Top News
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO

Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.

Conferința Națională de Matematică, dedicată Academicianului Octav Onicescu cu prilejul împlinirii, în acest an, a 130 de ani de la naștere, a fost organizată de Societatea de Științe Matematice din România.

 

Printre cei care au conferențiat, pe parcursul celor câteva ore, s-au aflat prof.univ.dr. Radu Gologan, de la Universitatea Politehnica București (”Câteva idei elementare în matematica neelementară”), prof. Gheorghe Median, Muzeul Județean Botoșani (”Onicescu și Botoșanii”), prof. Alexandru Funduianu , Școala Gimnazială ”Elena Rareș” Botoșani (”Solomon Marcus despre Octav Onicescu”), lect.univ.dr. Alexandru Negrescu, Universitatea Politehnica București (”Un geometru își lasă compasul”), prof. Artur Bălăucă, Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România (”Probleme de geometrie din creația lui Dan Brânzei”).

 

Aula Magna a Liceului Laurian s-a transformat într-un spațiu al ideilor, cei prezenți asistând la o adevărată demonstrație de gândire matematică, dar preluând totodată și un semnal de alarmă cu privire la starea școlii românești.

 

 

”O problemă din 1979…”

 

Prof.univ.dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, o prezentat asistenței ”Câteva idei elementare în matematica neelementară”, pornind de la marele său înaintaș Octav Onicescu.

 

 

 

 

”Ceea ce a făcut în matematică de-a lungul anilor a fost întotdeauna legat de matematica elementară. Chiar și unele rezultate, destul de bune, au avut la bază o idee elementară. Și o să vă dau câteva idei cum, de la o idee elementară prezentabilă la o clasă de liceu, se poate ajunge la rezultate de matematică neelementară. Există și o carte celebră tradusă din limba rusă în anii 60, de A.M. Iaglom și I.M. Iaglom, ”Probleme neelementare tratate elementar”, care pentru mine a fost cartea de căpătâi ce m-a atras către acest domeniu, către această parte a matematicii în care încerci să explici elementar ceea ce în esență este neelementar”,

prof.univ.dr. Radu Gologan

 

Și a început prin a prezenta ”o problemă dată la olimpiadă în anul 1979…”, continuând cu întreaga demonstrație, sub privirile atente ale profesorilor din sală.

 

 

Genul care a copilărit ”cam la 400 de metri de locul în care ne aflăm noi”

 

Registrul avea să se schimbe câteva minute mai târziu, atunci când moderatorul conferinței, prof. Ioan Ciobănașu, președintele Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, l-a invitat pe istoricul Gheorghe Median să vorbească despre ”Onicescu și Botoșanii”.

 

”Despre Octav Onicescu se pot spune foarte multe lucruri. Cei care se ocupă de matematică știu că este cel care studia teoria probabilităților, că a făcut cercetări speciale în matematica românească, dare acest lucru îi privesc strict pe cei care studiază în acest domeniu. Sunt însă foarte multe lucruri din viața academicianului Octav Onicescu încă necunoscute și care aproape nu au cum să fie descoperite. Onicescu a fost un om cu totul și cu totul special”,

istoricul Gheorghe Median

 

 

 

 

Gheorghe Median a amintit că viitorul matematician născut la 20 august 1892, la Botoșani, într-o casă situată undeva spre centrul orașului, a copilărit până la terminarea liceului chiar pe strada Liceului (actuala stradă Nicolae Iorga), ”cam la 400 de metri de locul în care ne aflăm noi”.

 

”S-a născut într-o familie numeroasă, erau cinci copii, trei băieți și două fete, el fiind cel mai mare. Și a avut privilegiul de a fi foarte aproape de tatăl său. Tata era adjunctul șefului Administrației Financiare a județului, avea foarte multe lucruri de făcut în județ și atunci îl lua cu el. A străbătut cu trăsura județul în lung și în lat”,

istoricul Gheorghe Median

 

Astfel, Onicescu a cunoscut tot ce însemna natura, viața și locurile acestea și, ajutat de o memorie cu totul și cu totul specială, le-a putut mai târziu prezenta într-o carte numită ”Memorii” și apărută în anul 1982.

 

”Această carte, în două volume, cuprinde un număr impresionant de pagini dedicate Botoșanilor care, alăturate celor scrise de Nicolae Iorga în cartea sa, ”O viață de om…”, ne dau o imagine a ceea ce au însemnat Botoșanii la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, atunci când Botoșanii erau o adevărată cetate culturală, un oraș care avea înălțimea Cernăuților, înălțimea aproape a Iașilor, un oraș care nu întâmplător a generat atât de multe personalități care au luminat cultura națională. Pe vremea aceea se putea vorbi despre o elită a orașului pentru că era formată din intelectuali, din profesorii liceelor și școlilor de aici, din funcționari superiori, din medicii spitalelor, din ofițerii garnizoanelor din oraș, erau câteva sute de oameni care întrețineau cultura. În această atmosferă de emulație culturală s-a putut forma Octav Onicescu. În amintirile sale amintește de instituțiile care l-au format: Școala primară Marchian, apoi Liceul Laurian. A terminat cu media 10 la Bacalaureat, o notă rar întâlnită, pentru că exigența era atât de mare încât notele nu treceau decât cu greu de 8. Onicescu poate fi considerat un cronicar modern al Botoșanilor. Din opera lui înțelegem și cunoaștem viața Botoșanilor, oamenii, locurile, casele, evenimentele, tot ce s-a întâmplat în această perioadă este  notat în cartea de memorii, relatate cu minuțiozitate după vreo 70 de ani”,

istoricul Gheorghe Median

 

 

”Sunt cadre didactice care refuză să le predea, este o crimă educațională”

 

Și, din nou, la catedră a ajuns Profesorul. Liniile redevin concrete, problemele își caută rezolvarea. Doar că, așa cum au constatat toți cei prezenți la simpozionul de sâmbătă, matematica devine ea însăși, de la un an la altul, o problemă pentru școala românească. Și asta pentru că cei meniți să organizeze cadrul educațional își dovedesc neprofesionalismul. Iar prof. Alexandru Negrescu atrage atenția că asistăm la o adevărată ”crimă educațională”.

 

Lect.univ.dr. Alexandru Negrescu a avut o intervenție denumită ”Un geometru își lasă compasul”, prin intermediul căreia a adus în atenție figura unui ilustru matematician: prof.univ.dr. Dan Brînzei.

 

”Am încercat să prezint contribuția marelui profesor și geometru român Dan Brânzei în alte domenii decât geometria. Toată lumea îi știe splendorile și bijuteriile geometrice pe care le-a creat, cărțile de referință pe care le-a scris, însă adevărul este că profesorul Brânzei știa de toate. Știa algebră, știa teoria numerelor, știa analiză matematică… Mă opresc asupra a două probleme, una de teorie a numerelor și una de algebră. De asta titlul a fost…, în sensul că face și altceva în afară de dragostea vieții lui – geometria”,

lect.univ.dr. Alexandru Negrescu

 

 

 

 

Și a început cu algebra...

 

”…pentru că ea de fapt vrea să reprezinte în opinia mea o palmă adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”.

 

Și tânărul matematician, fost elev al Liceului ”Laurian” Botoșani, a dezvăluit o serie de probleme cu care se confruntă în prezent învățământul universitar, identificând totodată și cauza acestora.

 

”Noi, care lucrăm cu studenții, suntem profund afectați de modificările aduse programei. Ajungem în anul I să vorbim cu o serie de studenți dintre care 30-40 la sută nu știu ce înseamnă un polinom. Polinoamele au fost scoase din programa pentru bacalaureat în ultimii doi ani, implicit au fost scoase din programa de admitere la facultate și ajungem în anul I, la algebră liniară, la o matrice 3 ori trei, să nu poți găsi o valoare proprie, adică să nu poți rezolva o ecuație de gradul 3… Dacă polinoamele se făceau înainte în clasa a VIII-a, eu le-am făcut în clasa a X-a, apoi au fost mutate în clasa a XII-a, ele sunt și acum în manual, dar nu reprezintă decât o formalitate pentru că, din păcate, sunt cadre didactice care, dacă nu se dau la bacalaureat, refuză să le predea. Ceea ce este o crimă educațională”,

lect.univ.dr. Alexandru Negrescu

 

 

”A luat licența, în doi ani, și la Matematică și la Filozofie”

 

A venit rândul prof. Alexandru Funduianu să prezinte alte fațete ale geniului născut la Botoșani.

 

 

 

 

”Școala de la Marhian, liceul la Laurian, apoi în 1911 se înscrie, la București, la Facultatea de Matematică și Filosofie pe care le-a absolvit în doi ani pe amândouă. Deci a luat licența, în doi ani, și la Matematică și la Filosofie. A studiat la Matematică cu Țițeica, cu Pompeiu, iar la Filosofie cu Rădulescu Motru, cu P.P. Negulescu, cu alte mari personalități culturale. A fost prieten apropiat cu Nae Ionescu, de aici regretatul nostru prieten, academicianul Solomon Marcus, a fost extrem de intrigat când a văzut undeva scris că Onicescu a fost discipolul lui Nae Ionescu. Pe când ei au fost colaboratori, au fost prieteni, au fost apropiați, foarte apropiați. Faptul că Onicescu a scris cele două volume, pe lângă peste 1.200 de articole și 35 de cărți, cele două volume de Memorii sunt un adevărat tezaur pentru noi… Din Memoriile lui Onicescu și scrierile lui Iorga, O viață de om așa cum a fost, se poate vedea care a fost atmosfera Botoșanilor la începutul secolului XX”,

 prof. Alexandru Funduianu

 

În finalul intervenției sale, sintetizând contribuțiile creației lui Onicescu, prof. Alexandru Funduianu a prezentat domeniile de interes ale matematicianului și omului de cultură, o sinteză menită să ilustreze încă o dată, dacă mai era nevoie, geniul și excepționala capacitate intelectuală a celui de la a cărui naștere sărbătorim anul acesta 130 de ani.

 

Personalitatea marelui Octav Onicescu a prilejuit, astfel, organizarea la Botoșani a unui simpozion național care promite să devină, în anii următori, un reper științific și cultural pentru acest nord de țară.

 

”Ca și poetul, matematicianul ară mereu grădina infinitului”, spunea Octav Onicescu, el însuși urmând cu sfințenie acest percept.

 

loading...
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
Botoșani: Competiție pentru matematicieni și conferință națională dedicată lui Octav Onicescu

 

Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Loading...
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
Loading...
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO
Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.8 o C
Dorohoi
19.8 o C
Bucecea
22.7 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.