Top News
Ajutor social sau bătaie de joc? O familie din Botoșani sprijinită de stat cu… 30 de bani pe zi

Asistații sociali au ajuns să fie una dintre cele mai blamate categorii, mai ales de necunoscători. De cei care susțin sus și tare că statul încurajează nemunca și că astfel de ajutoare bănești ar trebui sistate. Realitatea din satele botoșănene sau din casele unor sărmani reflectă însă altceva.

5.000 de sărmani din 400.000

La un județ cu o populație de aproximativ 400.000 de suflete, numărul celor care sunt susținuți de statul român este de puțin peste 5.000. Adică, un procent infim față de populația majoritară. E drept că mai sunt și alte forme de ajutor social, însă nici acolo statisticile nu au explodat.

 

Iar acești oameni primesc niște bani de la stat însă, nici într-o mie de oameni o familie nu se poate descurca cu acest ajutor.

 

Și totuși o fac.

 

Cei mai săraci botoșăneni beneficiază de la stat sume de cuprinse între 10 și aproape 800 de lei.

 

Banii sunt plătiți prin Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.  

 

 

”În Botoșani eu spun că au rămas puțini și doar cei care în mare parte chiar merită, chiar nu au altă alternativă”,
Sebatian Tocariu, directorul AJPIS despre numărul de asistați sociali de la Botoșani

 

Ajutoare sociale 10 lei, 16 lei, 22 de lei....

 

Asigurarea venitului minim garantat pentru o singură persoană se calculează în funcție de indicele social de referință care este de 500 de lei.  

 

”În funcție de venitul per membru de familie și pentru fiecare persoană se calculează o diferență față de venitul realizat până la venitul minim garantat. Și iese acea diferență. Cel mai mic ajutor este 10 lei, acesta este minimul și apoi 16, 22 sau 27 de lei”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

În cazul familiei cu 10 lei ajutor social, niște oameni de la țară, este posibil ca ei să mai aibă și alte venituri și astfel suma de 10 lei nu este decât o completare. 10 lei, ceea ce înseamnă 30 de bani pe zi ca să trăiască un om în vremurile actuale.

 

Cu 30 de bani nu poate mânca nici măcar o eugenie.

 

Totuși, care este suma minimă necesară ca să trăiască un om o lună de zile?

 

141 de lei. Sau 4,7 lei pe zi.

 

”La persoana singură este 141 de lei, suma calculată în funcție de indicatorul social de referință, la două persoane este 255 de lei, la trei persoane este 357 de lei, la patru persoane este 442 de lei, la cinci persoane este 527 de lei și apoi de la peste 5 persoane, pentru fiecare membru în parte în plus, se dau câte 36,5 lei de persoană”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

 

 

Sunt într-adevăr și familii care primesc ajutor social care se ridică la câteva sute de lei, însă explicația vine din  faptul că acestea au mulți copii.

 

Un exemplu în acest sens este o familie din Cristinești cu 10 copii și care primește de la stat în jur de 800 de lei.

 

La un calcul simplu, reiese că fiecăruia îi revine 66 de lei pentru a putea trăi o lună de zile.

 


”Cel mai mare este 783 de lei, probabil este o familie numeroasă, din Cristinești, următorii beneficiari sunt o familie cu 11 persoane care iau 746 de lei și apoi sunt cu 10 persoane care iau 710 lei și 673 cei cu 9 persoane”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

Majoritatea necăjiților care primesc ajutoare sociale sunt din mediul rural. Peste 150 de familii de la Botoșani au calculate ajutoare sociale de peste 600 de lei. Adică undeva la jumătatea salariului minim în plată.

 

Vârful pentru județ la ajutoare sociale a fost în anul 2009 când erau vreo 7.000 de dosare pentru care erau făcute plăți.

 

Astfel impresia că statul cheltuiește o sumă imensă cu săracii României care fac o ditamai gaura în buget, este una total falsă.

loading...
POVESTEA botoșăneanului care şi-a donat toată averea pentru educaţia copiilor săraci
Crăciunul săracilor la Botoșani cu portocale și ceva fursecuri la cutii – FOTOGALERIE

 

PROTESTE de Ziua României, cu ”indulgență maximă” față de infractori: Pentru prima dată polițiștii vor protesta în fața sediilor partidelor politice
Poliţiştii ameninţă cu proteste de 1 decembrie, chiar de Ziua Naţională a României. Ei spun că nu mai acceptă să îndeplinească sarcini care nu sunt în fişa postului şi că nu mai sunt dispuşi să fie ”fraierii sistemului bugetar”.
Intervenție de urgență a prefectului, gardurile de la Kaufland au fost demontate în viteză – FOTOGALERIE
Măsura luată de unul dintre cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din România, de a crea culoare de acces prin montarea unor garduri în interiorul centrelor comerciale, a fost revocată după doar câteva zile.
Guvernul Ciucă a netezit din prima zi calea schimbării prefecților: Cele două variante de la Botoșani
Prima măsură a guvernului Ciucă, Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial.
Operații pe bandă rulantă la 'Mavromati', saloanele sunt pline: După scăderea cazurilor se fac și intervenții non-urgente
Cadrele medicale de la cea mai mare unitate medicală din județ realizează în această perioadă tot mai multe intervenții chirurgicale.
Clădirea de birouri din centrul orașului lăsată fără parcare de consilieri, compania se apără cu o anexă... rătăcită – VIDEO
La solicitarea controlorilor financiari ai Camerei de Conturi Botoșani, Primăria municipiului, prin votul consilierilor locali, a reziliat contractul de asociere încheiat cu societatea Vegastel în urmă cu 13 ani.
Noaptea minții bugetare: Cu o lună înaintea revelionului, consilierii dezbat proiectul de buget la Eltrans pe anul 2021
Consilierii locali se întâlnesc vineri în ședință ordinară, iar unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC Eltrans SA pe 2021. Se întâmplă asta abia pe 26 noiembrie, cu doar cinci săptămâni înaintea terminării anului!
GARDURI metalice de peste doi metri în două hipermarketuri din Botoșani, val de revoltă printre botoșăneni: Am ieșit de acolo în lacrimi GALERIE FOTO
Un lanț german cu magazine în toată România, inclusiv la Botoșani, se află în mijlocul unui scandal național în urma unei decizii controversate de a monta garduri în interiorul unităților comerciale.
O directoare de instituție de la Botoșani se pensionează: A fost o muncă frumoasă; Las pe altcineva mai tânăr
Mandatul îi expiră la finalul lunii decembrie și nu intenționează să se mai înscrie la concurs întrucât și-a depus dosarul de pensie.
Zeci de profesori pensionari predau în școlile din Botoșani, tinerii absolvenți „îngenuncheați” de sistem
Profesorii pensionari aleg să activeze în continuare în unitățile de învățământ din Botoșani. Între timp, tinerii absolvenți fie nu reușesc la examen, fie se îndreaptă din start către alte domenii mai atractive.
Loading...
Zeci de botoșăneni cu steaguri și pancarte au PROTESTAT în Piața Revoluției: NU ucideți democrația
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani a organizat duminică un nou protest în centrul orașului.
MĂSURI radicale pregătite la Nova Apaserv, noii administratori ar lua în calcul inclusiv restructurări de personal
Perioada dezastruoasă din punct de vedere financiar pe care o traversează compania județeană de funrizare a serviciilor de apă și canalizare atrage măsuri drastice.
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE
Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
Proiect revoluționar în zona centrală a orașului: bloc cu sală de fitness la ultimul etaj și două niveluri de parcare subterană după planurile unui arhitect care a studiat în SUA – FOTOGALERIE
(P) Intersecția străzilor Calea Națională - Nicolae Iorga va căpăta în câțiva ani un nou aspect datorită unui proiect imobiliar de anvergură conceput de un om de afaceri întors din Statele Unitate ale Americii împreună cu un arhitect care de asemenea a studiat peste ocean.
Când birocrația ne ține în loc și pe lumea cealaltă: Morții eliberați în weekend la Botoșani doar dacă familia depune o cerere
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Botoșăneanul relata cazul familiei care a mers la morgă pentru a ridica o persoană din familie, însă nu au avut cu cine vorbi pentru că nu se afla nimeni la serviciu. Și nu ar fi fost o situație singulară. Iar totul din cauza unor proceduri birocratice care atârnă greu la suferința mai multor familii și așa greu încercate. 
Loading...
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!
În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.
O familie care trebuie să își înmormânteze bunica nu o poate ridica de la spital fiindcă nu lucrează nimeni la morgă
Necazul unei familii din Botoșani, a cărei bunică a decedat din cauza bolii care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, este amplificat de ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean.
Șefi de la București vin la Botoșani pentru magistrala uriașă care duce gaz în nordul județului
Discuțiile pentru demararea acestei ample investiții au fost reluate în primăvară când unul dintre șefii de la Județ și un primar de oraș s-au deplasat la București.Scopul acestor demersuri este de construire a unei magistrale care să furnizeze gaze naturale pentru zeci de mii de botoșăneni din nordul județului.
Post „greu” de la o instituție din Botoșani, scos la concurs la București, funcția s-a vacantat prin deces
Anunțul de concurs a fost anunțat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și vizează o funcție de conducere pentru una dintre cele mai importante instituții ale Botoșaniului.
Blocuri noi în Centrul Vechi: doi oameni de afaceri din Botoșani negociază o investiție imobiliară de anvergură - FOTOGALERIE
Investiția din zona istorică a municipiului Botoșani, acolo unde s-a dărâmat fosta fabrică de confecții Rapsodia pentru ridicarea unui supermarket Lidl, ar putea fi urmată de o alta, tot imobiliară. De această dată însă nu ar mai fi vorba de un centru comercial, ci de blocuri de locuințe.
Se eliberează spitalele după scăderea de cazuri, doar Terapia Intensivă plină: Avem și mai puțini vaccinați pe zi
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani este din ce în ce mai bună fiind înregistrată o scădere a cazurilor în ultimele două săptămâni. În aceste condiții secțiile spitalelor nu mai sunt ocupate la capacitate maximă. În același timp însă scade și numărul vaccinaților.
Traim in ROMANIA,nu in Norvegia !!!ATENTIE la vocabular !!!
4 mai 2017, 07:40
Pentru indivizii care au comentat împotriva ajutoarelor sociale! În Suedia venitul minim garantat e de 4.000 de euro, şi nu se mai vaită nimeni ca voi, în Norvegia sănătatea şi învățământul sunt gratuite, primesc ajutor de la stat 450.000 de indivizi din 5 milioane cât numără populația acestei ţări, deci aproximativ 10% şi nu se mai vaită nimeni ca kăkănarii care au comentat. Primul ministru al Norvegiei spunea că îl costă mai puțin să plătească ajutoare decât să înființeze un sistem de verificare al celor ce solicită ajutoare. De! Acolo nu se fură în draci ca la rumânschi bandit. În România ajutorul social e la nivelul celor mai înapoiate ţări din lume. Probabil că Marşica muncește de se rupe, ce mentalitate nazistă au unii kăkănari.
3 mai 2017, 17:09
Domnilor nu va mai dati in stamba si nu le mai plangeti de mila, va spune o femeie care a crescut 10 copii. Ajutorul social intradevar trebuie sa dispara si populatia sa fie invatata sa foloseasca toate metodele cand fac sex, adica sa se protejeze si sa nu mai faca o casa de copii . Cand tu vezi ca nu ai ce da de mancare la un copil, la ce mai umpli casa de copii?Oare nui mai mare pacatul sa faci niste copii si sai cresti in necazuri,decat sa te protejezi si sa nu i mai aduci pe lume?Se merge pe faptul ca unde creste unul mai poate creste si altii,dar tu mama , tu tata ce viitor ii dai copiulului tau! Multi copii sint facuti la betii si atunci stau si ma intreb - ce viitor poate sa aiba aceasta tara? Mergem pe vorba aia masa de manevra - buni la votari si doar atat. Deci decat ajutor social mai bine educatie sexuala si tineretul trimis la munca, nu la intins mina.
3 mai 2017, 12:33
Dl.Tocariu considera ca asistatii sociali sunt putini si isi merita banutii.Noi cei care avem vecini,cunostinte care primesc ajutoare ,vedem altfel lucrurile.Desigur sunt si persoane cu probleme de sanatate -majoritatea din cauza consumului de alcol - sau familii cu multi copii -aici as acorda ajutoare doar pentru mama si copiii minori,pe tata l-as trimite la munca .La munca i-as trimite pe toti ceilalti asistati.O comisie de medici sa-i verifice pe toti,cei cu probleme sa primeasca ajutoare din care chiar sa poata trai,cei sanatosi...LA MUNCA mama lor de trantori!!!
3 mai 2017, 12:23
Dar la țiganii din centrul vechi cat este ajutorul? Unde mai pui ca se câștiga bine si in campania electorala. Dai votul câștigi! Nu i așa ?
3 mai 2017, 08:40
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Zona de medicină alternativă e practicată în câteva clinici private și în foarte puține spitale de stat. Cîții și arafații au blocat orice nu e urgență. Faptul că eu nu pot merge nu e o urgență. Faptul că e posibil să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4.9 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.6 o C
Darabani
4.7 o C
Saveni
5.6 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.