Top News
Botoșăneanul care a trăit Învierea la 800 de metri sub pământ: ”Nu ştiu de unde a avut Lumină! Am fost acolo!” - FOTOGALERIE

Pe 19 aprilie 2018 pleca la cele veșnice unul dintre foștii deținuți politici în fața căruia istoria a rămas datoare.

Torturat, schingiuit și batjocorit de comuniști, Vasile Maluș a simțit către sfârșitul vieții recunoașterea comunității din Botoșani: a primit Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani. Un gest necesar, dar prea mic față de numeroasele beneficii de care s-au bucurat și se bucură foștii nomenclaturiști sau, de ce nu, revoluționarii cu carnete și indemnizații.

 

A trăit 96 de ani și a avut, până în buza morții, mintea limpede și sufletul împăcat pentru că, spunea deseori, și-a făcut datoria față de țara sa.

 

A făcut pușcărie comunistă împreună cu fratele său, Ioan Maluș. Cel din urmă în viață fiind, pentru a da mărturie încă asupra unei istorii despre care nici astăzi nu se vorbește pe deplin.

 

Ioan Maluş a executat 7 ani de pușcărie grea, iar Vasile, fratele mai mare, aproape 5. Au trecut prin Botoșani, Aiud, Jilava, Gherla, Baia Sprie, Canal.

 

Nici unul dintre cel doi frați nu a acceptat reeducarea propusă de Securitatea comunistă. Chiar dacă au fost urmăriți zeci de ani după ieșirea din pușcării, nu au cedat promisiunilor, nici răstelilor telefonice, care îi îndemnau să își trădeze prietenii.

 

 

Arestarea și ancheta

 

Vasile Maluş s-a născut pe 10 februarie 1922, în Stânceşti, judeţul Botoşani. A luptat pe front, până în Cehoslovacia. În 1947 a urmat şcoala de picheri de cale ferată, iar după şcoală a lucrat în Medgidia, la Districtul 5 Tulcea. În 1948, fratele său mai mic, Ioan, este arestat pentru atitudine duşmănoasă asupra regimului. Vasile era şi el căutat, însă Securitatea nu mai are răbdare şi îl condamnă, în lipsă, la 15 ani de închisoare, pentru “crimă de uneltire contra ordinii sociale”. Avea 27 de ani. În octombrie 1949 vine la Botoşani, pentru nunta surorii sale. Ia nişte rude de la gară cu căruţa, însă în drum spre Stânceşti este legitimat. I se pune pistolul la spate şi aude scurt: “Eşti arestat, banditule, de trei ani te caut!”.

 

 

Au urmat luni întregi de cercetări, interogatorii, bătăi, confruntări. La Botoșani stă în aceeaşi celulă cu fostul prefect de Botoşani, dar şi cu preotul Visarion Puiu, arestaţi şi ei. Este dus la Iaşi, apoi la Galata, Jilava, Aiud. De la Aiud este trimis la Baia Sprie, unde lucrează în mină, la instalaţiile de apă şi aer. “Acolo era pentru exterminare, ştiţi doar”.

 

Pentru că a contestat rejudecarea, este trimis la Cluj, unde stă vreme de 3 luni, însă fără să se judece dosarul său. Este trimis din nou la Jilava şi la Iaşi. Procesul suferă nu mai puţin de şase amânări, pentru ca în final să fie condamnat la 3 ani de închisoare (pe care îi executase deja!) şi 2 ani de degradare civică. Cu toate acestea, este trimis din nou la Jilava, cu aceeaşi condamnare de 15 ani!, apoi la Canal.

 

 

Sfintele Paști cu Părintele Justin Pârvu

 

Vasile Maluş a stat alături, în închisoarea de la Baia Sprie, de Părintele Justin Pârvu, dar și de alți oameni de stat sau preoți. Cei mai mulţi au murit în chinuri, în urma bătăilor cumplite, alţii au supravieţuit.

 

Acolo, botoșăneanul Vasile Maluș a trăit Învierea sub pământ, în mină. Un moment pe care l-a păstrat în inimă zeci de ani. Chiar dacă alături de cei care erau martori la Înviere se afla și securistul care avea misiunea de a-i turna către superiorii închisorii, nimeni nu a făcut un pas înapoi.

 

”S-a apropiat Paştile. Părintele Justin a reuşit să facă rost de toate ce ne trebuiau pentru slujba de Înviere, mai puţin de cărţi, dar ştia totul pe dinafară. A organizat de aşa manieră că nimeni nu ştia nimic. În groapă a mers, a coborât. Erau preoţi mai mulţi în cerc. A găsit un sac, l-a întors, s-a încins cu o sârmă în loc de brâu. Apoi s-au stins lămpaşele, s-a făcut întuneric. Eu am pregătit sfredelele, am înşirat pe o sârmă, unul trebuia să bată la clopote… Ca la pian, era un sunet foarte frumos. Nimeni nu a ştiut, nu se mai lucra. Era şi turnătorul din mină, dar era doborât, îi era ruşine”.

 

 

“Hristos a înviat” sub amenințarea mitralierelor!

 

Așa a început slujba pe care a săvârșit-o Părintele Justin Pârvu, el însuși deținut politic.

 

“Veniţi de luaţi Lumină! Nu ştiu de unde a avut Lumină! Am fost acolo! Părintele Justin era mai tânăr, dar era voinic. Lucra la perforator. Cu un baros mare, unde vedea că oamenii nu pot, mergea cu barosul şi spărgea roca. Săreau ţăndări, era plin de sânge, dar mergea mai departe. Merita să se facă un film acolo, în Baia Sprie! Când am ieşit de acolo, cineva a transmis că se face slujbă. Securitatea a adus o companie de jandarmi, drumul de la corfă (intrarea şi ieşirea din mină), până la colonie, 150 de metri, de o parte şi de alta unul lângă altul cu pistoale mitraliere. Fiecare corfă cu 12 oameni, când ieşeam afară era cu Hristos a Înviat! Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând”.

 

 

(Foto Mina Baia Sprie: Mărturisitorii.ro)

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a stins patronul unuia dintre cele mai vechi restaurante din Botoșani
Coșmarul pandemiei care s-a abătut asupra omenirii a mai luat o viață la Botoșani. Marin Grig, proprietarul Restaurantului Botoșani, a murit săptămâna trecută.
Companie botoșăneană, lovitură de proporții la Iași: face pe 7,5 milioane lei peste 1.000 de clase online în școli și licee
Primăria Municipiului Iași achiziționează sisteme digitale pentru crearea a 1.250 de centre de educație online pentru unitățile de învățământ preuniversitar ieșene.
Record de îmbolnăviri la Botoșani în ziua în care s-au făcut cele mai multe teste din pandemie
Județul Botoșani bifează astăzi cel mai mare număr de persoane nou depistate cu Covid. Potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore s-au descoperit nici mai mult, nici mai puțin de 161 noi cazuri.
Adolescentul de 14 ani care a înjunghiat un alt băiat, lăsat LIBER acasă
La schimbul de generații s-au pierdut încăierile între băieți care se soldau cel mult cu un ochi vânăt, genunchi juliți sau capete sparte. Adolescenții de astăzi au ajuns, la ani de liceu, să-și rezolve problemele specifice vârstei, cu... cuțitul.
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Loading...
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Loading...
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Decat declarati politice care umplu ziarele sunt de o mie de ori mai citite asemenea pasaje despretrecutul dureros al celor ceau fost chinuiti in lagarele comuniste , iar calai de atunci au pensi de invidiat.
21 aprilie 2020, 12:59
Ca ei au fost mii in Botoșani, dar nimeni nu scrie nimic despre ceilalți, deși nu se știe câți mai citesc astăzi, câți mai știu despre ororile de atunci. S-a tot scris în presa de după 89, au fost multe cazuri, frații Malus au intrat mai tarziu pe piață, oare de ce? Și nu e drept să avem grijă exagerată doar de memoria unora ca și cum ei ar fi fost singurii eroi din vremea aceea. Alții au stat zeci de ani în temniță, au fost demni și după aceea. Sunt destule cazuri de la Botoșani. Unii au și exagerat, au spus sau inventat povești, oricum nu avea cine să le confirme. Istoria o scriu, au scris-o ei, noi ne mai folosim din când în când de spusele lor să mai acoperim o pagină. De ce nu scrie o carte autoarea, dacă tot are surse vii, inepuizabile, despre acești doi frați? Ce au făcut după ce au ieșit de la pușcărie? Literatura detenției comuniste este plină de mărturii de genul celor de aici. Cine va mai citi peste un an, doi, 10, paginile acestea? Nimeni. O carte ar avea șanse să rămână, paginile virtuale dispar de la o zi la alta, cu memorie cu tot.
21 aprilie 2020, 01:43
Dureros ! Multumesc echipei de la ziar care a scris despre aceasta intamplare .
21 aprilie 2020, 00:23
astratex.ro
Sondaj
Trebuie redeschise școlile?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„În egală măsură cred că este un ordin pe care ar trebui să-l împart cu toți prefecții și subprefecții din România pentru perioada asta grea pe care am parcurs-o și încă nu am terminat-o. Cu pandemie, cu alegeri. M-a luat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8725 lei
USD
Dolarul SUA
4.0024 lei
CHF
Francul elveţian
4.4931 lei
GBP
Lira sterlină
5.3819 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8477 lei
XAU
Gramul de aur
236.6932 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2325 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9702 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1113 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6546 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.1 o C
Dorohoi
6.1 o C
Bucecea
6.4 o C
Darabani
6.1 o C
Saveni
6.1 o C
Ştefăneşti
8.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.