Top News
Ajutor social sau bătaie de joc? O familie din Botoșani sprijinită de stat cu… 30 de bani pe zi

Asistații sociali au ajuns să fie una dintre cele mai blamate categorii, mai ales de necunoscători. De cei care susțin sus și tare că statul încurajează nemunca și că astfel de ajutoare bănești ar trebui sistate. Realitatea din satele botoșănene sau din casele unor sărmani reflectă însă altceva.

5.000 de sărmani din 400.000

La un județ cu o populație de aproximativ 400.000 de suflete, numărul celor care sunt susținuți de statul român este de puțin peste 5.000. Adică, un procent infim față de populația majoritară. E drept că mai sunt și alte forme de ajutor social, însă nici acolo statisticile nu au explodat.

 

Iar acești oameni primesc niște bani de la stat însă, nici într-o mie de oameni o familie nu se poate descurca cu acest ajutor.

 

Și totuși o fac.

 

Cei mai săraci botoșăneni beneficiază de la stat sume de cuprinse între 10 și aproape 800 de lei.

 

Banii sunt plătiți prin Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.  

 

 

”În Botoșani eu spun că au rămas puțini și doar cei care în mare parte chiar merită, chiar nu au altă alternativă”,
Sebatian Tocariu, directorul AJPIS despre numărul de asistați sociali de la Botoșani

 

Ajutoare sociale 10 lei, 16 lei, 22 de lei....

 

Asigurarea venitului minim garantat pentru o singură persoană se calculează în funcție de indicele social de referință care este de 500 de lei.  

 

”În funcție de venitul per membru de familie și pentru fiecare persoană se calculează o diferență față de venitul realizat până la venitul minim garantat. Și iese acea diferență. Cel mai mic ajutor este 10 lei, acesta este minimul și apoi 16, 22 sau 27 de lei”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

În cazul familiei cu 10 lei ajutor social, niște oameni de la țară, este posibil ca ei să mai aibă și alte venituri și astfel suma de 10 lei nu este decât o completare. 10 lei, ceea ce înseamnă 30 de bani pe zi ca să trăiască un om în vremurile actuale.

 

Cu 30 de bani nu poate mânca nici măcar o eugenie.

 

Totuși, care este suma minimă necesară ca să trăiască un om o lună de zile?

 

141 de lei. Sau 4,7 lei pe zi.

 

”La persoana singură este 141 de lei, suma calculată în funcție de indicatorul social de referință, la două persoane este 255 de lei, la trei persoane este 357 de lei, la patru persoane este 442 de lei, la cinci persoane este 527 de lei și apoi de la peste 5 persoane, pentru fiecare membru în parte în plus, se dau câte 36,5 lei de persoană”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

 

 

Sunt într-adevăr și familii care primesc ajutor social care se ridică la câteva sute de lei, însă explicația vine din  faptul că acestea au mulți copii.

 

Un exemplu în acest sens este o familie din Cristinești cu 10 copii și care primește de la stat în jur de 800 de lei.

 

La un calcul simplu, reiese că fiecăruia îi revine 66 de lei pentru a putea trăi o lună de zile.

 


”Cel mai mare este 783 de lei, probabil este o familie numeroasă, din Cristinești, următorii beneficiari sunt o familie cu 11 persoane care iau 746 de lei și apoi sunt cu 10 persoane care iau 710 lei și 673 cei cu 9 persoane”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

Majoritatea necăjiților care primesc ajutoare sociale sunt din mediul rural. Peste 150 de familii de la Botoșani au calculate ajutoare sociale de peste 600 de lei. Adică undeva la jumătatea salariului minim în plată.

 

Vârful pentru județ la ajutoare sociale a fost în anul 2009 când erau vreo 7.000 de dosare pentru care erau făcute plăți.

 

Astfel impresia că statul cheltuiește o sumă imensă cu săracii României care fac o ditamai gaura în buget, este una total falsă.

loading...
POVESTEA botoșăneanului care şi-a donat toată averea pentru educaţia copiilor săraci
Crăciunul săracilor la Botoșani cu portocale și ceva fursecuri la cutii – FOTOGALERIE

 

”În numele eroilor neamului românesc”: Ștafeta Invictus, așteptată la Botoșani cu oficialități, torțe, militari și sumedenie de voluntari – GALERIE FOTO&VIDEO
Momente emoționante, duminică seara, în centrul municipiului Botoșani. Militari și voluntari, dar și oficialități, s-au adunat pentru a primi Ștafeta Invictus de la Piatra Neamț.  
Cum e posibil așa ceva? Municipiul Botoșani are o rată de 6 ori mai mare decât în aceeași zi de anul trecut
O comparație efectuată de ziarul Botoșăneanul pe baza datelor furnizate de autorități arată că la Botoșani situația este mult mai gravă decât anul trecut pe vremea aceasta.  
Tânăr de 34 de ani mort după două săptămâni de boală, a ajuns prea târziu la spital
Valul patru pare să lovească cel mai mult în botoșănenii care fie s-au săturat de măsurile, restricțiile și discuțiile privitoare la afecțiunea care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, fie fac parte din categoria persoanelor care nu cred în această boală.
S-au terminat banii pentru noul UPU de la spital, consilierii reuniți de urgență pentru alocarea de noi fonduri – DOCUMENT
Ritmul lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati sunt desfășurate într-un ritm accelerat de nevoile medicale în plină criză sanitară.Constructorul care a câștigat licitația a înțeles nevoia devansării termenului de finalizare a investiției.
Casa de avocatură a unui botoșănean îl apără pe Enescu: Merită aplauze pentru cât de repede și de profesionist s-au mobilizat
Un exemplu de bună practică, spirit civic îmbinat cu un profesionalism fără cusur, fidelitate față de valorile naționale, dar și o cultură solidă a unor avocați care, dincolo de știința meseriei, știu să pună legea în slujba binelui, acolo unde el, binele, este în pericol a fi confiscat sau alterat.
Liberalii și-au tras partid cu televiziune: pact la ședința de la stațiune
Întrunit săptămâna trecută la Stațiunea de Cercetare Popăuți, Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani a aprobat încheierea unui protocol de colaborare cu Dreapta Liberală (DL).
Cadre medicale de la „Mavromati” infectate în ultimele zile, mai mult de jumătate nu sunt vaccinate
Mai mulți angajați de la cea mai mare unitate medicală din județ au fost confirmați pozitiv la virusul care a pus stăpânire pe întreaga lume.
PROTEST la Eltrans, șoferii au amenințat că blochează circulația, primarul a venit să-i asculte: Muncim aproape 300 de ore pe lună și luăm 24 de milioane?GALERIE FOTO & VIDEO
Începând cu ora 13:00 toate cele nouă autobuze care se află pe traseu ar fi trebuit să ajungă în fața sediului societății Eltrans și să blocheze circulația în semn de protest față de conducere.
Urmărire de aproape două ore cu Poliția, s-a tras iar cu pistolul, șoferul și-a ascuns mașina într-un lan de porumb și i-a dat foc
Actele ilegale de la granița României încep să capete proporții grave. Contrabandiștii îi determină pe polițiștii de frontieră să folosească arma tot mai des, ajungându-se chiar la urmăriți împușcați în cap.
Loading...
Ziua Produselor Agroalimentare sărbătorită în Piața Revoluției cu un concert, discursuri (a)politice și mici gafe – FOTO & VIDEO
Pe o vreme frumoasă de toamnă, la Botoșani a fost marcată Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. În acest an locația a fost Piața Revoluției acolo unde s-au adunat oficialități, producători locali dar și botoșăneni veniți să asculte concertul susținut de Rapsozii Botoșanilor.
Din minut în minut: Val de botoșăneni la Urgențe, „acuzații” (ne)fondate către medicii de familie: Ca în război trebuie să fim uniți
Numărul botoșănenilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati este în creștere de la o zi la alta. Mai ales că în ultimele două săptămâni situația epidemiologică de la nivelul județului s-a înrăutățit, spitalele fiind arhipline.
„Să oprim moartea din nepăsare”: Semnal de alarmă tras de un preot pentru blocurile din Botoșani - Nu costă mult - FOTOGALERIE
Un cunoscut preot din Botoșani atrage atenția asociațiilor de proprietari asupra pericolului din scările de bloc.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență convocat la ordinul Prefecturii, primarul: NU vom carantina localitatea
După ce timp de un an de zile această structură nu s-a întrunit niciodată pentru a decide (sau nu) anumite restricții sau măsuri de protejare a populației în situații cu caracter de urgență, astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a avut o ședință.
A început marea bătălie pe școlile botoșănene într-o cursă SECRETIZATĂ total: Sute de candidați se luptă să fie directori
Perioada de depunere și evaluare a dosarelor a fost deja epuizată, iar la acest moment toți candidații se pregătesc pentru proba scrisă. Este probabil unul dintre cele mai mari și importante concursuri care au loc la Botoșani.
Loading...
Pățania unui șofer din Botoșani! A licitat pentru un loc de parcare și a intrat în gura soției
Au fost scoase la licitație aproape 300 de locuri de parcare din mai multe cartiere ale orașului.
Buluc de lume pentru locurile de parcare, RECORD absolut stabilit pentru un spațiu de pe o alee: Este foarte trist, trebuie să găsim soluțiiGALERIE FOTO
Criza locurilor de parcare din municipiul reședință de județ se adâncește tot mai mult.O botoșăneancă a doborât un trist record după ce a ajuns la o sumă uriașă pentru plata unui loc de parcare.
Arta în Galerii, la ”Interferențe” 2021: Este din ce în ce mai greu să atragi mari valori la Botoșani, pentru că nu le oferim nimic - GALERIE FOTO
Într-o vreme în care cultura pare să fie tributară unei societăți tot mai instabile, într-un timp în care simțurile se acutizează, iar arta pare să se degradeze și să se uniformizeze într-un spațiu public tot mai lipsit de spiritualitate și de frumos, există oaze de culoare, există oameni pentru care arta a devenit sinonim cu a trăi.
Sărbătoarea Muzicii la Botoșani: Public ”selectat” de restricții, aplauzele au răsunat din nou în sala de concert – FOTO&VIDEO
Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, melomanii din Botoșani au asistat la un nou concert simfonic, în deschiderea stagiunii 2021-2022 a Filarmonicii ”George Enescu”.
Botoșaniul, două-trei zile până la carantină: autoritățile închid practic orașul pentru nevaccinați, toate unitățile rămân deschise pentru cei imunizați – LISTA restricțiilor
Municipiul Botoșani a atins sâmbătă o rată de 5,67 și se apropie vertiginos de pragul de 6 la mie de la care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) va aplica o nouă serie de restricții.
Botoșaniul cu doar 15 paturi la ATI pentru pacienții infectați, criză și în spitalele din țară: Cîțu trece la amenințări
Secția ATI de la Spitalul Județean Mavromati este ocupată la maximum de săptămâni bune, iar alți pacienți sunt în așteptare. Aceeași situație este și în celelalte spitale din țară, fiind internați la Reanimare în jur 1.391 de pacienți. Locurile sunt însă cu mult mai puține față decât ar fi nevoie, în realitate. 
Traim in ROMANIA,nu in Norvegia !!!ATENTIE la vocabular !!!
4 mai 2017, 07:40
Pentru indivizii care au comentat împotriva ajutoarelor sociale! În Suedia venitul minim garantat e de 4.000 de euro, şi nu se mai vaită nimeni ca voi, în Norvegia sănătatea şi învățământul sunt gratuite, primesc ajutor de la stat 450.000 de indivizi din 5 milioane cât numără populația acestei ţări, deci aproximativ 10% şi nu se mai vaită nimeni ca kăkănarii care au comentat. Primul ministru al Norvegiei spunea că îl costă mai puțin să plătească ajutoare decât să înființeze un sistem de verificare al celor ce solicită ajutoare. De! Acolo nu se fură în draci ca la rumânschi bandit. În România ajutorul social e la nivelul celor mai înapoiate ţări din lume. Probabil că Marşica muncește de se rupe, ce mentalitate nazistă au unii kăkănari.
3 mai 2017, 17:09
Domnilor nu va mai dati in stamba si nu le mai plangeti de mila, va spune o femeie care a crescut 10 copii. Ajutorul social intradevar trebuie sa dispara si populatia sa fie invatata sa foloseasca toate metodele cand fac sex, adica sa se protejeze si sa nu mai faca o casa de copii . Cand tu vezi ca nu ai ce da de mancare la un copil, la ce mai umpli casa de copii?Oare nui mai mare pacatul sa faci niste copii si sai cresti in necazuri,decat sa te protejezi si sa nu i mai aduci pe lume?Se merge pe faptul ca unde creste unul mai poate creste si altii,dar tu mama , tu tata ce viitor ii dai copiulului tau! Multi copii sint facuti la betii si atunci stau si ma intreb - ce viitor poate sa aiba aceasta tara? Mergem pe vorba aia masa de manevra - buni la votari si doar atat. Deci decat ajutor social mai bine educatie sexuala si tineretul trimis la munca, nu la intins mina.
3 mai 2017, 12:33
Dl.Tocariu considera ca asistatii sociali sunt putini si isi merita banutii.Noi cei care avem vecini,cunostinte care primesc ajutoare ,vedem altfel lucrurile.Desigur sunt si persoane cu probleme de sanatate -majoritatea din cauza consumului de alcol - sau familii cu multi copii -aici as acorda ajutoare doar pentru mama si copiii minori,pe tata l-as trimite la munca .La munca i-as trimite pe toti ceilalti asistati.O comisie de medici sa-i verifice pe toti,cei cu probleme sa primeasca ajutoare din care chiar sa poata trai,cei sanatosi...LA MUNCA mama lor de trantori!!!
3 mai 2017, 12:23
Dar la țiganii din centrul vechi cat este ajutorul? Unde mai pui ca se câștiga bine si in campania electorala. Dai votul câștigi! Nu i așa ?
3 mai 2017, 08:40
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.