Top News
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO

Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.

Nu puțini dintre admiratorii actriței Gwyneth Paltrow au fost uimiți să afle, prin intermediul unui serial  Netflix (”The Goop Lab”), despre metoda Wim Hof.

 

Este vorba despre o tehnică similară celei practicată de călugării din Himalaya și care constituie un remediu pentru stabilirea echilibrului mental, pentru creșterea alcalinității organismului, dar și pentru creșterea imunității și inducerea unei stări de bine. Și acestea nu sunt nici pe departe singurele beneficii ale celor care practică metoda Wim Hof.

 


(secvență din ”The Goop Lab”)

 

Prea puțină lume știe, însă, că unul dintre puținii instructorii certificați în metoda Wim Hof din România este un botoșănean.

 

 

Când viața devine un mister care se lasă descifrat

 

Ștefan Chihaia s-a născut în Bucecea și spune că, pentru el, cei 7 ani de acasă au fost ultimii ani de comunism. Își amintește de jocurile printre munții de sfeclă de la fabrica de zahăr, de veselia din satul nedeclarat la acea vreme oraș, de mulțimea de copii și de zarva de pe uliță. Își amintește și de Dănilă, ”nebunul satului”, căruia doar el îi mai dădea târcoale, curios să afle ce se ascunde dincolo de „nebunia” bătrânului, dar și nerăbdător să afle secretul naturii umane, acea fărâmă dă divinitate care ne face atât de diferiți unii de alții.

 

O curiozitate care nu i-a dat niciodată pace și care l-a făcut să meargă întotdeauna dincolo de aparențe, să înfrunte tiparele confortului omenesc și să găsească soluții personale la probleme asupra cărora nimeni nu încercase nicio rezolvare. De la Bucecea, Ștefan a plecat la liceu, la Botoșani, hotărât să învețe carte. Dar recunoaște că cel mai mult a învățat de la oamenii pe care i-a întâlnit în momente cruciale pentru propria dezvoltare. Profesoara de chimie de la Liceul ”A.T.Laurian”, de pildă, un om aspru, dar deopotrivă prieten. A fost olimpic la chimie, iar alegerea facultății a fost de asemenea influențată de dragostea pentru acest obiect. Facultate la care, însă, avea să renunțe. Nu îl împlinea pe măsura așteptărilor. Ulterior a urmat Psihologia, de care se simțea mult mai aproape.

 

Pentru Ștefan Chihaia a început, din acel moment, un vârtej al experiențelor personale. Și, recunoaște chiar el, nimic din ceea ce e omenesc nu îi mai era străin întrucât a ajuns să experimenteze și să testeze toate limitele trupului și ale spiritului.

 

”Căzusem într-un ego spiritual, aveam să înțeleg că toate acele experiențe au fost o binecuvântare. Zic binecuvântare deoarece am reușit să înțeleg forțele din spatele lor, astfel mi-am dezvoltat compasiunea față de oameni, puterea de înțelegere. Nu a fost ușor, dar, dacă mă gândesc bine, nici greu”, recunoaște Ștefan Chihaia.

 

 

Drumul către Wim

 

A aflat de Wim Hof (cunoscut și ca ”Ice Man”) prin intermediul unui prieten și a simțit din prima clipă că este ceea ce caută. Spune despre maestrul său că este ”un spirit liber, plin de energie și viață”.

 

Tehnica pe care a dezvoltat-o Wim Hof este simplă. O tehnică de respirație, o pregătire mentală corespunzătoare și expunere graduală la frig, iar aceste elemente combinate funcționează, tehnica fiind caracterizată de simplitate, dar și putere.

 


(Ștefan Chihaia și Wim Hof)

 

”El a dezvoltat tehnica asta stând în natură. A intrat într-o zi într-un lac înghețat și acolo a trăit o stare  de eliberare, de uniune cu divinul. Apoi a observat că, dacă respiră într-un fel, se schimbă totul în organism și că este capabil să-și influențeze sistemul nervos autonom, sistem care până nu demult se credea că nu poate fi influențat”, spune Ștefan Chihaia.

 

În timp, Wim Hof a doborât 26 de recorduri mondiale, printre care acela că a stat aproape două ore în gheață, a urcat Everestul în pantaloni scurți până la peste 6 mii metri și s-a oprit din cauza unei răni la picior, a alergat 50 km la -20 grade în pantaloni scurți și sandale, plus multe altele.

 

”Toate acestea au uimit lumea științifică și astfel au început cercetările. Cercetări care au dovedit că, prin metoda lui, Wim poate să-și controleze chimia interioară, astfel el își poate influența sănătatea, puterea și fericirea”, adaugă Ștefan Chihaia.

 

Este adevărat că, la început, lumea științifică a fost sceptică. ”Au crezut că el este un super om. Dar apoi au făcut cercetare și pe elevii lui și aceleași rezultate. Însă aici nu e vorba de competiție, de cât de mult reziști în frig. Este vorba că frigul, așa cum spune Wim, este nemilos, dar drept în același timp. El te pune față în față cu propriile temeri, nu-l poți păcăli. Însă, dacă-l respecți, el te răsplătește, îți oferă curaj, sănătate, fericire, pur și simplu îți deschide o ușă către sufletul tău, unde posibilitățile sunt nelimitate. În felul acesta el devine un profesor”, spune Ștefan Chihaia despre metoda practicată astăzi de zeci de români.

 

 

Lucrul cu frigul

 

Pentru oamenii obișnuiți, lucrul cu frigul ar putea suna bizar. La nivel teoretic, cel puțin, folosite inteligent, apa rece, gheața și temperaturile scăzute sunt o ușă către suflet. În urma unui antrenament adecvat, atunci când intri în apă cu gheață, mintea nu mai funcționează și astfel poți întâlni adevărata liniște de dincolo de ea.

 


(Ștefan Chihaia)

 

”Am ajuns să prețuiesc frigul deoarece naște în mine forțe nebănuite și mă conectează cu adevărata mea natură într-un mod foarte profund și intim".

”Poziția mea este de a facilita oamenilor accesul la profunzimea sufletului lor, nici pe departe să-i învăț eu filozofia mea de viață. Cred mult în unicitate și fiecare are o poveste, martorul care privește prin ochii altuia este martorul care privește și prin ochii mei. De aceea eu în fața oamenilor, aceasta va fi baia cea mai rece pentru mine”.

 

Acum are zeci de cursanți care îl caută și care își manifestă recunoștința și satisfacția pentru rezultatele practicării lucrului cu frigul. O metodă care, însă, trebuie practicată doar în prezența unui instructor.

 

 

(Foto: facebook / Ștefan Chihaia)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Președintele USR Botoșani, indemnizație de deputat tăiată din cauza chiulului din Parlament
Decizia a fost luată după o serie de absențe nemotivate în Camera Deputaților, în primele luni ale acestui an.
Autobuzele parchează la PSD! Războiul pe conducerea Eltrans tranșat social-democrat la vot
În urma desfășurării procedurii secrete de vot, a fost tranșată într-un final situația de la societatea Eltrans.
Operații greu de realizat pe pandemie la Mavromati, medic: Nu veniți la Spitalul Județean
După mai bine de un an de pandemie, botoșănenii cu alte afecțiuni sunt în continuare victime colaterale. Medici fac apeluri să nu se prezinte la spital dacă nu sunt „urgențe reale”.
Într-o lume care desparte, există un om care adună: Fenomenul Hărman la Botoșani – GALERIE FOTO
Aproape 100 de lucrări, un colecționar și colorata poveste dintr-o primăvară capricioasă încă.
Drumul strategic de la Botoșani: Judecătorii au scos din schemă „firma orașului”, loturile împărțite de alți constructori – VIDEO
Câștigătoare la precedenta licitație, exclusă total după un val de contestații la unități de stat și instanță.
HoReCa, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri – ÎNCHISE încă două săptămâni la Botoșani - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a prelungit sâmbătă pentru încă două săptămâni restricțiile suplimentare adoptate pe 27 martie pentru municipiul Botoșani.
Șefa CJ & primarul, cumpărături cu microfonul la piața de produse tradiționale: Să vedem dacă știi să dai restulGALERIE FOTO
Președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani au fost invitați speciali la inaugurarea pieței volante cu produse tradiționale a Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, eveniment care a avut loc sâmbătă dimineață.
Mânăncă românește! Piață volantă cu produse tradiționale inaugurată în centrul Botoșanilor: de la caș și brânză la ceapă și miere de albină – VIDEO & GALERIE FOTO
Sub sloganul ”Mânăncă românește”, scris inclusiv pe un banner, în cadrul unui parteneriat pe care Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis l-a perfectat cu Primăria Botoșani, sâmbătă dimineață a fost inaugurată în centrul orașului o piață volantă cu produse tradiționale.
SEARA DECISIVĂ: FC Botoșani află în 90 de minute dacă se califică în play-off pentru a doua oară
Trei meciuri de totul sau nimic au fost programate seara asta de la 20:30 între echipe care evoluează în prima ligă și care își dispută locurile 5 și 6 din play-off.
Loading...
Protestatarii au spart un geam al Primăriei, ”bolovanul” provine de la Prefectură
Și la Botoșani au fost incidente în timpul protestelor care au avut loc la începutul săptămânii trecute față de noile măsuri luate de guvernare și dublate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,
Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.
Nu aveam cum să lipsesc la o asemenea înmormântare - Marian Murariu, prima ieșire după absența surpriză de la ședința cu Eltransul
Absența consilierului local Marian Murariu de la ședința deliberativului municipal convocat de primar pentru marți la amiază în vederea propulsării în funcții a unor administratori interimari la SC Eltrans SA reprezintă surpriza politică a săptămânii.
Îi lua... apa: Șeful cel mare de la Nova înlocuit în 24 de ore de la intrarea în CA a oamenilor susținuți de Doina & Florin
La o zi după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) pentru validarea noilor membri din Consiliul de Administrație de la compania de apă, au avut loc și primele schimbări de șefi.
Încă un pas spre director din Râmnicu Vâlcea la ”Apă”: Noul CA completat de membrii PSD - ALDE
Adunarea Generală a Acționarilor companiei de apă și canalizare s-a întrunit astăzi la sediul societății și a votat completarea consiliului de administrație. În fapt, AGA a fost reprezentată de Dorin Birta, care săptămâna trecută a fost mandatat de plenul Consiliului Județean să voteze noii membri ai CA.
Loading...
RĂSTURNARE de situație la ședință, propunerile primarului au picat după o dublă trădare
Planurile inițiale nu s-au concretizat și în realitate și, după cum a decurs votul de la ședința de îndată a Consiliului Local, se preconizează o victorie liberală la numirea administratorilor de la Eltrans.
Cine salvează orașul? ”Protejat” de teancuri de hârtii, de legi pompoase, de instituții, Botoșaniul vechi se prăbușește în fiecare zi: ”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” – GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă ele. Sunt bătrâne, triste la vedere și fără speranță. Altădată cochete, alinate și alintate de colorate vegetații, unele aduse chiar și de peste hotare, găzduind gălăgioase ședințe, înfocate cenacluri, simandicoase baluri, zac astăzi într-o dureroasă părăsire.
Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare
Concurs de putere pe societatea de transport a orașului din partea politicienilor din Consiliul Local Botoșani. Eltrans stă de mai bine de jumătate de an fără Consiliu de Administrație, din cauza faptului că persoanele care au promovat un concurs, nu corespund politic.
Parchetul reacționează la acuzele cu femeia „poziționată” ca la execuție: Mai era un pic și organiza acțiuni de protest pentru inculpatul lui
Urmare a acuzațiilor aduse de un avocat botoșănean angajat de o femeie din județ care a fost victima unei agresiuni din partea concubinului, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a venit cu precizări suplimentare.
Impact Audi – Hyundai în sens giratoriu, răniți transportați la spital cu două ambulanțe – VIDEO
Neacordarea de prioritate a fost cauza producerii accidentului rutier care a avut loc în urmă cu puțin timp în sensul giratoriu de lângă sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.
Director de instituție la un pas să se prăbușească pe holurile Prefecturii – FOTO & VIDEO
Imagini greu de privit petrecute miercuri în Palatul Administrativ unde a fost convocat primul Colegiu Prefectural din 2021, după un an de pauză.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„E tot o problemă pe care au făcut-o colegii noștri social-democrați care spuneau că trebuie numaidecât cu HCL și în formă autentică. Noi pe lege știam că se vând și altfel, dar dacă ei ne-au blocat, asta-i treaba, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9261 lei
USD
Dolarul SUA
4.0937 lei
CHF
Francul elveţian
4.4797 lei
GBP
Lira sterlină
5.6851 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7879 lei
XAU
Gramul de aur
235.3486 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2296 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3668 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1848 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2805 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1900 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.9 o C
Dorohoi
8.9 o C
Bucecea
8.6 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.9 o C
Ştefăneşti
7.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.