Ştiri
TULBURĂTOR: Lacrimi-poem pentru mamele cu sufletul ars, care-și duc crucea în tăcere

A fost mai bine de 40 de ani dascăl, a educat mii de copii, dar mai presus de toate a fost un om care a rostit răspicat adevărurile care nu se văd. S-a pensionat anticipat, înfrântă sufletește de moartea surorii sale.

O poveste cutremurătoare, care din păcate nu este singulară. În vremuri de pandemie și de tulburare socială, ies la iveală mai mult ca oricând dureri, suferințe, arderi care au mocnit zeci de ani și care au lăsat în urmă scrum sufletesc.

 

Florentina Dănilă, fost cadru didactic la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani, și-a depus dosarul de pensionare după ce, în urmă cu două luni, și-a pierdut singura soră.

 

 

”Ar putea fi subiect de film”

 

Suferindă din naștere din cauza unui grav handicap, femeia ajunsă la 50 de ani a fost internată în spital și diagnosticată cu Covid-19. A murit singură, după doar câteva zile, în urma unui stop cardio-respirator.

 

Au rămas în urmă o soră îndurerată și o mamă doborâtă de suferință. Acesteia din urmă, imobilizată ea însăși la pat de 5 ani, îi dedică fiica sa cuvintele care au impresionat sute de oameni. O poveste care, spune Florentina Dănilă, ”ar putea fi subiect de film”.

 

”Perioada foarte grea prin care trecem, cauzată de dispariţia rapidă a surorii mele, lipsa comunicării, situaţia grea în care suntem toţi… sunt greu de dus. Şi atunci… încâlcesc cuvinte. Povestea este adevărată. Este povestea mamei mele. Este rezumatul poveştii! Ar putea fi subiect de film. Mama, femeie simplă, a avut un crez în viaţă: să ajuţi omul când are nevoie. Nu de ochii lumii, nu pentru laudă, nu pentru a primi aplauze. Aşa ne-a învăţat şi pe noi”,

Florentina Dănilă

 

 

Lacrimi albastre ”ca marea pe care nu a văzut-o niciodată”

 

Textul dedicat mamei este unul al neputinței, într-o vreme în care semenii noștri se zbat în suferință fără ca cineva să îi vadă. Este povestea mamelor cu sufletul ars, cu sufletul scrum, care îngrijesc o viață copii cu dizabilități, a mamelor marginalizate de societate, a copiilor abandonați de statul român.

 

Florentina Dănilă ne mai așază în față o imagine pe care, din păcate, nu o vedem și nu o înțelegem: a familiilor care și-au pierdut oamenii dragi în perioada pandemiei.

 


(Florentina Dănilă)

 

”O privesc… O privesc cu durere de două luni... Nu aveam timp suficient înainte să o privesc. Prea acaparată eram cu toate ale vieţii care îmi umpleau zilnic carneţelul cu probleme de rezolvat. O privesc când doarme! O privesc când se uită la televizor, cu ochii ei albaştri ca marea liniştită pe care nu a văzut-o niciodată. Acum privirea ei este mereu înceţoşată de la lacrimile durerii de mamă. Se mai uită la televizor ca să-i mai treacă timpul. De 5 ani ţintuită într-un pat, aşteptând ajutor de la cei din jur, când are vreo nevoie! Şi ajutorul ei permanent, sora mea, nu mai este. Nu este pretenţioasă, nu cere, nu vrea să fie cocoloşită. Aşa a fost toată viaţa.
 

Când îţi moare mama la 7 ani şi rămân trei surori mici cu un tată apăsat de durere, cine să-ţi mai alinte copilăria, cine să te cocoloşească?!


Când treci prin război, foamete, suferinţe şi tot ce altora li se par poveşti SF, te mai poţi gândi la cocoloşire?!


Când îţi moare primul soţ la 21 de ani şi eşti mireasă-văduvă care pune buchetul  de flori albe pe sicriul celui pe care l-a iubit din tot sufletul, te mai poţi gândi la cocoloşire?!


Când începi o viaţă nouă cu multe, multe greutăţi şi neajunsuri, plecată după soţ într-o localitate mică, unde stătea la coadă pentru o jumătate de pâine la cartelă ore întregi, te mai gândeşti la cocoloşire?!


Când aduci pe lume un copil dorit şi ţi se spune că are şanse mici de supravieţuire (pentru că nişte cadre medicale nu au făcut ce trebuie!), iar dacă scapă va rămâne cu sechele grave, te mai gândeşti la cocoloşire?!


Când 50 de ani îngrijeşti cu drag puiul de om cu minte de copil, fără să crâcneşti, fără să-ţi blestemi soarta, fără să te vaiţi, fără să-ţi pese ce spun unii şi alţii despre el, te mai gândeşti la cocoloşire?


Când copilul tău bolnav iese din casă pe picioarele lui , fără să te mai sărute (cum o făcea de obicei) pentru că îi era rău şi... primeşti un sicriu după 3 zile, pe care nici nu poţi să-l vezi, te mai gândeşti la cocoloşire?!


O privesc! O privesc cu durere când doarme şi ştiu că nu mai am cum să-i mângâi rănile sufletului. Prea multe! Prea dureroase! Şi-a înecat toată viaţa amarul în muncă. Şi-a căutat tot timpul ceva de făcut. A muncit din greu. Iar seara îşi bucura sufletul lucrând cu acul. Broda minuni pe pânză! Îi plăcea să brodeze flori! A iubit florile şi culorile! Şi citea! Citea ce prindea: cărţi, reviste... Poate de aceea mintea ei este foarte bună şi acum. Are o memorie incredibilă!


De câte ori eram întrebată la şcoală ce este mama, spuneam cu jumătate de gură: ”casnică". Ce minte de copil! Nu aveam de unde să înţeleg atunci că  acest cuvânt vine de la cuvântul ”casă", care înseamnă locul cel mai drag şi mai sfânt de pe pământ. Nu puteam atunci să apreciez cât de important este să-ţi deschidă cineva uşa când vii acasă de la şcoală.


O privesc şi mă gândesc câte MAME mai sunt ca ea! Mame cu sufletul ars, care-şi duc crucea in tăcere, neştiute. Mame cu sufletul ars! Acum... sufletul ei este scrum”.

 

 

loading...
Un dascăl foarte apreciat din Botoșani se retrage din învățământ: Puţini mi-au înţeles vocaţia, sufletul, amărăciunile, bucuriile

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACCIDENT: Pieton neglijent lovit de mașină, șoferul este cercetat penal - GALERIE FOTO
Un tânăr de 21 de ani a fost lovit de mașina condusă de un șofer în vârstă de 23 de ani.
Momentul emoționant al întoarcerii în natură a lebedei rănite: Priviți! I-a fost dor de gustul apei de baltăFOTO&VIDEO
Lebăda salvată din grădina unui gospodar din Copălău s-a întors în natură, după ce a fost tratată de medicii veterinari.
Tinerii străjeri de la Academia Forțelor Terestre: Gemenii din Botoșani care au îmbrăcat haina militară
Împart aceleași visuri, obiective și pasiuni, amândoi muncind pentru o carieră militară de succes. Sunt gemeni, iar până acum viața lor a avut un parcurs identic.
Achiței contraatacă: 61,8 de milioane de lei în buget pentru drumul Botoșani – Târgu-Frumos - Propaganda tovarășilor plânge cu lacrimi de crocodil
Cristian Achiței a reacționat după multiplele critici aduse de social-democrații botoșăneni bugetului de stat pe anul în curs. Liberalul susține că este cel mai favorabil dezvoltării județului Botoșani din ultimii 30 de ani, că a trecut de comisiile parlamentare reunite și va fi votat la începutul săptămânii viitoare.
Doliu în familia unui primar, colegii din PSD: Ne exprimăm profundul regret pentru pierderea suferită și transmitem sincere condoleanțe
Un gând de alinare se îndreaptă în aceste momente dificile, pricinuite de trecerea în neființă a tatălui, Gheorghe Luchian, către colegul nostru, domnul primar al comunei Hlipiceni, Marian Luchian.
Noi centre de vaccinare se deschid la Darabani și Ștefănești – CINE va avea prioritate la imunizare
Direcția de Sănătate Publică Botoșani informează populația că începând cu 1 martie se deschid noi centre de vaccinare în județ, în localitățile Darabani și Ștefănești.
N-au dansat decât o rundă de alegeri: Divorț și în acte Pro România - ALDE
Congresul Naţional al PRO România, reunit în şedinţă extraordinară vineri, a decis încetarea procedurii de fuziune cu ALDE. Cele două formaţiuni nu au reuşit să intre în Parlament la ultimele alegeri legislative.
Medicii legiști au stabilit cauza decesului în ambulanță a copilului de 3 ani
Medicii legiști au stabilit cauza morții copilului care și-a dat ultima suflare în drum spre Spitalul Județean Botoșani. Rezultatele autopsiei au fost trimise și la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, care derulează o anchetă la Serviciul Județean de Ambulanță, instituție acuzată de tatăl copilului că nu a făcut tot ce trebuie pentru a-i salva fiul.
Șfaițer, revoltat de scandalul FRF – LPF pe arbitrajul video: Îl luam la preț de second hand, deși vedem etapă de etapă greșeli grave, clasamente viciate
Cornel Șfaițer, managerul lui Sepsi, este deranjat de blocajul apărut în implementarea VAR, cauzat de conflictul deschis între Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal.
Loading...
ALERTĂ: Informare de vânt puternic la Botoșani și nu numai, se răcește din nou
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vânt puternic care a intrat în vigoare sâmbătă dimineața la ora 06:00 și care vizează cu precădere chiar județul Botoșani.
Marius Budăi: „Care dezvoltare, domnilor liberali? Dați-ne măcar un singur exemplu al unui proiect pe care l-ați susținut pentru județul Botoșani!”
Bugetul propus de Guvernul PNL-USR-UDMR nu este doar o răzbunare la adresa pensionarilor, a angajaților, a studenților și a copiilor, ci și la adresa mediului de afaceri, a investițiilor și a dezvoltării.
Ultimul weekend din februarie aduce surprize la Iulius Mall Suceava: street food, mărțișoare și ateliere de creație
Primăvara începe să își arate „chipul”, vremea este din ce în ce mai plăcută, iar mărțișoarele sunt pregătite pentru a fi oferite celor dragi. Iulius Mall Suceava vine în întâmpinarea anotimpului florilor cu un weekend revitalizant, în aer liber, cu produse turcești, fructe de mare, dar și cu articole handmade. Cei mici sunt așteptați să răspundă unei alte provocări lansate de atelierul de creație: cum ar trebui să arate mărțișorul perfect? 
Ține cont de aceste lucruri când îți alegi următorul laptop
(P) Pandemia a redus mobilitatea celor care lucrează. Cu toate acestea, nevoia unui laptop rămâne în continuare extrem de ridicată. Una dintre explicații poate fi faptul că oamenii pot lucra de oriunde, iar un laptop se pliază pe această nevoie. Tocmai de aceea, alegerea unui nou laptop este cu atât mai importantă, iar sfaturile de mai jos sunt concepute pentru a alege cea mai bună variantă pentru tine.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis: Ritualul botezului rămâne NESCHIMBAT
Ritualul botezului nu va suferi nicio modificare, a decis vineri Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.
Loading...
Ofertă de 1 milion de euro pentru un jucător de la FC Botoșani: E geniu! Rămâi blocat când îl vezi
Oferta a sosit recent pe adresa clubului.
Înțepături cu „tâlc” în Consiliul Local pentru niște șefi care există dar nu sunt doriți
A intervenit în ședința aferentă lunii februarie și fostul primar Cătălin Flutur, care s-a referit în interpelarea sa la situația societății Eltrans.
Marcaje rutiere transformate în „pârtii”, semnal de alarmă tras în plenul municipal
În contact cu umiditatea majoritatea marcajelor rutiere devin alunecoase, mai ales în zona trecerilor de pietoni, sporind pericolul de accidente rutiere.
Alexandra Huțu: Guvernul Cîțu și parlamentarii Dreptei lasă jumătate din populația județului Botoșani fără apă potabilă în următorii ani!
Deputatul botoșănean PSD, Alexandra Huțu, în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a votat ieri amendamentul semnat de toți parlamentarii social-democrați botoșăneni pentru continuarea investiției aprobate în 2018 privind construcția barajului de la Vârfu Câmpului.
Revin ninsorile și vântul: Avertizare meteo emisă de meteorologi
Meteorologii au emis o avertizare meteo.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea de ajutoare alimentare și produse de igienă
Conform Ordonanței de Urgență nr. 84 din 2020, Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate (POAD) , finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane presupune acordarea de pachete cu produse alimentare și cu produse de igienă persoanelor aflate în situație de vulnerabilitate.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0209 lei
CHF
Francul elveţian
4.4406 lei
GBP
Lira sterlină
5.5894 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7804 lei
XAU
Gramul de aur
228.2335 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2284 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3497 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1327 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1817 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6555 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.0 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
5.0 o C
Ştefăneşti
9.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.