Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Gheorghe Macarie, despre sentimentul naturii în literatură

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiectintitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Gheorghe Macarie.

Născut în Sadova, județul Suceava (25 aprilie 1940), filologul, criticul și istoricul de artă Gheorghe Macarie a copilărit în Dorohoi (unde a absolvit Liceului Teoretic „Grigore Ghica Voievod”), oraș pe care nu a încetat nicicând să-l iubească. Drept mărturie a relației speciale pe care o avea cu locurile copilăriei sale ne servesc faptele lui de mai târziu, de care amintește Onofrei Marius într-un articol comemorativ: „El este elevul care a salvat opera profesorului său – Pr. Furtună Dumitru – de la căderea în prăpastia uitării și, totodată, un important segment al istoriei acestui oraș. Zicea adeseori că, deși mulți l-au criticat de ce își irosește timpul și energia cu scrierile acestui popă, întâlnirile avute în tinerețe cu acest OM al furtunii cât și greutatea ultimilor ani ai părintelui au reprezentat imboldul acestei lucrări; cele două opere de artă închinate profesorului său: medalionul de pe peretele clădirii protoieriei Dorohoi (fosta casă în care a locuit părintele Dumitru) și bustul din bronz din curtea bisericuței din lemn (altarul la care a slujit toată viața sa); acele simpozioane, prelegeri sau cuvântări pe care le-a adus ca ofrandă orașului Dorohoi nu trebuie nici ele uitate”.

 

A părăsit Dorohoiul la vârsta de 17 ani, mergând să-și facă studiile (1957-1962) la Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, oraș în care va rămâne până la sfârșitul vieții (9 ianuarie 2018). În 1976, și-a luat doctoratul în filologie la aceeași universitate. Scurt timp, fost profesor la liceul din Siret (1962-1963), după care a revenit la Iași, fiind asistent universitar la Institutul Pedagogic de trei ani (1963-1968), apoi, timp de jumătate de secol, asistent, lector, conferențiar, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (1968-2018).

 

Gheorghe Macarie a debutat în 1965, în revista „Iașul literar”, colaborând ulterior la: „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Ateneu”, „Steaua”, „Arta”, „Limbă și literatură”, „Flacăra Iașului”, „Opinia” ș.a. Prima carte – Sentimentul naturii în proza românească a secolului al XIX-lea – o publică în 1978, la Editura Minerva din București, în celebra serie Universitas. Urmează volumele: Geografie literară – Orizonturi spirituale în proza românească (1980); Dimitrie Hârlescu (1986); Mănăstirea Horaița (1997); Între literatură și arte plastice (1998); Barocul – artă și mentalitate în Moldova epocii lui Vasile Lupu (2005) ș.a. A îngrijit și prefațat mai multe ediții: D. Furtună, Izvodiri din bătrâni (1973); D. Furtună, Cuvinte și mărturii despre Ion Creangă (1990); L-au cunoscut pe D. Furtună (în colab. cu Ionel Bejenaru; 1996); N. Sutu, Amintiti de călătorie: 1839-1847 (2001).

 

În scrierile de critică și istorie literară, Gheorghe Macarie se arată interesat, cu precădere, de modalitățile în care natura este asimilată de literatură. Cercetătorul studiază îndeosebi elementele care definesc spiritualitatea românească. În Geografie literară – Orizonturi spirituale în proza românească, de exemplu, analizează motivul codrului în literatura română, inclusiv în poezia lui Mihai Eminescu: „Pentru poporul care a văzut în codri sursă de existență, dar și panteon sufletesc, cetate de apărare, dar și intermediu al unei unice, originale, civilizații, natura nu putea fi resimțită decât ca un prieten. Este de altfel ipostaza ei cea mai profundă în spiritualitatea noastră. Conștiința că această natură, ciclic metamorfozabilă, îi este o aliată nedezmințită («Și de aceea tot ce mișcă-n țara asta, râul, ramul,/ Mi-e prieten numai mie…») l-a dus la o adorație pătrunsă de respect față de legile și harurile sale”.

 

Operei lui Eminescu îi este consacrat un capitol întreg din cartea Sentimentul naturii în proza românească a secolului al XIX-lea. Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Odobescu, Alexandru Macedonski, Calistrat Hogaș, Barbu Ștefănescu Delavrancea sunt alți autori care îi atrag atenția lui Gheorghe Macarie, criticul referindu-se la „descoperirea” muntelui, peisajul nocturn, peisajul marin, spiritul solar etc. În cazul lui Eminescu, el constată: „Pătruns adânc de realitățile peisajului românesc, pe care le-a cunoscut în nenumăratele-i peregrinări, Eminescu îi relevă acestuia un complex de sensuri și valori, unele inedite, altele, preluând străvechi ecouri din lirica și (mai rar) proza folclorică. Prin frecventa reluare și ipostaziere a aspectelor naturii, autorul le regrupează potrivit unei viziuni personale și le integrează cosmic, sub raportul unei unități originare spre care aspiră nostalgic însuși eroul prozei eminesciene”.

 

 

Cezara, Sărmanul Dionis, Avatarii faraonului Tlà, Umbra mea sunt prozele eminesciene pe care le comentează Gheorghe Macarie, dezvăluind nu doar plasticitatea descrierilor, ci și simbolismul imaginilor din natură valorificate de autor: „Aparent, peisajul din Cezara, de o remarcabilă exuberanță vegetală, nu se abate de la realitatea normală. Și totuși, simțim îndărătul acestei naturi fiorul unei alte realități, intrinseci peisajului și totuși distincte. Însăși configurația reliefului este miraculoasă. Peisajul insulei (de fapt o insulă în cadrul unei alte insule), înconjurat de ape și stânci ațintite spre nori, ascunde o vale inundată de o vegetație sălbatică («de snopuri de flori, de vițe sălbatice, de ierburi nalte și mirositoare, în care coasa n-a intrat niciodată»). Prezența celor patru izvoare, amintind cele patru râuri ale edenului, accentuează, prin simbolica lor, misterul. În tăcerea «văratică» se aude o muzică eternă, muzica armonioasă a unui tărâm de vis, spre care aspiră cei pe care societatea îi ostracizase”.

 

Concluzia la care se ajunge este că Mihai Eminescu rupe tradiția stagnantă a peisajului, ridicând descrierile la nivelul peisajului ca stare a sufletului, mergând și mai departe: „ Purtând pecetea diverselor valori ale sensibilității, peisajul eminescian capătă – pe parcursul unor lucrări ca Sărmanul Dionis și Avatarii faraonului Tlà – anumite compliniri ideative. Sentimentele care îl pătrund îi determină nu numai o configurație pasională, ci și neliniștea problemei filosofice, implicită și fundamentală textului. Laitmotivul existențial din Avatarii faraonului Tlà determină în consecință o anumită viziune peisajului: forme și volume, cromatica, raportul dintre elementele statice și cele ale mișcării – toate concordă în relevarea acestuia. Echivalentului peisaj-pasiune i se adaugă astfel un altul, cel al peisajului-gândire, în care elementele acestuia sunt preponderent subsumabile relevării ideii”.

 

 

 

Concludente, riguros documentate, scrierile lui Gheorghe Macarie rămân și astăzi, la mai bine de patru decenii de la publicare, repere importante în studiul literaturii române.

 

Lucia Țurcanu,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

 

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Ion Murgeanu, un poet al ”inspirației năvalnice”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Renault câștigă două premii la cea de-a 37-a ediție a Festivalului Automobile International
(P) •    Renault 5 Prototype a fost ales Cel mai Frumos Concept Car al anului 2022 cu peste 70% din voturi.•    În așteptarea următoarei sale relansări în 2024, Renault 5 Prototype a cucerit deja inimile clienților.•    Conceptul Renault SUITE N°4, creat în colaborare cu designerul francez Mathieu Lehanneur primește mențiunea specială din partea juriului.
Cornel Șfaițer după ce avem în sfârșit selecționer: Echipa națională nu trebuie refuzată
Președintele Consiliului Director al Politehnicii Iași, Cornel Șfaițer, a salutat numirea lui Edi Iordănescu în funcția de selecționer și crede că noul tehnician este capabil să obțină rezultate la echipa națională.
Părculeț cu foișor, bănci și iluminat inteligent lângă Liceul Pedagogic – FOTOGALERIE cum va arăta
Valoarea investiției este de 332.539 de lei.
Aproape 600 de noi infectări la Botoșani, municipiul se apropie de 15 la mie – SITUAȚIA zilei
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Recepție la lucrările de stabilizare a alunecărilor de teren de la Roma-Nicșeni și Dumeni-Havârna – GALERIE FOTO
Lucrările de stabilizare a alunecărilor de teren de pe DJ296, sectorul Roma – Nicșeni, și de pe DJ 293, Dumeni – Havârna, prima fază a celor două proiecte de modernizare, au fost finalizate.
Memorialul Ipotești dat din nou în judecată de propriul jurist
Proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării de servicii juridice de asistență și reprezentare a Memorialului Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Botoșani urmează să fie votat de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare.
Botoșăneanca de la Avocatul Poporului: Persoanele nevaccinate trebuie să aibă acces în instituții / Se vor lua niște măsuri
Condiționarea accesului la locul de muncă din cauza nevaccinării este neconstituțională, spune Renate Weber, care anunță și că se vor lua măsuri în acest sens.
PRIMII copii vaccinați la Botoșani, sute de doze au ajuns în județ
De miercuri la Botoșani a început vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.
Directorul DSP Botoșani: Virusul a fost determinant în ceea ce priveşte decesul bebelușului
Fetița de două luni și trei săptămâni s-a stins din viață marți. A intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu au mai putut să o salveze.
Loading...
Concert emoționant la Botoșani, medicul-dirijor debutează alături de tatăl artist: Un vis împlinit - FOTO
Vineri, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, melomanii vor fi părtași la una dintre cele mai emoționante producții artistice.
VICTORIE la Cercul Polar, Iulian Rotariu este pentru a cincea oară campion mondial
Având în vedere că ultramaratonul era de patru zile, iar pompierul botoșănean a terminat cursa după două zile, ne aflăm și în fața unui nou record!
Medicul botoșănean care a intrat cu bolidul în două autoturisme: Surpriza polițiștilor când i-au măsurat alcoolemia
Medicul se afla la volanul unui autoturism marca Audi Q7, iar la un moment dat, în apropierea unei stații PECO, a intrat în coliziune cu un autoturism.
Femeie lovită în plin pe trecerea de pietoni: De fiecare dată când traversez acolo îmi ies din pepeni…
S-a întâmplat în această dimineață, în zona industrială a municipiului Botoșani.
”Bani din cer” pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani - FOTOGALERIE
Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, atât sâmbătă, 29 ianuarie 2022, cât și duminică, 30 ianuarie 2022, de la ora 18.00, la spectacolul ”Bani din cer”, de Ray Cooney.
Loading...
Cum a reușit Leon Dănăilă să treacă peste pierderea soției: Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune
Leon Dănăilă mergea în fiecare zi cu flori la soția lui atunci când aceasta era în spital, chiar și când Alexandrina intrase în comă.
Drifturi ratate la Cornișa, amatorii de senzații tari au bușit BMW-ul În stâlp – FOTOGALERIE
Drifturi, noaptea trecută, în parcul de agrement al municipiului reședință de județ.
Polițiștii au oprit la graniță un camion radiat din circulaţie de către autoritățile belgiene
Bărbatul de 38 de ani s-a ales cu dosar penal.
O nouă actriță la Teatrul „Mihai Eminescu”: M-am îndrăgostit de atmosfera colegială și de potențialul artistic al trupei - FOTO
Teatrul „Mihai Eminescu” este mai bogat începând din acest an.
Comorile neștiute ale județului: ”Micul Sfinx” din Botoșani
Știați că pe raza județului Botoșani ne putem mândri cu existenta unui "micuț Sfinx"?
Bebelușul de doar două luni și jumătate cu test pozitiv s-a stins pe patul de spital
O mamă și-a văzut fetița de doar două luni și jumătate răpusă de virus, medicii neputând să mai facă nimic pentru a-i salva viața.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”În același timp, pentru că tot a amintit dl Simion că i-am fost profesor în urmă cu mai bine de un deceniu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la masteratul de istoria comunismului din România, aș face o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9443 lei
USD
Dolarul SUA
4.3840 lei
CHF
Francul elveţian
4.7621 lei
GBP
Lira sterlină
5.9238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8393 lei
XAU
Gramul de aur
260.3177 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2439 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3742 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1457 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4884 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2017 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.6 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
-0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.