Top News
Din Legiunea Străină în Poliţia penitenciară a Franței: Campionul din Botoșani care a transformat sportul în victorie - FOTOGALERIE

Sportiv de performanță în Botoșani, component al lotului național. Luptător în Legiunea Străină franceză. Campion național și mondial. Antrenor. Astăzi în trupele speciale ale Poliției penitenciare din Franța.

”Cea mai înverșunată luptă este cu tine însuți, pentru că te afli în ambele tabere", spunea Voltaire. Iar pentru a câștiga micile sau marile războaie este nevoie în primul rând de (auto)analiză, de un nivel de conștiință ridicat, dar mai ales este nevoie de motivație și de onestitate.

 

Dragoș Ivanov a câștigat ambele lupte: campion în sală, dar și în viață. Fiecare victorie a venit, însă, în urma unor sacrificii imense pe care astăzi le rememorează cu luciditate și maturitate.

 

A fost elev al Liceului Sportiv din Botoșani, la secția Lupte. Pregătit de Victor Baciu, profesorul care, în 2021, obținea Premiul Mentor pentru Excelența în Educație (în cadrul Galei Mentor) pentru activitatea de aproape 50 de ani, dintre care 35 în domeniul sportului de performanță, cu zeci de medalii obținute cu sportivii la competițiile europene și mondiale.

 

 

 

 

Dragoș Ivanov a învățat de la profesorul său că performanța presupune muncă susținută, disciplină și respect.

 

Rezultatele din competițiile naționale și internaționale i-au deschis ușa către lumea mare. Mai întâi la Centrul Olimpic din Pitești, unde a făcut parte din lotul național de Lupte. Și unde a rămas până la începutul anilor 2000, când a decis că este timpul să se desprindă de România și să dea un nou sens vieții.  

 

Dragoș Ivanov a lăsat în urmă țara natală, dar nu a renunțat la lupte. A ales, însă, o formă diferită de ceea ce făcuse până atunci: Legiunea Străină.  

 

”Am început ca sportiv de performanță la Liceul Sportiv din Botoșani, la domnul antrenor Victor Baciu. În 1995 am fost cooptat în lotul olimpic de la Pitești, acolo am făcut și facultatea. Am plecat în Franţa în 2003 și am intrat în Legiunea Străină. Acolo am stat nouă ani, iar apoi am intrat în Poliţia penitenciară. În paralel am şi un club de lupte în Marseille”, povestește Dragoș Ivanov.

 

Sportiv de performanță în România, campion național și vicecampion mondial în Franța. Aceasta este povestea pe scurt, pentru că fiecare oră, zi, an aveau să însemne tot o luptă, chiar dacă de multe ori în afara competițiilor cu care era obișnuit.

 

 

 

 

”Viața sportivă nu am lăsat-o deoparte, pentru că acolo este pasiune. Am devenit multiplu medaliat în campionatul Franței. Ultimul rezultat este anul acesta, când am fost campion național în Franța, în iunie, și vicecampion mondial, în octombrie, în Bulgaria. Și aici se încheie cariera mea de sportiv. În prezent vreau să transmit experiența mea celor tineri, de aceea am înființat un club de lupte la Marseille”. 

 

 

”Dacă tot faci un sacrificiu, să ai și răsplata potrivită”

 

-Cum s-a produs această trecere de la lotul național de Lupte din România, la Legiunea Străină din Franța?

 

--Am plecat în urmă cu 20 de ani din Botoşani. Eram la lotul național, dar lucrurile erau din ce în ce mai grele, mai dificile pentru mine. A fost o schimbare radicală, așa este. La lot ieșisem campion, dar au fost foarte mari sacrificii. Mergeam la competiții, scoteam rezultate, însă câștigam foarte puțin. Să spunem 100 de euro, de pildă. Foarte puțini bani față de pregătirea de luni de zile la lot sau în cantonamente. Am lăsat tot în urmă, mi-am luat doar două-trei tricouri în rucsac și am plecat în Franța.

 

-Și totuși, se naște întrebarea: cum ar putea să fie mai grea viața din lotul național față de Legiunea Străină? Nu ați ales ceva mai ușor decât aveați aici...

 

-Nu am luat ceva mai ușor, așa este, dar atunci nu aveam altă portiță pentru a reuși în viață. Dacă m-aș fi dus pe șantier sau prin Germania la abatoare, în construcții, cine știe... Am vrut ceva solid, să îmi creez un CV, o carieră.

 

 

 

 

-Partea financiară a contat și ea în alegerea Legiunii Străine?

 

-Da, atunci da! Dacă tot faci un sacrificiu, să ai și răsplata potrivită. A fost singurul dezavantaj în România, nu?

 

-Faptul că în România erați campion la lupte v-a deschis mai ușor ușile Legiunii?

 

-Da! Aveam foarte multe stagii, trebuia să luptăm foarte mult, deci m-a ajutat foarte mult sportul. Aveam deja un bagaj puternic cu mine atunci când am ajuns în Franța.

 

-Dacă v-ați întoarce astăzi exact în momentul de acum 20 de ani, ați mai pleca o dată?

 

-(râde) Atunci eram un copil... Acum nu aș mai putea să fac asta. A fost ceva foarte greu, am trecut prin câteva secvențe care te marchează. Dar este și adevărat că o persoană la 20-21 de ani, care vrea să facă ceva în viață, trebuie să treacă prin obstacole, bariere... Dar eu să revin, să refac același parcurs de atunci, ar fi complicat astăzi. Însă rămâne un bagaj important, o experiență importantă.

 

 

”Sportul poate să înlocuiască armata”

 

-Astăzi sunteți angajat al statului francez.

 

-Da, sunt funcționar de stat. Lucrez în Poliția penitenciară.

 

 

 

 

-Cum e viața într-un domeniu atât de delicat nu doar în România, ci și în Franța?

 

-Eu fac parte dintr-un grup specializat. Noi ne ocupăm de situațiile teroriste, radicalizate, de persoane cu dosar foarte puternic. Îi ducem la tribunal, îi aducem, apoi situații de luări de ostateci, unii refuză să se integreze în celule, atunci noi intervenim imediat. Când ieșim pe stradă avem veste antiglonț, cagule... Când nu avem intervenții avem baza de antrenament, dacă sună telefonul trebuie să acționăm imediat.

 

-Până acum, înțelegem că numitorul comun în toate poveștile dvs. de viață este sportul.

 

-Așa este. Acum armata nu mai este obligatorie nici în Franța, nici în România. Dar sportul poate să înlocuiască armata. Sportul are respect, fair-play, igienă, disciplină... Sportul este singura sursă care poate să ajute copiii. Eu asta aș transmite mai departe... Deși copiilor de astăzi nu le mai place sportul.

 

 

 

 

-Un sport care a pornit din Botoșani, de la Liceul Sportiv. Ce vă vine în minte prima dată când vă gândiți la liceu?

 

-Spiritul de echipă. Fraternitate, camaraderie, prietenie. Când mergeam în cantonamente și nu aveam telefoane, nu aveam nimic. Făceam alergări în pădure, antrenamente, simțeam spiritul de echipă și momentele acelea plăcute. E o nostalgie...

 

 

”România nu este o țară uitată”

 

-Cum se vede România din Franța?

 

-Românii nu sunt văzuți prea bine. De exemplu când trebuie să transferăm persoane și printre ele se mai află și câte un român, colegii încep să glumească: Voila, vărul tău! E un pic jenant, asta este, îi mai vedem la semafoare cerșind... Dar sunt și români buni!

 

-Cum vă raportați astăzi la locurile de acasă, la Botoșani?

 

-Țin legătura cu ai mei. Îmi lipsesc locurile acelea, casa, familia... Dar voi veni de sărbători. După 20 de ani cred că este primul Crăciun pe care îl fac acasă. Îmi lipsesc tradițiile, aici nu există așa ceva. Îmi lipsește mersul cu colinda. Să auzi lumea cântând, să îți bată la ușă și să te colinde, apoi luminile de pe stradă, să bei un vin cald la o terasă...

 

-Veți reveni definitiv acasă?

 

-Poate la pensie. Acum nu. Mai vin în vacanțe doar.

 

-Un mesaj de Ziua României?

 

-Multă sănătate în primul rând! Sper ca românii plecați în străinătate să nu uite de România, este o țară foarte frumoasă, cu tradițiile ei. România nu este o țară uitată, este patria în care ne-am născut. Tradițiile și familia sunt acasă. Noi tot acolo ne vom întoarce!

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO

 

Florentina TONIȚĂ
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Medic cu funcție de conducere în USR Botoșani, demisie după politizarea tragediei Alexandrei
Este vicepreședinte demisionar în cadrul Filialei Uniunii Salvați România (USR) Botoșani.
Ministrul Familiei, vizită inopinată la Botoșani: Cel de la pază nu știa cine sunt / M-a pus să mă legitimezFOTO & VIDEO
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a ajuns la Botoșani într-o vizită neanunțată.
Direcția de Sănătate Publică, ANCHETĂ cu privire la moartea Alexandrei: Pacienta „abandonată” șapte ore pe timpul nopții
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a finalizat raportul preliminar privitor la decesul pacientei Alexandra Ivanov.
Alexandra plânsă de sute de oameni, sicriul ei purtat de preoții veniți să oficieze slujba de înmormântare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au venit să fie alături de familia îngenuncheată de durere oameni care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov.Dar și alții care i-au aflat povestea tragică în ultimele zile și care au vrut să fie alături de îndoliați.
„Dreptate pentru Alexandra” REVOLTĂ cu sute de oameni în fața Maternității: Huiduieli, claxoane, bulevard blocat și multă suferință – FOTO &VIDEO
Momente dureroase au loc în această seară în fața Maternității Botoșanii. Oamenii sunt în continuare alături de familia Alexandrei.
Botoșănenii s-au lăsat purtați de ritmurile muzicii, acasă la Eminescu: Cristian Dumitrașcu, Țapinarii și Ada Milea au urcat pe scena de la Ipotești - GALERIE FOTO
O sâmbătă încărcată de cultură și frumos pentru cei peste o mie de botoșăneni prezenți la Festivalul Național de Muzică „Seri Melancolice”.
Seară magică în Centrul Istoric cu Richard Clayderman: Spectacol de clasă, ținute de gală, muzică excepțională și multă eleganță – VIDEO & FOTOGALERIE
A fost probabil una dintre serile care vor rămâne în memoria multora dintre cei care au trăit-o.Prezența marelui pianist Richard Clayderman la Botoșani a ridicat ștacheta așteptărilor publicului botoșănean dar în același timp a dus emoție și magie în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
Centrul Istoric s-a transformat peste noapte: Richard Clayderman a fost la scenă și s-a arătat încântat de Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Celebrul pianist francez a ajuns deja în Botoșani și a făcut o serie de repetiții cu artiștii din cadrul Filarmonicii de Stat George Enescu.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.8 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
19.6 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.