Ştiri
SOLUŢIA găsită de un primar din Botoşani pentru sătenii fără venituri: Mi-a salvat viaţa. Eram la capătul răbdării  - FOTOGALERIE

Într-o comună din Botoşani este aplicat cu succes din 2015 conceptul de economie socială. 

Ateliere profitabile 

 

Primăria a înfiinţat prin fonduri europene două firme, unde primesc loc de muncă sătenii fără venituri, orfanii sau mamele singure.

 

În comuna botoşăneană Pomârla lipsa locurilor de muncă, sărăcia şi depărtarea de marile centre urbane reprezintă dintotdeauna probleme acute. Singura ocupaţie la îndemâna oamenilor este agricultura de subzintenţă şi creşterea animalelor. În aceste condiţii, pentru a evita transformarea comunei într-o zonă de asistaţi social, administraţia locală a decis să apeleze la economia socială. Pe scurt, a înfiinţat din fonduri europene două firme care să ofere sătenilor locuri de muncă şi totodată să dezvolte economic zona.  

 

Model preluat din Austria şi Italia

 

Dumitru Chelaru, edilul din Pomârla, spune că ideea acestui proiect s-a născut după o vizită în Austria şi Italia.

„Eu cunoşteam acest concept de 5 ani. Dar în ţara noastră nu exista legislaţie în acest sens şi la vremea aceea nu aveam cunoştinţele necesare privind economia socială. M-a interesat fiindcă eu aveam în comună persoane din grupul acesta ţintă, adică oameni fără loc de muncă, familii monoparentale, persoane care ieşeau din sistemul de protecţie socială şi aşa mai departe. Aşa că am făcut cursuri pentru a înţelege conceptul şi am fost şi la vizite de lucru“, spune primarul.  

În urmă cu trei ani, administraţia locală din Pomârla şi-a dat seama că şi în România au apărut pârghiile legale prin care să poată face societăţi comerciale cu bani europeni.

„Apăruse măsura 6.1 pe fonduri europene, am găsit finanţarea şi ne-am pus pe treabă. A fost momentul pe care-l aşteptam. Ne-am gândit la necesităţile zonei, ce putem face durabil aici şi am acţionat“, spune primarul, pentru Adevărul.

În 2015, a fost lansat la Pomârla şi în alte cinci judeţe din ţară proiectul „Economia Socială – un pas spre un viitor mai bun“, cofinanţat din Fondul Social European prin Progarmul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Comuna botoşăneană a primit peste 800.000 de euro pentru a deschide societăţi comerciale pentru angajarea nevoiaşilor din comună. Cu aceşti bani trebuiau amenajate sediile, cumpărate materii prime, asigurate salariile şi dotarea cu echipamente.

„În Europa aceste concept există de 40 de ani. La noi a fost ceva de pionierat“, adaugă primarul.

 

Depozit ridicat de la zero

 

Având în vedere specificul zonei, administraţia locală a optat pentru înfiinţarea unui atelier de ţesături şi a unuia pentru prelucrarea lemnului. Au fost cumpărate utilaje, materiale, ridicat un depozit, o hală de producţie şi un sediu pentru ţesătorie.

„Pentru a fi ceva profitabil a fost nevoie să ne gândim la specificul zonei. Multe femei au lucrat în domeniul confecţiilor şi se pricep de acasă. Apoi, avem suprafeţe întinse de pădure, deci trebuia să exploatăm şi asta“, spune Chelaru.

Au fost angajaţi imediat 22 de săteni din categoria persoanelor defavorizate, adică oameni fără venituri şi cu familie numeroasă, mame singure, asistaţi social. Aproape toţi au fost trimişi la calificare.

„Chiar dacă dădeam greş, măcar aveau o meserie şi puteau să se angajeze oriune“, adaugă primarul.

„Un loc de muncă aici este o raritate. Este departe de oraş, agricultra este bază. Mă trezeam şi mă frământam toată ziua ce să fac. Când am fost selectat aici, mi-am făcut o cruce mare. Mi-a salvat viaţa. Eram la capătul răbdării“, Costel C., angajat la întreprinderea socială

 

Timp de un an, cele două societăţi comerciale de economie sociale au fost susţinute din banii europeni oferiţi prin proiect. Totodată, au beneficiat de o serie de facilităţi fiscale. Cele două societăţi funcţionează pe principiul unor cooperative sociale. Prima se numeşte „Elcor“ şi se ocupă de ţesături tradiţionale. Sunt realizate costume populare, ii, covoare şi alte broderii tradiţionale, dar şi cu motive populare stilizate pentru ţinuta de zi cu zi. Cealaltă cooperativă se numeşte „Stejarul“ şi se ocupă de prelucrarea lemnului pentru foc, dar şi de paleţi pentru construcţii.

 

Întreprinderi profitabile

 

După un an, timp în care societăţile au fost susţinute cu banii europeni, cele două cooperative au intrat pe piaţă, pe picioarele proprii. De doi ani reuşesc nu numai să supravieţiască, dar şi să producă suficient pentru a cumpăra noi materii prime şi pentru a spera la diversificarea activităţii. Cooperativa de ţesătorie este cea mai de succes. Acolo lucrează doar femei, care s-au calificat în meseria de ţesător. Prestează atât la războiul tradiţional de ţesut, cât şi la utilaje moderne cumpărate cu banii europeni. În ultimii doi ani au reuşit să scoate chiar şi o linie de modă, cu haine fine, brodate cu motive tradiţionale stilizate. Vând în toată ţara.

„Producem costume populare, brâie, covoare, ii, catrinţi. Sunt comenzi din toată ţara. Am făcut pentru primării din toată ţara la diferite evenimente, pentru şcoli, grădiniţe, dar şi particulari. Ne-au găsit pe internet cu iile, că avem şi pagină, şi am trimis în Olanda, Italia, Germania“, spune una dintre angajate.

De cealaltă parte, la cooperativa de prelucrare a lemnului oamenii umblă toată ziua prin pădurile de la graniţă şi trimit material ambalat în toată Moldova. Pentru aceşti oameni, cooperativa a însemnat o şansă la o nouă viaţă. Maria Maxim, de exemplu, a lucrat o viaţă în confeţii. Cu 10 ani înainte de pensie s-a trezit fără loc de muncă, fabrica s-a închis.

„Mi s-au tăiat picioarele când am auzit. Am ajuns acasă. Nu lucram nicăieri şi era foarte greu. Aici, la ţară, unde să-ţi găseşti de lucru? Nicăieri. Să iei sapa în spate şi să pleci la câmp ca să trăieşti de azi pe mâine. Pentru mine a fost o salvare“, spune femeia.

 

Planuri pentru noi întreprinderi

 

Având în vedere succesul cooperativelor din comună, administraţia locală vrea ca în 2019 să mai înfiinţeze încă patru astfel de societăţi.

„M-am gândit să extind conceptul. Eu îi încurajez şi la antreprenoriat. Este şansa lor. Am deja şi start-up-uri de succes pornite în comună. Asta este atitudinea. Încercăm să ne dezvoltăm, nu să trăim din banii statului“, afirmă Chelariu.

Se preconizează că la cele patru cooperative care urmează să fie înfiinţate vor mai apărea aproximativ 80 de locuri de muncă.

loading...
Prefectul a dus „ordinea publică” la Pomârla

 

PNL-iștii au făcut puțin scandal cu salariile din CJ după care le-au votat unanim
Consilierii județeni au votat marți, 23 aprilie 2019 printre altele, și majorarea salariilor din Consiliul Județean.
”Credit IFN GRATIS? Făcătură!!!” Spune orice om care a avut vreodată de-a face cu IFN-urile
(P) Creditele de tip IFN, într-adevăr, dau foarte multe bătăi de cap oricui are nevoie de bani urgent. Adevărul este că astfel de credite sunt menite să rezolve probleme financiare mici pe termen scurt, însă ceea ce stârnește atât de multe controverse este pur și simplu o combinație de exploatare a nevoilor disperate și a lipsei de cunoștințe.
O firmă din Spania caută să angajeze botoşăneni şi oferă câţiva euro pe oră
Grupul de firme Queralt din regiunea Lleida, Spania care oferă cele 100 locuri de muncă în agricultură este compus din mai multe ferme dedicate producerii și comercializării fructelor (mere, cireșe, nectarine, caise, etc.) 
Sfaturi pentru folosirea corectă a unui uscător de rufe
(P) În funcție de caracteristicile și particularitățile locuinței tale, dar și a climei din zona în care locuiești, uscătorul de rufe poate deveni o necesitate comparabilă cu cea a mașinii de spălat rufe. În plus, nu mereu beneficiem de spațiu suficient pentru a usca rufele în mod clasic, mai ales când e vorba de articole mari, precum cearceafuri, huse pentru plapumă sau pături.
Autoritățile AU DECIS: Mama criminală care și-a îngropat bebelușul și-a pierdut și celălalt copil
De peste o săptămână la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani s-a desfășurat o anchetă după ce o botoșăneancă și-a îngropat bebelușul abia născut.
Lucrări cadastrale efectuate la Rădăuţi Prut
În perioada 18 aprilie - 17 iunie 2019, la sediul primăriei comunei Rădăuți Prut, din județul Botoșani, sunt afișate rezultatele lucrărilor de înregistrare sistematică realizate prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).
Marcatorul golului lui Dinamo, iertat de două ori în trei minute de eliminare înainte de a marca
Mamoutou N Diaye putea fi eliminat de Iulian Dima pe finalul meciului dintre Dinamo și FC Botoșani, terminat cu victoria gazdelor, 1-0. 
Ziua Forțelor Terestre, o bucurie pentru zeci de copii botoșăneni: Unii au îmbrăcat uniforma, alții s-au jucat cu armele militarilor – GALERIE FOTO
În fiecare an, pe 23 aprilie este sărbătorită Ziua Forțelor Terestre prilej cu care, la Botoșani la Unitatea Militară 01251 situată pe strada Petru Rareş porțile au fost deschise atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.
Inspectorii DSVSA de la Botoșani au SECHESTRAT trei tone de morcov
Val de controale în județul Botoșani efectuate de reprezentanții mai multor instituții publice de la Botoșani. 
Incendiu PUTERNIC în judeţ: Patru autospeciale trimise la faţa locului – GALERIE FOTO
Un amplu incendiu a izbucnit astăzi în satul Crasnaleuca, comuna Coţuşca. 
”Amor” politic în CJ, vocea feminină a PNL-ului ironică cu niște directori și „feblețea” de la PSD – VIDEO
Consilierii județeni au votat și proiectul de hotărâre prin care s-au aprobat rezultatele evaluării activității unor director pe anul 2018.
DOLIU: Un apreciat medic din Botoşani s-a stins din viaţă
Un cunoscut şi apreciat medic din judeţul Botoşani a plecat la cele veşnice.
Şofer botoşănean prins de poliţişti în trafic cu o maşină problemă
Un tânăr de 28 de ani a fost luat la întrebări de poliţiştii după un control de rutină.
Individ dubios oprit pe stradă de poliţişti: CE au găsit asupra lui
Bărbatul le-a atras atenția polițiștilor.
ACUM: Ședință cu jurământ la Județ, un pensionar s-a instalat în fotoliu – FOTOGALERIE & VIDEO
Ședința ordinară de Consiliu Județean convocată pentru astăzi, 23 aprilie 2019, de la ora 12:00, a început.
PATRU magazine ÎNCHISE la Botoșani de inspectorii sanitar veterinari
În preajma sărbătorilor pascale, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani au efectuat numeroase controale la operatorii economici, pentru ca siguranța alimentară a consumatorilor să nu fie pusă în pericol.
Autoturism tras pe dreapta pe Calea Naţională: CUM circula în trafic un botoşănean de 36 ani
Bărbatul aflat la volan a dat-o în bâlbâieli la vederea poliţiştilor.
PRECIZĂRI despre carnea infectată cu Listeria: Patronul NU a fost amendat
Reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare au transmis un punct de vedere vis a vis de cele peste 9 tone de carne infectate cu Listeria.
O familie cu trei fetiţe a rămas FĂRĂ casă: Fac un apel să-i ajutaţi cu orice: haine, mâncare, jucării...- FOTOGALERIE
Duminică seară, lângă Popasul Cucorăni, o familie cu trei fetițe a rămas fără căsuța lor.
CONTROALE în parcările din municipiu: Mai mulţi şoferi s-au trezit cu roţile de la maşini blocate – FOTO
Mai multe parcări din municipiul Botoşani au fost luate la verificat de echipaje de la Poliţia Locală.
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
Beneficiați de o primă specială cu ocazia Sărbătorilor Pascale?
Da
Nu
Încă nu știu
Declaraţia zilei
„Cine ar mai fi făcut vreodată, în județul Botoșani 221 de școli, așa cum faceți dvs., Guvernul și PSD? Cine ar mai fi făcut vreodată în județul Botoșani 100 de drumuri comunale și județene? S-ar fi gândit vreodată ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7581 lei
USD
Dolarul SUA
4.2268 lei
CHF
Francul elveţian
4.1488 lei
GBP
Lira sterlină
5.4956 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7787 lei
XAU
Gramul de aur
173.0752 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2365 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4831 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0067 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1617 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1850 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6373 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.