Top News
Am intrat în starea de nesimțire civică: ”Ce frumos și curat era orașul în starea de urgență!” - FOTO

Se spune că civilizaţia este un proces prin care învăţăm să fim mai buni. Doar că, atunci când suntem buni, ne raportăm în primul rând la confortul nostru, la câștigul propriu și prea puțin sau deloc la nevoințele aproapelui nostru.

Dacă privim civilizaţia ca pe un mod de a trăi, ca pe o atitudine de respect faţă de toţi oamenii, atunci probabil că și calitatea vieții ar fi la un nivel acceptabil.

 

 

Supărați pe portar ca văcarul pe sat

 

Numeroase reacții au apărut în spațiul public după ce austriacul Martin Fraisl (27 de ani) a vorbit despre perioada petrecută (2018-2019) la FC Botoșani.

 

”Am stat un an ca și cum aș fi fost în carantină. Stăteam la hotel și doar jucam fotbal. Orașul era urât! Dar pe de altă parte mi-am dat seama de cât de bine ne e în Austria sau Germania”, a spus Martin Fraisl.

 

Are sau nu dreptate austriacul rămâne la analiza și conștiința fiecăruia în parte. Și a autorităților deopotrivă. Pentru că un oraș este urât sau frumos în funcție de oamenii săi. Și aici vorbim, de bună seamă, tot despre civilizație.

 

 

Am ieșit din starea de urgență…

 

Perioada de izolare din starea de urgență a trecut. Ne amintim de imaginile triste cu străzi goale, din orașul pustiu. Parcuri închise, mașini încremenite în parcări, seri și nopți fără zgomot. Da, un oraș liniștit, curat, primitor chiar.

 

(Orașul Botoșani în stare de urgență, foto Facebook)

 

Cluburile cu muzică asurzitoare până târziu în noapte, freamătul de mașini și drifturile din marile și micile intersecții, cu distracții zgomotoase și pe alocuri ilegale, toate au dispărut ca prin minune în cele două luni de izolare.

 

Și tot ca prin minune au apărut din nou…

 

 

…și am intrat în cea de ”nesimțire civică maximă”!

 

După starea de alertă, orașul a reintrat în ”normal”. Botoșănenii se plâng din nou de cluburile gălăgioase, de mizeria de prin parcuri, de pe trotuare, de coșuri de gunoi distruse. 

 

”Ne-am relaxat și ne-am reluat vechile obiceiuri. Ce frumos și curat era orașul în starea de urgență! Acum am intrat în cea de nesimțire civică maximă”, scrie o botoșăneancă, postând drept dovadă și imagini ”proaspete” din oraș.

 

 

Nici florile nu au scăpat. Plantate nu de mult, au rezistat doar cât a durat perioada de izolare. ”Se fură cu nesimțire flori în parcul Junior!”, scrie o altă botoșăneancă:

 

 

Spectacolul nopții: Arteziene și jocuri de lumini

 

Desigur, orașul Botoșani este frumos. Chiar spectaculos. Noaptea. Când fântânile arteziene funcționează și spectacolul se vede din aer. Construim decoruri și ne mândrim. Ziua, însă, imaginea este dezolantă. Fântânile arteziene din parc au secat, spectacolul a dispărut.

 

 

”Din aer pare spectaculos, de la sol e o alta perspectivă. Sunt curioasă ce au testat aseară: drona, arteziana sau nocturna?”, scrie aceeași botoșăneancă, după ce a mers în parc impresionată de fotografiile care alergau fericite în like și share pe întreg Facebook-ul.

 

Pentru că, scrie mai departe botoșăneanca, ”astăzi era soare și cald, dar nicio arteziană de nicaieri nu funcționa. Probabil au un senzor care declanșează pornirea doar când plouă sau e înnorat”.

 

 

 

Civlizația ”în nocturnă”

 

În zona cluburilor din Botoșani, viața de noapte a reînceput. Muzică la maximum, întreceri și vijelioase curse cu mașini, tineri gălăgioși și… niciun polițist sau jandarm prin preajmă.

 

”Polițiștii vin numai dacă-i sun, mi-au cerut să fac reclamație. Toate funcționează anapoda în lumea asta, nimeni nu vrea să-și facă treaba decât dacă cineva reclamă, altfel de ce să vină milițienii seară de seară aici, văzând că cineva deranjează populația?”, se întreabă revoltat un botoșănean.

 

Muzica asurzitoare din difuzoare, scârțâitul nervos al roților, întrecerile cu mașini pe străzile din preajma școlilor, până spre miezul nopții. Este un alt spectacol nocturn pe care, însă, nimeni nu îl filmează. Nici măcar cu drona. Din cauză că lipsesc, oare, jocurile de lumini? Sau artezienele?

 

”Dacă suni la poliție, îți răspunde unul plictisit, te chestionează, apoi, întinzându-se, ca trezit dintr-un vis frumos, îți promite că va trimite un echipaj de va găsi unul liber. Și uite așa te amăgești că cineva are grijă de liniștea ta”, mai spune botoșăneanul.

 

La 30 de ani de la „revoluție” nu ne mai miră nimic, nici lipsa de reacție a autorităților, nici negrija oficialităților pentru patrimoniul destinat dezvoltării.

 

Civilizația nu este un dat, ci o datorie. Pentru că nu ești doar beneficiar, ci și participant activ la binele public. Însă, atunci când strădania principală oamenilor civilizați devine aceea de paznic al bunului public, înseamnă că cineva în Cetate nu își face treaba.

 

(Foto: Facebook)

 

loading...
Drifturi și cascadorii în Parcul Cornișa, Poliția a cerut restricționarea accesului pentru autoturisme - VIDEO
Sancțiuni de peste 5.000 de lei după drifturile din parcarea de la Kaufland

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Președintele CJ, Doina Federovici și doar o parte dintre consilierii județeni depun MÂINE jurământul - LISTA
Predarea ștafetei la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani va avea loc vineri, 23 octombrie 2020 într-o ceremonie restrânsă care va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Loading...
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
Alianța USR-PLUS se află la Botoșani într-o situație specială după alegerile locale: liderii celor două formațiuni care au candidat pe 27 septembrie nu se află în structura noilor autorități județene.
Loading...
Proiecția filmului ”30 de ani și 15 minute” la Botoșani, în prezența lui Ștefan Mandachi: Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi? - FOTO&VIDEO
O sală încremenită, în care doar lacrima a mișcat vreme de 90 de minute. Imagini tulburătoare, momente de revoltă, de neputință în fața unei realități în care ne zbatem de 30 de ani. Din păcate, fără speranță…
Președintele CJ, noii primari, consilierii județeni și locali învestiți în condiții speciale, în aer liber sau „fără asistență”, în mediul virtual
Pandemia care marchează anul 2020 aduce noi situații în premieră care în trecut nici nu ar fi fost luate în calcul. Spre exemplu, mult așteptatele ședințe de învestire în care noii aleși locali depun jurământul, vor fi organizate în acest an în condiții speciale.
ȚEAPĂ de la stat pentru copila asistentei de la Botoșani moartă de la infecția cu COVID-19
Urmașii angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV-2 nu pot beneficia de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, adică o pensie de urmaș calculată la un procent din salariul avut de persoana decedată.
Străzi din municipiu inundate și cu apa până la genunchi, primarul ales de botoșăneni promisiune fermă: Am vorbit în această perioadă despre cei 60 de km pe care îmi doresc să-i asfaltez în acești 4 ani VIDEO
Ploile care au căzut în ultimele zile în municipiul Botoșani mai ales, au scos la iveală din nou problemele cu care se confruntă botoșănenii care locuiesc la periferie, în zone în care nu există asfalt, ci doar drumuri de pământ sau cel mult pietruite.
Covid-ul izbește instituțiile: TREI unități cu angajați depistați pozitiv într-o singură zi
Direcția de Sănătate Publică are în derulare în acest moment mai multe anchete epidemiologice care vizează mai mulți angajați din sistemul bugetar.
Botoșăneanca de la „Crimele Comunismului” s-a descotorosit de cercetătorii care au săpat după osemintele elevului Călinescu, deținuții politicii încheie colaborarea cu ”domnișoara” - FOTOGALERIE
Dorohoianca Alexandra Toader, numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda.
au iesit trogloditii din izolare
2 iunie 2020, 21:34
Pentru IOL. Să se urle pe străzi după orele 22, că așa e civilizația, drogaților! De când n-ai pus mâna pe o carte, dar la un concert de când n-ai fost? Probabil niciodată. Distracția voastră e să le stricați liniștea altora. La voi numai cu bâta merge, ca pe vremea tovarășului. Probabil in Italia, când mergi la șters babele la fund, nu-ți permiți să faci ce faci aici. Autoarea a fost destul de fină cu autoritățile, i-a mângâiat puțin cu vorbe dulci, problema e gravă de tot când într-un oraș intervine criza de autoritate, primarul ori doarme, ori nu se trezește, organele nu se deranjează decât dacă le chemi și tot așa. Anchete de presă n-am văzut din preistoria presei, probabil și vouă vă e frică de derbedeii orașului. Și organelor tot frică le-o fi sau altu-i mobilul!
24 mai 2020, 23:07
Sa se stea numai in case dupa ora 22, tovarasi !
24 mai 2020, 20:08
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.0 o C
Dorohoi
10.8 o C
Bucecea
10.8 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.