Top News
ȘEDINȚĂ de urgență în biroul primarului pentru situația tramvaielor, șeful Eltrans chemat pentru explicații – SOLUȚIA de viitor apropiat

După incidentul grav de vineri după amiază soldat cu avarierea unui taximetru și o amendă record aplicată societății Eltrans, primarul Cătălin Flutur a comandat o ședință la prima oră, în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019.

Eroare umană la accidentul de vineri

 

Directorul societății Eltrans a arătat că incidentul a avut loc din cauza căii de rulare, deja mult prea învechită pentru a mai putea fi folosită și nu de tramvai, contrar opiniei generale din Botoșani care pune aceste deraieri pe seama anticității acestor mijloace de transport.

 

Și au fost identificate și erorile care au dus la accidentul de vineri.

 

„Nu există o cauză obiectivă. S-a întâmplat că nu știu ce a fost. Noi luăm în calcul o uzură foarte accentuată a căii de rulare și o manevră greșită a vatmanului sau ceva la tramvai. Dar ieri am chemat șeful de depou și am inspectat tramvaiul. Nu are nimic la burghiu, totul este în regulă. Rămâne doar eroarea de manevraj a vatmanului sau uzura accentuată. Sau cele două coroborate”,

Victor Ivănescu, director general SC Eltrans SA

 

Vatmanul care este pensionar dar care a rămas în activitate pentru că nu a avut cine să îl înlocuiască nu și-ar fi dat seama că tramvaiul a sărit pe dală și nu mai este pe șină. Când a făcut-o a fost prea târziu.

 

Director băgat în ședință

 

Primarul Cătălin Flutur a avut o discuție în această dimineață cu directorul societății Eltrans, Victor Ivănescu dar și cu secretarul general al Primăriei, Oana Georgescu pentru găsirea de soluții imediate, viabile și legale pentru scoaterea tramvaielor de pe cele două trasee.

 

Pentru că din bugetul Primăriei Botoșani nu se poate susține o asemenea investiție.

 

„Situația aici este foarte clară. Dacă am aduna toți banii noștri din dezvoltare, investiții și ce mai avem, alea 16 milioane de lei, dacă am renunța la absolut tot, nu am putea să facem niciun kilometru de cale de rulare. Problema în momentul acesta nu sunt tramvaiele în sine ci calea de rulare. Deci, dacă am renunța la orice investiție, nu putem noi să facem niciun km de cale de rulare. Iar strategia noastră a fost clar să folosim fondurile europene”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

 

32 de milioane de euro

are la dispoziție Primăria Botoșani pentru reabilitarea transportului în comun cu tramvaiul la Botoșani prin Programul Operațional Regional (POR), axa 4.

 

Din nefericire, în trei ani de zile, în Guvernul PSD nu s-a semnat niciun contract important pe această axă de finanțare, motiveșe rămânând necunoscute la acest moment.

 

Singurul contract de finanțare semnat este pentru reabilitarea unei grădinițe din Parcul Tineretului, important pentru cartierul respectiv însă insignifiant ca impact, față de celelalte proiecte aflate pe lista de așteptare de ordinul zecilor de milioane de euro.

 

Trei ani în așteptarea unei semnături

 

Primăria, din punctul de vedere al birocrației a parcurs toate etapele pe care le avea ca obligație, fiind adoptată o hotărâre în luna august 2019 prin care tramvaiele să fie înlocuite cu autobuze noi, achiziționate prin leasing operațional.

 

Însă acest pas nu poate fi făcut fără semnarea contractului de finanțare pe proiectul europen.

 

Semnătură care trebuie asumată de ministrul dezvoltării.

 

„Primul pas în implementarea proiectului este semnarea contractului de finanțare. Abia atunci se consideră că implementăm proiectul. Indecizia și tot ce s-a întâmplat, lucruri pe care le spun de atâta amar de timp, că suntem într-un exercițiu financiar și nu numai Botoșaniul ci marea majoritate a județelor, suntem într-un blocaj din cauza acestei guvernări care n-a fost în stare prin Ministerul Dezvoltării să ducem la capăt, să semnăm acele contracte. Și în condițiile astea apar fenomene de genul acesta”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Speranțe în guvernarea liberală

 

Primarul își pune speranța în noua configurație guvernamentală. Și într-un ministru al dezvoltării care să-și asume semnarea acestor contracte importante pentru Botoșani.

 

Importante și ținute în stand-by.

 

„Eu sper că odată cu schimbarea Guvernului, dacă se întâmplă azi, nu știu, să vină un ministru să spună, da Botoșaniul, vino încoace să semnați. Avem absolut tot timpul am luat toate hotărârile de CL, am făcut toate documentațiile. Numai nu a semnat nimeni cu noi. Acum eu nu vreau să spun că nu a semnat Botoșaniul, aș merge prea departe, adică mă gândesc la asta de foarte mult timp. Acest blocaj ne-a dus în imposibilitatea de a asigura autobuze pe perioada cât se lucrează”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

S-a gândit inclusiv o achiziție directă pentru o lună sau două până la licitația mare, adică creditul operațional pentru achiziția autobuzelor noi. Și asta pentru a nu se întrerupe acest serviciu public.

 

Însă se revine de unde s-a plecat și anume la semnătura de pe contractul de finanțare prin POR. Primarul înțelege și faptul că botoșănenii s-au săturat de explicații și mai ales de scuze: „Oamenii nu ne așteaptă. Nu înțeleg ei despre caiete de sarcini, regulamente, licitații. Ei spun că tramvaiul are o problemă. Noi căutăm soluțiile cele mai rapide”.

 

În România, doar două sau trei orașe au contractele de finanțare semnate pentru absorbția de fonduri europene pe axa 4.1 - investiții destinate îmbunătățirii transportului public urban de călători.

loading...
Tramvaiele moderne se lasă mult așteptate! Câștigătorul amânat până în decembrie, PATRU ani pentru construire

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Afacerea „chiria”: Zeci de botoșăneni își închiriază apartamentele, prețurile apropiate de cele din orașele mari
Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Ludovic Orban a promis la Botoșani drumuri europene inclusiv pentru Moldova: Chiar dacă această autostradă nu va trece prin Botoșani, există un proiect de conectare GALERIE FOTO & VIDEO
Premierul României a revenit la Botoșani în cadrul unei vizite electorale, premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie 2020. De altfel sintagma acestei zilei de sâmbătă, 19 septembrie 2020 a fost „au mai rămas opt zile”.
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO
Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO
Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.
Principalii trei candidați la funcția de primar din același oraș, internați sau băgați la izolare din cauza coronavirusului
Virusul SARS-COV-2 a stopat campania electorală cu o săptămână înainte de alegerile locale pentru trei candidați la funcția de primar dintr-un oraș botoșănean.
Școala 2020 de la Botoșani: Trei elevi pozitivi, o clasă întreagă la izolare! Au fost depistați cu covid două cadre didactice și o îngrijitoare
La acest moment nu există riscuri de contaminare în unitățile de învățământ, transmit specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
FC Botoșani a pierdut întâlnirea cu istoria, calificare risipită încă din minutul 2 – GALERIE FOTO
FC Botoșani a întâlnit joi seară pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League. Meciul s-a disputat pe Stadionul Municipal și s-a terminat cu scorul de 0 - 1.
ACUM: FC Botoșani față în față cu istoria în Europa League: primește gol la primul atac al oaspeților - GALERIE FOTO
Clubul de fotbal al orașului poate scrie astăzi o pagină de istorie a sportului botoșănean. FC Botoșani întâlnește de la ora 18:45 pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League, care a încheiat pe locul 3 sezonul precedent din Macedonia de Nord.
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Loading...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile în fața virusului vor preda în continuare
Nu toți profesorii botoșăneni s-au întors la catedre începând de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ales să renunțe în a mai profesa.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Loading...
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
s au inventat fondurile europene,
20 noiembrie 2019, 22:08
calea de rulare a tramvaielor din botosani este istorie, nu stiu cum pot traii acei oameni prin zona pe unde trece tramvaiul!?
20 noiembrie 2019, 22:07
Pai cum sa renunte la tramvaie?Sa moara compania ElTrans?? Doamne fereste. :)))
5 noiembrie 2019, 14:05
Așa v-ați distrat și cu dalele de pe bulevardul Eminescu, până la urmă ați asfaltat și gata! Scoateți liniile de tramvai, asfaltați, băgați autobuze ecologice și gata! Dispar refugii, deraieri, fir contact defect...etc. Dar cine să audă!
5 noiembrie 2019, 11:45
Un primar cu mintea deschisă ar fi înțeles că tramvaiele nu sunt de viitor, dacă nu poți CONSTRUI singur calea de rulare. Și de altfel, cum se poate ca un tramvai să aibă probleme la BURGHIU!
5 noiembrie 2019, 11:35
Cetățenii orașului Botosani le este frica sa maicircule pe lângă tramvaie, iar primarul după trei ani face ședințe la primărie, deosebit.
4 noiembrie 2019, 19:37
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Dacă nu vii la vot, nu ai voie să vorbești. Eu acum cred că pot să vorbesc, deși o să mă pitrocească mulți la care le-am spus că nu sunt buni de primar”, Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8750 lei
USD
Dolarul SUA
4.1874 lei
CHF
Francul elveţian
4.5137 lei
GBP
Lira sterlină
5.3319 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9713 lei
XAU
Gramul de aur
251.0994 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3430 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9536 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1318 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1800 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6547 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
17.2 o C
Bucecea
17.0 o C
Darabani
17.8 o C
Saveni
17.0 o C
Ştefăneşti
16.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.