Ştiri
Sfântul din calendar: Astăzi, ortodocșii din toată lumea îl cinstesc pe botoșăneanul canonizat și la Ierusalim

Se împlinesc astăzi, 5 august, 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului născut la Botoșani.

Sfântul Cuvios Ioan Iacob, cunoscut şi cu apelativul de Hozevitul, s-a născut în anul 1913, în localitatea Crăiniceni, din Botoșani şi a primit la botez numele Ilie. S-a stins din viață pe 5 august 1960.

 

La câţiva ani de la naşterea sa, în anul 1916, când sfântul avea doar 3 ani, România a intrat în Primul Război Mondial. Atunci, tatăl său, Maxim, a fost înregimentat pe front, iar mama sa, Ecaterina, din cauza sărăciei şi a suferinţelor războiului, s-a îmbolnăvit şi a murit. Copil fiind, sfântul a crescut în suferinţă şi în lipsuri, cunoscând din pruncie durerea de a rămâne mai întâi orfan de mamă, apoi orfan de tată, pentru că tatăl său Maxim a murit pe front. Rămânând orfan de ambii părinţi, copilul a fost crescut de bunica sa Maria. Însă, după zece ani a decedat și ea, iar apoi copilul Ilie a fost preluat de un frate de-al tatălui său, care s-a îngrijit să urmeze școala gimnazială şi liceul.

 

În vara anului 1933, tânărul Ilie a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu.

 

În data de 8 aprilie 1936, la Mănăstirea Neamț, în Postul Mare, rasoforul Ilie Iacob este tuns în monahism, primind, potrivit pravilei călugărești, un nou nume, cel de Ioan. În acelaşi an, tinzând spre viața pustnicească și dorind să ajungă la Sfintele Locuri, unde Domnul Iisus Hristos S-a născut, a pătimit și a înviat pentru mântuirea noastră, fericitul monah Ioan Iacob a plecat în Țara Sfântă. Aici s-a nevoit până la sfârşitul vieţii, timp de 24 de ani, atât pe valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva – de unde şi apelativul de Hozevitul. A murit în data de 5 august 1960, la vârsta de doar 47 de ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormântul unde i s-a găsit trupul plin de mireasmă. Acesta a fost așezat spre cinstire în biserica Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul”, scrie Ziarul Lumina.

 

 

Sfânt și la Ierusalim

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în data 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

 

De asemenea, Sfântul Ioan Iacob este primul sfânt de neam român înscris în Sinaxarul Sfinților Patriarhiei Ierusalimului cu numele de Sfântul Ioan Noul Hozevit. Proclamarea canonizării sale de către Patriarhia Ierusalimului a avut loc în data de 31 ianuarie 2016, la acest eveniment participând şi o delegaţie a Patriarhiei Române.

 

Cu toate că moaştele întregi ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob au rămas în Ţara Sfântă, la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul”, totuşi Sfântul Ioan Iacob are o legătură deosebită cu ţara sa natală, România.

 

Astfel, la proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Ioan Iacob de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, săvârşită la Mănăstirea Neamț, în data de 5 august 1992, o delegație a Patriarhiei Ierusalimului a adus degetul mic al Sfântului Ioan Iacob, care a fost aşezat într-o raclă la noua biserică din incinta Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț.

 

Apoi, recent, cu prilejul zilelor sfințirii Catedralei Naționale (25-30 noiembrie 2018), Patriarhul Teofil al Ierusalimului, prezent la primul hram săvârşit în Catedrala Naţională (Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei) a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Românei un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob și epitrahilul pe care sfântul l-a purtat în timpul vieții, împreună cu fragmente din moaștele unor mucenici din Hozeva.

 

 

Tatăl Maxim, erou în Primul Război Mondial

 

Legătura şi prezența Sfântului Cuvios Ioan Iacob în Catedrala Națională este una profundă. În primul rând, el este un sfânt român, este „românul sfânt din Țara Sfântă”, aşa cum l-a numit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În al doilea rând, Paraclisul aflat la subsolul Catedralei Naționale îl va avea ocrotitor şi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob, alături de Sfântul Daniil Sihastru. Acolo va fi așezată racla cu un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob, precum și epitrahilul pe care l-a purtat în timpul vieții.

 

Un al treilea aspect care-l ataşează pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de Catedrala Naţională este faptul că în piciorul Sfintei Mese a altarului Catedralei, împreună cu numele tuturor eroilor cunoscuți ai neamului românesc, a fost așezat și numele tatălui Sfântului Cuvios Ioan Iacob, care se numea Maxim şi care a murit ca erou în Primul Război Mondial, luptând pentru apărarea şi întregirea țării.

 

Aşadar, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ este un sfânt mare făcător de minuni şi rugător fierbinte pentru neamul românesc, precum şi pentru toți cei care îl cinstesc cu evlavie şi credință.

 

loading...
Botoșănenii își cinstesc astăzi Sfântul - FOTO&VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bărbat oprit de polițiștii botoșăneni, i-au făcut „cadou” un dosar penal - FOTO
A fost oprit de polițiștii de frontieră.
Alertă METEO: Începe în această noapte și ține până în ziua alegerilor, Botoșaniul sub COD GALBEN
Meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.
Doi elevi de la o școală din Botoșani confirmați cu COVID
Doi elevi de la o școală din județul Botoșani au fost confirmați cu virusul COVID.
ACCIDENT: S-a ascuns în lanul de porumb după ce a ajuns cu mașina în șanț
Bărbatul a fost căutat de polițiști în lanul de porumb.
A lovit doi tineri în fața unui bar, botoșănean băgat după gratii
Bărbatul va fi prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
Bogdan Dăscălescu, ALDE Botoșani: „Vrem o țară ca afară și un județ dezvoltat ca alte județe!”
La final de campanie electorală, candidatul ALDE la președinția Consiliului Județean Botoșani, Bogdan Dăscălescu, invită botoșănenii să voteze cu responsabilitate pe data de 27 septembrie.
Ecoinsula, instrumentul cel mai modern de colectare și selectare a deșeurilor, adus în municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Botoșănenii care vor face selectarea deșeurilor vor fi recompensați.
Cătălin Silegeanu: Așa cum v-am promis, voi fi VOCEA dumneavoastră - VIDEO
Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Botoșani spune, cu două zile înainte ca cetățenii să se prezinte la vot, că administrația locală are nevoie de oameni neutri.
PSD: De ce să votezi Doina Federovici președinte al Consiliului Județean?
Este tânără, ambițioasă și cu mare putere de muncă, este mamă și are experiență politică.
Loading...
PSD: De ce să votezi Cosmin Andrei primar al municipiului Botoșani?
În 10 puncte, candidatul PSD spune de ce merită să fie votat la scrutinul de duminică.
Nicoleta are nevoie de AJUTOR: La 32 de ani, riscă să rămână paralizată
Nicoleta este din Botoșani, are 32 de ani și se confruntă cu grave probleme de sănătate. Boala pare să-i transmită: Adio vise, adio planuri, adio tinerețe!
Gheorghe Ciubotaru, candidat PMP la funcția de primar: ”În loc de materiale electorale, astăzi trebuie să aduc mulțumiri”
Gheorghe Ciubotaru se adresează astfel tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a campaniei electorale civilizate.
Costel Șoptică, candidat PNL la președinția Consiliului Județean: ”Avem acum șansa de a întoarce către succes soarta județului nostru”
Candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani are un mesaj pentru cetățeni: avem șansa de a arăta că putem face mult mai mult decât să ne plângem de milă și să dăm vina pe soartă.
Inconștiență maximă: ACCIDENT cu un șofer atât de beat că a avut nevoie de ajutorul polițiștilor pentru a ajunge la spital
Oamenii legii s-au îngrozit când i-au pus etilotestul.
Loading...
Roxana Florentina Țurcanu, ALDE Botoșani: Această perioadă a contribuit în mod major la dezvoltarea mea ca om politic
Mesajul vine la finalul campaniei electorale, ca o concluzie la perioada petrecută în mijlocul cetățenilor, în cartierele municipiului Botoșani.
CE se întâmplă cu educația sexuală în școli, după ce Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională
Sesizarea depusă de preşedintele Klaus Iohannis a fost respinsă.
La înmormântarea duhovnicului din Vorona: ”Părintele Arsenie nu a murit! Oamenii buni nu mor niciodată!”
Zeci de persoane - ucenici, preoţi și monahi, s-au rugat duminica trecută pentru sufletul părintelui Arsenie de la Vorona.
Cătălin Silegeanu, candidat independent la Primăria Botoșani: Flutur, milioanele și sutele de ani!
Independentul alegerilor locale din 27 septembrie la funcția de primar al municipiului Botoșani a transmis un nou comunicat de presă.
Europarlamentarul Ramona Strugariu ajunge vineri la Botoșani
Ramona Strugariu, europarlamentar din partea Alianței USRPLUS, vine la Botoșani vineri, 25 septembrie, pentru o serie de întâlniri cu cetățenii, reprezentanți ai mass-media și candidați ai Alianței USRPLUS la alegerile locale.
Liderul PPU în centrul Botoșaniului, cu ochii la ruină: Eminescu trebuie să fie mai viu ca oriunde, pentru că e la el acasă. Cum e posibil așa ceva? Ce e batjocura asta? FOTO&VIDEO
Cunoscutul avocat Daniel Ionașcu, președintele Partidului Puterii Umaniste Social Liberale (PPU-SL) a ajuns joi după amiază printre membrii filialei de la Botoșani. S-a întâlnit cu echipa în Piața Revoluției, pe treptele Palatului Administrativ.
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
„Cred că a venit timpul să avem conducători care au capacitatea să unească toate forțele din toate domeniile, din toate partidele, să dezvolte județul. O să spuneți că este o lozincă. Nu, se poate! Doar trebuie să știi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8722 lei
USD
Dolarul SUA
4.1883 lei
CHF
Francul elveţian
4.5207 lei
GBP
Lira sterlină
5.3309 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9731 lei
XAU
Gramul de aur
249.2556 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3324 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9451 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1240 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1803 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6546 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
23.6 o C
Bucecea
23.4 o C
Darabani
24.4 o C
Saveni
23.5 o C
Ştefăneşti
26.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.