Top News
ȘEDINȚĂ de urgență în biroul primarului pentru situația tramvaielor, șeful Eltrans chemat pentru explicații – SOLUȚIA de viitor apropiat

După incidentul grav de vineri după amiază soldat cu avarierea unui taximetru și o amendă record aplicată societății Eltrans, primarul Cătălin Flutur a comandat o ședință la prima oră, în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019.

Eroare umană la accidentul de vineri

 

Directorul societății Eltrans a arătat că incidentul a avut loc din cauza căii de rulare, deja mult prea învechită pentru a mai putea fi folosită și nu de tramvai, contrar opiniei generale din Botoșani care pune aceste deraieri pe seama anticității acestor mijloace de transport.

 

Și au fost identificate și erorile care au dus la accidentul de vineri.

 

„Nu există o cauză obiectivă. S-a întâmplat că nu știu ce a fost. Noi luăm în calcul o uzură foarte accentuată a căii de rulare și o manevră greșită a vatmanului sau ceva la tramvai. Dar ieri am chemat șeful de depou și am inspectat tramvaiul. Nu are nimic la burghiu, totul este în regulă. Rămâne doar eroarea de manevraj a vatmanului sau uzura accentuată. Sau cele două coroborate”,

Victor Ivănescu, director general SC Eltrans SA

 

Vatmanul care este pensionar dar care a rămas în activitate pentru că nu a avut cine să îl înlocuiască nu și-ar fi dat seama că tramvaiul a sărit pe dală și nu mai este pe șină. Când a făcut-o a fost prea târziu.

 

Director băgat în ședință

 

Primarul Cătălin Flutur a avut o discuție în această dimineață cu directorul societății Eltrans, Victor Ivănescu dar și cu secretarul general al Primăriei, Oana Georgescu pentru găsirea de soluții imediate, viabile și legale pentru scoaterea tramvaielor de pe cele două trasee.

 

Pentru că din bugetul Primăriei Botoșani nu se poate susține o asemenea investiție.

 

„Situația aici este foarte clară. Dacă am aduna toți banii noștri din dezvoltare, investiții și ce mai avem, alea 16 milioane de lei, dacă am renunța la absolut tot, nu am putea să facem niciun kilometru de cale de rulare. Problema în momentul acesta nu sunt tramvaiele în sine ci calea de rulare. Deci, dacă am renunța la orice investiție, nu putem noi să facem niciun km de cale de rulare. Iar strategia noastră a fost clar să folosim fondurile europene”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

 

32 de milioane de euro

are la dispoziție Primăria Botoșani pentru reabilitarea transportului în comun cu tramvaiul la Botoșani prin Programul Operațional Regional (POR), axa 4.

 

Din nefericire, în trei ani de zile, în Guvernul PSD nu s-a semnat niciun contract important pe această axă de finanțare, motiveșe rămânând necunoscute la acest moment.

 

Singurul contract de finanțare semnat este pentru reabilitarea unei grădinițe din Parcul Tineretului, important pentru cartierul respectiv însă insignifiant ca impact, față de celelalte proiecte aflate pe lista de așteptare de ordinul zecilor de milioane de euro.

 

Trei ani în așteptarea unei semnături

 

Primăria, din punctul de vedere al birocrației a parcurs toate etapele pe care le avea ca obligație, fiind adoptată o hotărâre în luna august 2019 prin care tramvaiele să fie înlocuite cu autobuze noi, achiziționate prin leasing operațional.

 

Însă acest pas nu poate fi făcut fără semnarea contractului de finanțare pe proiectul europen.

 

Semnătură care trebuie asumată de ministrul dezvoltării.

 

„Primul pas în implementarea proiectului este semnarea contractului de finanțare. Abia atunci se consideră că implementăm proiectul. Indecizia și tot ce s-a întâmplat, lucruri pe care le spun de atâta amar de timp, că suntem într-un exercițiu financiar și nu numai Botoșaniul ci marea majoritate a județelor, suntem într-un blocaj din cauza acestei guvernări care n-a fost în stare prin Ministerul Dezvoltării să ducem la capăt, să semnăm acele contracte. Și în condițiile astea apar fenomene de genul acesta”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Speranțe în guvernarea liberală

 

Primarul își pune speranța în noua configurație guvernamentală. Și într-un ministru al dezvoltării care să-și asume semnarea acestor contracte importante pentru Botoșani.

 

Importante și ținute în stand-by.

 

„Eu sper că odată cu schimbarea Guvernului, dacă se întâmplă azi, nu știu, să vină un ministru să spună, da Botoșaniul, vino încoace să semnați. Avem absolut tot timpul am luat toate hotărârile de CL, am făcut toate documentațiile. Numai nu a semnat nimeni cu noi. Acum eu nu vreau să spun că nu a semnat Botoșaniul, aș merge prea departe, adică mă gândesc la asta de foarte mult timp. Acest blocaj ne-a dus în imposibilitatea de a asigura autobuze pe perioada cât se lucrează”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

S-a gândit inclusiv o achiziție directă pentru o lună sau două până la licitația mare, adică creditul operațional pentru achiziția autobuzelor noi. Și asta pentru a nu se întrerupe acest serviciu public.

 

Însă se revine de unde s-a plecat și anume la semnătura de pe contractul de finanțare prin POR. Primarul înțelege și faptul că botoșănenii s-au săturat de explicații și mai ales de scuze: „Oamenii nu ne așteaptă. Nu înțeleg ei despre caiete de sarcini, regulamente, licitații. Ei spun că tramvaiul are o problemă. Noi căutăm soluțiile cele mai rapide”.

 

În România, doar două sau trei orașe au contractele de finanțare semnate pentru absorbția de fonduri europene pe axa 4.1 - investiții destinate îmbunătățirii transportului public urban de călători.

loading...
Tramvaiele moderne se lasă mult așteptate! Câștigătorul amânat până în decembrie, PATRU ani pentru construire

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
VIDEO incredibil: Mașina arde ca o torță în stradă, se aude o explozie, fum gros și negru spre cer – FOTO
Botoșănenii care s-au nimerit pe strada Ion Pillat marți la amiază au fost spectatorii unui eveniment cum nu prea s-a mai văzut la Botoșani.
CD 65 și culoarea unui decembrie în sărbătoare - Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! - GALERIE FOTO & VIDEO
Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019
TREI blocuri noi construite la Botoșani cu priveliște superbă - FOTOGALERIE
Un investitor privat și-a expus intenția la Primărie pentru a construi un ansamblu de spații locative în municipiul Botoșani.
Se poate și la Botoșani: Medicul care a ales să lucreze la Mavromati și spune NU străinătății – FOTOGALERIE
Nu puțini sunt medicii tineri care aleg să lucreze în spitalele din Botoșani. Cei mai mulți dintre ei preferă să lucreze în străinătate sau în orașe mari unde oportunitățile sunt mult mai multe.
S-a votat cu mari surprize - LISTA DIRECTORILOR PNL pentru instituții, pleacă toți PSD-iștii
Întrunit vineri seară în ședință, Biroul Politic Județean al PNL a votat persoanele care vor fi susținute pentru ocuparea unor funcții la serviciile publcie deconcentrate.
Seară magică la Botoșani: Sute de spectatori în Gara mică a lui Gabriel Dorobanțu, ”Ave Maria” în lacrimi și îndelungi aplauze pentru Gabriel Cotabiță – GALERIE FOTO & VIDEO
Concertul de Crăciun, organizat de Filarmonica Botoşani în seara zilei de Sfântul Nicolae, a adus bucurie în inimile sutelor de spectatori care au umplut, vineri seara, sala Casei de Cultură a Sindicatelor.
SEARA ACEASTA: Botoșaniul gata de sărbătoare, luminițe aprinse în oraș –  GALERIE FOTO
Așa cum municipalitatea a  anunțat, iluminatul arhitectural a devenit funcțional în seara de joi.
Angajată de la Locativa condamnată și cu sechestru pe apartament după ce a furat din banii chiriașilor
Procesul în care a fost judecată o casieră de la Locativa care a fost prinsă sustrăgând bani din încasările unității a ajuns la final.
În Veneția a răsunat Imnul României, recital emoționant al unui muzician botoșănean – VIDEO & GALERIE FOTO
Deșteaptă-te, române! a răsunat pe 1 Decembrie 2019 și în poate cel mai frumos oraș al Europei. Mai exact, la Cinema Teatro Kolbe din Veneția, acolo unde un artist botoșănean a fost protagonistul unui spectacol de neuitat.
Miracolul lui ÎMPREUNĂ la Botoșani: Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm - FOTO & VIDEO
O sărbătoare care a stat sub semnul bucuriei, într-o delicatețe sufletească de care doar ei, cei pe care îi numim generic oameni cu dizabilități, pot fi capabili.
Directoarea dată ca prefect: E onorabil, mulțumesc, rămân aici
Persoana feminină vehiculată drept viitorul prefect al județului Botoșani nu confirmă informațiile apărute în spațiul public.
PNL e degeaba la Botoșani?! A pierdut prefectul pe scările autocarului, ALDE ia în plus și două instituții, PMP patru deconcentrate
Liberalii botoșăneni trăiesc momente umilitoare după ce au reușit pentru prima dată în istorie să învingă PSD-ul. Diferența foarte redusă la care au câștigat însă alegerile prezidențiale, al șaselea cel mai slab scor din țară pentru Klaus Iohannis în turul II, pare să le fi fost fatală.   
101 ani de România, la Botoșani: Slujba a schimbat ora, PNL-ul a ajuns primul la coroane, primarul i-a enervat pe PSD-iști, copiii au dat suflet sărbătorii – VIDEO & GALERIE FOTO
Piața 1 Decembrie 1918 a retrăit astăzi la amiază momentele de odinioară, când era înțesată de lume. Ziua Națională a României a adus în Centrul Istoric al Botoșanilor peste 1.000 de oameni.
Ziua Națională la Botoșani: Copiii „statului” au depus coronițe de cetină la mormintele eroilor căzuți în luptă – GALERIE FOTO & VIDEO
Cea mai mare sărbătoare a țării a început la Botoșani de la ora 10:30 când în Cimitirul Pacea s-au adunat o sumedenie de copii din centrele de plasament ale Direcției de Asistență Generală și Protecția Copilului (DGASPC) alături de oficialități și cadre militare.
Nu e glumă! ALDE pregătește o femeie prefect, PNL-iștii - scandal cu Raluca Turcan
Varianta numirii la Botoșani a unui prefect sprijinit de ALDE prinde tot mai mult contur. Joi după-amiază vicepremierul Raluca Turcan a avut la Ștefănești o întâlnire tensionată cu primarii botoșăneni.
O șoferiță cu BMW și-a băgat prietena în spital după ce a băut o sticlă de vin și ceva tărie
O conducătoarte auto din Botoșani a fost condamnată după ce s-a urcat beată la volan și a provocat un accident rutier.
EXCLUSIV: Revoltă în PNL Botoșani, aproape toți primarii amenință cu demisia din cauza noului prefect
Informațiile care au început să circule în lumea politică privind posibilitatea numirii unui prefect sprijinit de ALDE a tensionat și mai mult situația în PNL Botoșani, unde oricum nu era foarte liniște de la preluarea guvernării.
LOVITURĂ de CULISE? Postul de prefect ar fi fost dat la ALDE, PNL-iștii neagă: Dan Nechifor 100%
La trei zile după alegerile prezidențiale și înaintea primei ședințe post electorale a Guvernului, în care este posibil să se înlocuiască prefecții, au început să apară informații surprinzătoare privind ocuparea postului la Botoșani.
Debranșări la apă cu executorul judecătoresc și echipaje de jandarmi la șase familii cu datorii – GALERIE FOTO & VIDEO
După mai multe hârtii lipite pe uși și tot felul de alte înștiințări prin care datoricii erau somați să-și achite datoriile către operatorul de apă, s-a trecut la măsuri mai drastice. Șase familii cu debite, mai mici sau mai mari, au avut decizii de debranșare sub supravegherea executorului.
Primar din Botoșani destituit de prefect pentru afaceri cu soția
Prefectul județului Dan Șlincu a semnat în urmă cu puțin timp un ordin prin care încetează mandatul unuia dintre primarii din Botoșani.
s au inventat fondurile europene,
20 noiembrie 2019, 22:08
calea de rulare a tramvaielor din botosani este istorie, nu stiu cum pot traii acei oameni prin zona pe unde trece tramvaiul!?
20 noiembrie 2019, 22:07
Pai cum sa renunte la tramvaie?Sa moara compania ElTrans?? Doamne fereste. :)))
5 noiembrie 2019, 14:05
Așa v-ați distrat și cu dalele de pe bulevardul Eminescu, până la urmă ați asfaltat și gata! Scoateți liniile de tramvai, asfaltați, băgați autobuze ecologice și gata! Dispar refugii, deraieri, fir contact defect...etc. Dar cine să audă!
5 noiembrie 2019, 11:45
Un primar cu mintea deschisă ar fi înțeles că tramvaiele nu sunt de viitor, dacă nu poți CONSTRUI singur calea de rulare. Și de altfel, cum se poate ca un tramvai să aibă probleme la BURGHIU!
5 noiembrie 2019, 11:35
Cetățenii orașului Botosani le este frica sa maicircule pe lângă tramvaie, iar primarul după trei ani face ședințe la primărie, deosebit.
4 noiembrie 2019, 19:37
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune: acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem. Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7794 lei
USD
Dolarul SUA
4.3124 lei
CHF
Francul elveţian
4.3785 lei
GBP
Lira sterlină
5.6715 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9683 lei
XAU
Gramul de aur
203.4229 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4459 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9476 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2578 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.