Top News
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO

Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.

Și asta pentru că, așa cum au recunoscut toți cei prezenți, calitatea evenimentului nu a permis niciun derapaj de acest fel. În fața artei, politica a fost nevoită să rămână deoparte.

 

 

Un armean care a făcut istorie la Botoșani și un concurs care îi poartă astăzi numele

 

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre intelectualii de seamă ai Botoșanilor, prieten în vremea sa cu Mihai Eminescu și, mai târziu, cu George Enescu. Născut în Botoșani, într-o veche familie de armeni, Andronic Țăranu a urmat cursurile Școlii de Belle Arte din Iași, dar și studii muzicale cu Eduard Caudella.

 

A activat ca diriginte la Poștă în Botoșani, însă a desfășurat și o intensă activitate culturală și creativă, pictând și susținând concerte în fața publicului botoșănean.

 

A fost un strălucit violonist, unul dintre întemeietorii Societății muzicale „Armonia” (1883), însă a lăsat și numeroase compoziții, într-un volum-manuscris de cca. 200 de piese muzicale, potrivit celor consemnate de istoricul Ionel Bejenaru, unele dintre ele cunoscute și apreciate de George Enescu.

 

Și contribuția sa nu se oprește aici. Andronic Țăranu a scris un Tratat de pictură, publicat la Botoșani, în anul 1906. De asemenea, a semnat articole în presa botoșăneană a vremii („Curierul Român” și „Revista Moldovei”), schițe, catrene. A încetat din viață în martie 1930.

 

După aproape un veac, numele lui Andronic Țăranu a revenit în atenția publicului datorită Concursului de artă plastică organizat începând din 2019 de către Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România.

 

 

Vernisaj cu ambasador, parlamentari și public numeros

 

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani a avut loc premierea lucrărilor înscrise la Concursului de artă plastică ”Andronic Țăranu”, precum și Expoziția de artă fotografică intitulată "Armeni în România", de Andreea Tănase, cuprinzând fotografii din întreaga comunitate armeană din România.

 

Evenimentul s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan, însoțit la Botoșani de președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, precum și de reprezentantul armenilor în Parlamentul României, deputat Varujan Pambuccian. 

Întâlnirea a avut o multiplă semnificație. Astfel, pe lângă Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate pe 19 septembrie, evenimentul a fost dedicat și Zilei Naționale a Republicii Armenia (21 septembrie). Nu în ultimul rând, publicul a asistat, sâmbătă, la o expoziție menită să dovedească încă o dată, dacă mai era nevoie, că rolul armenilor la dezvoltarea orașului Botoșani nu s-a sfârșit nici după secole de conviețuire.

 

Cel căruia i se datorează organizarea concursului este șeful filialei botoșănene a Uniunii Armenilor din România, Cristian Lazarovici. Acesta le-a mulțumit celor prezenți la vernisajul celor două expoziții, accentuând totodată că la eveniment se află membri ai comunității armenești din multe județe ale țării.

 

”Mulțumesc celor prezenți astăzi, în primul rând Excelenței sale, Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan, care în al treilea an de mandat în România este pentru a treia oară la Botoșani. De asemenea, domnului președinte al Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, cel care m-a susținut de fiecare dată în proiectele pe care le-am inițiat, domnului deputat Varujan Pampuccian, reprezentantul în Parlamentul României al Uniunii Armenilor din România și tuturor celor care au fost alături de mine în realizarea acestui eveniment. Mulțumesc celor care au ajuns astăzi la Botoșani, din comunitățile armenești din țară, de la Suceava, Roman, Tg. Ocna. Mulțumesc că ați reușit să ajungeți la acest eveniment dedicat lui Andronic Țăranu, o personalitate multiplă, un pictor și muzician, foarte bun prieten cu Mihai Eminescu, un eveniment pe care îl dedicăm totodată sărbătoririi zilei de 21 septembrie, când este ziua Națională a Republicii Armenia”,

Cristian Lazarovici, președinte Filiala Botoșani UAR

 

 

Ambasadorul Republicii Armenia: ”Botoșaniul este o pagină indispensabilă de pe harta diasporei armene”

 

La rândul său, Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, s-a declarat impresionat de numărul mare de participanți.

 

”Sunt pentru a treia oară aici, de fiecare dată am venit la invitația lui Cristian Lazarovici, președintele Filialei Botoșani a Uniunii Armenilor din România, care a organizat numeroase evenimente culturale dedicate ori uniunii armenilor ori tradițiilor armenești în România. De asemenea, cu atât mai mult îmi exprim mulțumirile cu cât acest eveniment este dedicat și Zilei Naționale a Republicii Armenia – 21 septembrie, zi care marchează ziua referendumului pentru independență din 1991”,

Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România

 

Comunitatea armeană din România este una dintre cele mai vechi comunități armene din Europa, a amintit diplomatul în fața celor prezenți. Însă la Botoșani se găsește una dintre cele mai vechi biserici armenești din Europa, un fapt cu o adâncă semnificație pentru poporul său.

 

”Pentru noi, autoritățile Republicii Armenia, Botoșaniul este o pagină indispensabilă de pe harta diasporei. Acestui efort de păstrare a identității armene pe pământ românesc i se adaugă și preocuparea de a menține relații strânse cu patria mamă și vreau să mulțumesc aici reprezentanților comunității în Parlament și conducătorilor Uniunii. Probabil că una dintre cele mai importante contribuții pe care poporul armean a adus-o civilizației universale vine din domeniul artelor și științei. Și este semnificativ că această expoziție se referă și la tradițiile armenești. Vreau să mulțumesc tuturor participanților, celor tineri în curs de afirmare, pictorilor afirmați, mulțumesc și Andreei Tănase pentru că a făcut în așa fel încât prin munca ei comunitatea armeană din România să fie mai vizibilă. Mulțumesc lui Cristian Lazarovici, tuturor participanților care au sprijinit eforturile noastre în cadrul comunității”,

Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România

 

 

Varujan Vosganian: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă”

 

Deputatul Varujan Vosganian, care este și președintele Uniunii Armenilor din România, a avut parte și de o surpriză: a găsit în expoziție un portret care îl reprezintă, lucrarea aparținând unui pictor înscris în concurs.

 

”Felicit participanții la această expoziție, lucrările sunt impresionante. L-am întrebat pe domnul Lazarovici dacă le va păstra, a spus că va păstra numai picturile premiate, i-am spus să le premieze pe toate, mai puțin portretul meu, care sper să nu fie premiat, este hors concours. Dar mulțumesc și celui care a pictat-o pe fiica mea în hainele de mireasă, e o amintire frumoasă”,

Varujan Vosganian, președintele UAR

 

 

Deputatul a apreciat la modul superlativ lucrările expuse în expoziția care are meritul de a aduce în atenție tradițiile comunității armenești. De asemenea, a făcut referire la personalități, edificii armenești, momente simbolice din istoria armenilor, toate acestea regăsindu-se sub diferite aspecte în picturile de pe simezele Galeriilor, dar și în fotografiile semnate de Andreea Tănase.

 

”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă și care ne încurajează să credem că acest concurs va deveni un eveniment de anvergură națională. Andreea Tănase a făcut un album care va rămâne, probabil, ca una dintre oglinzile miraculoase ale comunității noastre. Este un eveniment important în viața Botoșanilor și cred că de aici vor porni și mari figuri ale artei românești”,

Varujan Vosganian, președintele UAR

 

 

Varujan Pampuccian: ”Aceasta este o expoziție vie”

 

Un succint discurs a venit apoi din partea deputatului Varujan Pampuccian, care a remarcat, la rândul său, asistența numeroasă, dar și calitatea lucrărilor prezentate.

 

”Eu sunt foarte impresionat de numărul mare al celor care au venit să viziteze expoziția, chiar sunt impresionat, nu mă așteptam. Este un lucru extraordinar. Am văzut multe expoziții de felul acesta și de cele mai multe ori m-am gândit că ele seamănă cu un insectar. Aceasta nu seamănă cu un insectar. Aceasta este o expoziție vie. Și este meritul deopotrivă al celor care au pictat,  al Andreei, care ştie să taie felii de timp, dar alea care trebuie, precum și al lui Cristi, care s-a îngrijit de toată expoziţia. Este limpede că aici deja se creează o tradiţie. Este momentul să vizităm expoziția și să plecăm de aici mai prieteni decât înainte de a o vedea”,

Varujan Pampuccian, deputat

 

 

Premianții Concursului de artă plastică ”Andronic Țăranu”, ediția a II-a

 

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată premierii participanților la Concursul de artă plastică ”Andronic Țăranu”, precum și prezentării fotografiilor care ilustrează viața comunității armenești.

 

”Sunt fotografii din toată țara, din tot ce înseamnă spațiul armenesc românesc. Așa cum s-a spus, sunt felii de timp pentru care mulțumim artistei, jurnalistei, fotografului și omului Andreea Tănase”,

Ana Florescu, muzeograf Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

Anunțarea premianților i-a revenit unui membru al juriului, prof. Angela Hreniuc prezentând mai întâi un argument al celor care au analizat lucrările înscrise în concurs. 

 

”Juriul nostru a analizat lucrările participanților și din punct de vedere al calităților artistice, compoziționale, cromatice, tehnică de lucru, dar și privind gradul de îmbinare a unor simboluri, a unor elemente specifice etniei armenești, în compoziții care să fie cu un anumit grad de abstracție dar în același timp care să transmită o încărcătură de idei privitorului. Calitatea lucrărilor a crescut, artiștii au privit cu seriozitate acest concurs”,

Prof. Angela Hreniuc, președinte juriu Concursul de artă plastică ”Andronic Țăranu” 

 

Au fost acordate diplome de participare, mențiuni, premii speciale și premiile I, II și III celor care au prezentat lucrări în cadrul concursului de artă plastică (vezi video jos).

 

La secțiunea elevi de liceu, s-au clasat pe primele locuri: Cosmina Loredana Buraga – Premiul III, Daria Budeanu Mihalachi – Premiul II, Delia Burcă – Premiul I.

 

La secțiunea adulți, clasamentul primilor trei a fost: Aurel Azamfirei – Premiul III, Dan Aconstantinesei – Premiul II, Cristian Bârzoieș - Premiul I. 

De asemenea, au fost oferite două premii din partea Ambasadei Republicii Armenia în România, premii ce au fost acordate deținătorului Premiului I (Cristian Bârzoieș), precum și unei lucrări reprezentative (autor Rodica Todirișcă).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
Loading...
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Loading...
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
Nu mai minţi porcule, crezi ca moldovenii sunt prosti...hai???
19 septembrie 2020, 20:50
Felicitari!
19 septembrie 2020, 19:06
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Timp de 12 ani prin natura profesiei mele am fost în slujba cetățeanului, a celui care mi-a cerut ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste și propria dorință, îns ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
21 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.3614 lei
CHF
Francul elveţian
4.7821 lei
GBP
Lira sterlină
5.9178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8290 lei
XAU
Gramul de aur
257.2300 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3843 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1405 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4856 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2032 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.9 o C
Dorohoi
-7.1 o C
Bucecea
-7.6 o C
Darabani
-7.6 o C
Saveni
-6.5 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.