Ştiri
Sute de botoşăneni refuză canalizarea adusă la poartă: Ce, îmi dau ei bani pentru WC în casă? - FOTOGALERIE

Sute de localnici din municipiul Botoşani refuză să-şi facă toalete în casă sau să se branşeze la reţelele de canalizare, în condiţiile în care s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă-canal.

Preferă în continuare latrina din fundul curţii

 

Mai precis, oamenii nu vor să se branşeze la reţeaua de canalizare şi nici să-şi amenajeze toalete în casă, chiar dacă statul a cheltuit milioane de euro din fonduri europene pentru a le aduce canalizare până la poartă. Localnicii reticenţi spun că preferă în continuare latrina din fundul curţii, pe care o consideră mai ieftină de întreţinut şi de construit. Autorităţile judeţene se arată panicate, mai ales că se apropie termenul limită oferit de Uniunea Europeană pentru nivelul de acoperire cu apa şi canalizare a întregii ţări. Din acest motiv, responsabilii merg în ultima perioadă din poartă în poartă pentru a încerca să-i convingă pe localnici.

 

300 de milioane de euro pentru reţele

 

 În 2014, a fost demarat un proiect major de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în tot judeţul Botoşani. Au fost primiţi, în etape, 300 de milioane de euro pentru modernizarea şi crearea de noi reţelele de apă şi canal. Proiectul a fost derulat de Nova Apaserv, operatorul de apă al judeţului, la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, alături de toate comunele şi oraşele din judeţ.

 

Prioritare au fost etapele de extindere a reţelelor de canalizare în cartierele mărginaşe ale municipiului Botoşani, zone cu case, care n-au beneficiat niciodată de canalizare şi apă potabilă. Din 2016 s-au construit astfel de reţele de canalizare în cartierele Tulbureni, dar şi pe străzi mărginaşe din cartierul Împărat Traian. În total au fost realizate în doi ani, până în 2018, peste 600 de racorduri la reţeaua de apă şi canal.

„La nivel de racordare a străzilor suntem 100%. Am acoperit tot. Dar de aici încolo au început problemele“, spune  pentru Adevărul, Dorel Ciubotaru, managerul de proiect.

 

„Eu privată vreau şi gata!“

 

De aceste racorduri puteau să beneficieze aproape 1.000 de oameni din cartierele Tulbureni şi Împărat Traian. Gheorghe Macriţei, de exemplu, trăieşte de o viaţă în Tulbureni şi n-a avut niciodată apă şi canal. Acum are un racord, cu cămin de apă în faţa porţii. Deşi are posibilitatea să-şi facă un grup sanitar civilizat, nea Ghiţă se uită cu neîncredere la racordul din faţă ogrăzii.

„Eu n-am avut niciodată canal. Acolo, în spatele casei, am WC-ul. Aşa m-am obişnuit, ce să mai dau parale acum să construiesc. Am 75 de ani, nu-mi mai trebuie“, spune botoşăneanul. Ca nea Ghiţă, mai sunt încă aproape 300 de localnici din Tulbureni şi Împărat Traian. „Eu vreau privată şi gata. Aşa am trăit până acum şi n-am murit. De ce se bagă ei peste pământul meu? Am act de proprietate. Ce, îmi dau ei bani de WC în casă?“, spune vecinul lui nea Ghiţă.

Managerul de proiect şi reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare spun că au avut probleme de la început cu localnicii mai conservatori.

„Peste 30% dintre locatarii acestor cartiere din Botoşani nu doreau să accepte să le montăm căminul de racord la poartă. A fost nevoie să venim cu reprezentaţii primăriei şi să le demonstrăm că este domeniul public şi că putem face asta. Majoritatea erau în vârstă. Abia după prima iarnă, când au venit copiii acasă de prin străinătate, au ajuns la gânduri mai bune. Ne-au lăsat să montăm căminele. Mulţi n-au tras şi în casă canalizarea. Au lăsat-o la poartă şi gata. Ne luptăm cu nişte mentalităţi învechite“, adaugă managerul de proiect.

 

Branşarea - prea costisitoare

 

Paul Merticaru are în jur de 50 de ani şi stă gard în gard cu nea Ghiţă, în Tulbureni. Şi-a tras canalizare în curte, şi-a făcut şi WC în casă. Tinde însă să-i înţeleagă pe cei care nu vor să-şi facă toalele civilizate.

„Costă, domule, costă. Eu am investit bani serioşi, că nu-ţi dă nimeni. Îţi aduce la poartă şi gata. De acolo, te descurci singur. Sunt oameni care nu au bani, mai ales ăştia bătrâni. De unde să sape prin curte, să tragă ţevi, să-şi modifice casa?“, spune botoşăneanul.

Nea Ghiţă îi confirmă spusele:

„Eu nu trag, că nu am bani. Mă costă peste 10.000 de lei numai să sap, cred că. De unde atâţia bani? Am 700 de lei pensie“, spune bătrânul.

Mulţi localnici sunt în aceeaşi situaţie. Mai mult decât atât, cu latrina în spatele casei fac economie şi la plata canalizării, iar apa menajeră o aruncă direct în grădină. Apă au din fântâni. „Este gratis“, completează un localnic. Situaţia este scoasă în evidenţă şi de numărul de contracte pentru servicii de apă şi canalizare încheiate de Nova Apaserv cu populaţia în aceste zone. De exemplu, numai în cartierul Împărat Traian, din 259 de branşamente, doar 161 sunt contractate. În mediul rural, managerii de proiect se aşteaptă la probleme şi mai mari.

„Abia aştept să se termine extinderile în comune precum Vorona şi Tudora, care de secole trăiesc fără canalizare şi apă. Vreau să văd ce impact va avea acolo. Vom avea de luptat cu mentalităţile. Greul abia începe. A fost mai uşor să luăm bani europeni şi să facem lucrările decât să-i convingem pe oameni“, completează Dorel Ciubotaru.
 

loading...
Cetățenii unui cartier refuză să se racordeze la rețeaua publică de canalizare - Este un beneficiu pentru ei 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ady Petrușcă la noul job de șef: Tot timpul încerci să progresezi în carieră
Social democratul Ady Petrușcă este în mod oficial șeful Serviciului Public Comunitar de Evidență al Persoanei al județului Botoșani.
Șef nou la Evidența Persoanei, Dorin Birta mulțumește predecesorului: Disputele din interior au fost eradicate
Ziua de 22 august înseamnă pentru fostul director de la compania de apă un nou început, sub aceeași tutelă, la o structură diferită din cadrul Consiliului Județean.
Botoșănean condamnat la închisoare REȚINUT la graniță
Botoșăneanul era căutat de autoritățile din România.
Imagini ȘOCANTE: Cățel spânzurat pe o străduță, oamenii revoltați îl caută pe „criminal” - FOTO
Un botoșăneancă a surprins ieri, 21 august 2019, un câine spânzurat într-o localitate din Botoșani.
Lucrări de cadastru finalizate în una dintre primăriile din județ - FOTO
Una din primăriile din județ a ajuns la final cu lucrările de cadastru sistematic.
Funcționar din Primăria Botoșani decedat subit noaptea trecută!
Este doliu în rândul funcționarilor din cadrul Primăriei municipiului reședință de județ care sunt șocați de plecarea bruscă în lumea celor drepți a unuia dintre colegi.
Beneficiarii programului Start-Up Nation din Botoșani semnează contractele de finanțare
Vor fi semnate contracte din toate județele Moldovei.
A început goana după posturile în învățământ la Botoșani – LISTA locurilor vacante
Mai multe ședințe vor fi organizate la Botoșani pentru repartizarea posturilor în învățământ.
Așa arată un drum abia asfaltat în Botoșani, șoferii sunt revoltați: Lucru românesc - FOTOGALERIE
Calvarul botoșănenilor pare fără sfârșit atunci când vine vorba de drumuri.
CUM va fi vremea la Botoșani în weekend, atenționare de la meteorologi până vineri
Planuri pentru weekend? Ne așteaptă zile fără nori, dar cu temperaturi suportabile.
Licitație la București pentru linii ferate din Dorohoi, cu societate în faliment
O licitație mai puțin obișnuită, care are ca obiect vânzarea unor bunuri din județul Botoșani, este organizată la București.
Octavian Cotescu, dorohoianul care ne-a încântat tinerețea, o poveste de dragoste ca-n filme și un fiu călugăr la Athos - FOTO&VIDEO
Astăzi, 22 august, se împlinesc 34 de ani de când renumitul actor Octavian Cotescu a plecat la cele veșnice, la doar 54 de ani. Actorul născut la Dorohoi a lăsat în urmă o soție și un fiu, pe Valeria Seciu și Alexandru Cotescu, astăzi monah la Muntele Athos.
Pleci la drum? Evită zonele în care sunt programate ASTĂZI lucrări
Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu prudență și să manifeste înțelegere pentru eventualul disconfort produs în trafic.
Campanie de informare la Botoșani, cu oficial ministerial și primari din județ
Scopul acestei acţiuni este de a realiza o informare corectă şi cât mai completă a potenţialilor migranţi români în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene.
Alexandra Vicol, actriță: Cred că familia și mediul familial te pot defini că persoană, îți pot influența personalitatea
Un spectacol de referință din repertoriul Teatrului Mihai Eminescu Botoșani ajunge într-un festival național. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Daniela Bucătaru, Sorin Ciofu, Alexandra Vicol, Răzvan Amitroaei și Gina Pătrașcu.
PREMIERĂ: Un partid își organizează congresul la Botoșani, un milionar încearcă președinția
Pentru prima oară, cel puțin în ultimii 20 de ani, o formațiune politică își organizează congresul la Botoșani. Este o cutumă în România ca întrunirile celui mai înalt for al formațiunilor politice să aibă loc în București.
Femeie preluată de urgență de aeronava SMURD, pentru a fi transportată la Iași
Aproape că nu trece o zi în care elicopterul SMURD să nu fie chemat la Botoșani, cele mai multe cazuri care necesită intervenții urgente fiind pentru pacienți care au suferit un infarct.
Botoșăneancă sancționată pentru că nu a respectat un indicator INVIZIBIL: Au stat pasivi o săptămână - FOTO
A fost nevoie de două accidente rutiere, patru mașini avariate, pagube materiale conexe și o persoană rănită pentru ca cineva să ia în serios o problemă semnalată de nenumărate ori.
Pesta porcină africană, CONFIRMATĂ din nou în Botoșani: Porcii vor fi eutanasiați, apoi incinerați și îngropați
Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate miercuri în județul Botoșani.
MESAJ important din partea unei instituții pentru rentierii agricoli de la Botoșani
Anunț important din partea unei instituții de la Botoșani pentru rentierii agricoli.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
”A fost o onoare pentru mine să fiu propusa și votată de către colegii mei pentru funcția de secretar general al organizației TNL Botoșani. Mă bucur că am avut oportunitatea să fac parte din organizație, care este un loc unde ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7260 lei
USD
Dolarul SUA
4.2652 lei
CHF
Francul elveţian
4.3396 lei
GBP
Lira sterlină
5.1738 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0097 lei
XAU
Gramul de aur
205.2594 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4409 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8850 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2083 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1831 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6339 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.