Top News
Dan Lungu la Botoșani: Ceea ce sunt astăzi datorez în bună parte profesorilor mei care au avut răbdarea să mă descopere, să mă încurajeze GALERIE FOTO&VIDEO

În perioada 16 – 21 mai 2022, Casa Corpului Didactic Botoşani a organizat ediția a XII-a a Zilelor EDU – CCD, eveniment care a găzduit Simpozionul județean “Experiențe educaționale”.

În cadrul manifestărilor care s-au derulat pe parcursul acestei săptămâni, organizatorii au inclus și secțiune dedicată ”Rolului CDI în viața școlii”.

 

Sâmbătă, 21 de mai, Casa Corpului Didactic a prilejuit o întâlnire cu scriitorul Dan Lungu. Moderatoarea secțiunii a fost prof. Isabella Cantemir, iar invitată în eveniment, din partea gazdelor, poeta și profesoara Mihaela Arhip, cea căreia i-a revenit misiunea de a-l prezenta pe autorul cunoscutului roman ”Sunt o babă comunistă”.

 

În fața unui public numeros, format în cea mai mare parte din profesori, dar și un grup de elevi, Mihaela Arhip a construit un parcurs prin opera lui Dan Lungu, incluzând deopotrivă și o serie de date biografice, menite să evidențieze apartenența scriitorului la meleagurile botoșănene, meleaguri care se regăsesc nu de puține ori în pagini de carte.

 

 

Mihaela Arhip a început prin a-l prezenta pe Dan Lungu drept ”unul dintre cei mai de succes autori români din literatura post-decembristă, romanele sale fiind traduse în peste cincisprezece limbi”.

 

Născut în Botoșani, fost elev al Liceului „A.T. Laurian”, Dan Lungu a plecat către Iași - ”oraș cu care a ajuns să se identifice în activitatea profesională de-a lungul anilor” - urmând acolo studiile de licență la Facultatea de Filosofie și Stiințe Social-Politice - secția Sociologie - Politologie, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

 

Dan Lungu este profesor, dar este deopotrivă și poet, prozator, dramaturg, ”meritele fiindu-i recompensate cu numeroase premii şi distincţii”. A condus Muzeul Național al Literaturii Române din Iași (2013-2017) și este conferențiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultății de Sociologie și Științe Social - Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași.

 

Iar din 2001, are și statut de membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Cu scurte, dar concise prezentări, Mihaela Arhip a refăcut traseul scriitoricesc al lui Dan Lungu, de la debutul editorial din 1996, cu volumul de versuri „Muchii”, până la cea mai recentă apariție ce poartă semnătura autorului botoșănean.

 

Cele două volume de proză scurtă - „Cheta la flegmă” şi „Proza cu amănuntul” -, cu o oprire bine meritată asupra primului roman - „Raiul găinilor” – considerat de către Mircea Iorgulescu „o metaforă epică în totul comparabilă cu aceea cinematografică propusă de Emir Kusturiţa în memorabila viziune a subteranei din Underground”.

 

Mihaela Arhip aduce apoi în atenție volumul de proză scurtă „Băieţi de gaşcă”, ”în povestirile căruia viaţa este ca un teatru, demontat piesă cu piesă”. Următoarele trei romane incită prin autenticitate şi cititorul redescoperă stilul inconfundabil, continuă Mihaela Arhip. Este vorba despre „Sunt o babă comunistă” (”o privire în oglinda unui trecut pe care personajul principal nu ştie dacă trebuie sau doar vrea să-l uite”), „Cum să uiţi o femeie” (”tulburător şi amuzant”), şi „În iad toate becurile sunt arse” (”o redescoperire a sinelui, pierdut undeva, în fâşia subţire dintre copilăria şi adolescenţa cu miez savuros şi maturitatea anostă”).

 

Urmează „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”.

 

”Rămâne favoritul meu, un roman surprinzător, străbătut de un umor de calitate, care explorează, prin ochii inocenţi ai Rădiţei şi ai mamei sale, emigraţia temporară, fenomen care a marcat profund România postcomunistă”, spune Mihaela Arhip.

 

Trecând apoi la romanul „Pâlpâiri”, considerat a fi „o privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan”.

 

O revenire la proza scurtă, cu „Părul contează enorm”, pentru ca apoi să vedem pe rafturile livrăriilor un alt roman, „Vlogger la 13 ani sau buncărul cu bunătăţi”, urmat de „Şoferul din Oz”, un roman în care ”povești de dragoste și de familie sunt inserate pe fundalul unei radiografii a puterii, într-un timp şi un spaţiu în care lupta personajului principal pentru cucerirea normalității pendulează între dramatism şi fragilă duioşie”.

 

 

”Am rămas profund botoșănean, se vede și în cărțile mele”

 

Cu ”cărțile pe masă”, la propriu, scriitorul Dan Lungu a oferit apoi audienței o altă perspectivă a ceea ce înseamnă creație, scriitor în raport cu cititorii, dar și cu industria cărții.

 

 

 

 

”Îmi face mare plăcere să vin la Botoșani, mulțumesc foarte mult pentru invitație. Am rămas profund botoșănean, asta se vede și în cărțile mele. Cine este atent recunoaște străzi, locuri, biografii sau întâmplări din Botoșani, toposuri consacrate”, a început Dan Lungu.

 

Întâlnirea cu profesorii nu avea cum să nu producă sentimente de nostalgie, de recunoștință față de dascălii de demult.

 

”Pentru că suntem la Casa Corpului Didactic, vreau să aduc un omagiu profesorilor mei. Eu vin dintr-o familie destul de modestă, părinții mei erau muncitori și dacă sunt ceea ce sunt astăzi, în bună parte sunt grație profesorilor mei care au avut răbdarea să mă descopere, să mă încurajeze, să îmi împrumute cărți. În fine, să aibă răbdare să îi bat la cap, pentru că orice copil sau adolescent poate fi extrem de pisălog sau nesuferit. Acum îmi dau seama, pentru că am și eu un adolescent acasă. Aduc un omagiu profesorilor mei, doamna Covataru, care mi-a fost profesoară în gimnaziu, domnul Dumitru Țiganiuc, care mi-a fost profesor de română la Laurian și la cenaclul căruia am mers ani de zile în acea bibliotecă foarte rece iarna, că stăteam îmbrăcați. Am o fotografie de atunci, eram îmbrăcați cu haine groase și cu mănușile în mâini, stăteam și discutam poezie. Asta mi se pare minunat acum. Astăzi sunt toate condițiile, dar nu mai discuți poezie, asta este marea problemă”,

Dan Lungu, scriitor

 

Însă a mai existat o ”școală” care și-a pus amprenta pe opera viitorului romancier:

”Cenaclurile la care am fost, cenaclul de la Casa Tineretului, Poesis, unde era un Viorel Ilișoi, foarte în vogă astăzi și foarte bun, apoi la Agora, cu regretatul Horațiu Ioan Lașcu. Era o viață culturală în care m-am integrat din mers. Combinam la un moment dat viața literară ieșeană cu cea botoșăneană sau cu cea bucureșteană atunci când mai mergeam pe la Cenaclul de Luni. Nu m-am desprins niciodată de Botoșani și mereu mă întorc cu mare plăcere. Mă întâlnesc cu intelectualii la care țin și cu care discut și facem proiecte împreună. Când era Cristian Bădiliță aici ne vedeam foarte des…”.

 

Opera lui Dan Lungu, nu este nici un secret, se hrănește din realitate. De aceea el este familiar și, în relație cu cititorul, dezvoltă o complicitate în lipsa căreia, probabil, romanele scriitorului botoșănean ar fi cuprins doar tușe documentar-recuperatorii, fără încărcătura emoțională. O perioadă pe care el însuși a cunoscut-o – cea a comunismului – devine sursă de inspirație și de respirație scriitoricească.

 

”Cea mai botoșăneană carte a mea este Raiul găinilor. Este o carte care se întâmplă la mine în mahala. Fusesem plecat o perioadă mai lungă de acasă, cu studii, și când m-am întors după 90 în Luizoaia, fosta Salcâmilor, am văzut că apăruseră multe schimbări. Și atunci mi-am spus că ce se întâmplă aici, pe strada asta, e un ecou a ceea ce se întâmplă în toată țara. Discuții despre privatizare, despre Occident, despre comunism, de ce l-am omorât pe Ceaușescu, ce se întâmplă cu fabricile, ce se întâmplă cu șomerii… Oamenii, dispariția caselor, apariția vilelor, o întreagă metamorfoză a anilor 90 pe care îmi era ușor să o observ și grație formației de sociolog. Mi-am zis că voi scrie o nuvelă despre asta. Nuvela s-a transformat pe măsură ce am început să scriu, m-am amuzat eu însumi teribil...”,

Dan Lungu, scriitor

 

 

 

 

Un roman care nu avea cum să treacă neobservat, dar un roman care, din păcate, spune chiar autorul său, avea să fie eclipsat de ”Sunt o babă comunistă”.

 

Cum a ajuns Dan Lungu să își ”eclipseze” propria operă cu un nou roman? Cum și de unde a plecat povestea ”babei comuniste”.

 

De la ”un interviu cu o bătrână care spunea ce mult îl regretă pe Ceaușescu”, explică simplu scriitorul. Un interviu pe care, mai mult, îl realiza în calitate de proaspăt sociolog.

 

”Făceam o cercetare despre viața de zi cu zi în întreprinderea socialistă, în calitate de sociolog, și făcusem deja 7-8 interviu care erau cam standard. Da, era greu în comunism, era frig, stăteam la cozi, nu puteai să călătorești, toate semănau între ele. Până am întâlnit această bătrână, era singură, nu prea avea cu cine vorbi. Eu eram proaspăt absolvent de facultate. Și mi-a spus: stai să-ți povestesc ce bine am dus-o eu în comunism! Prima dată am crezut că glumește, că mă încearcă, să vadă ce spun eu. Dar ea regreta pe bune perioada comunismului. Eram furios, pentru că metoda sociologică nu te lasă să intervii, să comentezi subiectul, tu ești acolo doar pentru a afla punctul de vedere al celuilalt, te înarmezi cu răbdare, stai și asculți, înregistrezi. Nu e treaba ta nici să faci morală, nici să contrazici. Tăceam, dar mi se părea inacceptabil să spui că a fost comunismul bun”,

Dan Lungu, scriitor

 

Scrierea cărții ”Sunt o babă comunistă” a început la Paris, acolo unde, de altfel, i se solicitase să scrie ”al doilea volum” la ”Raiul găinilor”.

 

”Subiectul chiar acesta este: cum poți regreta o perioadă neagră, de dictatură. Astăzi este un subiect discutat, acceptat, democratizat, discuțiile sunt publice, nu se mai sfiește nimeni să spună: da, erau și lucruri bune în vremea comunismului, dar atunci când a apărut cartea era un subiect despre care oamenii vorbeau mai cu jenă. Cartea a avut cumva darul de a aduce un subiect care era mai underground în dezbatere publică. De aici, probabil, succesul cărții, plus tratarea echilibrată a subiectului. Nu e nici o carte nostalgică, nici o carte care pune la colț comunismul”,

Dan Lungu, scriitor

 

”Sunt o babă comunistă” a devenit, în timp, și o carte cu valoare de document social.

 

 

 

 

Dar, spune Dan Lungu, a fost în același timp o ”carte care a atârnat ca o piatră de moară, într-un fel, în cariera mea”.

 

”Tot succesul acesta este foarte bun, pe de o parte, dar e și foarte rău, pe de altă parte. Pentru că tentația ta e, după aceea, să scrii în continuare în aceeași manieră, pentru că dacă ai avut succes vrei să repeți formula pentru că, pentru un scriitor, e moarte curată. Dacă devine manierist își ucide toată creativitatea. Pe de altă parte, riscul este să devii autorul unei singure cărți. Indiferent ce mai scrii după aceea – cum relativ simt că mi se întâmplă – oriunde mergi ți se spune: A, știu cine ești, autorul cărții ”Sunt o babă comunistă”. Dar am mai scris vreo cinci cărți după aceea. E o carte pe care trebuie să o depășesc. Până nu se va face un film după o următoare carte probabil că nu scap de imaginea acestei cărți”,

Dan Lungu, scriitor

 

Într-un material viitor vom reveni cu notații cu privire la dezbaterea care a avut loc sâmbătă, la Casa Corpului Didactic, despre misiunea scriitorului, dar și marginalii la sesiunea de întrebări și răspunsuri care a urmat.

 

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.