Ştiri
VESTE bună pentru cultura botoșăneană: Un patrimoniu primește recunoașterea pe care o merită

Memorialul Ipotești aduce mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la constituirea și îmbogățirea colecțiilor sale, la buna funcționare a instituției, celor care prin activitatea sa au contribuit direct sau indirect la acreditarea ei.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a avizat pozitiv solicitarea de acreditare a Memorialului Ipotești.

 

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a avizat pozitiv, în ședința din 26.11.2019, solicitarea de acreditare a Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. Dosarul și solicitarea de acreditare au fost depuse, la Ministerul Culturii și al Identității Naționale, de Memorialul Ipotești, prin intermediul Direcției Județene pentru Cultură Botoșani, în luna octombrie 2019. 

 

Acreditarea reprezintă, conform Ordinului nr. 2057 din 5 februarie 2007 pentru aprobarea Criteriilor şi normelor de acreditare a muzeelor şi a colecţiilor publice, condiția necesară pentru funcţionarea muzeelor şi a colecţiilor publice, indiferent de forma de constituire, de proprietate şi administrare a patrimoniului.

 

Ca instituție nou înființată, Memorialul Ipotești funcționează începând cu data de 15 iunie 1991, când, prin decizia nr. 237 din 21 iunie 1991 a Prefecturii Județului Botoșani, prin separare de Muzeul Județean, capătă personalitate juridică în subordinea Prefecturii. Inițiativa a aparținut Inspectoratului pentru Cultură Botoșani – referat nr. 255 din 14 mai 1991.

 

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, instituție publică de interes național, cu personalitate juridică și cu denumirea actuală, funcționează, începând cu 1 aprilie 1992,  în subordinea Ministerului Culturii, prin preluarea – pe bază de protocol –  de la Prefectura Județului Botoșani a Memorialului „Mihai Eminescu” – Ipotești (Hotărârea Guvernului României, datată cu 17 aprilie 1992, București, nr. 188).

 

Prin hotărârea Guvernului nr. 1235 din 24 octombrie 2003  privind stabilirea unor măsuri pentru funcționarea instituțiilor de cultură care se finanțează din bugetele locale, Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu trece sub autoritatea Consiliului Județean Botoșani.

 

Prin Ordinul nr. 73 din 10 aprilie 1992, director al Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, începând cu data de 1 aprilie 1992, este numit Petru Creția. Petru Creția este urmat în funcție de Valentin Coșereanu (1992-2009),  Miluță Jijie (2009-2016).

 

În prezent, sectorul Muzeal al Memorialului Ipotești cuprinde: Casa memorială „Mihai Eminescu” (monument istoric, cod BT-IV-m-B-02047.01); Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Bisericuţa familiei Eminovici –  monument istoric, cod BT-IV-m-B-20849); Mormintele Familiei Eminescu (monument istoric, cod BT-IV-m-B-02047.01); Casa ţărănească de epocă; Muzeul tematic Mihai Eminescu.  În total, Memorialul dispune de 11 săli pentru expoziţii permanente și 4 săli pentru expoziţii temporare.

 

Memorialul dispune de câteva colecţii de artă plastică: Colecția Spiru Vergulescu (101 desene în tuş axate tematic pe traseul vieţii lui Mihai Eminescu); Icoane pe sticlă şi lemn (realizate de prof. Gh. Stanciu şi elevi ai Liceului de Artă Ştefan Luchian din Botoşani); Colecția Laura şi Aurel Dorcu (pictură şi grafică –  donaţia făcută de profesorul Aurel Dorcu (Botoşani) din colecţia sa de artă personală); Lucrările artiştilor participanţi la Taberele de pictură şi grafică Ştefan Luchian, 1997-2003; Desene-pastel ale artistului Florin Buciuleag (portrete ale poeților laureați ai Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, realizate de Florin Buciuleag); Expoziţia de fotografie Elegie, Marie Maurel (27 de fotografii ale artistei fotograf Marie Maurel, Franţa); Colecția Doina Gloria Folescu (29 de lucrări pictură, 28 de lucrări grafică şi o fotografie înrămată); Colecția de gravură Sonete; Colecția lucrărilor participanţilor la Tabăra internaţională de pictură Time... 4 Mihai Eminescu (2016 şi 2017) și la Atelierul de meșteșuguri (2019).

 

Memorialul Ipotești are în structura sa Bibliotecă Naţională de Poezie Mihai Eminescu, inaugurată la 15 ianuarie 2000. În spaţiile expoziţionale din incinta bibliotecii sunt găzduite expoziții: în holul de la etaj –  expoziţia permanentă de tablouri din Colecția Laura şi Aurel Dorcu, lucrări ale pictorilor români clasici şi contemporani; în holul de la parter – expoziţii temporare. La parter se află sala Mihai și Gheorghe Ursachi.

 

Biblioteca dispune de un fond de 38.752 unităţi de bibliotecă şi un număr de 797 de bunuri culturale mobile ce alcătuiesc Fondul Documentar Ipoteşti. Colecţiile de specialitate ale Bibliotecii Naţionale de Poezie Mihai Eminescu sunt evidenţiate în funcţie de specificul fiecăreia: fotocopii şi xeroxuri ale manuscriselor eminesciene; colecţia de ediţii ale operei eminesciene, de la ediţia de Poesii din 1883 şi până la cele recent apărute; traduceri ale operei eminesciene; lucrări (biografii, monografii, exegeze, studii) dedicate vieţii şi operei lui Mihai Eminescu; volume de critică şi istorie literară, română şi străină; poezie română, de la primii poeţi până la poeţii contemporani; poezie, proză şi teatru românesc şi universal; periodice de specialitate.  Acestor colecţii li se adaugă donaţiile evidenţiate separat: Donaţia Laurenţiu Ulici − circa 6.000 de volume de poezie română postbelică; majoritatea volumelor donaţiei poartă autografele autorilor;  Donaţia Laura şi Aurel Dorcu − peste 6.000 de volume de literatură română şi străină, istorie şi critică literară română şi străină, albume de artă română şi străină, exegeze şi studii dedicate artelor plastice; Donaţia Lucian Vasiliu − peste 1.000 de volume ale poeţilor români, clasici şi contemporani; Donaţia Mihai şi Gheorghe Ursachi − peste 1.600 de volume de literatură română şi străină, îndeosebi cărţi ale poeţilor contemporani (cu autograf), în care se evidenţiază volumele de secol XIX şi început de secol XX, literare şi religioase, ate donații.

 

Memorialul Ipotești aduce mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la constituirea și îmbogățirea colecțiilor sale, la buna funcționare a instituției, celor care prin activitatea sa au contribuit direct sau indirect la acreditarea ei.

 

loading...
Artiști plastici așteptați la Atelierul de meșteșuguri de la Ipotești
Poeți în dialog la Ipotești, recital cu studenți pe malul Lacului cu nuferi și un seminar la a cincea ediție

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșăneanca din Guvernul Orban, declarație șocantă: ”Am doi veri care au murit de COVID-19”
România a înregistrat, până acum, 1.847 de persoane decedate din cauza noului coronavirus. Printre acestea se numără și două rude ale vicepremierului Raluca Turcan.
Deputații au decis în ce condiții se (mai) poate institui carantina, CINE te poate obliga să intri în spital
Legea privind carantina a fost adoptată în Camera Deputaților cu completări și voturi împotrivă.
Ministrul Violeta Alexandru a dat de fani în fabrica de la Dorohoi – GALERIE FOTO
După fabrica de la Botoșani vizitată de Violeta Alexandru a urmat o unitate de producție similară din municipiul Dorohoi.
Doi elevi botoșăneni au intrat cu media ZECE la liceu: COLEGIUL unde vor învăța
Elevii respectivi au finalizat studiile gimnaziale cu media 10 și de asemenea au obținut note maxime la Evaluarea Națională.
CUM a ajutat Guvernul mediul de afaceri, în pandemie? IATĂ răspunsul ministrului, la Botoșani – VIDEO
Violeta Alexandru a concluzionat întrunirea de la Formens și a arătat că a răspuns tuturor întrebărilor ce i-au fost adresate, pentru că încă de la început și-a dorit un dialog.
ADMITERE 2020: Elevii botoșăneni cu medii de DOI și TREI au intrat la liceu - LISTA
Ministerul Educației Naționale a publicat în urmă cu puțin timp rezultatele admiterii computerizate. 
Costel Șoptică, președintele PNL: Aș vrea să facem o altfel de politică la BotoșaniGALERIE FOTO
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, a adresat câteva cuvinte la începutul conferinței de presă susținută de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
S-a răzgândit: Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare NU mai vrea gradație de merit
Răsturnare de situație în cazul fostului inspector școlar condamnat la închisoare cu suspendare, care a depus dosar pentru gradație de merit.
Valeriu Iftime, din dreapta ministrului: Este un om care a simțit povara impozitelor GALERIE FOTO & VIDEO
Întrunirea pe care Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a intermediat-o între ministrul Muncii și mediul de afaceri botoșănean a durat mai bine de o oră. Și întrebările afaceriștilor au fost multe.
inpuff.ro
Loading...
Zece cazuri noi de COVID la Botoșani, aproape 600 la nivel național – SITUAȚIA de astăzi pe județe
În ultimele 24 de ore la nivel național au fost înregistrate 592 de îmbolnăviri.
ASTĂZI: Botoșăneancă înjunghiată de fostul iubit, agresorul este căutat de Poliție
O femeie de 45 de ani din Albești, Botoșani, a fost atacată și înjunghiată de fostul concubin, vineri dimineață, când bărbatul a observat-o că lucrează în grădină.
PROGNOZA meteo: CUM va fi vremea luna aceasta
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pe o lună.
Vești bune pentru șoferi: Mașinile noi cumpărate în România se vor înmatricula direct la vânzător  
Mașinile noi cumpărate în România se vor înmatricula direct la dealer-ul care vinde autoturismul. Proprietarii nu vor mai fi nevoiți să meargă la Serviciul de Înmatriculări Auto.
ACUM: Ministrul Muncii, vizită la fabrica Formens – FOTO & VIDEO
Ministrul Muncii a ajuns în urmă cu puțin timp la sediul Formens.
Loading...
ACUM: Ministrul Muncii așteptat la sediul Formens - FOTOGALERIE
Ministrul Muncii este așteptat să ajungă la Botoșani, într-o vizită de lucru.
Costel Lupașcu, deputat PSD: ”Românii trebuie să fie protejați”
Românii au fost abandonați complet în fața pandemiei de către Președinte și Guvernul său.
Elicopterul SMURD a aterizat pe stadion, pacient în stare gravă transportat la Iași
Medicii au solicitat echipajul SMURD după ce pacientul a acuzat dureri în piept.
Se pregătesc prime pentru angajații care lucrează de acasă
Angajații care lucrează de acasă în perioada stării de urgență sau de alertă ar putea beneficia de o primă de 2. 500 de lei.
Încep lucrările la ambulatoriul din cadrul Secției Exterioare Obstetrică – Ginecologie: FOTO
Consiliul Județean Botoșani parcurge încă o etapă în cadrul procesului de implementare a unei investiții importante în infrastructura sanitară județeană.
Medic celebru, despre locul cel mai periculos unde te poți infecta cu noul coronavirus: ”Stați cât mai departe!”
Medicul avertizează populația României, pe fondul exploziei de infectări cu noul coronavirus.
Mare realizare întradevăr!!!! La 12 ani de la publicarea legii a reușit și Memorialul să se acrediteze în condițiile în care alte muzee,între care și Muzeul Județean, sunt deja reacreditate.E ceva ce trebuia făcut de mult, dar n a avut cine s-o facă.
7 decembrie 2019, 21:14
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.