Ştiri
Sute de botoşăneni refuză canalizarea adusă la poartă: Ce, îmi dau ei bani pentru WC în casă? - FOTOGALERIE

Sute de localnici din municipiul Botoşani refuză să-şi facă toalete în casă sau să se branşeze la reţelele de canalizare, în condiţiile în care s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă-canal.

Preferă în continuare latrina din fundul curţii

 

Mai precis, oamenii nu vor să se branşeze la reţeaua de canalizare şi nici să-şi amenajeze toalete în casă, chiar dacă statul a cheltuit milioane de euro din fonduri europene pentru a le aduce canalizare până la poartă. Localnicii reticenţi spun că preferă în continuare latrina din fundul curţii, pe care o consideră mai ieftină de întreţinut şi de construit. Autorităţile judeţene se arată panicate, mai ales că se apropie termenul limită oferit de Uniunea Europeană pentru nivelul de acoperire cu apa şi canalizare a întregii ţări. Din acest motiv, responsabilii merg în ultima perioadă din poartă în poartă pentru a încerca să-i convingă pe localnici.

 

300 de milioane de euro pentru reţele

 

 În 2014, a fost demarat un proiect major de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în tot judeţul Botoşani. Au fost primiţi, în etape, 300 de milioane de euro pentru modernizarea şi crearea de noi reţelele de apă şi canal. Proiectul a fost derulat de Nova Apaserv, operatorul de apă al judeţului, la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, alături de toate comunele şi oraşele din judeţ.

 

Prioritare au fost etapele de extindere a reţelelor de canalizare în cartierele mărginaşe ale municipiului Botoşani, zone cu case, care n-au beneficiat niciodată de canalizare şi apă potabilă. Din 2016 s-au construit astfel de reţele de canalizare în cartierele Tulbureni, dar şi pe străzi mărginaşe din cartierul Împărat Traian. În total au fost realizate în doi ani, până în 2018, peste 600 de racorduri la reţeaua de apă şi canal.

„La nivel de racordare a străzilor suntem 100%. Am acoperit tot. Dar de aici încolo au început problemele“, spune  pentru Adevărul, Dorel Ciubotaru, managerul de proiect.

 

„Eu privată vreau şi gata!“

 

De aceste racorduri puteau să beneficieze aproape 1.000 de oameni din cartierele Tulbureni şi Împărat Traian. Gheorghe Macriţei, de exemplu, trăieşte de o viaţă în Tulbureni şi n-a avut niciodată apă şi canal. Acum are un racord, cu cămin de apă în faţa porţii. Deşi are posibilitatea să-şi facă un grup sanitar civilizat, nea Ghiţă se uită cu neîncredere la racordul din faţă ogrăzii.

„Eu n-am avut niciodată canal. Acolo, în spatele casei, am WC-ul. Aşa m-am obişnuit, ce să mai dau parale acum să construiesc. Am 75 de ani, nu-mi mai trebuie“, spune botoşăneanul. Ca nea Ghiţă, mai sunt încă aproape 300 de localnici din Tulbureni şi Împărat Traian. „Eu vreau privată şi gata. Aşa am trăit până acum şi n-am murit. De ce se bagă ei peste pământul meu? Am act de proprietate. Ce, îmi dau ei bani de WC în casă?“, spune vecinul lui nea Ghiţă.

Managerul de proiect şi reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare spun că au avut probleme de la început cu localnicii mai conservatori.

„Peste 30% dintre locatarii acestor cartiere din Botoşani nu doreau să accepte să le montăm căminul de racord la poartă. A fost nevoie să venim cu reprezentaţii primăriei şi să le demonstrăm că este domeniul public şi că putem face asta. Majoritatea erau în vârstă. Abia după prima iarnă, când au venit copiii acasă de prin străinătate, au ajuns la gânduri mai bune. Ne-au lăsat să montăm căminele. Mulţi n-au tras şi în casă canalizarea. Au lăsat-o la poartă şi gata. Ne luptăm cu nişte mentalităţi învechite“, adaugă managerul de proiect.

 

Branşarea - prea costisitoare

 

Paul Merticaru are în jur de 50 de ani şi stă gard în gard cu nea Ghiţă, în Tulbureni. Şi-a tras canalizare în curte, şi-a făcut şi WC în casă. Tinde însă să-i înţeleagă pe cei care nu vor să-şi facă toalele civilizate.

„Costă, domule, costă. Eu am investit bani serioşi, că nu-ţi dă nimeni. Îţi aduce la poartă şi gata. De acolo, te descurci singur. Sunt oameni care nu au bani, mai ales ăştia bătrâni. De unde să sape prin curte, să tragă ţevi, să-şi modifice casa?“, spune botoşăneanul.

Nea Ghiţă îi confirmă spusele:

„Eu nu trag, că nu am bani. Mă costă peste 10.000 de lei numai să sap, cred că. De unde atâţia bani? Am 700 de lei pensie“, spune bătrânul.

Mulţi localnici sunt în aceeaşi situaţie. Mai mult decât atât, cu latrina în spatele casei fac economie şi la plata canalizării, iar apa menajeră o aruncă direct în grădină. Apă au din fântâni. „Este gratis“, completează un localnic. Situaţia este scoasă în evidenţă şi de numărul de contracte pentru servicii de apă şi canalizare încheiate de Nova Apaserv cu populaţia în aceste zone. De exemplu, numai în cartierul Împărat Traian, din 259 de branşamente, doar 161 sunt contractate. În mediul rural, managerii de proiect se aşteaptă la probleme şi mai mari.

„Abia aştept să se termine extinderile în comune precum Vorona şi Tudora, care de secole trăiesc fără canalizare şi apă. Vreau să văd ce impact va avea acolo. Vom avea de luptat cu mentalităţile. Greul abia începe. A fost mai uşor să luăm bani europeni şi să facem lucrările decât să-i convingem pe oameni“, completează Dorel Ciubotaru.
 

loading...
Cetățenii unui cartier refuză să se racordeze la rețeaua publică de canalizare - Este un beneficiu pentru ei 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Italienii au pus ochii pe Ongenda - RĂSPUNSUL lui Iftime
Hervin Ongenda este probabil cel mai tehnic jucător de la FC Botoșani, iar prestațiile micuțului mijlocaș ofensiv nu au fost trecute cu vederea. 
Doctorița intrată în politică, declarație din sediul partidului: ALDE susține sistemul sanitar
Medicul Daniela Babei a fost prezentă vineri, 24 mai 2019, la conferința organizată la sediul  ALDE Botoșani.
Liberalii au îngălbenit parcul și Primăria, au adulmecat victoria și și-au bătut pe umăr primul președinte – FOTO&VIDEO
Reprezentanții PNL Botoșani au marcat încheierea campaniei electorale aferentă alegerilor europarlamentare printr-o acțiune care coincide și cu împlinirea a 144 de ani de la înființarea acestui partid.
ATENŢIE, botoşăneni! Mesaj de la o instituţie: Feriţi-vă de aceste insecte!
Feriţi-vă cât se poate vara aceasta de insecte.
Mincă și echipa, val de mesaje către botoșăneni: E momentul să dăm un vot conștient
În cadrul unei conferințe de presă, conducerea ALDE Botoșani a transmis mai multe mesaje către botoșăneni.
Grenadă descoperită în curtea unui botoşănean – GALERIE FOTO
Descoperire mai puţin obişnuită, vineri în judeţul Botoşani. Un bărbat a găsit un element de muniţie chiar în propria curte. Realizând pericolul, acesta a solicitat ajutorul pirotehniştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani.
ANUNȚ Convocare ședință ordinară Consiliul Județean Botoșani
Președintele Consiliului Județean Botoșani, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. (1) şi (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările ulterioare, convoacă Consiliul Judeţean în şedinţă ordinară, pentru data de 30 mai 2019, ora 10:00, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ.
Misiune specială pentru poliţişti botoşăneni, la două unităţi şcolare din municipiu – FOTO
Mai mulţi elevi botoşăneni au dat joi ochii cu poliţiştii.
Comunicat USR: Botoşănenii vor o Românie pro-europeană, democrată, guvernată fără penali şi fără hoţie
"A fost o lună de campanie. Am colindat tot judeţul Botoşani, indiferent de vreme am fost prezenţi pe străzile orașelor și pe ulițele satelor. Am întâlnit oameni bucuroşi să stea de vorbă cu noi. "
Şofer din Botoşani pus sub control judiciar – GREŞEALA comisă
Un conducător auto, în vârstă de 41 de ani, a gafat-o rău de tot în trafic.
Mihaela Huncă, MESAJ din sediul partidului: Buturuga mică, răstoarnă carul mare
Coordonatorii Pro România Botoșani au susținut vineri o conferință de presă în care au îndemnat cetățenii să iasă la vot.
Tânăr botoşănean „ridicat” cu mascaţii de acasă
Poliţiştii l-au imobilizat şi l-au condus la Poliţie.
Dealer de droguri săltat de poliţişti de pe stradă din municipiu
Un botoşănean, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat de poliţişti direct de pe stradă.
PNL la Botoşani face campanie electorală cu bani negri (PE) – GALERIE FOTO
PSD Botoșani a anunțat astăzi că a descoperit la nivelul întregului județ, materiale de propagandă electorală realizate și asumate de PNL, fără a avea imprimate pe acestea denumirea operatorului economic care le-a realizat, codul unic de identificare și tirajul, așa cum se prevede la articolul nr. 36, alineatele nr. 2 și nr. 3 și articolul nr. 34, aliniatul nr. 13 din Legea nr. 334 din 17 iulie 2006 (republicată) privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
14 botoşăneni amendaţi de jandarmi pentru un hobby ilegal - FOTO
O acțiune executată ieri dimineață de jandarmi s-a finalizat cu aplicarea a 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2100 de lei.
Primarul Cătălin Flutur, mesaj pentru pompierul campion al Botoşanilor: Este absolut impresionant ce face acest om
Succes de prestigiu obținut de botoșăneanul Iulian Rotariu în Australia. Acesta a câștigat ultramaratonul de 520 de kilometri de la Antipozi, cu un timp final de 57 de ore și 5 minute. 
Zeci de şcoli din Botoşani reabilitate degeaba: Sălile vor rămâne în curând goale
În judeţul Botoşani, zeci de unităţi de învăţământ din mediul rural au fost reabilitate în ultimii ani cu fonduri guvernamentale. Majoritatea clădirilor sunt aproape goale fiindcă numărul de elevi a scăzut dramatic.
Comunicat Mihaela Huncă, deputat de Botoșani, membră Pro Romania: Votaţi Pro România!
“Dragi botoșăneni, mai sunt două zile până la deschiderea secțiilor de votare! Dacă v-ați săturat de minciuni, dacă sunteți nemulțumiți de ceea ce se întâmplă acum în România, vorbiți cu toți prietenii voștri și îndemnați-i să iasă la vot. Acum este momentul nostru! Acum putem fi Pro România! Uniunea Europeană este despre fiecare dintre noi!."
Mai multe drumuri din judeţul Botoşani au intrat în reparaţii - GALERIE FOTO
Consiliul Județean Botoșani, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri a demarat în această săptămână lucrările de întreținere pe mai multe sectoare de drumuri din județul Botoșani.
Godzilla, regele monştrilor, într-o confruntare decisivă la Cine Globe: PROGRAMUL filmelor
Noi pelicule rulează la Cine Globe, din incinta Uvertura Mall, în perioada 24- 30 mai 2019.
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
”Vom primi o sumă importantă de bani de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală. Noi am făcut o listă foarte mare la începutul anului și nu ne-am așteptat să primim așa de mult. Cu aparatura asta ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7612 lei
USD
Dolarul SUA
4.2560 lei
CHF
Francul elveţian
4.2429 lei
GBP
Lira sterlină
5.3976 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8834 lei
XAU
Gramul de aur
175.4191 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2371 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4596 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9369 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.