Ştiri
Un concert cu măști, în care muzica învinge: Mozart 265, viola lui Bruch și sublimul lui Weber, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO

Muzica nu poate fi redusă la tăcere! Aceasta ar putea fi lecția acestor timpuri, în care pandemia părea să spulbere orice speranță de normalitate, mai ales atunci când vine vorba de artă.

Revenirea în sala de concerte a însemnat mai mult public decât de obicei, după luni de zile în care instrumentiștii Filarmonicii botoșănene au putut fi urmăriți evoluând doar în mediul online. O prezență încurajată, de data aceasta, și de câteva oficialități, printre care viceprimarul Liviu Toma sau fostul președinte de județ Costică Macaleți.

 

Alături de Georgiana Matei Frâncu și împreună cu instrumentiștii Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, dirijorul Vlad Mateescu a recreat atmosfera concertelor mult așteptate de public. O seară umbrită, e adevărat, de măștile albe sau negre, pe alocuri colorate (în public), de o tristețe melancolică simțită mai ales în aplauzele melomanilor, în distanțarea din sală și în noianul de NU-uri lipit de scaune.

 

Cu toate acestea, publicul a fost parcă mai numeros decât chiar organizatorii s-ar fi așteptat, e adevărat că în limita a 30 la sută din capacitatea sălii. Motivați sau atrași de transmisiile online ale concertelor, dornici să asculte muzica și altfel decât prin ecranul unui computer, poate chiar și să ”trăiască clipa”, neștiind ziua și ceasul în care ușile sălilor de spectacol se vor închide din nou, botoșănenii au venit la întâlnirea săptămânală cu muzica.

 

Georgiana Maria Frâncu a studiat viola cu profesorii Valeriu Pitulac și Marian Movileanu, la Facultatea de interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică București. Din anul 2011 este șef al partidei de violă din cadrul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” Ploiești, unde activează încă din timpul studenției, în prezent fiind și director artistic al Filarmonicii.  

 


(Georgiana Maria Frâncu)

 

În vârstă de 33 de ani, Vlad Mateescu este în prezent managerul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, instituție în cadrul căreia a fost în trecut și director artistic. Este absolvent al secției de Dirijat orchestră și Pian, din cadrul facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, Universitatea Națională de Muzică București, dar și al unui Masterat de Stilistică dirijorală.

 

 

Mozart, Bruch și Weber

 

Astăzi, 27 ianuarie, se împlinesc 265 de ani de la nașterea lui Wolfgang Amadeus Mozart. A trăit doar 35 de ani, însă a marcat definitiv muzica universală. Și nu doar prin creațiile sale așezate într-un simț perfect al armoniei, într-un simț perfect al modulării, cât mai ales printr-o structură a tonalităților extrem de variată. O operă marcată de geniu care rămâne și astăzi vie, proaspătă.

 

Nu degeaba, după mai bine de două secole și jumătate, criticii îl consideră pe Mozart drept cel mai desăvârșit, mai bine dotat și mai natural muzician pe care l-a cunoscut vreodată omenirea.

 

Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, aflată vineri sub bagheta dirijorului Vlad Mateescu, a omagiat geniul mozartian prin două lucrări: Divertisment în re major, K. 136, și Simfonia nr.36 în do major, K. 425 – ”Linz”. 

 

Doar 16 ani avea Mozart atunci când a compus Divertisment în re major, K. 136, opera fiind cunoscută și sub numele de ”Simfonia din Salzburg”. Mozart a scris de-a lungul vieții numeroase divertismente, serenade, menuete sau dansuri. Chiar dacă nu se evidențiază neapărat prin virtuozitate, divertismentele oferă melomanilor un discurs armonic, melodic, în care muzica de salon se întâlnește cu rusticul cântecului și dansului german. 

 

Ceva mai târzie este Simfonia nr. 36 (cunoscută drept ”Simfonia Linz”), fiind scrisă în 1783, în orașul austriac Linz, unde are loc și premiera (4 noiembrie). 

 

 

”Romanze” pentru violă și orchestră, op.85, de Max Bruch, este o operă mai puțin cunoscută, mai puțin abordată, dar care reușește să transmită publicului o stare romantică, de optimism.

 

Max Bruch, compozitor îndrăgostit nu doar de violă, ci și de clarinet sau violoncel, a compus ”Romanze” în urmă cu mai bine de 100 de ani (1911). Povestea fusese dedicată unui violonist de la Opera din Paris, viola fiind cea care transpune o varietate de dispoziții, marcând opera de la un capăt la altul prin caracterul melodic, romantic, dulce, evoluând apoi către fraze palpitante, intense. Așadar, ”Romanze” a fost scrisă de Max Bruch (1838-1920) spre sfârșitul vieții, compozitorul creând în acea perioadă și ”Opt piese pentru clarinet, violă și pian”, op.83 (1910).

 

”Andante e Rondo ungarese” pentru violă și orchestră, op.35, a fost scrisă de Carl Maria von Weber în anul 1809 pentru Fritz, fratele vitreg violonist. A revenit asupra lucrării, reorchestrând-o, peste 4 ani, când Georg Friedrich Brandt i-a solicitat un concert pentru fagot și orchestră.

 

Weber a trăit doar 40 de ani (1786-1826), fiind bolnav de tuberculoză, dar și suferind în urma unei malformații congenitale la șold, fapt care l-a făcut să șchiopăteze întreaga viață. Cu toate acestea, biografii spun despre Weber că ar fi murit mai degrabă din pricina suprasolicitării. Iar asta spune totul despre opera creată în cei doar 40 de ani. Chiar dacă timpul nu i-a dat răgazul să își maturizeze creația și să o îmbogățească,  Carl Maria von Weber rămâne pentru posteritate drept unul dintre cei mai mari pianiști ai vremii sale. Și asta nu e tot. La doar 18 ani, Carl Maria von Weber devenea dirijor șef la opera din Breslau. La 26 de ani era directorul Operei din Praga, iar la 31 de ani ajunge la Dresda, solicitat de însuși regele Saxoniei.

 

O descriere plastică, dar extrem de sugestivă, ne oferă Harold C. Schonberg: ”Weber era scund de statură, dar avea mâini enorme și unele dintre pasajele scrise de el nu pot fi cântate de o ființă omenească normală”.

 

Ca mai toate lucrările lui Weber, și ”Andante e Rondo ungarese” este destul de rar introdusă în repertoriul concertelor. Pe lângă faptul că nu sunt lipsite de strălucire, atinse chiar de un sublim melodic ce nu trece neobservat, operele lui Weber implică virtuozitate și variațiune.

 

 

 

Concertul următor

 

Vineri, 29 ianuarie, de la ora 18.30, publicul botoșănean este așteptat din nou în sala de concerte, când Filarmonica ”George Enescu” va prezenta opere din Haydn (Simfonia nr. 1 în re major și Simfonia nr. 100 în sol major, ”Militara”) și Krommer (Concertul pentru clarinet și orchestră în mi bemol major, op. 36).

 

Orchestra, dirijată de Florin Totan, îl va avea ca invitat pe clarinetistul Iulian Rusu.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACCIDENT: Pieton neglijent lovit de mașină, șoferul este cercetat penal - GALERIE FOTO
Un tânăr de 21 de ani a fost lovit de mașina condusă de un șofer în vârstă de 23 de ani.
Momentul emoționant al întoarcerii în natură a lebedei rănite: Priviți! I-a fost dor de gustul apei de baltăFOTO&VIDEO
Lebăda salvată din grădina unui gospodar din Copălău s-a întors în natură, după ce a fost tratată de medicii veterinari.
Tinerii străjeri de la Academia Forțelor Terestre: Gemenii din Botoșani care au îmbrăcat haina militară
Împart aceleași visuri, obiective și pasiuni, amândoi muncind pentru o carieră militară de succes. Sunt gemeni, iar până acum viața lor a avut un parcurs identic.
Achiței contraatacă: 61,8 de milioane de lei în buget pentru drumul Botoșani – Târgu-Frumos - Propaganda tovarășilor plânge cu lacrimi de crocodil
Cristian Achiței a reacționat după multiplele critici aduse de social-democrații botoșăneni bugetului de stat pe anul în curs. Liberalul susține că este cel mai favorabil dezvoltării județului Botoșani din ultimii 30 de ani, că a trecut de comisiile parlamentare reunite și va fi votat la începutul săptămânii viitoare.
Doliu în familia unui primar, colegii din PSD: Ne exprimăm profundul regret pentru pierderea suferită și transmitem sincere condoleanțe
Un gând de alinare se îndreaptă în aceste momente dificile, pricinuite de trecerea în neființă a tatălui, Gheorghe Luchian, către colegul nostru, domnul primar al comunei Hlipiceni, Marian Luchian.
Noi centre de vaccinare se deschid la Darabani și Ștefănești – CINE va avea prioritate la imunizare
Direcția de Sănătate Publică Botoșani informează populația că începând cu 1 martie se deschid noi centre de vaccinare în județ, în localitățile Darabani și Ștefănești.
N-au dansat decât o rundă de alegeri: Divorț și în acte Pro România - ALDE
Congresul Naţional al PRO România, reunit în şedinţă extraordinară vineri, a decis încetarea procedurii de fuziune cu ALDE. Cele două formaţiuni nu au reuşit să intre în Parlament la ultimele alegeri legislative.
Medicii legiști au stabilit cauza decesului în ambulanță a copilului de 3 ani
Medicii legiști au stabilit cauza morții copilului care și-a dat ultima suflare în drum spre Spitalul Județean Botoșani. Rezultatele autopsiei au fost trimise și la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, care derulează o anchetă la Serviciul Județean de Ambulanță, instituție acuzată de tatăl copilului că nu a făcut tot ce trebuie pentru a-i salva fiul.
Șfaițer, revoltat de scandalul FRF – LPF pe arbitrajul video: Îl luam la preț de second hand, deși vedem etapă de etapă greșeli grave, clasamente viciate
Cornel Șfaițer, managerul lui Sepsi, este deranjat de blocajul apărut în implementarea VAR, cauzat de conflictul deschis între Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal.
Loading...
ALERTĂ: Informare de vânt puternic la Botoșani și nu numai, se răcește din nou
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vânt puternic care a intrat în vigoare sâmbătă dimineața la ora 06:00 și care vizează cu precădere chiar județul Botoșani.
Marius Budăi: „Care dezvoltare, domnilor liberali? Dați-ne măcar un singur exemplu al unui proiect pe care l-ați susținut pentru județul Botoșani!”
Bugetul propus de Guvernul PNL-USR-UDMR nu este doar o răzbunare la adresa pensionarilor, a angajaților, a studenților și a copiilor, ci și la adresa mediului de afaceri, a investițiilor și a dezvoltării.
Ultimul weekend din februarie aduce surprize la Iulius Mall Suceava: street food, mărțișoare și ateliere de creație
Primăvara începe să își arate „chipul”, vremea este din ce în ce mai plăcută, iar mărțișoarele sunt pregătite pentru a fi oferite celor dragi. Iulius Mall Suceava vine în întâmpinarea anotimpului florilor cu un weekend revitalizant, în aer liber, cu produse turcești, fructe de mare, dar și cu articole handmade. Cei mici sunt așteptați să răspundă unei alte provocări lansate de atelierul de creație: cum ar trebui să arate mărțișorul perfect? 
Ține cont de aceste lucruri când îți alegi următorul laptop
(P) Pandemia a redus mobilitatea celor care lucrează. Cu toate acestea, nevoia unui laptop rămâne în continuare extrem de ridicată. Una dintre explicații poate fi faptul că oamenii pot lucra de oriunde, iar un laptop se pliază pe această nevoie. Tocmai de aceea, alegerea unui nou laptop este cu atât mai importantă, iar sfaturile de mai jos sunt concepute pentru a alege cea mai bună variantă pentru tine.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis: Ritualul botezului rămâne NESCHIMBAT
Ritualul botezului nu va suferi nicio modificare, a decis vineri Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.
Loading...
Ofertă de 1 milion de euro pentru un jucător de la FC Botoșani: E geniu! Rămâi blocat când îl vezi
Oferta a sosit recent pe adresa clubului.
Înțepături cu „tâlc” în Consiliul Local pentru niște șefi care există dar nu sunt doriți
A intervenit în ședința aferentă lunii februarie și fostul primar Cătălin Flutur, care s-a referit în interpelarea sa la situația societății Eltrans.
Marcaje rutiere transformate în „pârtii”, semnal de alarmă tras în plenul municipal
În contact cu umiditatea majoritatea marcajelor rutiere devin alunecoase, mai ales în zona trecerilor de pietoni, sporind pericolul de accidente rutiere.
Alexandra Huțu: Guvernul Cîțu și parlamentarii Dreptei lasă jumătate din populația județului Botoșani fără apă potabilă în următorii ani!
Deputatul botoșănean PSD, Alexandra Huțu, în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a votat ieri amendamentul semnat de toți parlamentarii social-democrați botoșăneni pentru continuarea investiției aprobate în 2018 privind construcția barajului de la Vârfu Câmpului.
Revin ninsorile și vântul: Avertizare meteo emisă de meteorologi
Meteorologii au emis o avertizare meteo.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea de ajutoare alimentare și produse de igienă
Conform Ordonanței de Urgență nr. 84 din 2020, Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate (POAD) , finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane presupune acordarea de pachete cu produse alimentare și cu produse de igienă persoanelor aflate în situație de vulnerabilitate.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0209 lei
CHF
Francul elveţian
4.4406 lei
GBP
Lira sterlină
5.5894 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7804 lei
XAU
Gramul de aur
228.2335 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2284 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3497 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1327 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1817 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6555 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.0 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
5.0 o C
Ştefăneşti
9.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.