Top News
Botoșăneanul care ține-n frâu bucătăria unui restaurant de fițe din Anglia, școlit de un apropiat al reginei: GALERIE FOTO cu delicatesele pregătite

O vorbă din popor spune că gătitul este arta şi ştiinţa de a obţine fericire. Sau că fericirea trece prin stomac. A dus gătitul la nivel de perfecțiune un tânăr din Botoșani care s-a stabilit în Regatul Unit. Pasionat al tainelor mâncărurilor, a reușit să combine cele două elemente de mai sus și să urce pe culmile succesului.

”Profesorul meu a fost unul dintre bucătarii reginei”

 

Vi-l prezentăm pe Alex Bălan, un tânăr în vârstă de 26 de ani cu un talent deosebit. Îi place să gătească, să încânte papilele gustative a celor care îi gustă preparatele, iar această pasiune culinară l-a dus tocmai în Regatul Unit al Marii Britanii, acolo unde are o viață fericită alături de soția și copilul său. În vara anului 2011, Alex și-a luat partenera de viață și au plecat împreună în Anglia, acolo unde botoșăneanul a urmat cursuri la un Colegiu de Catering & Hospitality.
Am avut profesori foarte pasionați și bine cunoscuți în Anglia , spre exemplu, directorul Colegiului a fost bucătarul echipei engleze de fotbal pentru campionatul european din 2004. Profesorul meu a fost unul dintre bucătarii reginei. Am descoperit pasiunea pentru bucătarie, care nu am crezut că o am”, povestește tânărul.

De altfel, Alex ne-a mai spus că în prezent este sous-cheful unui cunoscut bucătar englez. ”Conduc o bucătarie de șapte bucătari, în absenta bucătarului șef. Aici, în zona restaurantului, e cea mai scumpă și pretențioasă parte a Angliei. Sandbanks, după Londra. Avem ca și clienți echipa locală din Bournemouth, cunoscuți precum Harry și Jamie Redknapp, Tony Pullys”, a mai subliniat botoșăneanul. Întrebat cât de greu este să gătești într-un restaurant de lux, Alex Bălan ne-a răspuns că este foarte stresant și în același timp solicitant.

Mâncarea trebuie să fie perfectă

Motivul?  ”Trebuie să fiu concentrat la maxim , în lipsa bucătarului șef. Trebuie să țin în frâu o bucătărie de bărbați puternici și orgolioși, mâncarea trebuie sa fie perfectă, nu există ceva să fie în plus sau în minus în farfurie, totul trebuie să fie perfect echilibrat”, povestește tânărul. Totodată, acesta a mai adăugat că în prezența bucătarului șef presiunea este și mai mare, asta întrucât el vrea mai mult decât perfecțiune, ”vrea în bucătăria lui să fie o armată, omul știe să te aducă de la o extremă la alta, de obicei dacă nu te critică în fiecare oră, înseamnă că faci bine. Numele și reputatia lui sunt puse în joc, și eu aș fi la fel”.

Care este cel mai scump și cel mai dificil preparat pe care l-ai gătit vreodată?

Alex: ”Am gătit de toate, orice fel de pește, homari, mușchi de vițel, iepure, caracatiță. Cel mai scump preparat cred că a fost sa lucrez cu Wagyu, un mușchi de vită japonez, care e în jur de 150 de lire pe kilogram”. Botoșăneanul mai povestește că a gătit pentru multe personalități, dar care nu sunt cunoscute în afara Angliei. ”Avem un client care are o avere estimată la un miliard de lire, vine în fiecare săptămână. Primarul orașului vine și el foarte des”.

Câte stele Michelin ai?

Alex Bălan: ”Bucătarul șef , înainte să lucreze unde e acum, a lucrat pentru Gordon Ramsay și mulți alții care sunt cunoscuți mai mult în Anglia. Deocamdată nu am nicio stea, dar luptăm pentru una, poate la anul o vom avea. Am fost în restaurante cu două stele Rosette, e un fel de Michelin, dar tipic englezesc. Se oferă doar în Anglia. Michelin e la o scară mondială”.

Botoșăneanul pasionat de arta gătitului a mai afirmat că s-ar întoarce să lucreze în Botoșani doar în propriul restaurant ”unde aș avea libertatea să mă exprim și să creez dishuri, să pun în practică ideeile mele, fără să fiu restrâns de nimeni”. În ceea ce privește veniturile sale, în comparație cu salariile din Botoșani, tânărul ne-a mai mărturisit. ”Aici(n.r.: Anglia) minimul pe economie e de aproximativ 10 ori mai mare decât în Botoșani, pe lună. De aceea sunt foarte mulți bucătari români foarte talentati plecați”. Alex Bălan, tânărul care a reușit cu propriile mâini să-și sculpteze un statut bine conturat în lumea oamenilor puternici, este de părere că în România nu există un echilibru între munca depusă și câștig.
 

Ştefania VORNICEANU
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
Loading...
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Loading...
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Timp de 12 ani prin natura profesiei mele am fost în slujba cetățeanului, a celui care mi-a cerut ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste și propria dorință, îns ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
21 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.3614 lei
CHF
Francul elveţian
4.7821 lei
GBP
Lira sterlină
5.9178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8290 lei
XAU
Gramul de aur
257.2300 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3843 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1405 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4856 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2032 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.4 o C
Dorohoi
-7.2 o C
Bucecea
-7.1 o C
Darabani
-8.1 o C
Saveni
-6.5 o C
Ştefăneşti
-4.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.