Ştiri
SOLUŢIA găsită de un primar din Botoşani pentru sătenii fără venituri: Mi-a salvat viaţa. Eram la capătul răbdării  - FOTOGALERIE

Într-o comună din Botoşani este aplicat cu succes din 2015 conceptul de economie socială. 

Ateliere profitabile 

 

Primăria a înfiinţat prin fonduri europene două firme, unde primesc loc de muncă sătenii fără venituri, orfanii sau mamele singure.

 

În comuna botoşăneană Pomârla lipsa locurilor de muncă, sărăcia şi depărtarea de marile centre urbane reprezintă dintotdeauna probleme acute. Singura ocupaţie la îndemâna oamenilor este agricultura de subzintenţă şi creşterea animalelor. În aceste condiţii, pentru a evita transformarea comunei într-o zonă de asistaţi social, administraţia locală a decis să apeleze la economia socială. Pe scurt, a înfiinţat din fonduri europene două firme care să ofere sătenilor locuri de muncă şi totodată să dezvolte economic zona.  

 

Model preluat din Austria şi Italia

 

Dumitru Chelaru, edilul din Pomârla, spune că ideea acestui proiect s-a născut după o vizită în Austria şi Italia.

„Eu cunoşteam acest concept de 5 ani. Dar în ţara noastră nu exista legislaţie în acest sens şi la vremea aceea nu aveam cunoştinţele necesare privind economia socială. M-a interesat fiindcă eu aveam în comună persoane din grupul acesta ţintă, adică oameni fără loc de muncă, familii monoparentale, persoane care ieşeau din sistemul de protecţie socială şi aşa mai departe. Aşa că am făcut cursuri pentru a înţelege conceptul şi am fost şi la vizite de lucru“, spune primarul.  

În urmă cu trei ani, administraţia locală din Pomârla şi-a dat seama că şi în România au apărut pârghiile legale prin care să poată face societăţi comerciale cu bani europeni.

„Apăruse măsura 6.1 pe fonduri europene, am găsit finanţarea şi ne-am pus pe treabă. A fost momentul pe care-l aşteptam. Ne-am gândit la necesităţile zonei, ce putem face durabil aici şi am acţionat“, spune primarul, pentru Adevărul.

În 2015, a fost lansat la Pomârla şi în alte cinci judeţe din ţară proiectul „Economia Socială – un pas spre un viitor mai bun“, cofinanţat din Fondul Social European prin Progarmul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Comuna botoşăneană a primit peste 800.000 de euro pentru a deschide societăţi comerciale pentru angajarea nevoiaşilor din comună. Cu aceşti bani trebuiau amenajate sediile, cumpărate materii prime, asigurate salariile şi dotarea cu echipamente.

„În Europa aceste concept există de 40 de ani. La noi a fost ceva de pionierat“, adaugă primarul.

 

Depozit ridicat de la zero

 

Având în vedere specificul zonei, administraţia locală a optat pentru înfiinţarea unui atelier de ţesături şi a unuia pentru prelucrarea lemnului. Au fost cumpărate utilaje, materiale, ridicat un depozit, o hală de producţie şi un sediu pentru ţesătorie.

„Pentru a fi ceva profitabil a fost nevoie să ne gândim la specificul zonei. Multe femei au lucrat în domeniul confecţiilor şi se pricep de acasă. Apoi, avem suprafeţe întinse de pădure, deci trebuia să exploatăm şi asta“, spune Chelaru.

Au fost angajaţi imediat 22 de săteni din categoria persoanelor defavorizate, adică oameni fără venituri şi cu familie numeroasă, mame singure, asistaţi social. Aproape toţi au fost trimişi la calificare.

„Chiar dacă dădeam greş, măcar aveau o meserie şi puteau să se angajeze oriune“, adaugă primarul.

„Un loc de muncă aici este o raritate. Este departe de oraş, agricultra este bază. Mă trezeam şi mă frământam toată ziua ce să fac. Când am fost selectat aici, mi-am făcut o cruce mare. Mi-a salvat viaţa. Eram la capătul răbdării“, Costel C., angajat la întreprinderea socială

 

Timp de un an, cele două societăţi comerciale de economie sociale au fost susţinute din banii europeni oferiţi prin proiect. Totodată, au beneficiat de o serie de facilităţi fiscale. Cele două societăţi funcţionează pe principiul unor cooperative sociale. Prima se numeşte „Elcor“ şi se ocupă de ţesături tradiţionale. Sunt realizate costume populare, ii, covoare şi alte broderii tradiţionale, dar şi cu motive populare stilizate pentru ţinuta de zi cu zi. Cealaltă cooperativă se numeşte „Stejarul“ şi se ocupă de prelucrarea lemnului pentru foc, dar şi de paleţi pentru construcţii.

 

Întreprinderi profitabile

 

După un an, timp în care societăţile au fost susţinute cu banii europeni, cele două cooperative au intrat pe piaţă, pe picioarele proprii. De doi ani reuşesc nu numai să supravieţiască, dar şi să producă suficient pentru a cumpăra noi materii prime şi pentru a spera la diversificarea activităţii. Cooperativa de ţesătorie este cea mai de succes. Acolo lucrează doar femei, care s-au calificat în meseria de ţesător. Prestează atât la războiul tradiţional de ţesut, cât şi la utilaje moderne cumpărate cu banii europeni. În ultimii doi ani au reuşit să scoate chiar şi o linie de modă, cu haine fine, brodate cu motive tradiţionale stilizate. Vând în toată ţara.

„Producem costume populare, brâie, covoare, ii, catrinţi. Sunt comenzi din toată ţara. Am făcut pentru primării din toată ţara la diferite evenimente, pentru şcoli, grădiniţe, dar şi particulari. Ne-au găsit pe internet cu iile, că avem şi pagină, şi am trimis în Olanda, Italia, Germania“, spune una dintre angajate.

De cealaltă parte, la cooperativa de prelucrare a lemnului oamenii umblă toată ziua prin pădurile de la graniţă şi trimit material ambalat în toată Moldova. Pentru aceşti oameni, cooperativa a însemnat o şansă la o nouă viaţă. Maria Maxim, de exemplu, a lucrat o viaţă în confeţii. Cu 10 ani înainte de pensie s-a trezit fără loc de muncă, fabrica s-a închis.

„Mi s-au tăiat picioarele când am auzit. Am ajuns acasă. Nu lucram nicăieri şi era foarte greu. Aici, la ţară, unde să-ţi găseşti de lucru? Nicăieri. Să iei sapa în spate şi să pleci la câmp ca să trăieşti de azi pe mâine. Pentru mine a fost o salvare“, spune femeia.

 

Planuri pentru noi întreprinderi

 

Având în vedere succesul cooperativelor din comună, administraţia locală vrea ca în 2019 să mai înfiinţeze încă patru astfel de societăţi.

„M-am gândit să extind conceptul. Eu îi încurajez şi la antreprenoriat. Este şansa lor. Am deja şi start-up-uri de succes pornite în comună. Asta este atitudinea. Încercăm să ne dezvoltăm, nu să trăim din banii statului“, afirmă Chelariu.

Se preconizează că la cele patru cooperative care urmează să fie înfiinţate vor mai apărea aproximativ 80 de locuri de muncă.

loading...
Prefectul a dus „ordinea publică” la Pomârla

 

(P) Pantofi la jumătate de preţ, de Black Friday, la Casa Giulia – GALERIE FOTO
Febra ieftinirilor din “Vinerea Neagră” a ajuns şi la Casa Giulia. Magazinul de îmbrăcăminte din strada Armoniei vine cu o ofertă specială adresată doamnelor şi domnişoarelor.
DRUM plin de noroaie, oamenii merg 5 kilometri, primarul îi ironizează: Nu ne poate face autostradă FOTO&VIDEO
La 12 kilometri distanță de municipiul reședință de județ, sute de botoșăneni sunt nevoiți să mearg zilnic pe jos, în jur de 5 kilometri. Adulții pentru a merge la serviciu acolo unde este cazul, copiii pentru a ajunge la școală.
ALERTĂ de la meteorologi: Avertizare de vreme SEVERĂ la Botoşani
Se anunță o vreme deosebit de rece în acest week-end la Botoşani şi în întreaga ţară.
Probleme rezolvate pe „cea mai ciuruită” stradă a orașului, transformată în mlaștină – FOTOGALERIE
După mai bine de un an de zile și o sumedenie de reclamații și verificări din partea instituțiilor statului, problema înregistrată pe strada Doboșari din municipiul Botoșani a fost într-un final, rezolvată.
Elevii botoșăneni primesc rechizite școlare de proastă calitate: CINE spune asta
Programul de rechizite școlare ar trebui îmbunătățit.
Ciobotariu a venit la FC Botoşani fără obiectiv clar, dar cu gândul la spectatori: Este un public minunat aici, la BotoşaniVIDEO & FOTOGALERIE
La doar câteva zeci de secunde de la plecarea lui Costel Enache, în faţa jurnaliştilor a ajuns Liviu Ciobotariu. Nou antrenor al FC Botoşani a fost aşteptat chiar de Valeriu Iftime.
Polițistul care a trecut pe lângă moarte la Victoria: DETALIUL care i-a salvat viața – GALERIE FOTO
Dimineața zilei de vineri, 16 noiembrie 2018 a fost una de cumpănă pentru un polițist de frontieră de la Botoșani.
Enache s-a despărţit cu pupături şi îmbrăţişări de Iftime şi FC Botoşani – VIDEO & FOTOGALERIE
Echipa fanion a judeţului şi-a oficializat vineri la amiază despărţirea de FC Botoşani după un an şi jumătate de colaborare.
Noul membru Pro România Botoșani, DEZVĂLUIRI din sediul partidului
Partidul Pro România Botoșani și-a mărit echipa cu încă un membru. Este vorba despre Răzvan Amariei.
Noul echipament al FC Botoșani, desenat de un vasluian
FC Botoșani și-a schimbat echipamentul de joc, iar designerul aparține unui vasluian. Este vorba despre Alexandru Istrătucă.
Zmeul şoselelor de la Botoşani băgat după gratii de poliţişti
Tânărul care a fost prins în trafic, de două ori în aceeaşi zi, la volanul unui autoturism, sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără permis auto a fost arestat de poliţişti.
ASTĂZI: Pro România Botoșani și-a prezentat candidatul etalon al județului
Dacă până acum la conferința de presă de la Pro România Botoșani veneau doar Mihaela Huncă și Dumitru Chelaru, astăzi 16 noiembrie 2018 a mai fost prezent  și un membru nou. 
A scăpat şi nu prea: Păţania unui sucevean la Botoşani
Un şofer din judeţul vecin, aflat în trecere prin Botoşani, a dat nas în nas cu poliţiştii botoşăneni.
Botoşănean bătut şi lăsat fără bani după un complot pus la cale de patru tineri
Două fete şi doi băieţi au pătruns în casa unui botoşănean şi s-au pus pe „treabă”.
astratex.ro
Magazine scotocite şi zeci de oameni luaţi la întrebări într-un oraş din Botoşani
Zeci de unităţi economice au fost „întoarse pe dos” de poliţişti într-o super acţiune.
RAZIE cu poliţişti: Microbuzele şcolare trase pe dreapta şi controlate
O razie de amploare a vizat verificarea autovehiculelor special destinate transportului de elevi.
Femeie luată în plin pe trecerea de pietoni de un şofer puţin băut
O botoşăneancă a fost izbită de un şofer chiar pe trecerea de pietoni. Evenimentul rutier a avut loc pe o stradă din oraş.
Accident cu „alergătură” lângă Şcoala 12: Elev transportat la spital după ce a fost lovit de o maşină - FOTO
Eveniment rutier petrecut vineri dimineaţă într-o intersecţie din municipiul Botoşani.
CINCI filme pe care merită să le vezi la Cine Globe săptămâna aceasta - PROGRAMUL
Reprezentanții Cine Globe aflat în incinta Uvertura Mall au transmis programul de difuzare pentru săptămâna 16 – 22 noiembrie 2018.
Botoşăneanul care face ”minuni” cu sticlele de rachiu:Trebuie răbdare de japonez şi mână de chirurg - FOTOGALERIE
Un pensionar botoşănean reuşeşte să uimească la aproape toate târgurile din Moldova cu o pasiune mai puţin obişnuită.
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine este vinovat de blocarea investițiilor în municipiul Botoșani?
Guvernul
Consiliul Local
Primarul
Altcineva
Declaraţia zilei
”Toți românii, în cazul de față botoșănenii, cei pe care Răzvan Rotaru îi consideră, în baza unei închipuite congruențe ideologice sau principiale aliații săi, trebuie să aibă propriile lor convingeri, construite în baza ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6639 lei
USD
Dolarul SUA
4.1179 lei
CHF
Francul elveţian
4.0856 lei
GBP
Lira sterlină
5.2762 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6344 lei
XAU
Gramul de aur
160.9705 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2415 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9872 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1283 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1794 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6250 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-1.4 o C
Bucecea
-1.4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.