Top News
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO

Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.

Și asta pentru că, așa cum au recunoscut toți cei prezenți, calitatea evenimentului nu a permis niciun derapaj de acest fel. În fața artei, politica a fost nevoită să rămână deoparte.

 

 

Un armean care a făcut istorie la Botoșani și un concurs care îi poartă astăzi numele

 

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre intelectualii de seamă ai Botoșanilor, prieten în vremea sa cu Mihai Eminescu și, mai târziu, cu George Enescu. Născut în Botoșani, într-o veche familie de armeni, Andronic Țăranu a urmat cursurile Școlii de Belle Arte din Iași, dar și studii muzicale cu Eduard Caudella.

 

A activat ca diriginte la Poștă în Botoșani, însă a desfășurat și o intensă activitate culturală și creativă, pictând și susținând concerte în fața publicului botoșănean.

 

A fost un strălucit violonist, unul dintre întemeietorii Societății muzicale „Armonia” (1883), însă a lăsat și numeroase compoziții, într-un volum-manuscris de cca. 200 de piese muzicale, potrivit celor consemnate de istoricul Ionel Bejenaru, unele dintre ele cunoscute și apreciate de George Enescu.

 

Și contribuția sa nu se oprește aici. Andronic Țăranu a scris un Tratat de pictură, publicat la Botoșani, în anul 1906. De asemenea, a semnat articole în presa botoșăneană a vremii („Curierul Român” și „Revista Moldovei”), schițe, catrene. A încetat din viață în martie 1930.

 

După aproape un veac, numele lui Andronic Țăranu a revenit în atenția publicului datorită Concursului de artă plastică organizat începând din 2019 de către Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România.

 

 

Vernisaj cu ambasador, parlamentari și public numeros

 

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani a avut loc premierea lucrărilor înscrise la Concursului de artă plastică ”Andronic Țăranu”, precum și Expoziția de artă fotografică intitulată "Armeni în România", de Andreea Tănase, cuprinzând fotografii din întreaga comunitate armeană din România.

 

Evenimentul s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan, însoțit la Botoșani de președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, precum și de reprezentantul armenilor în Parlamentul României, deputat Varujan Pambuccian. 

Întâlnirea a avut o multiplă semnificație. Astfel, pe lângă Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate pe 19 septembrie, evenimentul a fost dedicat și Zilei Naționale a Republicii Armenia (21 septembrie). Nu în ultimul rând, publicul a asistat, sâmbătă, la o expoziție menită să dovedească încă o dată, dacă mai era nevoie, că rolul armenilor la dezvoltarea orașului Botoșani nu s-a sfârșit nici după secole de conviețuire.

 

Cel căruia i se datorează organizarea concursului este șeful filialei botoșănene a Uniunii Armenilor din România, Cristian Lazarovici. Acesta le-a mulțumit celor prezenți la vernisajul celor două expoziții, accentuând totodată că la eveniment se află membri ai comunității armenești din multe județe ale țării.

 

”Mulțumesc celor prezenți astăzi, în primul rând Excelenței sale, Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan, care în al treilea an de mandat în România este pentru a treia oară la Botoșani. De asemenea, domnului președinte al Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, cel care m-a susținut de fiecare dată în proiectele pe care le-am inițiat, domnului deputat Varujan Pampuccian, reprezentantul în Parlamentul României al Uniunii Armenilor din România și tuturor celor care au fost alături de mine în realizarea acestui eveniment. Mulțumesc celor care au ajuns astăzi la Botoșani, din comunitățile armenești din țară, de la Suceava, Roman, Tg. Ocna. Mulțumesc că ați reușit să ajungeți la acest eveniment dedicat lui Andronic Țăranu, o personalitate multiplă, un pictor și muzician, foarte bun prieten cu Mihai Eminescu, un eveniment pe care îl dedicăm totodată sărbătoririi zilei de 21 septembrie, când este ziua Națională a Republicii Armenia”,

Cristian Lazarovici, președinte Filiala Botoșani UAR

 

 

Ambasadorul Republicii Armenia: ”Botoșaniul este o pagină indispensabilă de pe harta diasporei armene”

 

La rândul său, Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, s-a declarat impresionat de numărul mare de participanți.

 

”Sunt pentru a treia oară aici, de fiecare dată am venit la invitația lui Cristian Lazarovici, președintele Filialei Botoșani a Uniunii Armenilor din România, care a organizat numeroase evenimente culturale dedicate ori uniunii armenilor ori tradițiilor armenești în România. De asemenea, cu atât mai mult îmi exprim mulțumirile cu cât acest eveniment este dedicat și Zilei Naționale a Republicii Armenia – 21 septembrie, zi care marchează ziua referendumului pentru independență din 1991”,

Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România

 

Comunitatea armeană din România este una dintre cele mai vechi comunități armene din Europa, a amintit diplomatul în fața celor prezenți. Însă la Botoșani se găsește una dintre cele mai vechi biserici armenești din Europa, un fapt cu o adâncă semnificație pentru poporul său.

 

”Pentru noi, autoritățile Republicii Armenia, Botoșaniul este o pagină indispensabilă de pe harta diasporei. Acestui efort de păstrare a identității armene pe pământ românesc i se adaugă și preocuparea de a menține relații strânse cu patria mamă și vreau să mulțumesc aici reprezentanților comunității în Parlament și conducătorilor Uniunii. Probabil că una dintre cele mai importante contribuții pe care poporul armean a adus-o civilizației universale vine din domeniul artelor și științei. Și este semnificativ că această expoziție se referă și la tradițiile armenești. Vreau să mulțumesc tuturor participanților, celor tineri în curs de afirmare, pictorilor afirmați, mulțumesc și Andreei Tănase pentru că a făcut în așa fel încât prin munca ei comunitatea armeană din România să fie mai vizibilă. Mulțumesc lui Cristian Lazarovici, tuturor participanților care au sprijinit eforturile noastre în cadrul comunității”,

Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România

 

 

Varujan Vosganian: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă”

 

Deputatul Varujan Vosganian, care este și președintele Uniunii Armenilor din România, a avut parte și de o surpriză: a găsit în expoziție un portret care îl reprezintă, lucrarea aparținând unui pictor înscris în concurs.

 

”Felicit participanții la această expoziție, lucrările sunt impresionante. L-am întrebat pe domnul Lazarovici dacă le va păstra, a spus că va păstra numai picturile premiate, i-am spus să le premieze pe toate, mai puțin portretul meu, care sper să nu fie premiat, este hors concours. Dar mulțumesc și celui care a pictat-o pe fiica mea în hainele de mireasă, e o amintire frumoasă”,

Varujan Vosganian, președintele UAR

 

 

Deputatul a apreciat la modul superlativ lucrările expuse în expoziția care are meritul de a aduce în atenție tradițiile comunității armenești. De asemenea, a făcut referire la personalități, edificii armenești, momente simbolice din istoria armenilor, toate acestea regăsindu-se sub diferite aspecte în picturile de pe simezele Galeriilor, dar și în fotografiile semnate de Andreea Tănase.

 

”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă și care ne încurajează să credem că acest concurs va deveni un eveniment de anvergură națională. Andreea Tănase a făcut un album care va rămâne, probabil, ca una dintre oglinzile miraculoase ale comunității noastre. Este un eveniment important în viața Botoșanilor și cred că de aici vor porni și mari figuri ale artei românești”,

Varujan Vosganian, președintele UAR

 

 

Varujan Pampuccian: ”Aceasta este o expoziție vie”

 

Un succint discurs a venit apoi din partea deputatului Varujan Pampuccian, care a remarcat, la rândul său, asistența numeroasă, dar și calitatea lucrărilor prezentate.

 

”Eu sunt foarte impresionat de numărul mare al celor care au venit să viziteze expoziția, chiar sunt impresionat, nu mă așteptam. Este un lucru extraordinar. Am văzut multe expoziții de felul acesta și de cele mai multe ori m-am gândit că ele seamănă cu un insectar. Aceasta nu seamănă cu un insectar. Aceasta este o expoziție vie. Și este meritul deopotrivă al celor care au pictat,  al Andreei, care ştie să taie felii de timp, dar alea care trebuie, precum și al lui Cristi, care s-a îngrijit de toată expoziţia. Este limpede că aici deja se creează o tradiţie. Este momentul să vizităm expoziția și să plecăm de aici mai prieteni decât înainte de a o vedea”,

Varujan Pampuccian, deputat

 

 

Premianții Concursului de artă plastică ”Andronic Țăranu”, ediția a II-a

 

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată premierii participanților la Concursul de artă plastică ”Andronic Țăranu”, precum și prezentării fotografiilor care ilustrează viața comunității armenești.

 

”Sunt fotografii din toată țara, din tot ce înseamnă spațiul armenesc românesc. Așa cum s-a spus, sunt felii de timp pentru care mulțumim artistei, jurnalistei, fotografului și omului Andreea Tănase”,

Ana Florescu, muzeograf Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

Anunțarea premianților i-a revenit unui membru al juriului, prof. Angela Hreniuc prezentând mai întâi un argument al celor care au analizat lucrările înscrise în concurs. 

 

”Juriul nostru a analizat lucrările participanților și din punct de vedere al calităților artistice, compoziționale, cromatice, tehnică de lucru, dar și privind gradul de îmbinare a unor simboluri, a unor elemente specifice etniei armenești, în compoziții care să fie cu un anumit grad de abstracție dar în același timp care să transmită o încărcătură de idei privitorului. Calitatea lucrărilor a crescut, artiștii au privit cu seriozitate acest concurs”,

Prof. Angela Hreniuc, președinte juriu Concursul de artă plastică ”Andronic Țăranu” 

 

Au fost acordate diplome de participare, mențiuni, premii speciale și premiile I, II și III celor care au prezentat lucrări în cadrul concursului de artă plastică (vezi video jos).

 

La secțiunea elevi de liceu, s-au clasat pe primele locuri: Cosmina Loredana Buraga – Premiul III, Daria Budeanu Mihalachi – Premiul II, Delia Burcă – Premiul I.

 

La secțiunea adulți, clasamentul primilor trei a fost: Aurel Azamfirei – Premiul III, Dan Aconstantinesei – Premiul II, Cristian Bârzoieș - Premiul I. 

De asemenea, au fost oferite două premii din partea Ambasadei Republicii Armenia în România, premii ce au fost acordate deținătorului Premiului I (Cristian Bârzoieș), precum și unei lucrări reprezentative (autor Rodica Todirișcă).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO
Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani
Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.
Care pandemie? Dan Bittman e deja sold-out cu primul spectacol la Botoșani, se mai vând bilete doar la al doilea
La primul spectacol din pandemie al unui artist de rang național s-au vândut deja toate biletele. Organizatorii au anunțat sold-out pentru concertul închinat femeii și programat pe data de 7 martie la Rapsodia City Center.
Botoșănenii care NU ne fac cinste: O tânără de 23 de ani a evadat din pușcărie din Italia, în China „Bonnie și Clyde” de Botoșani prinși la furat
Milioane de români și probabil mii de botoșăneni trăiesc peste hotare, unii încercând că muncească pentru a avea un venit cinstit, alții optând pentru alte metode de a obține bani în mod facil, însă ce contravine legilor din alte țări.
O parcare supra-aglomerată din centrul orașului va fi cu PLATĂ în urma solicitărilor botoșănenilor
Decizia a fost adoptată în ședința de Consiliu Local întrunită astăzi, de la ora 11:00.
INTERPELARE la ședința de la Municipiu: Sute de botoșăneni se opun unei investiții: Nu suntem de acord cu restaurante, magazine, terase, instituții
Ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 februarie 2021 a început cu o intervenție din partea unei reprezentante a unui ONG local care se împotrivește deramării unei investiții în municipiu.
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Loading...
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Loading...
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
Prestigios PREMIU obținut de o artistă din Botoșani: Sursa inspirației a fost pandemia și efectul ei asupra oamenilor - FOTO
O artistă din Botoșani este câștigătoarea unui important premiu într-o competiție internațională în care a reprezentat România.
Singur între 72: Botoșănean votat de conducerea centrală a PNL pentru o funcție în Guvern
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunțat sâmbătă, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că au fost validate 72 de propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi, vicepreşedinţi de agenţii.
RECLAMAȚII de la un internat din municipiu, elevele ar fi ținute în frig, la IȘJ nu a ajuns nicio sesizare
Un mesaj ajuns pe adresa redacției Botoșăneanul reclamă că la internatul unui colegiu din municipiu ar fi frig.
Nu mai minţi porcule, crezi ca moldovenii sunt prosti...hai???
19 septembrie 2020, 20:50
Felicitari!
19 septembrie 2020, 19:06
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
“Este o provocare pentru mine, mai ales că eu vin din mediul privat și nu vin dintr-o poziție de administrație publică. Este o provocare pe care am acceptat-o și sper să îmi duc mandatul până la capăt. Abia aștept să îmi ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.0924 lei
CHF
Francul elveţian
4.4065 lei
GBP
Lira sterlină
5.6478 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7707 lei
XAU
Gramul de aur
223.0612 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3333 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1352 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2197 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.8 o C
Dorohoi
1.0 o C
Bucecea
0.7 o C
Darabani
1.3 o C
Saveni
0.8 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.