Ştiri
Un ”țăran cu puțină școală” de la Botoșani și-a vândut pământul ca să-și împlinească cel mai mare vis - FOTO

La prima vedere pare un simplu agricultor. Oamenii locului îl cunosc bine.

”Țăranul cu puţină şcoală”

Pavel Păduraru din comuna botoşăneană Hăneşti este un om care şi-a dedicat viaţa scrisului. Deşi spune despre sine că este doar un ţăran cu puţină şcoală, Pavel Păduraru a reuşit să publice numeroase cărţi. Din dragoste pentru literatură şi-a vândut aproape tot ce a avut.

 

Pavel Păduraru locuieşte de o viaţă în Hăneşti, un sat aflat la 40 de kilometri de municipiul Botoşani, renumit pentru iazurile sale. Cu toţii ştiu cum bântuie zi de zi printre rafturile bibliotecii săteşti.    

 

Cu palmele bătătorite de muncă mângâie cârţile şi petrece ore în şir adâncit în lectură. După ce părăseşte biblioteca, agricultorul, pleacă zâmbind către casă, cu gândurile rătăcind. Sătenii îl salută respectuos chiar dacă Pavel Păduraru a făcut poate cel mai nebunesc gest din lumea satului. Şi-a vândut întreaga avere din dragoste pentru literatură.    

Ţăranul-scriitor de la Hăneşti   

Pavel Păduraru este cunoscut drept ţăranul-scriitor de la Hăneşti. Un agricultor care are un talent literar aparte. Scrie de la poezii până la romane realiste. Are nu mai puţin de 15 volume publicate la Iaşi, fiind cunoscut de mulţi scriitori. Majoritatea cărţilor publicate sunt romane, care impresionează prin realismul brutal. Pavel Păduraru scrie despre tot ceea ce-l înconjoară, despre viaţa sa şi a oamenilor aşa cum este.

”Am 15 cărţi publicate. Toate s-au născut ca dintr-o joacă, aşa cum aş târâi bâţul pe nisip, acesta este stilul meu preferat. Sunt adeptul romanului realist. Mă inspiră tot ceea ce mă înconjoară. Am început cu poezia dar am scris mai mult romane.”, a precizat Pavel Păduraru.

Cea mai apreciată carte, tocmai pentru realismul ei este ”Omul pasăre”, un roman inedit despre viaţa călugărilor din mănăstirile din perioada comunistă.Vine dintr-o experienţă personală a scriitorului.

„Cândva bunica a dorit să fiu un slujitor al ortodoxiei. După ce am terminat 8 clase, am plecat la Târgu Neamţ la mănăstire. Am stat o perioadă la părintele Ilarie, dar nu am mai rezistat. Iar părintele mi-a zis, decât să-ţi dai duhul prin mănăstire, du-te acasă. Tocmai de acolo de la zburarea aceea spre infinit a spiritului, care credeam că este în acele ziduri ale mănăstirii s-a născut acest roman. În omul pasăre, am scris despre preocupările călugărilor din aceea perioadă. Cum a fost. ”, spune scriitorul din Hăneşti.    

Pavel Păduraru nu se consideră un scriitor. Spune despre sine că este un ţăran pasionat de literatură. De altfel toată viaţa a fost agricultor. A muncit ca şi agricultor şi în perioada comunistă dar şi după 1990. Nu are multe clase, dar a citit enorm, cu o pasiune avidă pentru literatură.

„Sunt un ţăran get-beget până în măduva oaselor dar autodidact, dar m-a fascinat cultura, setea de cultură.Aşa cum peştele îşi trece prin branhii substanţele necesare vieţii, aşa am trecut şi eu mii şi mii de cărţi, pentru a-mi hrăni creierul şi sufletul. Am fost mereu agricultor dar am fost şi un altfel  de agricultor, un agricultor al literelor, al cuvintelor”, spune Pavel Păduraru.  

Închis de comunişti pentru libertatea cuvântului  

Însăşi viaţa lui Pavel Păduraru, scriitorul-ţăran de la Hăneşti este un  bun subiect de roman. Şi-a descoperit talentul literar,culmea atunci când a fost anchetat de Securitate pentru nişte versuri scrise unei tinere femei.

”Aveam 18 ani când mi-am dat seama că pot scrie ceva ce ar putea să placă celorlalţi. Am împrumutat nişte cărţi de la bibliotecă, şi atunci când colcăie viaţa în tine, m-am îndrăgostit de bibliotecară. Ne-am îndrăgostit şi într-o seară mi-a zis, treci pe la noi,atunci când termini munca, oricât de târziu ar fi. Am trecut şi nu am găsit-o acasă. I-am lăsat nişte flori în poartă şi mergând către gazda mea mi-au venit în cap versurile astea.    
”Treziţi-vă. S-au arătat zorile.„ 
Am făcut o poezie şi le-am impresionat şi pe ea şi pe o colegă învăţătoare cu versurile mele. Erau considerate atât de bune încât le-a luat bibliotecara şi le-a trimis într-un plic la Convorbiri Literare la Iaşi. Nu au ajuns acolo fiindcă factorul poştal era informatorul Securităţii. A desfăcut plicul şi  când a văzut m-a raportat. A venit maiorul de la Securitate. Versurile erau considerate agitatoare, mai ales acel ”Treziţi-vă”. Şi atunci am cunoscut regimul comunist, la 18 ani„, spune Pavel Păduraru.

A fost în cele din urmă închis câteva luni şi apoi ţinut sub supraveghere. Mai mult decât atât i s-a propus având în vedere talentul literar să scrie pentru propagandă. A refuzat. Mai mult decât atât a ţinut ascuns tot ceea ce scria fără să aibă încredere în nimeni. 

„De atunci am ferit orice lucrare de privirile tuturor, de furcile lor caudine. Nu mai aveam încredere. Atunci mi-am dat seama că am talent.  Scriam mai mult pentru mine şi pentru omul care dorea hrană spirituală pentru că aste este o lumină ce trece prin mine din înalturi şi o dau şi celuilalt. Am renunţat la tot, inclusiv la viaţa mea particulară pentru libertatea scrisului, la tot. Mi-au propus să scriu pentru ei şi puteam scrie în limbajul de lemn al lor, cum au scris şi alţi mari scriitori. Poate acum eram bogat dacă făceam asta, dar nu eram bogat spiritual. Libertatea aceasta, a gândirii, a scrisului, însă nu ţi-o poate lua nimeni.”, spune scriitorul-ţăran din Hăneşti.  

Şi-a vândut pământul pentru a scrie  

După 1990, Pavel Păduraru a primit liberatea cuvântului, dar nu avea bani pentru a scoate tot ceea ce a scris. Iubirea sa pentru literatură a fost însă atât de mare încât a renunţat la tot pentru libertatea de a scrie şi de a publica. Pentru cele 15 cărţi şi-a vândut cele câteva hectare de pământ şi aproape tot ce avea. Acum trăieşte dintr-o pensie de agricultor de numai 400 de lei. Dar spune că este fericit că poate scrie şi citi. Din aceast pensie, cumpără cărţi.

” Am renunţat la personalitatea mea, la tot. Am renunţat la o soţie, pentru a rămâne cu gândurile mele.    Am renunţat la pământul bunicilor şi străbunicilor mei.  În trecut era cenzura cuvântului şi nu am putut publica, acuma am libertate dar este cenzura banului. Şi mi-am vândut pământul. Am scos cele 15 cărţi cu banii de pe pământ. Acum am pensie de 400 de lei, dar sufletul meu este mulţumit.”, spune Pavel Păduraru.

Ţăranul-scriitor a plâns după pământul străbunicilor săi, mai ales că l-a lucrat o viaţă întreagă.

„Înainte de a vinde pământul am luat din el o mână de ţărână şi am pus-o într-o punguliţă, pe care o port la buzunarul de la piept. Aşa ca să am mereu pământul străbunilor la mine. Mi-a părut rău, dar am bucuria aceasta. Orice carte care-mi apare este bucuria trăirii mele.”, spune Pavel Păduraru.  

(Sursa: Adevărul)

loading...
Scriitor botoșănean, lansare de carte cu copii sălbatici și anii comunismului

 

Șefa Județului, mesaj de unitate: Este momentul să privim împreună viitorul cu încredere VIDEO
Președintele Consiliului Județean a adresat un mesaj la manifestarea organizată în Piața 1 decembrie 1918.
Prefectul a venit la Ziua Națională cu discursul premierului - VIDEO
La manifestările organizate în Piața 1 Decembrie 1918, Dan Nechifor a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă.
ÎNGRIJORARE: Amenzile de circulație ar putea crește spectaculos de luna viitoare
Dacă nu se plafonează punctul-amendă până la 31 decembrie, valoarea acestuia ar putea ajunge, din 1 ianuarie 2022, la 255 de lei.
Un nou incendiu în municipiu: Au ars tone de furaje, dezastru evitat prin intervenția promptă a pompierilor - FOTOGALERIE
Incendiul s-a produs în urmă cu puțin timp, pe raza municipiului Botoșani.
Șoferiță scoasă de pompieri din mașină după un accident în trafic – FOTOGALERIE
Accidentul s-a produs în această dimineață, în eveniment fiind implicate un autoturism și o autoutilitară.
ASTĂZI: Femeie scoasă dintr-o fântână adâncă de 25 de metri, alarma a fost dată de soț, care i-a auzit strigătele disperate
Femeia era în apă până la piept, fiind scoasă la suprafață în șoc hipotermic. Poliția va demara  cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul.
Ei sunt polițiștii care au salvat o familie din casa cuprinsă de flăcări: Reacția potrivită la momentul potrivit poate salva vieţi - VIDEO
În casă se aflau doi tineri cu bebelușul lor.
Cadou pentru botoșăneni, de Ziua României
Astăzi, două dintre expozițiile Muzeului Județean Botoșani pot fi vizitate gratuit.
Viața botoșăneană din 1918 prezentată de social-democrați - VIDEO
Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, PSD Botoșani a demarat un proiect menit să facă legătură dintre trecut și prezent, care să contribuie la întărirea conștiinței naționale a botoșănenilor.
Loading...
ACUM: Pregătiri în centrul istoric pentru Ziua Națională, sute de botoșăneni au venit cu steaguri și baloane tricolore – GALERIE FOTO&VIDEO
Cu un sfert de oră înainte de timpul anunțat pentru începerea activităților dedicate Zilei Naționale a României, Centrul Istoric este deja plin de oameni.
Plecat dintr-un sat din nordul Moldovei, a devenit membru titular al Academiei Române: Botoșănenii și Botoșanii au un trecut sacru și vrednic de a-l cinsti
Meritele, profesionalismul, calitățile umane i-au fost recunoscute și de cel mai înalt for academic.
Prefectul Dan Nechifor: Fiecare generație își trăiește timpul ei și are proiectele ei de viitor / La mulți ani, România!
Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a transmis un mesaj botoșănenilor în ziua în care România își sărbătorește istoria.
15 ani de la moartea botoșăneanului care a pictat 52 de biserici: Scrii cu ornamente și poleieli o scrisoare de dragoste către Dumnezeu
Născut într-un sat din Botoșani, plecat la cele veșnice într-o zi de 1 decembrie, este considerat de către specialiști drept unul dintre cei mai mari pictori de biserici din România. A pictat, la Botoșani, biserica în care a fost botezat Eminescu.
Budăi, mesaj pentru vârstnici și mulțumiri către ”colegii liberali”
Marius Budăi, ministrul Muncii, spune că oamenii trebuie să fie liniștiți în problema plății pensiilor.
Loading...
ANCHETĂ la Mavromati: Ce se întâmplă cu angajații care au furat din mâncarea bolnavilor
Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean Botoşani acum sunt cercetaţi de poliţişti, după ce ar fi furat din hrana bolnavilor internaţi. Între timp, ei au fost sancționați de conducerea unității medicale.
Cum au devenit trei călugărițe din Botoșani îngeri păzitori pentru copiii nevoiaşi: Prima motivaţie a fost iubirea
O călugăriţă venită din Italia în urmă cu 20 de ani, împreună cu două surori din acelaşi ordin monastic, reuşeşte să aducă bucuria pe chipurile încercate ale copiilor săraci din Botoşani.
Cătălin Silegeanu: La mulți ani, România! Îți mulțumesc pentru tot ceea mi-ai oferit!
Data de 1 decembrie este sărbătoarea noastră națională, care ne face amintește de cel mai important eveniment din istoria României, când în anul 1918 , Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional.
INEDIT: 200 de CD-uri cu vocea unor fete de liceu au ajuns în toate școlile și instituțiile statului din Botoșani - FOTOGALERIE
Această versiune de interpretare a imnului va fi utilizată la toate manifestările oficiale din școli, dacă imnul nu este interpretat live.
A adormit cu lumânarea aprinsă: Botoșănean transportat la spital cu arsuri la cap și mâini – FOTO&VIDEO
La un pas de tragedie! S-a trezit cu casa în flăcări, însă din fericire a reușit să iasă afară și să strige după ajutor la vecini.
Începe sezonul distracției pe gheață la Iulius Mall Suceava!
Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la Iulius Mall Suceava. Dacă te numeri printre amatorii sporturilor de iarnă, începând cu 1 decembrie 2021, vei putea să-ți etalezi piruetele și mișcările grațioase pe gheață, la patinoarul Ice Dream. Și pentru ca atmosfera să fie completă, după o sesiune de patinaj, poți trece și pe la Târgul de Crăciun, dar nu rata nici decorul desprins din basme din Iulius Mall.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Zona de medicină alternativă e practicată în câteva clinici private și în foarte puține spitale de stat. Cîții și arafații au blocat orice nu e urgență. Faptul că eu nu pot merge nu e o urgență. Faptul că e posibil să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4.9 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.6 o C
Darabani
4.7 o C
Saveni
5.6 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.