Top News
A muncit zeci de ani și acum e fugărit din spitale : POVESTEA șocantă a botoșăneanului aruncat la gunoi, de-un sistem bolnav

Lucrezi 25-30 de ani, o viaţă de om. Cotizezi lunar peste tot, bagi lună după lună şi an după an, bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Împlineşti 50 sau 60 de ani şi îţi pierzi locul de muncă iar sistemul de sănătate uită de tine. Pur și simplu. Te uiţi în urmă şi vezi că ai muncit pe brânci de la 18 ani, timp de peste zeci de ani de ani. Dar sistemul uită de zecile de mii de lei care au ajuns la sănătate de pe urma muncii tale. Brusc, nu te mai ia nimeni în seamă, fiindcă nu ai un loc de muncă şi nu mai eşti asigurat. E povestea unui botoşănean.

Botoșănenii bolnavi auncați la gunoi de-un sistem și mai bolnav

C. L., din municipiu, are 58 de ani și a lucrat aproape toată viaţa în fabrici şi construcţii, de la 17 ani. De profesie e sudor si niciodată nu a trecut mai mult de o lună fără să aducă bani acasă, pentru el şi familia lui, o soţie şi un copil. Acum câteva luni şi-a pierdut locul de muncă şi nu reuşeşte să-şi găsească un altul. Şi fiindcă s-a îmbolnăvit a avut nevoie de spital şi de medicamente. Însă sistemul de sănătate se uită la neasiguraţi doar dacă sunt pe moarte. De fapt, acolo l-am găsit pe bărbat, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

M-am simțit mic tare

Ne-a povestit că a încercat să  apeleze la câţiva medici dar nici nu l-au băgat în seamă. „M-am simţit mic tare. Şi am luptat şi am muncit 32 de ani. N-am stat niciodată în spital, n-am avut nevoie, poate am mai răcit câteodată şi m-am dus la medicul de familie dar în rest n-am avut nevoie. Dar oare câţi bani am dat la stat la asigurări în toţi anii ăştia?”, se întreba botoşăneanul. Conştient că n-are nicio şansă în altă parte, s-a dus la urgenţe să primească îngrijiri medicale, aproape singurul loc unde neasiguraţii mai au primire. „Ştiu că n-ar fi trebuit să vin, că aici vin doar cei care sunt grav şi cu salvarea. Dar unde în altă parte să mă duc? N–am unde”, a mai spus barbatul, in timp ce pasea pragul urgentelor. 

50.000 de abandonați ai sistemului

Povestea lui e departe de a fi singulara. Sute sau chiar mii de botoşăneni ce se apropie de vârsta pensionării, după zeci de ani de muncă, au nevoie să fie consultaţi de medici şi trataţi în spitale. Doar în judeţul Botoşani, potrivit preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu, sunt peste 50.000 de neasiguraţi, de toate vârstele. „O situaţie privind grupele de vârstă ale celor neasiguraţi nu există. Însa la Botoşani avem aproximativ 310.000 de persoane asigurate iar restul sunt neasigurate”, a spus Costel Lupaşcu. Şeful CAS a adăugat că din momentul  în care cineva îşi pierde locul de muncă, mai rămâne asigurat timp de 3 luni, după care mai beneficiază de servicii medicale de urgenţa si prin intemediul pachetului de servicii medicale pentru neasigurati.

România, trezește-te!

Contribuţia lunara la asigurările sociale de sănătate este de 13.5%, 6.5% de la angajat şi 7% de la angajator. Alte între 0.5 şi 4% se duc la asigurările pentru accidente de muncă şi boli profesionale iar 0.75% e contribuţia pentru indemnizaţie şi concedii medicale. In cazul botosaneanului, aceste procente, pe parcursul vietii sale inseamna peste 30.000 de lei, dupa 1989. Iar acum se imprumuta de la rude si prieteni pentru o pastila.
Iar acest exemplu elocvent arată încă o dată, fără a mai fi nevoie, cât de putred este sistemul în România. Și arată încă o dată, fără a mai fi nevoie, de ce zeci de mii de români protestează seară de seară pentru o altfel de Românie.
 
Marian HOLDEA
La biserica din cartier lumânările s-au aprins la trei sferturi de oră după miezul nopții, dar au creat cărări de lumină – VIDEO & GALERIE FOTO
Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, după vreo 14 luni pline de tot felul de restricții, care au afectat direct și viața lăcașurilor de cult, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din cartierul Bucovina, Lumina Învierii nu a mai venit la miezul nopții.
Meci și Iftime – Șfaițer pe Municipal: Chindriș la Sepsi? N-au ăștia bani / Și când jucăm noi, old-boys, vrem să câștigămVIDEO & GALERIE FOTO
Confruntarea dintre FC Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe, încheiată sâmbătă cu scorul de 2 – 1, a fost, dincolo de bătălia directă pentru locul 4, și una a marilor orgolii.
Liberalii își ascut săbiile pentru alegerile interne, Șoptică, Achiței și Gireadă printre numele vehiculate: Nici mort nu dau partidul pe mâinile pedeliștilor
În această primăvară se împlinesc patru ani de la ultimele alegeri din PNL Botoșani și în mod normal ar fi trebuit să aibă loc un alt scrutin intern. Ca mai în toate domeniile și în politică situația sanitară mondială a dus la amânarea conferinței județene.
Anul în care cei dragi au murit și au Înviat singuri: ”Nu vă vizitați părinții, bunicii!” / Sicrie închise, cimitire ferecate de Paști
A trecut un an pe care nimeni nu-l va uita vreodată. Un an în care ne-am plâns morții în tăcere, fără să le dăm măcar ultima sărutare. În care lumânarea aprinsă de Înviere a venit în fața blocului, în care cimitirele au fost păzite pentru ca nu cumva pandemia să își facă de cap printre cruci.
Revenirea la normalitate? Locuri libere în spitalele din Botoșani, o unitate medicală va fi redeschisă tuturor pacienților după scăderea cazurilor
În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate la nivelul județului Botoșani este în scădere. Astfel că o parte din restricții au fost ridicate. În municipiul Botoșani spre exemplu restaurantele și-au reluat activitatea mai întâi la o capacitate de 30%, iar de astăzi pot funcționa la jumătate.
Gabriel Hârtie părăsește Inspectoratul Școlar, un fost inspector șef preia postul
După mai bine de patru ani, Gabriel Hârtie își încheie săptămâna aceasta mandatul în fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). În 2017, după câteva luni de interimat, profesorul de educație fizică a susținut un concurs pe care l-a promovat.
După 6 luni în Primăria Botoșani, administratorul public visează la un stadion de cartier omologat UEFA: Va fi destinat tuturor
Mircea Magdalena este de jumătate de an noul administrator public al Primăriei Botoșani, pe o funcție pe care predecesoarea sa a ocupat-o timp de două decenii.
Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, dar a făcut istorie în fotbalul românesc: Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul
A jucat la cele mai importante cluburi din țară, a impresionat și în Turcia, a avut oferte și din Rusia, a fost căpitan al echipei naționale. Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, unde a revenit după o carieră strălucită în fotbal.
Sediul Poliției renovat cu 800.000 de euro a rămas în curte cu o scară care duce... nicăieri – GALERIE FOTO
Două neajunsuri au ieșit în evidență la redeschiderea Poliției municipiului Dorohoi: parcarea este neasfaltată, iar în curte a rămas o construcție ciudată de care firma care a executat lucrarea nu s-a atins.
Loading...
Relația impresionantă a botoșăneanului supranumit ”părintele manualelor de religie” cu duhovnicul Justin Pârvu: Când l-am văzut, m-am încălzit aşa pe interior şi m-am simţit ca la mama acasă
Omenirea trăiește, de mai bine de un an, cu moartea în ceafă, sub amenințarea unui virus care ne-a schimbat nu doar viețile, ci a produs modificări în toate structurile sociale și nu numai. Dincolo de durere, însă, ies la suprafață și mărturisiri impresionante, povești de viață care zidesc în cei rămași bunătate și credință.
Ministrul Bode a venit pentru o „bijuterie” de 800.000 de euro destinată polițiștilor, dar a rămas impresionat de Dorohoi: Arată splendid VIDEO & GALERIE FOTO
Lucian Bode, oficialul care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns vineri la Botoșani într-o vizită la care a ajutat și Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
„Iadul financiar” de la Nova Apaserv: Stradă din centru blocată de zile întregi, ambuteiaje produse în zonă – FOTOGALERIE
Situația financiară de la compania de apă este din ce în ce mai critică iar efectele se resimt inclusiv în municipiul reședință de județ.
Gata cu șefia la București! Subsecretar de stat trimis înapoi la Botoșani de premierul Cîțu
După un an și trei luni se întoarce de unde a plecat. Botoșăneanul Ioan Zarug a fost destituit miercuri din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
S-a dus și cea din urmă șansă: Ultimul proces pe marginea funcției de primar, tranșat la Suceava
Magistrații din județul vecin au respins astăzi recursul depus de Cătălin Flutur în cadrul dosarului civil constituit imediat după alegerile locale împotriva Biroului Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) și Biroului Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ).
Loading...
Restaurantele se redeschid în week-end la un sfert din capacitate, prefectul speră într-o minune: Noi așteptăm să …
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) se va întruni vineri, 23 aprilie 2021, pentru a decide oficial deschiderea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și de jocuri.
Mănâncă românește! Piața volantă cu produse naturale inaugurată încă o dată de parlamentari și șefii Prefecturii – GALERIE FOTO & VIDEO
Săptămâna trecută, sâmbătă, au trecut pe la standurile amenajate pe platforma de la Piața Mare din imediata apropiere a Pietonalului Transilvaniei, șefii județului și municipiului.
Încă o funcție pregătită pentru șefa de la ”Urgențe”, pleacă puțin pe la București
Șefă la Unitatea de Primiri Urgențe, consilier județean, candidat apoi la Senat, membră în consiliul de administrație de la Spitalul de Pneumoftiziologie și, foarte probabil, viitoare membră în Adunarea Reprezentanților de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Fiica fostei directoare DSVSA a lansat o melodie despre sfârșitul unei relații intense pe care a trăit-o – VIDEO & GALERIE FOTO
Melodia a fost prezentată în premieră chiar în cursul zilei de astăzi.
Un domn la costum surprins când urina pe brazii din centrul municipiului Botoșani – FOTO&VIDEO
La mijlocul zilei, într-una dintre cele mai aglomerate zone ale municipiului reședință de județ.
Botoșani iese doar pe hârtie din ”scenariul roșu”: HoReCa, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole rămân ÎNCHISE
După șapte zile consecutive de micșorare a ratei, municipiul Botoșani a coborât sub 3 la mie. Pentru prima dată după ce pe 27 martie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adăugat noi restricții prin hotărârea nr. 18, incidența a scăzut la 2,99.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Vom suplimenta mijloacele de transport în comun care ajung la Cornișa, mă refer la traseul 6, care pleacă de pe strada I.C. Brătianu cu itinerariul Dragoș Vodă – Ion Pillat – Calea Națională – Marchian – Bulevardul ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9262 lei
USD
Dolarul SUA
4.0800 lei
CHF
Francul elveţian
4.4941 lei
GBP
Lira sterlină
5.6770 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7392 lei
XAU
Gramul de aur
238.7720 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1708 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3476 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1913 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.9 o C
Dorohoi
8.9 o C
Bucecea
8.8 o C
Darabani
7.6 o C
Saveni
8.9 o C
Ştefăneşti
14.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.