Ştiri
”Tata mută munții” la Happy Cinema Botoșani: Un studiu detaliat asupra psihologiei umane în stare de șoc și disperareFOTOGALERIE

Vineri, 30 aprilie, la Happy Cinema a avut loc premiera filmului ”Tata mută munții”, în regia lui Daniel Sandu, cu Adrian Titieni în rol principal.

Am urmărit foarte multe filme românești apărute în ultimele două decenii și cele mai multe au găsit un mod de a mă dezamăgi profund. Și o să explic și de ce: toate au un lucru în comun, anume faptul că le lipsește scânteia. Nu vă gândiți că prin asta mă refer la efecte speciale sau scene de acțiune, nicidecum. Le lipsește scânteia narativă, lucrul care te face să treci de la vizionare pasivă la starea în care te apleci în scaun cu interes și anticipare. Acesta este parțial efectul lipsei generale de fonduri de producție, însă mult mai mult al stilului observațional de regie propagat de regizorii mai cunoscuți care e primit de regulă bine pe la festivaluri pentru că e exotic și combate stilul clasic hollywoodian, dar care nu oferă nimic spectatorului de rând. E ușor de spus, atunci, că în momentul în care am auzit titlul românesc al filmului, așteptările mele au coborât la zero.

 

Un film de Hollywood

 

Acum, la o oră după vizionarea filmului ”Tata mută munții”, sunt încă în cea mai plăcută stare de șoc cauzată nu doar de faptul că nu am nici un comentariu negativ față de film, ci de cât de excepțional a fost, nu comparat cu alte filme românești, această comparație ar fi aproape o insultă la adresa filmului, ci comparat cu filmele internaționale, block-bustere de care auzim cu săptămâni înainte să ajungă măcar în cinematografele românești.

 

Haideți să îl digerăm.

 

Începând de la elementele cele mai de suprafață, imaginea, cinematografia și valoarea de producție sunt fără cusur, filmul e inundat de peisaje filmate cu drone, camera se mișcă fluid și natural printre personaje unde e nevoie, cadrele sunt strânse și claustrofobe atunci când acestea sunt motivate, iar per total, regia evită folosirea mișcărilor camerei în sens autoartistic, cu prețul continuității sau al ritmului narațiunii, o greșeală pe care o foarte mare parte dintre filmele specific-românești o fac. Camera este un instrument care ne cară prin poveste în mod pertinent și care ține cont de motivația artistică a diferitelor momente din poveste. Per total, imaginea e folosită corect și nu deranjează spectatorul, așa ca în atât de multe dintre filmele românești. Dacă aș vedea orice secvență fără dialog, aș crede negreșit că mă uit la un film de la Hollywood.

 

Și vorbind de dialog, acesta este organic, natural, fluent, nu am auzit nici o replică care să se simtă forțată sau nelalocul ei. Iar asta e o altă greșeală comună a stilului observațional specific românesc pe care ”Tata mută munții” o evită de parcă nu ar fi existat niciodată: dialogul forțat-natural. Cu siguranță ați remarcat abundența nenaturală de interjecții și jargon în alte filme, de parcă actorii se chinuie să se comporte de parcă nu ar fi filmați, rezultând într-o atitudine nenatural de delăsătoare, uneori pasiv-vulgară, care te scoate constant din lumea filmului. Nu găsim așa ceva aici. Dialogul e lucrat, gândit și interpretat cu grijă. Interjecțiile și injuriile există, însă sunt folosite corect, la momentele potrivite, unde au impactul dorit. Aceleași puncte se aplică și coloanei sonore, tensionată când e cazul, emoțională când e motivată de starea personajelor, ce mai, folosită ”cu cap”.

 

Un joc actoricesc excepțional

 

Acum, că am trecut de detaliile tehnice, haideți să săpăm mai adânc și să descoperim adevăratele perle pe care le are de oferit filmul. Povestea are o premisă simplă, după cum ar trebui să fie: un tată își caută fiul dispărut în munți. Acesta ar fi momentul potrivit să vă spun că recenzia va fi spoiler-free și că voi face tot posibilul să descriu totul cât mai coerent fără a strica experiența nimănui care nu a văzut filmul.

 

Combinația dintre ritmul lent, tensionat, dar totuși intens și care se accentuează treptat construind o definiție perfectă a termenului ”slow burn”, detaliile despre personaje(în special despre fiul dispărut) descoperite treptat, o decurgere activă a acțiunii care nu lasă spectatorul să se plictisească și un joc actoricesc excepțional, în special din partea profesorului Titieni, înrămează în mod magnific povestea unui tată care decade de la pragmatism la disperare, la obsesie, pe măsură ce timpul trece, iar șansele de supraviețuire ale fiului său scad.

 

Pot să număr pe degete filmele în care am văzut o evoluție(sau, mai corect poate, involuție) atât de lungă și complexă a unui personaj, prezentată într-un mod atât de intim, însă fără a deveni forțat sau incomod, care nu oferă spectatorului nici o opțiune în afară de a empatiza cu toate stările protagonistului, mai ales cu cele care ne-ar face să simțim dezgust față de noi înșine. Oh, iar traseul involuției nu se oprește la ”obsesie”, după cum am menționat mai sus; filmul merge mai departe și prezintă încă o etapă care îmi va da de gândit multe zile ce urmează, etapă pe care nu o menționez aici pentru a nu diminua efectul când o veți experimenta pe cont propriu.

 

Magnificul antagonist al filmului: muntele însuși

 

Nu pot să vorbesc despre ”Tata mută munții” fără să vorbesc despre magnificul antagonist al filmului: muntele însuși. Desigur, filmul face o treabă grozavă în a-l prezenta ca pe o forță colosală a naturii, însă face o treabă și mai bună prezentându-l ca pe un pseudo-personaj care primește, inițiază, testează și pedepsește și schimbă personajele. Muntele e ofertant pentru cei care îl cunosc, îi testează pe cei care îl respectă și e neiertător cu cei care își închipuie că îl pot înfrânge.

 

În mod ironic, filmul oferă un studiu detaliat asupra psihologiei umane în stare de șoc și disperare, o experiență observațională pe care stilul cinematografic se chinuie să o întrupeze de decenii, însă care funcționează aici pentru prima dată datorită măiestriei cu care e încadrată în contextul poveștii și faptului că nu e forțată asupra spectatorului, nu e prezentată, ci experimentată de acesta. Am avut numeroase momente în care am căscat ochii, am deschis gura, chiar am scos hohote de șoc la replicile și deciziile personajelor, lucru pe care, din nou, îl pot spune despre foarte puține povești pe care le-am urmărit, iar cu atât mai puține filme. Lumea filmului, cadrul, contextul, nu trag spectatorul, ci îl invită în poveste prin tehnici cinematografice moderne, inspirate din filmele de succes, ceea ce, la rândul său, face mult mai ușoară și naturală implicarea emoțională și empatizarea cu personajele.

 

Articol realizat de Codrin Moldovanu

 

Tata mută munții

 

Scenariul și regia - Daniel Sandu

Imaginea - Tudor Vladimir Panduru

Scenografia - Simona Pădurețu

Montajul - Mircea Olteanu, Costi Zaharia

Muzica - Petre Bog

Castingul - Floriela Grapini

Costumele - Cireșica Cuciuc

Mixaj - Marius Leftărache, Dragoș Știrbu

Cu

Adrian Titieni - Mircea

Elena Purea - Paula

Judith State - Alina

Valeriu Andriuţă - Cristian

Tudor Smoleanu - Filip

Virgil Aioanei - Laurențiu

Radu Botar - Doru

Petronela Grigorescu - Valentina

Bogdan Nechifor - Lupu

Cristian Bota - Marian

Produs de Mobra Films

 

Rulează la Happy Cinema  Botoșani

loading...
Programul săptămânii 30 iulie – 5 august la Happy Cinema Botoșani - FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
URMĂRIRE în trafic după un botoșănean, polițiștii l-au imobilizat și dus la secție
Bărbatul a fost prins în cele din urmă și condus la sediul Poliției.
GALERIE FOTO Desfășurare impresionantă de forțe în această dimineață: IMAGINI spectaculoase de la exercițiul ISU
Reacția forțelor de intervenție în cazul procedurii unei situații de urgență complexe a fost testată în această dimineață, în cadrul unui exercițiu de cooperare desfășurat la stațiile de tratare și epurare a apei din Cătămărăști Deal și municipiul Dorohoi, dar şi în zonele adiacente acestora.
AVERTIZARE meteo: Ploi și furtuni anunțate de meteorologi în următoarele zile
Este valabilă pentru toată țara și intră în vigoare joi la ora 19:00. 
ANUNȚ Primăria Eminescu privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire sală cu tribună 180 de locuri”
COMUNA MIHAI EMINESCU anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ,,CONSTRUIRE SALĂ CU TRIBUNĂ 180 LOCURI, SAT IPOTEȘTI, COMUNA MIHAI EMINESCU, JUDEȚUL BOTOȘANI”, propus a fi realizat în satul Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, județul Botoşani.
Încă o avarie: Se oprește apa pe Bulevard și alte cinci străzi
Lucrările ar putea fi finalizate în jurul orei 20:00.
Iftime dă din casă: Sunt foarte mulţi jucători care nu ar vrea să meargă la FCSB; Sunt sensibili
Finanţatorul echipei de fotbal FC Botoşani, Valeriu Iftime, a declarat, miercuri, că există mai mulţi jucători de la echipa botoşăneană care nu îşi doresc să joacă la FCSB.
Taximetriștii din Botoșani vor să crească tarifele – SUMELE propuse
În acest sens a fost trimisă o adresă către municipalitate.
Trei frați au provocat un incendiu, pompierii s-au luptat cu flăcările mai multe ore
Un vecin a observat primul isprava copiilor.
FC Botoșani a transferat un atacant „izgonit” de un alt club din Liga 1 - FOTO
S-a alăturat clubului FC Botoșani pentru următorii doi ani.
Loading...
Se resfințește o Biserică, botoșănenii așteptați să se închine în Sfântul Altar
Sărbătoare într-o localitate din Botoșani.
Fermierii din zona Moldovei se adună la Stațiunea Popăuți
Evenimentul va avea loc vineri, 17 septembrie 2021 la ora 11:00.
Garda de Mediu, PROVOCARE pentru pescari: NU va fi fir întins ci o … - FOTOGALERIE
Garda de Mediu a transmis un mesaj pe rețelele de socializare către toți pescarii.
ANUNȚ Termen limită pentru plata taxei de utilizare a locurilor publice, a taxei de liberă trecere și a mai multor impozite
Primăria Municipiului Botoşani aduce la cunoştinţă agenţilor economici şi populaţiei  următoarele termene de plată ale impozitelor şi taxelor locale:
Mai sunt doar câteva zile: Mii de firme botoșănene riscă amenzi sau chiar desființarea din cauza unei declarații
Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a emis o informare referitoare la depunerea declarației privind beneficiarii reali. ONRC trage un semnal de alarmă privind respectarea termenului până la care trebuie adus la oficiile județene acest document.
Loading...
Iftime și banii de la FC Botoșani: Lumea crede că noi facem saci de bani și noi facem saci de perne
Președintele grupului de firme ”Elsaco”, care controlează FC Botoșani, a făcut astăzi un bilanț după opt etape disputate în Liga 1. Dincolo de rezultate, despre care recunoaște că nimeni din conducerea clubului nu se aștepta să fie la un asemenea nivel, Valeriu Iftime este în continuare preocupat de aspectul financiar.
Centrul orașului PARALIZAT patru weekenduri la rând de un târg agricol
Una dintre cele mai aglomerate parcări ale centrului municipiului Botoșani urmează să fie blocată pe perioada weekendului timp de o lună de zile.
Ceremonie la Inspectoratul Școlar cu copiii excelenței: Voi sunteți cei care ați reușit un bac de 10 în pandemieVIDEO & GALERIE FOTO
Inspectoratul Școlar Județean alături de Prefectura Botoșani au premiat financiar elevii care au terminat liceul anul școlar trecut și care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat.
Preot din Botoșani, apel de suflet către oameni: Paracliserul Bisericii are nevoie de sânge
Cei pot dona sunt rugați să se prezinte joi dimineață la Centrul de Transfuzii Botoșani.
Un botoșănean l-a învins în instanță pe un mare șef de la București
Instanța de la Tribunalul Botoșani i-a dat câștig de cauză unui botoșănean. 
Exercițiu de amploare al pompierilor la stațiile de tratare și epurare de la „Apă”, persoane salvate de alpiniști
Întreaga desfășurare de forțe va avea loc joi începând cu ora 10:00.
Foarte buna recenzia! Pacat ca Botosaniul nu a putut realiza evenimentul-premiera asa cum ar fi trebuit si cum meritau cinefilii orasului. Au reusit vecinii suceveni.
31 iulie 2021, 13:40
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuală. Din punctul meu de vedere, stimulă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9481 lei
USD
Dolarul SUA
4.1843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5619 lei
GBP
Lira sterlină
5.7879 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8274 lei
XAU
Gramul de aur
242.4488 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4173 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3026 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1954 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.6 o C
Dorohoi
23.2 o C
Bucecea
23.8 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
30.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.