Ştiri
SOLUŢIA găsită de un primar din Botoşani pentru sătenii fără venituri: Mi-a salvat viaţa. Eram la capătul răbdării  - FOTOGALERIE

Într-o comună din Botoşani este aplicat cu succes din 2015 conceptul de economie socială. 

Ateliere profitabile 

 

Primăria a înfiinţat prin fonduri europene două firme, unde primesc loc de muncă sătenii fără venituri, orfanii sau mamele singure.

 

În comuna botoşăneană Pomârla lipsa locurilor de muncă, sărăcia şi depărtarea de marile centre urbane reprezintă dintotdeauna probleme acute. Singura ocupaţie la îndemâna oamenilor este agricultura de subzintenţă şi creşterea animalelor. În aceste condiţii, pentru a evita transformarea comunei într-o zonă de asistaţi social, administraţia locală a decis să apeleze la economia socială. Pe scurt, a înfiinţat din fonduri europene două firme care să ofere sătenilor locuri de muncă şi totodată să dezvolte economic zona.  

 

Model preluat din Austria şi Italia

 

Dumitru Chelaru, edilul din Pomârla, spune că ideea acestui proiect s-a născut după o vizită în Austria şi Italia.

„Eu cunoşteam acest concept de 5 ani. Dar în ţara noastră nu exista legislaţie în acest sens şi la vremea aceea nu aveam cunoştinţele necesare privind economia socială. M-a interesat fiindcă eu aveam în comună persoane din grupul acesta ţintă, adică oameni fără loc de muncă, familii monoparentale, persoane care ieşeau din sistemul de protecţie socială şi aşa mai departe. Aşa că am făcut cursuri pentru a înţelege conceptul şi am fost şi la vizite de lucru“, spune primarul.  

În urmă cu trei ani, administraţia locală din Pomârla şi-a dat seama că şi în România au apărut pârghiile legale prin care să poată face societăţi comerciale cu bani europeni.

„Apăruse măsura 6.1 pe fonduri europene, am găsit finanţarea şi ne-am pus pe treabă. A fost momentul pe care-l aşteptam. Ne-am gândit la necesităţile zonei, ce putem face durabil aici şi am acţionat“, spune primarul, pentru Adevărul.

În 2015, a fost lansat la Pomârla şi în alte cinci judeţe din ţară proiectul „Economia Socială – un pas spre un viitor mai bun“, cofinanţat din Fondul Social European prin Progarmul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Comuna botoşăneană a primit peste 800.000 de euro pentru a deschide societăţi comerciale pentru angajarea nevoiaşilor din comună. Cu aceşti bani trebuiau amenajate sediile, cumpărate materii prime, asigurate salariile şi dotarea cu echipamente.

„În Europa aceste concept există de 40 de ani. La noi a fost ceva de pionierat“, adaugă primarul.

 

Depozit ridicat de la zero

 

Având în vedere specificul zonei, administraţia locală a optat pentru înfiinţarea unui atelier de ţesături şi a unuia pentru prelucrarea lemnului. Au fost cumpărate utilaje, materiale, ridicat un depozit, o hală de producţie şi un sediu pentru ţesătorie.

„Pentru a fi ceva profitabil a fost nevoie să ne gândim la specificul zonei. Multe femei au lucrat în domeniul confecţiilor şi se pricep de acasă. Apoi, avem suprafeţe întinse de pădure, deci trebuia să exploatăm şi asta“, spune Chelaru.

Au fost angajaţi imediat 22 de săteni din categoria persoanelor defavorizate, adică oameni fără venituri şi cu familie numeroasă, mame singure, asistaţi social. Aproape toţi au fost trimişi la calificare.

„Chiar dacă dădeam greş, măcar aveau o meserie şi puteau să se angajeze oriune“, adaugă primarul.

„Un loc de muncă aici este o raritate. Este departe de oraş, agricultra este bază. Mă trezeam şi mă frământam toată ziua ce să fac. Când am fost selectat aici, mi-am făcut o cruce mare. Mi-a salvat viaţa. Eram la capătul răbdării“, Costel C., angajat la întreprinderea socială

 

Timp de un an, cele două societăţi comerciale de economie sociale au fost susţinute din banii europeni oferiţi prin proiect. Totodată, au beneficiat de o serie de facilităţi fiscale. Cele două societăţi funcţionează pe principiul unor cooperative sociale. Prima se numeşte „Elcor“ şi se ocupă de ţesături tradiţionale. Sunt realizate costume populare, ii, covoare şi alte broderii tradiţionale, dar şi cu motive populare stilizate pentru ţinuta de zi cu zi. Cealaltă cooperativă se numeşte „Stejarul“ şi se ocupă de prelucrarea lemnului pentru foc, dar şi de paleţi pentru construcţii.

 

Întreprinderi profitabile

 

După un an, timp în care societăţile au fost susţinute cu banii europeni, cele două cooperative au intrat pe piaţă, pe picioarele proprii. De doi ani reuşesc nu numai să supravieţiască, dar şi să producă suficient pentru a cumpăra noi materii prime şi pentru a spera la diversificarea activităţii. Cooperativa de ţesătorie este cea mai de succes. Acolo lucrează doar femei, care s-au calificat în meseria de ţesător. Prestează atât la războiul tradiţional de ţesut, cât şi la utilaje moderne cumpărate cu banii europeni. În ultimii doi ani au reuşit să scoate chiar şi o linie de modă, cu haine fine, brodate cu motive tradiţionale stilizate. Vând în toată ţara.

„Producem costume populare, brâie, covoare, ii, catrinţi. Sunt comenzi din toată ţara. Am făcut pentru primării din toată ţara la diferite evenimente, pentru şcoli, grădiniţe, dar şi particulari. Ne-au găsit pe internet cu iile, că avem şi pagină, şi am trimis în Olanda, Italia, Germania“, spune una dintre angajate.

De cealaltă parte, la cooperativa de prelucrare a lemnului oamenii umblă toată ziua prin pădurile de la graniţă şi trimit material ambalat în toată Moldova. Pentru aceşti oameni, cooperativa a însemnat o şansă la o nouă viaţă. Maria Maxim, de exemplu, a lucrat o viaţă în confeţii. Cu 10 ani înainte de pensie s-a trezit fără loc de muncă, fabrica s-a închis.

„Mi s-au tăiat picioarele când am auzit. Am ajuns acasă. Nu lucram nicăieri şi era foarte greu. Aici, la ţară, unde să-ţi găseşti de lucru? Nicăieri. Să iei sapa în spate şi să pleci la câmp ca să trăieşti de azi pe mâine. Pentru mine a fost o salvare“, spune femeia.

 

Planuri pentru noi întreprinderi

 

Având în vedere succesul cooperativelor din comună, administraţia locală vrea ca în 2019 să mai înfiinţeze încă patru astfel de societăţi.

„M-am gândit să extind conceptul. Eu îi încurajez şi la antreprenoriat. Este şansa lor. Am deja şi start-up-uri de succes pornite în comună. Asta este atitudinea. Încercăm să ne dezvoltăm, nu să trăim din banii statului“, afirmă Chelariu.

Se preconizează că la cele patru cooperative care urmează să fie înfiinţate vor mai apărea aproximativ 80 de locuri de muncă.

loading...
Prefectul a dus „ordinea publică” la Pomârla

 

Hoţ profesionist: Un botoşănean a prădat mai multe firme şi instituţii
Un bărbat din Botoşani a fost arestat vineri de poliţişti după ce a fost prins la furat.
Veste PROASTĂ pentru șoferi - Legea privind radarele din România, schimbată: Nu e normal!
Vești proaste pentru șoferi, după ce participanții la trafic din România au aflat că vor avea mult de suferit după o decizie a CCR care a anunțat că radarele poliţiei pot rămâne ascunse.
Elevii unei şcoli din Botoşani folosesc tot toaleta din curte, deşi li s-a construit una de lux, de 100.000 de euro
Mai mulți elevi botosăneni folosesc în continuare toaleta din curtea unității de învățământ, cu toate că între timp autoritățile le-au construit una modernă, în valoare de nu mai puțin de 100.000 de euro.
FC Botoșani învinsă în Antalya de o echipă din liga a treia germană după ce a condus pe tabelă - FOTO
Șirul victoriilor botoșănenilor în Antalya s-a oprit sâmbătă după-amiază, când au pierdut la mare luptă meciul disputat cu o echipă din al treilea eșalon fotbalistic german.
Întâlnirea ministrului cu liderii pensionarilor, un fel de ședință de partid - EL membru PSD, EI membri... PSD: Să fim mândri! - GALERIE FOTO
Înainte de Comisia de Dialog Social, Prefectura a găzduit sâmbătă dimineață așa numitul Comitet Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV) la care de asemenea a participat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ploaie de plângeri de la bugetari către ministrul Muncii, de la uniforma care-i doar de toamnă-iarnă la o... sintagmă - GALERIE FOTO
Cine și-a imaginat că majorările masive ale salariilor bugetarilor o să le mai reducă acestora din pretenții s-a înșelat amarnic. Iar dovada a venit la Comisia de Dialog Social (CDS) care avut loc sâmbătă dimineață la Prefectură.
O fabrică din Botoşani preluată de francezi
Una dintre cele mai importante fabrici din judeţul Botoşani a fost preluată în totalitate de noul acţionar majoritar, compania franceză HDM, care i-a fost partener până acum.
Șoferiță preluată de SMURD după ce a rămas cu mașina blocată în şanț -  FOTOGALERIE
O tânără şoferiţă din Botoşani a ajuns la spital în urma accidentului rutier petrecut sâmbătă, în jurul orei 9.30 în localitatea Bobuleşti.
Botoşăneancă cu mâna plină de sânge transportată de la serviciu la spital: Colegii alertaţi de ţipetele femeii
O botoşăneancă a ajuns de la serviciu direct la spital după un accident grav de muncă.
ACCIDENT: Maşină înfiptă într-un şanţ, o persoană rănită – FOTO
Accident rutier, soldat cu o victimă, petrecut sâmbătă dimineaţă pe un drum din judeţ.
ACUM: Ministrul Budăi, din şedinţă în şedinţă la Prefectură – FOTOGALERIE
Ministrul Muncii se află la această oră la Palatul Administrativ din Botoşani, unde se întâlneşte cu mai mulţi lideri ai pensionarilor şi sindicatelor din judeţ.
PERICOL de explozie: Un şofer a intrat cu maşina într-o ţeavă de gaze, pompierii la faţa locului
Un nou accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute pe o stradă din municipiul Botoşani.
Se prefațează o mare surpriză, Fabbrini spre marea rivală a FCSB
Italianul Diego Fabbrini (28 de ani) poate pleca de la FC Botoșani.
DEZVĂLUIRE: Banii pentru Premiul Eminescu au fost trimiși altui poet - A trebuit să merg la bancă să îi trimit înapoi
Premiul "Mihai Eminescu" pe 2019 a fost acordat poetului de pe locul al doilea în voturile juriului, iar cei 7.500 de euro trimişi celui care câştigase iniţial, fără să poată să ajungă la premiere, au fost ceruţi înapoi de organizatori, care au spus că regulamentul cere prezenţa la ceremonie.
Bărbat prins cu carte de identitate falsă: CE le-a povestit poliţiştilor - FOTO
Încă un bărbat a fost prins la frontieră cu carte de identitate falsă.
Până și aliații PSD recunosc: Reabilitarea Botoșani- Târgu Frumos doar o POVESTE
De vreo 20 de ani botoșănenii așteaptă cu interes ca drumul Botoșani - Târgu Frumos să fie asfaltat, însă se pare că totul este doar o poveste, căci nici până la acest moment nu au începtu lucrările. Principala problemă ar fi banii.
Control de la Garda de Mediu la platformele de gunoi, concluzia? Platformele erau curate
Reprezentanții Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) au verificat săptămâna aceasta platformele de gunoi din municipiu. Și asta pentru că anul trecut au fost făcute o mulțime de reclamații pe tema aceasta.
A început marea plombare pe străzile din municipiu: UNDE se intervine
Începând de ieri au fost demarate lucrările de întreținere pe străzile din municipiu reședință de județ.
RESTRICŢII de acces la Spitalul Mavromati din cauza virusului care OMOARĂ tot mai mulţi oameni
Numărul persoanelor ucise de virusul periculos crește de la o zi la alta.
kalapod.net%20
Înmormântare cu onoruri militare, s-a dus şi 'dl. colonel' - GALERIE FOTO
Un fost cadru militar a fost astăzi, 18 ianuarie 2019, condus pe ultimul său drum.
StarShinerS.ro
Sondaj
Credeți că, în comparație cu anul precedent, 2019 va fi:
Un an mai bun ca 2018
La fel ca 2018
Un an mai rău ca 2018
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“L-am întrebat, în mod elegant, care este povestea locului de parcare? A început să urle, m-a bruscat şi m-a scos pe uşă afară, proferând tot felul de expresii care nu îi fac cinste. Cred că a văzut prea multe filme cu James ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.6975 lei
USD
Dolarul SUA
4.1192 lei
CHF
Francul elveţian
4.1441 lei
GBP
Lira sterlină
5.3305 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7645 lei
XAU
Gramul de aur
170.2283 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2402 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4745 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9602 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1066 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1837 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6293 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.