Top News
68 de lucrări pentru 68 de ani de viață: Corneliu Dumitriu, artistul pentru care destinul se transpune în culoare - GALERIE FOTO

O expoziție eveniment, un artist autentic, un public avizat, deși cu numeroase absențe.

Cele 68 de lucrări de grafică au fost prezentate în cadrul unui eveniment expozițional organizat la Botoșani – în cadrul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” – de către City Gallery.

 

Artistul s-a născut la Rădăuți Prut, pe 1 iunie 1954, un loc în care s-a întors deseori și de unde a extras energii nebănuite. Culorile din Lunca Prutului, animale fantastice sau peisaje pline de candoare, toate poartă amprenta unui loc și a unui timp.

 

Corneliu Dumitriu deține nu doar știința picturii și a graficii, ci și pe cea a expunerii. Face parte dintre artiștii care au poposit pe simezele galeriilor internaționale. De la Veneția la Frankfurt sau New York. Dar de fiecare dată a păstrat pentru orașul în care trăiește o afinitate și o emoție aparte.

 

Lucrările care poartă semnătura pictorului Corneliu Dumitriu se situează în rândul celor care ies din obișnuitul artistic, se detașează de reguli, de cunoscut, de liniarul grafic.

 

Corneliu Dumitriu este artistul care, în 68 de ani, a transpus în culoare emoția. Și-a construit cu rigoare drumul, s-a căutat pe sine și a găsit energia care l-a făcut să fie unic. ”Orice tablou începe de la zero”, spune Corneliu Dumitriu. Este artistul care stăpânește necunoscutul, în ordonează, îl luminează. Nu se teme de haos, dar nici nu răstoarnă mersul lumii. Nu vom găsi în arta lui Corneliu Dumitriu nervul artiștilor contemporani, nu ne vom prăbuși în hăul neînțelesurilor. Pentru că, prin culoare, Corneliu Dumitriu rămâne conectat la ”forța aceea specială numită Dumnezeu”. Or Dumnezeu înseamnă lumină, iubire, înalt.

 

La 68 de ani, Corneliu Dumitriu își scrie mai departe povestea ca artist. Fără să fi fost vreodată vreun boem, artistul s-a așezat mereu într-o paradigmă cu totul aparte, și-a asumat și a susținut pe toate căile arta autentică, a promovat valoarea și s-a situat de partea luminoasă a artei.  

 

 

 

 

Forța destinului

 

Vernisajul expoziției ”Forța destinului” a avut loc sâmbătă, 4 mai 2022, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani. Un eveniment care a reunit un public select, prieteni, artiști, scriitori, admiratori ai artei lui Corneliu Dumitriu.

 

Cele 68 de lucrări au fost realizate în ultimii doi ani.

 

”V-ați obișnuit cu lucrările domniei-sale, majoritatea picturi în ulei. De data aceasta tehnica s-a schimbat, observați că este vorba de grafică. O creație foarte bogată, care a lăsat în urmă și premii, și o recunoaștere a valorii operei”, a rostit în debutul evenimentului Ana Coșereanu, gazda evenimentului.

 

 

 

Gheorghe Median a făcut un parcurs prin creația lui Corneliu Dumitriu, oferind publicului câteva accente artistice menite să facă și mai plăcută călătoria expozițională.

 

”Această expoziție este una specială. Pentru că noi îl știm pe maestrul Corneliu Dumitriu prin lucrările sale de pictură. E adevărat că de multe ori, alături de ele, atunci când a expus, a adus și lucrări de grafică. De această dată avem de a face cu o expoziție care este sută la sută cu lucrări de grafică. 68 de lucrări, câte una pentru fiecare an de viață al Maestrului”,

Gheorghe Median, istoric

 

Chiar dacă formată doar din lucrări de grafică, din expoziție nu lipsesc temele pe care Corneliu Dumitriu le-a abordat de-a lungul timpului.

 

”Întâlnim aici imagini care i-au marcat copilăria, imagini care țin de o anume structură sufletească, imagini care țin de sufletul și de gândurile unui artist care a trăit și trăiește din artă și pentru artă”.

”Sunt imagini care trimit la universul copilăriei. Cele cu cai. Pe cine nu impresionează calul, acest animal atât de frumos, atât de demn, pe care Maestrul îl prezintă nu din acest punct de vedere, ci pentru domnia sa calul este, ca și pentru poeți, Pegasul care ne duce spre Muntele Olimp, reprezintă ideea libertății, a ruperii cu lumea aceasta și ideea înaintării spre lumea visurilor, de unde nimeni nu te poate scoate și unde te poți simți absolut liber. Deci calul este nu numai ideea libertății în sine, ci și a libertății de gândire. Veți vedea în multe tablouri cai în diverse ipostaze, având această însușire”,

Gheorghe Median

 

 

Florile lui Corneliu Dumitriu reprezintă un univers aparte. Stilizate sau probând zborul, colorate sau doar așezate în conturul vizionar, decorative sau intuind un fantastic poetic, florile artistului botoșănean ne transferă emoțional într-o altă percepție a graficii, a picturii.

 

”Deosebit modul în care plasticianul, în care Maestrul prezintă florile. Ele ne duc cu gândul aproape la vitralii. Pentru că fiecare floare e desfăcută în petale, fiecare element contează, fiecare lucru spune ceva. Fundalurile, de regulă întunecate, pe care sunt reproduse florile, le dau acestora o și mai mare frumusețe și un aspect decorativ extraordinar. Flori pe care le vedem în fiecare zi, dar cărora noi nu le dăm importanța care trebuie, în schimb pictorul le vede și, asemenea unui medic, le cercetează cu amănuntul și ni le prezintă așa cum arată ele”,

Gheorghe Median

 

O parte din lucrările din expoziție sunt rodul imaginarului, mai adaugă Gheorghe Median. ”Ideile pe care le ia din lumea imaginară și le transpune în plan plastic demonstrează dorința pictorului de a conversa, de a sta la discuție cu lumea și însăși rațiunea lui de a exista în plan plastic”.

 

”Pictorul, prin urmare, ne aduce și ne propune teme de meditație într-o lume în care el pătrunde, într-o lume care a fost întotdeauna aproape. Sunt imagini care, așa cum spunea domnia sa, poartă un nume pentru că așa a considerat că trebuie să le dea, dar care dă fiecăruia dintre privitori libertatea de a interpreta așa cum dorește.

Veți descoperi idei pe care Maestrul Dumitriu le-a desprins, le-a cultivat și le-a promovat. Ideea dragostei, ideea curajului, ideea avântului, ideea purității sufletești. Florile, până la urmă, reprezintă această puritate de care toți avem nevoie. Sunt lucruri pe care le regăsim în tablouri altminteri decât o fac ceilalți artiști”,

Gheorghe Median

 

 

 

 

Noutatea – grafica în culori – nu este o surpriză. Corneliu Dumitriu ne-a obișnuit cu inovația, cu viziunile proprii, cu o altfel de percepție a artei.

 

”Expoziția aceasta este un îndemn să îl privim pe Corneliu Dumitriu într-un mod anume. Este pentru Botoșani o personalitate emblematică. Este cel mai mare pictor pe care Botoșanii l-au avut, ținând cont de faptul că de 40 de ani este aici, expune an de an și că el a făcut niște lucruri speciale nu doar pentru Botoșani, ci și pentru alții”,

Gheorghe Median, istoric

 

Un eveniment expozițional de excepție pe care, însă, nicio autoritate locală nu l-a onorat. 

Urmărește-ne și pe Google News

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Chiar cel mai mare pictor din Botosani? Cred ca de data asta Median si-a epuizat portofoliul de elogii, tinand cont de cate ori i-a spus Maestru ( cu m si M) Dumitriu este fara indoiala un pictor care si-a gasit propriul stil, un pictor care vinde, si cel mai important: care lucreaza si expune. Felicitari si La multi ani!
6 iunie 2022, 08:10
"Important este ca vizitatorul ”de galerie” să nu fie un neavizat. De aceea, un om care merge la teatru, care citește, care își asumă o existență culturală, va fi întotdeauna capabil să perceapă și un mesaj artistic."De aceea au lipsit politicienii. Și deoarece arta nu produce voturi, nici bani.
5 iunie 2022, 21:39
”Oficialii” și autoritățile lipsesc deliberat, programatic de la asemenea manifestări pentru că orice act de cultură din acest oraș este perceput de ei ca un atac la incultura lor. De altfel și orice om de cultură se simte jignit în apropierea lor.
5 iunie 2022, 19:28
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.