Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Ion Călugăru, prozatorul cu „inspirație de autentic poet”

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Ion Călugăru.

Născut la Dorohoi, Ștrul Leiba Croitorua absolvit Gimnaziul „Grigore Ghica Voievod” din localitate (1914-1918), înscriindu-se, în 1919, la Liceul „Matei Basarab” din București. Nu a reușit să-și încheie studiile, dar s-a angajat în redacția revistei „Sburătorul” și a început să publice sub pseudonimul Ion Călugăru, cu care a rămas în istoria literaturii române. A făcut parte din mișcarea de avangardă și a scris pentru publicațiile avangardiste „Contimporanul”, „unu”, „Integral”, dar și pentru revista lui Nae Ionescu, „Cuvântul”, unde s-a împrietenit cu Mihail Sebastian.

 

A debutat editorial în 1923, cu o culegere de povestiri umoristice, Caii lui Cibicioc. A mai publicat volumele: Haiducul Codău, moartea poterelor, bucuria văduvelor (1924); Paradisul statistic (1926); Abecedar de povestiri populare (1930); Omul de după ușă (1931); Charlot (1933); Don Juan, cocoșatul (1934); Copilăria unui netrebnic (1936); Trustul (1937); Lumina primăverii (1948); Clownul care gândește (1949); Măseaua stricată (1949); Oțel și pâine (1952); Casa șoarecilor. Schițe fără umor și nuvele (1951) ș.a. În 2020, la Editura Hasefer, apare volumul Ion Călugăru: Între literatură și publicistică, de Flavius Paraschiv.

 

Cele mai multe dintre prozele lui Ion Călugăru cuprind „lumea ciudată, plină de contraste, a periferiei provinciale evreiești de altădată, cu personaje pitorești, uneori pline de umor, într-o atmosferă oscilând între fantastic și grotesc” (Silvia Lazarovici). G. Călinescu apreciază proza lui Ion Călugăru pentru faptul că prezintă „acea ciudată lume aproape țărănească, alcătuită din cotiugari, morari, hamali, birjari, sacagii, oieri, copii hoinari, babe limbute”, o lume „care cuprinde în sine toate atributele omenirii” – nașterea, logodna nunta, moartea, alte datini devin„tablouri trase de o pensulă sigură”. În Copilăria unui netrebnic, de exemplu, descoperim o descriere excepțională („hieratică”, o numește G. Călinescu) a nunții:

„…Când a dat soarele să asfințească, au început a veni rubedeniile, în straie de sărbătoare, Hanina hahamul, cu blana lui de vulpe, vecini și prieteni. Pe înserate, dascălul Peisich, ceaușul de la sinagoga unde se roagă tata și bunicul, a adus un baldachin roșu, lăutarii au ieșit pe prispă și au început a cânta. Șaia, îmbrăcat în haine albastre și noi, iar Blima în rochia albă de mireasă, au trecut sub baldachin, petrecuți de nași; Hanina cânta frumos, părinții plângeau, rubedeniile lui Șaia de asemenea. Era atât de frumos, că mai toată lumea de față plângea. Mai cu seamă hohotele bunicului se auzeau mai tare. Baldachinul de catifea roșie, ca un tron de rege, era purtat de patru flăcăi, lumânările pâlpâiau de veselie, altfel decât toate lumânările”.

 

Pentru a prezenta diversitatea acestei lumi pline de farmec, Ion Călugăru îmbină iscusit solemnul și comicul, creând tablouri cu adevărat remarcabile. Descrierea unor scene din sinagogă impresionează prin elementele grotești pe care le conține:

 

„Sinagoga se umplu. S-au aprins lumânările. Pâlpâiau toate. Câte suflete, atâtea lumânări. Bărbații cu talesul în cap par stafii. În rugăciunea de KolNidre se spune că vin și morții să asculte. Buiumaș stă lângă tata ascultând plângerile. Fiecare are altfel de suspin: unii chițcăie ca șoarecii, alții mârâie ca dulăii, alții parcă miaună. ca un val de sânge rece, roșu, vine, din sinagogă, de alături, câte un vuiet de plâns. Hohotele de toate zilele ale muierilor, muieri obișnuite și proaste, care plâng când trebuie și nu trebuie, sunt lăsate în urmă, ca niște ecouri, de cântarea unei femei mai cărturare, care citește pentru ele. Glasul babei Clonț se aude mai tare decât glasurile tuturor femeilor învățate: îi sună dinții în gură ca și cum ar suna într-o sită grăunțe de păpușoi”.

 

Adept al avangardei, Ion Călugăru mizează adesea, în prozele sale, pe bizar, pe ceea ce pare vag și ambiguu. Descrierile din Paradisul statistic, bunăoară, se deosebesc mult de cele din Copilăria unui netrebnic. Aici, autorul preferă realității imediate faptul de cultură, el reinterpretează la modul ironic secvențe din cărțile lumii, rămânând la fel se spectaculos ca atunci când descrie mediul în care a crescut:

 

„Datele mele simple nu corespund, desigur, cu legenda transmisă de Vechiul Testament; cer scuze dar tuturor acelora ce se vor ofusca. Lot – se știe era avut și burlac. Cuprinsese posesiuni, creiase exploatații pe întinsul Iordanului și Mesopotamiei. Cirezi de bivolițe, cămile sălbatece rătăceau prin preerii, turmele de capre și oi prin munți, herghelii de cai și catâri prin stepele calcinate; ferestre tundeau peruca pădurilor; caravane transportau pâine și metale, smirnă și parfume; pioneri croiau șosele, prăvălind dealurile de calcar; grămătici țineau socoteli pe cari îi le prezentau săptămânal. Lot urzia mereu rețele de comunicații, țesea mereu păienjeniș peste țară. Prins în angrenaj de trusturi, imobilizat în preocupări financiare, își rezervase un simplu cont curent sentimental pentru puține și întâmplătoare aventuri. Niciodată nu s-a gândit c-ar putea ajunge, bunăoară, ctitor de familie, alfabet de seminții, îndrumător de triburi. Era modest; punea în seama hazardului capacitatea care-i se recunoștea. Zilele lui s-au succedat simplu, până într-o zi. A zărit o creolă cojind nuci”.

Prozele lui Ion Călugăru, puțin cunoscute astăzi, dezvăluie un povestitor „de o maturitate stilistică perfectă, dovedind o cunoaștere esențială a limbii” (G. Călinescu), dar și cu o sensibilitate poetică de care doar prozatorii de primă mărime dau dovadă. Este un „virtuos şi pitoresc prozator fără rezonanţe false, cu intuiţia unei suple psihologii şi cu o pasiune şi inspiraţie de autentic poet”, cum e descris într-o prezentare a Colecţiei Integral, la rubrica Scurt Circuit, din revista „unu”(anul II, nr. 15 din iulie 1929).

 

Lucia Țurcanu,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: D. Murărașu, editorul lui Eminescu

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Acoperișuri smulse de pe case, copaci doborâți de vânt, cabluri pe șosea – GALERIE FOTO&VIDEO
Pentru înlăturarea efectelor intervin pompierii militari Garda de Intervenție Săveni si pompierii voluntari din oraș.
Botoșăneni loviți de grindină - FOTO
Mai multe localități din județul Botoșani s-au aflat luni după-amiază sub Cod Roșu de vijelii puternice.
Emoții pentru Nichita: Procurorii de la Botoșani au CONTESTAT decizia de liberare condiționată
Luni dimineață, procurorii au contestat decizia de liberare condiţionată a lui Gheorghe Nichita.
O nouă avertizare COD ROȘU pentru mai multe localități din Botoșani
Meteorologii eu emis a doua avertizare de tip Cod Roșu în această după-amiază.
ALERTĂ anunțată în urmă cu puțin timp: COD ROȘU de vijelii puternice la Botoșani
Sunt prognozate vijelii, grindină, și descărcări electrice.
Permis fals cumpărat cu 300 de euro, polițiștii fac cercetări
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut efectuează cercetări în privinţa unui moldo-român care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere polonez fals.
Zero cazuri în județul Botoșani în ultimele 24 de ore
Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.
Se caută director medical pe un salariu de aproape 13.000 de lei – LISTA locurilor de muncă
Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante de la nivelul județului.
RECORD: 34 de amenzi a strâns un botoșănean doar în 2021
31 de amenzi de la începutul acestui an, la care se mai adaugă încă trei primite săptămâna trecută!
Loading...
Au început provocările pentru rezerviștii voluntari din Botoșani – FOTO&VIDEO
Urmează antrenamentul alături de forțele de rezervă ale Armatei SUA și de rezerviști voluntari din structuri subordonate Statului Major al Apărării.
Momente emoționante pentru ofițeri și subofițeri din cadrul ISU Botoșani – GALERIE FOTO
Recunoașterea muncii depuse este foarte importantă, iar acest lucru l-au simțit cinci ofițeri, un maistru militar și 86 subofițeri care au primit noile grade.
Drumurile din Botoșani pe care s-au produs accidente, împânzite de polițiști - FOTO
În cursul zilei de duminică, 1 august, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune în mediul rural, pe arterele pe care au fost înregistrate accidente rutiere în prima parte a acestui an.
Salon distrus la Mavromati de un pacient agresiv, medicii au sunat la 112 - FOTO
Bărbatul s-a baricadat în salon, blocând ușa cu câteva paturi.
ALDE Botoșani: Terenul agricol al românilor pe mâna străinilor!
Asta e realitatea cruntă cu care ne confruntăm.
Loading...
Interviul lui Reghecampf, stricat de cheful din vestiarul FC Botoșani: Ca la fotbal… - VIDEO
Laurenţiu Reghecampf era vizibil iritat la finalul meciului Universitatea Craiova-FC Botoşani, scor 1-2.
Vijelii puternice la Botoșani, încă o zi sub Cod Portocaliu: Anunțul meteorologilor
Administrația Națională de Meteorologie a emis încă o avertizare de vreme rea pentru județul Botoșani.
FAZA ZILEI: Culmea șofatului ”la noi”, un șofer și-a scris în parbriz că îi place băutura! Au urmat o urmărire a Poliției și amenda
Șoferul unui autocamion care circula prin județul Timiș avea o plăcuță pe cât de interesantă, pe atât de nepotrivită pentru cineva care conduce.
Golgeterul Botoșaniului din sezonul trecut s-a transferat la o echipă de cupe europene din Portugalia
Golgheterul lui FC Botoșani din sezonul trecut s-a despărțit de gruparea moldoveană în această vară.
Preotul botoșănean Ciopron, ultimul episcop al Armatei Române, comemorat peste Prut
A fost ultimul episcop al Armatei Române. Marginalizat de regimul comunist, a fost urmărit de Securitate, odată cu toți cei care se aflau în preajma sa.
Elisabeta Lipă, la sosirea canotorilor în țară: Îi mulțumesc ministrului Drulă că nu ne-a răspuns la telefon
Chiar la sosirea în țară a lotului olimpic de canotaj, președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, i-a mulțumit ironic ministrului transporturilor.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„La ce sunteți astăzi părtași aici? În primul rând la bucuria și la fericirea copiilor, la un fel de ludotecă integrată. Am susținut atât de mult această idee, în alte state sunt. La noi din câte știu există un proiect ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9171 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5687 lei
GBP
Lira sterlină
5.7547 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7730 lei
XAU
Gramul de aur
240.4651 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3781 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0432 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3188 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6610 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.7 o C
Dorohoi
22.4 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.9 o C
Ştefăneşti
26.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.