Ştiri
VESTE bună pentru cultura botoșăneană: Un patrimoniu primește recunoașterea pe care o merită

Memorialul Ipotești aduce mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la constituirea și îmbogățirea colecțiilor sale, la buna funcționare a instituției, celor care prin activitatea sa au contribuit direct sau indirect la acreditarea ei.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a avizat pozitiv solicitarea de acreditare a Memorialului Ipotești.

 

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a avizat pozitiv, în ședința din 26.11.2019, solicitarea de acreditare a Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. Dosarul și solicitarea de acreditare au fost depuse, la Ministerul Culturii și al Identității Naționale, de Memorialul Ipotești, prin intermediul Direcției Județene pentru Cultură Botoșani, în luna octombrie 2019. 

 

Acreditarea reprezintă, conform Ordinului nr. 2057 din 5 februarie 2007 pentru aprobarea Criteriilor şi normelor de acreditare a muzeelor şi a colecţiilor publice, condiția necesară pentru funcţionarea muzeelor şi a colecţiilor publice, indiferent de forma de constituire, de proprietate şi administrare a patrimoniului.

 

Ca instituție nou înființată, Memorialul Ipotești funcționează începând cu data de 15 iunie 1991, când, prin decizia nr. 237 din 21 iunie 1991 a Prefecturii Județului Botoșani, prin separare de Muzeul Județean, capătă personalitate juridică în subordinea Prefecturii. Inițiativa a aparținut Inspectoratului pentru Cultură Botoșani – referat nr. 255 din 14 mai 1991.

 

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, instituție publică de interes național, cu personalitate juridică și cu denumirea actuală, funcționează, începând cu 1 aprilie 1992,  în subordinea Ministerului Culturii, prin preluarea – pe bază de protocol –  de la Prefectura Județului Botoșani a Memorialului „Mihai Eminescu” – Ipotești (Hotărârea Guvernului României, datată cu 17 aprilie 1992, București, nr. 188).

 

Prin hotărârea Guvernului nr. 1235 din 24 octombrie 2003  privind stabilirea unor măsuri pentru funcționarea instituțiilor de cultură care se finanțează din bugetele locale, Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu trece sub autoritatea Consiliului Județean Botoșani.

 

Prin Ordinul nr. 73 din 10 aprilie 1992, director al Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, începând cu data de 1 aprilie 1992, este numit Petru Creția. Petru Creția este urmat în funcție de Valentin Coșereanu (1992-2009),  Miluță Jijie (2009-2016).

 

În prezent, sectorul Muzeal al Memorialului Ipotești cuprinde: Casa memorială „Mihai Eminescu” (monument istoric, cod BT-IV-m-B-02047.01); Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Bisericuţa familiei Eminovici –  monument istoric, cod BT-IV-m-B-20849); Mormintele Familiei Eminescu (monument istoric, cod BT-IV-m-B-02047.01); Casa ţărănească de epocă; Muzeul tematic Mihai Eminescu.  În total, Memorialul dispune de 11 săli pentru expoziţii permanente și 4 săli pentru expoziţii temporare.

 

Memorialul dispune de câteva colecţii de artă plastică: Colecția Spiru Vergulescu (101 desene în tuş axate tematic pe traseul vieţii lui Mihai Eminescu); Icoane pe sticlă şi lemn (realizate de prof. Gh. Stanciu şi elevi ai Liceului de Artă Ştefan Luchian din Botoşani); Colecția Laura şi Aurel Dorcu (pictură şi grafică –  donaţia făcută de profesorul Aurel Dorcu (Botoşani) din colecţia sa de artă personală); Lucrările artiştilor participanţi la Taberele de pictură şi grafică Ştefan Luchian, 1997-2003; Desene-pastel ale artistului Florin Buciuleag (portrete ale poeților laureați ai Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, realizate de Florin Buciuleag); Expoziţia de fotografie Elegie, Marie Maurel (27 de fotografii ale artistei fotograf Marie Maurel, Franţa); Colecția Doina Gloria Folescu (29 de lucrări pictură, 28 de lucrări grafică şi o fotografie înrămată); Colecția de gravură Sonete; Colecția lucrărilor participanţilor la Tabăra internaţională de pictură Time... 4 Mihai Eminescu (2016 şi 2017) și la Atelierul de meșteșuguri (2019).

 

Memorialul Ipotești are în structura sa Bibliotecă Naţională de Poezie Mihai Eminescu, inaugurată la 15 ianuarie 2000. În spaţiile expoziţionale din incinta bibliotecii sunt găzduite expoziții: în holul de la etaj –  expoziţia permanentă de tablouri din Colecția Laura şi Aurel Dorcu, lucrări ale pictorilor români clasici şi contemporani; în holul de la parter – expoziţii temporare. La parter se află sala Mihai și Gheorghe Ursachi.

 

Biblioteca dispune de un fond de 38.752 unităţi de bibliotecă şi un număr de 797 de bunuri culturale mobile ce alcătuiesc Fondul Documentar Ipoteşti. Colecţiile de specialitate ale Bibliotecii Naţionale de Poezie Mihai Eminescu sunt evidenţiate în funcţie de specificul fiecăreia: fotocopii şi xeroxuri ale manuscriselor eminesciene; colecţia de ediţii ale operei eminesciene, de la ediţia de Poesii din 1883 şi până la cele recent apărute; traduceri ale operei eminesciene; lucrări (biografii, monografii, exegeze, studii) dedicate vieţii şi operei lui Mihai Eminescu; volume de critică şi istorie literară, română şi străină; poezie română, de la primii poeţi până la poeţii contemporani; poezie, proză şi teatru românesc şi universal; periodice de specialitate.  Acestor colecţii li se adaugă donaţiile evidenţiate separat: Donaţia Laurenţiu Ulici − circa 6.000 de volume de poezie română postbelică; majoritatea volumelor donaţiei poartă autografele autorilor;  Donaţia Laura şi Aurel Dorcu − peste 6.000 de volume de literatură română şi străină, istorie şi critică literară română şi străină, albume de artă română şi străină, exegeze şi studii dedicate artelor plastice; Donaţia Lucian Vasiliu − peste 1.000 de volume ale poeţilor români, clasici şi contemporani; Donaţia Mihai şi Gheorghe Ursachi − peste 1.600 de volume de literatură română şi străină, îndeosebi cărţi ale poeţilor contemporani (cu autograf), în care se evidenţiază volumele de secol XIX şi început de secol XX, literare şi religioase, ate donații.

 

Memorialul Ipotești aduce mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la constituirea și îmbogățirea colecțiilor sale, la buna funcționare a instituției, celor care prin activitatea sa au contribuit direct sau indirect la acreditarea ei.

 

loading...
Artiști plastici așteptați la Atelierul de meșteșuguri de la Ipotești
Poeți în dialog la Ipotești, recital cu studenți pe malul Lacului cu nuferi și un seminar la a cincea ediție

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșănean întors din iadul din Afganistan: Să dorm cu pistolul sub pernă a fost cam cum aş dormi aici cu telefonul - FOTO
În Afganistan totul este ostil. Este exact cum vedem în filme, povestesc românii care s-au întors de curând acasă.
DOLIU la o instituție din Botoșani: Un fost director s-a stins din viață
Un fost director s-a stins din viață fulgerător la începutul acestei săptămâni.  
IMAGINI din casa groazei, CE s-a aflat despre bărbatul carbonizat - FOTOGALERIE
Pompierii botoșăneni care au răspuns apelului de ajutor din comuna Lunca au reușit să lichideze incendiul izbucnit în această după amiază la o casă de locuit.
ASTĂZI LA BOTOȘANI: Bărbat MORT în chinuri groaznice, scos pe brațe de vecini
Tragedie petrecută în urmă cu puțin timp la Botoșani.
Decizie finală în Parlament: S-au eliminat pensiile speciale pentru 11 categorii de bugetari - LISTA
Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, cu 247 de voturi pentru si 21 de abțineri, proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru mai multe categorii de bugetari.
Incendiu în zona industrială, PERICOL de extindere îndepărtat de pompieri – GALERIE FOTO
Focul a fost stins înainte de a se extinde la casele din apropiere.
Bani ceruți de un liberal pentru un drum: PSD-iștii s-au opus  
Un consilier liberal a solicitat în cadrul ședinței exatraordinare de Consiliu Județean suplimentarea sumei către o primărie pentru a putea fi finalizat un drum.
Hai la Botoșani: Spectacol cu invitați de renume de la Chișinău
Evenimentul a ajuns la cea de a treia ediție.
SCANDAL în plen de la împărțeala banilor către primării: Este un abuz
Consilierii județeni s-au întâlnit marți, 28 ianuarie 2020, în ședință extraordinară pentru a vota un proiect de hotărâre ce nu suporta amânare.
Loading...
Amitabh Vardhan, numit printre cei mai buni 10 CEO din 2019 de către Industry ERA Magazine
Amitabh Vardhan consideră că prin intermediul cinematografelor se poate aduce fericire tuturor, iar experiența excelentă de vizionare a filmelor începe de la construirea relațiilor cu clienții.
Nu te înduri să arunci bluza cu volane din adolescență? Iată în ce ținute o poți integra
(P) Cu siguranta ai macar o bluza cu volane din adolescenta in garderoba ta, pe care ai indragit-o atat de tare, incat nu te induri sa renunti la ea. In cazul in care ai dat de ea recent in dulap, scoate-o, deoarece acest articol este pregatit sa iti arate cum sa o readuci la viata alaturi de cateva alte articole vestimentare pe care, cu siguranta, le ai, pentru a forma tinute la moda si fresh pentru zilele de astazi.
Liceenii din Ștefănești, întâlnire cu polițiștii pe tema prevenirii traficului de persoane – FOTO
Activitățile se derulează în cadrul Campaniei Ești victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!
Durere și lacrimi: Profesoara Magda Bucătaru de la Laurian condusă pe ultimul drum de zeci de elevi și colegi  – GALERIE FOTO
Printre raze de soare, profesorul Magda Bucătaru a fost condusă marți pe drumul fără de întoarcere.
Mulți bani în PLUS la salariu pentru acești angajați: Va fi pe grila maximă
Mii de români vor primi mai mulți bani începând cu anul acesta. Un ministru a anunțat azi când se vor majora aceste salarii.
Loading...
Cum a intrat în belele o femeie care a vrut să fie ”condusă” de un bărbat
Știa că bărbatul nu deține permis de conducere, dar i-a încredințat mașina pentru o plimbare. Amândoi s-au ales cu dosar penal.
RAZIE de amploare pe șosele: Aproape 600 de amenzi, mai mult de jumătate pentru viteză
Zeci de șoferi au rămas fără permisele de conducere.
ULTIMA ORĂ: Elev de 16 ani izbit pe trecerea de pietoni de la Laurian – FOTO & VIDEO
Eveniment rutier cu victimă petrecut în urmă cu puține momente în intersecția de la Colegiul Național A.T. Laurian.
Atenție, au apărut în Botoșani hoții de câini: Trei adolescenți REȚINUȚI după percheziții
Nu mai puțin de 8 câini din rasa ciobănesc au fost furați, patrupedele fiind găsite în timpul perchezițiilor domiciliare.
A abandonat mașina și a luat-o la sănătoasa, cu polițiștii pe urmele lui
Speriat că va trebui să dea socoteală pentru faptele sale, botoșăneanul a încercat să scape de polițiști, însă planul a dat greș.
Ministrul Finanțelor, soluție extremă pentru dublarea alocațiilor? Nu se dorește așa ceva!
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că, în prezent, nu există fondurile necesare pentru dublarea alocațiilor.
Mare realizare întradevăr!!!! La 12 ani de la publicarea legii a reușit și Memorialul să se acrediteze în condițiile în care alte muzee,între care și Muzeul Județean, sunt deja reacreditate.E ceva ce trebuia făcut de mult, dar n a avut cine s-o facă.
7 decembrie 2019, 21:14
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
„Cred că pledoaria d-lui consilier Anton are un puternic iz politic. Eu nu cred că această defalcare a sumelor pe UAT-uri s-a făcut cu iz părtinitor pentru că e caracteristic PNL-ului. Văd că ultima perioadă de timp se bate ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3378 lei
CHF
Francul elveţian
4.4767 lei
GBP
Lira sterlină
5.6456 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9841 lei
XAU
Gramul de aur
220.2158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2452 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4172 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9260 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2865 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1892 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.