Top News
Botoșăneanul care ține-n frâu bucătăria unui restaurant de fițe din Anglia, școlit de un apropiat al reginei: GALERIE FOTO cu delicatesele pregătite

O vorbă din popor spune că gătitul este arta şi ştiinţa de a obţine fericire. Sau că fericirea trece prin stomac. A dus gătitul la nivel de perfecțiune un tânăr din Botoșani care s-a stabilit în Regatul Unit. Pasionat al tainelor mâncărurilor, a reușit să combine cele două elemente de mai sus și să urce pe culmile succesului.

”Profesorul meu a fost unul dintre bucătarii reginei”

 

Vi-l prezentăm pe Alex Bălan, un tânăr în vârstă de 26 de ani cu un talent deosebit. Îi place să gătească, să încânte papilele gustative a celor care îi gustă preparatele, iar această pasiune culinară l-a dus tocmai în Regatul Unit al Marii Britanii, acolo unde are o viață fericită alături de soția și copilul său. În vara anului 2011, Alex și-a luat partenera de viață și au plecat împreună în Anglia, acolo unde botoșăneanul a urmat cursuri la un Colegiu de Catering & Hospitality.
Am avut profesori foarte pasionați și bine cunoscuți în Anglia , spre exemplu, directorul Colegiului a fost bucătarul echipei engleze de fotbal pentru campionatul european din 2004. Profesorul meu a fost unul dintre bucătarii reginei. Am descoperit pasiunea pentru bucătarie, care nu am crezut că o am”, povestește tânărul.

De altfel, Alex ne-a mai spus că în prezent este sous-cheful unui cunoscut bucătar englez. ”Conduc o bucătarie de șapte bucătari, în absenta bucătarului șef. Aici, în zona restaurantului, e cea mai scumpă și pretențioasă parte a Angliei. Sandbanks, după Londra. Avem ca și clienți echipa locală din Bournemouth, cunoscuți precum Harry și Jamie Redknapp, Tony Pullys”, a mai subliniat botoșăneanul. Întrebat cât de greu este să gătești într-un restaurant de lux, Alex Bălan ne-a răspuns că este foarte stresant și în același timp solicitant.

Mâncarea trebuie să fie perfectă

Motivul?  ”Trebuie să fiu concentrat la maxim , în lipsa bucătarului șef. Trebuie să țin în frâu o bucătărie de bărbați puternici și orgolioși, mâncarea trebuie sa fie perfectă, nu există ceva să fie în plus sau în minus în farfurie, totul trebuie să fie perfect echilibrat”, povestește tânărul. Totodată, acesta a mai adăugat că în prezența bucătarului șef presiunea este și mai mare, asta întrucât el vrea mai mult decât perfecțiune, ”vrea în bucătăria lui să fie o armată, omul știe să te aducă de la o extremă la alta, de obicei dacă nu te critică în fiecare oră, înseamnă că faci bine. Numele și reputatia lui sunt puse în joc, și eu aș fi la fel”.

Care este cel mai scump și cel mai dificil preparat pe care l-ai gătit vreodată?

Alex: ”Am gătit de toate, orice fel de pește, homari, mușchi de vițel, iepure, caracatiță. Cel mai scump preparat cred că a fost sa lucrez cu Wagyu, un mușchi de vită japonez, care e în jur de 150 de lire pe kilogram”. Botoșăneanul mai povestește că a gătit pentru multe personalități, dar care nu sunt cunoscute în afara Angliei. ”Avem un client care are o avere estimată la un miliard de lire, vine în fiecare săptămână. Primarul orașului vine și el foarte des”.

Câte stele Michelin ai?

Alex Bălan: ”Bucătarul șef , înainte să lucreze unde e acum, a lucrat pentru Gordon Ramsay și mulți alții care sunt cunoscuți mai mult în Anglia. Deocamdată nu am nicio stea, dar luptăm pentru una, poate la anul o vom avea. Am fost în restaurante cu două stele Rosette, e un fel de Michelin, dar tipic englezesc. Se oferă doar în Anglia. Michelin e la o scară mondială”.

Botoșăneanul pasionat de arta gătitului a mai afirmat că s-ar întoarce să lucreze în Botoșani doar în propriul restaurant ”unde aș avea libertatea să mă exprim și să creez dishuri, să pun în practică ideeile mele, fără să fiu restrâns de nimeni”. În ceea ce privește veniturile sale, în comparație cu salariile din Botoșani, tânărul ne-a mai mărturisit. ”Aici(n.r.: Anglia) minimul pe economie e de aproximativ 10 ori mai mare decât în Botoșani, pe lună. De aceea sunt foarte mulți bucătari români foarte talentati plecați”. Alex Bălan, tânărul care a reușit cu propriile mâini să-și sculpteze un statut bine conturat în lumea oamenilor puternici, este de părere că în România nu există un echilibru între munca depusă și câștig.
 

Ştefania VORNICEANU
Curs festiv în halate albe: Cele mai frumoase asistente au depus jurământul - V-ați ales o meserie nobilă - GALERIE FOTO & VIDEO
După trei ani de studiu, zeci de tineri care au absolvit Școala Postliceală ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus”, au avut parte de cursul festiv organizat la un restaurant din Botoșani.
ÎN SFÂRȘIT s-au depus oferte pentru reabilitarea infrastructurii tramvaielor! Companii de calibru din Botoșani și din țară, interesate de mega-proiect
Primăria Botoșani a intrat în procedura de negociere directă cu firmele interesate să reabiliteze căile de rulare cu tramvaiul din municipiu, după ce la cele două licitații organizate nu a fost depusă nicio ofertă.
Reorganizare la Județ cu suplimentare de posturi: Șefii, aproape de a primi „cadou” câte un consilier – DOCUMENT
Noua organigramă propusă pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean trebuie votată de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare.
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO
Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?
Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.
Botoșăneanca plecată din Avrămeni și devenită portdrapelul României la Jocurile Olimpice: Naţiunea noastră este puternicăVIDEO & GALERIE FOTO
Canotajul românesc a intrat în focurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 încă din prima zi a competiției. România a avut două echipaje care s-au calificat direct în semifinale, cele de dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș și Ioan Prundeanu – Marian Enache.
Doar la șase licee elevii au intrat cu medii de peste 5, val de admiși cu medii de 2 & 3 și ceva – TOPUL liceelor din Botoșani după repartizarea computerizată
Un an și jumătate de învățământ online pare să își fi pus serios amprenta asupra calității actului educațional. Definitoriu este ceea ce s-a întâmplat la repartizarea computerizată a elevilor la licee.
A rămas cum au stabilit! 1 milion de lei din banii botoșănenilor pentru retrogradata cu zero puncte Magnum după o evaluare de poveste a contestațiilor
S-a întrunit comisia de evaluare a contestațiilor și a efectuat o verificare a contestațiilor depuse în cadrul sesiunii de acordare a finanțărilor nerambursabile pe legea sportului, în urma căreia s-au dat punctajele finale.
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Loading...
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
Loading...
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Surpriză de proporții: Nu mai este Ada Macovei, un director revine la vârful PNL Botoșani ca secretar general - Pentru partid faci orice
Biroul Politic Județean al PNL Botoșani s-a întrunit vineri după-amiază pentru prima oară după alegerile interne de săptămâna trecută. Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat desemnarea noului secretar general al filialei județene.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„La ce sunteți astăzi părtași aici? În primul rând la bucuria și la fericirea copiilor, la un fel de ludotecă integrată. Am susținut atât de mult această idee, în alte state sunt. La noi din câte știu există un proiect ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9171 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5687 lei
GBP
Lira sterlină
5.7547 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7730 lei
XAU
Gramul de aur
240.4651 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3781 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0432 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3188 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6610 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.7 o C
Dorohoi
22.4 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.9 o C
Ştefăneşti
26.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.