Ştiri
Ziua Mondială a Poeziei la Memorialul Ipotești

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează, în data de 21 martie 2022, o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Poeziei.

Maraton de poezie

 

În fiecare an, de Ziua Mondială a Poeziei, la Memorialul Ipotești au loc lecturi poetice, activități prin care este promovată poezia română și edificat dialogul dintre poeți și cititori (de obicei, la aceste întâlniri sunt invitați elevi de la licee și colegii din Botoșani). La ultimele ediții ale Zilei Mondiale a Poeziei, la Ipotești au fost prezenți poeții Liviu Antonesei, Radu Andriescu, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Alui Gheorghe, precum și poeții botoșăneni Gellu Dorian, Gabi Alexe, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, Dumitru Necșanu, Lucia Olaru Nenati, Petruț Pârvescu, Vlad Scutelnicu, Dan Sociu, Cristina Șoptelea, George Luca, Florentina Toniță, Nina Viciriuc.

 

Anul acesta, în cadrul unui parteneriat – Scriitori pe meleaguri eminesciene – cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Memorialul Ipotești invită publicul la un maraton de poezie care va avea loc, începând cu ora 12.00, în sala „Horia Bernea”.

 

La maraton vor participa poeți din trei județe: Gellu Dorian, Stelorian Moroșanu, Vlad Scutelnicu (Botoșani), Vasile Baghiu, Radu Florescu, Giuseppe Masavo (Piatra Neamț), Mihaela Grădinariu, Constantin Severin, Alexandru Ovidiu Vintilă (Suceava), care vor citi poeme proprii, câte un poem de Mihai Eminescu, dar și câte un poem din orice alt poet.

 

Concursul „Lumină de lună (versuri lirice). Ce ar fi fost?”

 

„Eminescu a scris mai mult decât a publicat”, rezuma, după o enumerare a textelor cu locul și data apariției lor, Petru Creţia în „Testamentul unui eminescolog”: „cu excepția poeziilor La mormântul lui Aron Pumnul, Asta vreu, dragul meu, La moartea principelui Știrbey, Mănușa și Luceafărul, Eminescu n-a publicat decât la Familia şi la Convorbiri, la Familia 12 poezii de început şi 7 la sfârșit, iar în Convorbiri restul de 41”. La acestea ar trebui adăugată poezia Kamadeva, publicată şi ea în Convorbiri, l februarie 1887.

 

Ritmul publicărilor constatat de Petru Creția este următorul: 1866 (8 poezii), 1867 (2), 1868 (2), 1869 (3), 1870 (2), 1871 (3), 1872 (2), 1873 (2), 1874 (1), 1875 (1), l876 (6), 1877 (nici una), 1878 (4), 1879 (13), 1880 (1), 1881(5),1882 (nici una), 1883 (8). Aceasta este o parte a relației lui Eminescu cu opera sa, cu poezia publicată de el însuși, dar poezia rămasă nepublicată de autor a exercitat întotdeauna o fascinație specială, atât pentru publicul larg, cât și pentru critica și istoria literaturii române.  Memorialul Ipotești își propune să readucă în atenția publicului tocmai această integralitate a operei eminesciene cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, lansând, în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, proiectul „Lumină de lună (versuri lirice). Ce ar fi fost?”

 

Genericul acestui concurs face trimitere, în mod evident, la proiectul unui titlu pentru un volum de poezii, așa cum și-l dorea însuși autorul și cum a rămas consemnat în unul din manuscrisele eminesciene. Iar intenția organizatorilor este de a stimula tinerii cititori spre a se apleca asupra textelor eminesciene şi a propune prezentarea lor în format electronic, aplicând cunoștințe de tehnologia informației, inclusiv de natură grafică.

 

Memorialul Ipotești va pune la dispoziția elevilor ce doresc să participe la concurs o selecție de texte din revistele în care a publicat Mihai Eminescu, precum și texte adiacente (corespondență, memorialistică, istorie literară), care reconstituie contextul publicării lor.

 

Concursul urmează să se deruleze în perioada  21 martie - 21 mai 2022, fiind adresat elevilor din întreaga țară.

 

Juriul, format din reprezentanți ai Memorialului Ipotești și profesori de specialitate, va anunța rezultatele concursului în prima jumătate a lunii iunie. Premierea a avea loc la Memorialul Ipotești. Prezentările selectate de juriu vor putea fi vizualizate pe site-ul web și pe contul de Facebook al Memorialului Ipotești.

 

 

Poeți contemporani cu Eminescu

 

În parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coşbuc” Bistrița Năsăud, în aceeași perioadă, Memorialul Ipotești vernisează expoziția stradală „Poeți contemporani cu Eminescu”. Concepută de Liliana Grecu (concept grafic) și Lucia Țurcanu (prezentare și selecție text), expoziția prezintă 62 de poeți – de la Gheorghe Asachi (1788-1869) la Iulia Hașdeu (1869-1888) – din Moldova, Muntenia și Transilvania, care făceau parte, în anii ʼ60–ʼ80 ai secolului al XIX-lea, din ceea ce se poate numi procesul poetic românesc: „bătrânii”, care mai erau în viață atunci când Eminescu debuta, colegi de la Junimea sau congeneri din alte spații, pe care poetul poate că nu i-a cunoscut, dar fără de care panorama poeziei românești din acea perioadă nu ar fi completă, „tinerii” care au debutat până în 1889.

 

Vizitatorii Memorialului Ipotești citesc din Eminescu

 

În aceeași zi, Memorialul Ipotești va propune vizitatorilor să citească poezii din Eminescu. Lecturile, înregistrate, vor fi postate pe pagina de Facebook a Memorialului.

 

 

(Comunicat de presă)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Selecție Ion Caramitru, din Fondul Memorialului Ipotești
Concurs de stagii și rezidențe la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”

 

Arbore pericol public tăiat de pompieri – FOTOGALERIE
Vântul puternic ar fi putut să-l doboare, iar în cădere trecătorii puteau să fie răniți. Un localnic și-a dat seama că arborele reprezintă un pericol și a sunat după ajutor la 112.
Microbuz tras pe dreapta de polițiștii botoșăneni, tânărul șofer taxat cu un dosar penal
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Fără rival! Director medical de aproape 10 la Spitalul „Mavromati”
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” au afișat astăzi rezultatele la concursul organizat pentru ocuparea postului de director medical.
Întârzieri birocratice: Muzeul Județean NU a intrat încă în șantier - Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai rapid
Compania Națională de Investiții (CNI) a predat amplasamentul asocierii de firme care va face proiectarea, reabilitarea și modernizarea clădirii încă de la finalul lunii noiembrie a anului 2021.
2.000 de lei amendă și marfa confiscată după un control al polițiștilor
Au fost legitimate peste 40 de persoane și au fost controlate 38 de autovehicule.
12 Cadouri utile de casă nouă
(P) Fie că este pentru prima dată când ne mutăm singuri sau schimbăm locuința existentă pe una mai spațioasă, mai frumoasă și plasată poate într-o zonă mai bună, un cadou de casă nouă este întotdeauna o surpriză plăcută.
A murit un fost parlamentar de Botoșani - FOTO
A fost doctor în istorie, profesor universitar și membru al Academiei Române din 1997.
Frumusețe fără efort prin epilarea definitivă cu laser Prime Excellence
(P) Frumusețea a fost unul dintre scopurile principale ale umanității încă din cele mai vechi timpuri și acest lucru nu s-a schimbat nici măcar în prezent.
RAZII de amploare în discoteci, polițiștii au reținut și NOUĂ permise de conducere
Au fost legitimate peste 400 de persoane.
Tras pe dreapta în trafic: Șofer de 21 de ani prins cu alcool ”la bord”
Tânărul s-a ales acum cu dosar penal.
Tot ce trebuie să știi despre ghetele pentru bărbați și femei
(P) Iarna fără ghete sau cizme nu este iarnă, acestea sunt un accesoriu esențial. Odată cu schimbarea sezonului, trebuie să vă adaptați la condițiile meteo instabile, așa că aveți nevoie de încălțăminte rezistentă și călduroasă, dar și confortabilă. Atunci când alegeți perechea ideală de ghete bărbați sau ghete damă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi, precum și să știți cum să faceți diferența între cele pentru femei și cele pentru bărbați.
Trei tineri care făceau drifturi în parcare la supermarket au rămas fără permis
Cei trei tineri au primit și amendă, pentru conducere agresivă a autoturismului.  
URMĂRIRE în trafic după un puștan care s-a urcat la volan beat și FĂRĂ permis
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Noi amenzi pentru șoferi: MODIFICĂRILE din Codul Rutier intră în vigoare din martie
Începând cu luna martie, șoferii vor primi mai multe amenzi, după ce s-au făcut mai multe schimbări la Codul rutier.
O asociație de proprietari caută femeie de serviciu – LISTA locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 6 februarie 2023.
Raiul păsărilor: Locul din Botoşani unde se adună aproape 2.000 de zburătoare – GALERIE FOTO
Peste 1.800 de păsări, din 16 specii, și imagini care îți taie răsuflarea.
APIA a stabilit cuantumurile ajutoarelor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2022
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că au fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) pentru anul de cerere 2022 și s-a demarat procesul de autorizare la plată a acestor scheme.
Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise profesorilor / Ce sancțiuni s-ar putea aplica
Profesorilor le este interzis să pregătească contra-cost elevii de clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs
Întâlnire cu Alba ca Zăpada și cei 7 pitici la Teatrul ”Vasilache” Botoșani
În această săptămână, cei mici sunt așteptați la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”, la spectacolul „Albă ca Zăpada şi cei 7 pitici”.
Toate drumurile județene DESCHISE circulației / Dorin Birta: Avem stocul necesar de material antiderapant și utilajele necesare - FOTO
Consiliul Judeţean Botoșani informează participanţii la trafic cu privire la faptul că, în cursul dimineţii zilei de luni, 6 februarie, pe raza judeţului Botoșani nu există drumuri judeţene pe care traficul rutier să fie blocat, circulaţia desfășurându-se pe mai multe sectoare de drum în condiţii de iarnă.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-4.4 o C
Bucecea
-3.3 o C
Darabani
-4.9 o C
Saveni
-3.7 o C
Ştefăneşti
-3.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.