înainte de startul noului sezon competițional.
Muzeul fără nume care a fost amenajat într-un bar de lângă Piața Centrală din Botoșani – VIDEO & FOTOGALERIE
Pentru că nu a găsit deschidere la nicio instituție pentru a-și îndeplini visul, un botoșănean a amenajat un muzeu într-o locație inedită.A ales un bar din zona Pieței Centrale.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sunt momente în viața de zi cu zi când e foarte civilizat Marius Croitoru, dar își pierde rezistența asta în timpul meciurilor. Am avut și aici la Botoșani câteva situații, se certa cu presa. Încercam să-l calmez, dar nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9264 lei
USD
Dolarul SUA
4.8175 lei
CHF
Francul elveţian
5.0450 lei
GBP
Lira sterlină
5.8439 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6196 lei
XAU
Gramul de aur
276.7076 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2481 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3478 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7386 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2003 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6620 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.2 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
25.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.