Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: C. Gane și reconstituirea istoriei

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiectintitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Constantin Gane.

 

Pe 12 aprilie 1962, la închisoarea Aiud, se stingea din viață Constantin Gane, autorul celebrei cărți Trecute vieți de doamne și domnițe. În mărturiile din volumul lui George Ungureanu Camera zero (2009), găsim o descriere răvășitoare a acestui moment dramatic:

„Într-o seară, după numărătoare, [Alexandru Mironescu] intră în legătură, prin țeavă, cu Constantin Gane, aflat în celula de sub noi, la etajul unu. Acesta era pe sfârșite, de abia își mai trăgea sufletul. Suferea de spondiloză.

– Domnilor, ne zise profesorul, de abia pâlpâie viața în el, e pe sfârșite! Nu mult după aceasta, Constantin Gane, cu un ultim efort, s-a ridicat la geam și a strigat printre jaluzele:
«Aici este Constantin Gane. Să știți că mor în pușcăria asta nevinovat!»

 

După acest ultim strigăt, adresat de el acestei lumi rele, a fost scos pe brațe de un caraliu de serviciu și dus la spital, de unde după câteva zile a fost adus înapoi, tot pe brațe, căci nu avea mai mult de treizeci și cinci de kilograme. În celulă, între ceilalți, poposi doar pentru câteva ore și plecă în lumea libertății și liniștii veșnice. Erau orele douăsprezece de noapte, când se porni ca o grindină ropotul ciocăniturilor la țeavă, în întreg celularul, cu vestea morții celui care a scris Trecute vieți de Doamne și Domnițe. A plecat în miez de noapte…”

 

Născut la Botoșani pe 27 martie 1885, Constantin Gane a absolvit Liceul „A.T. Laurian” din localitate (1903), continuându-și studiile în drept în Germania și luându-și doctoratul la Universitatea din Rostock (1910). Întors în țară, timp de 15 ani, a practicat avocatura la Botoșani și în județul Ilfov. A participat la Primul Război Mondial, descriind ulterior această experiență în câteva volume de memorii (Amintirile unui fost holeric, 1914; Prin viroage și coclauri, 1922). A fost ambasador la Atena (1940-1941). După 1944, s-a implicat în mișcarea de rezistență armată anticomunistă din Munții Carpați, iar în 1949 regimul comunist l-a condamnat la închisoare, unde și-a petrecut tot restul vieții, fiind aruncat, după moarte, într-o groapă comună.

 

Constantin Gane este autorul mai multor volume de proză istorică: Pe aripa vremii (1923); Întâmplarea cea mare (1927); Trecute vieți de doamne și domnițe (3 vol.; 1932-1939); Farmece. Viața lui Despot-Vodă (1933); Acum o sută de ani. Cronica lunară a anului 1834 (2 vol.; 1935); P.P. Carp și locul său în istoria politică a țării (2 vol.; 1936); Domnița Alexandrina Ghica și contele D′Antraigues (1937); Dincolo de zbuciumul veacului (1939); Neamul Mavrodinești din Țara Românească și Moldova și monografia familiei Ion Mavrodi vel hatman (1942); Amărâte și vesele vieți de jupânese și cucoane (1943); Rădăcini (1947).

 

Cea mai cunoscută lucrare a lui Constantin Gane, Trecute vieți de doamne și domnițe, s-a bucurat atât de aprecierea criticii de specialitate (primul volum a fost premiat de Academia Română), cât și de cea a publicului larg. Autorul reconstituie istoria neamului evocând destinele unor femei din Țara Românească și Moldova care au jucat roluri decisive în soarta domnitorilor, în mersul treburilor în țară sau în construirea relațiilor externe. Impresionează talentul de povestitor al autorului, „capacitatea sa de a face un desant total în epoca pe care o cercetează”, pentru „a deveni – împreună cu cititorul – un martor al evenimentelor de atunci. Tocmai dimensiunea epică a cărții ne oferă acea imagine a trecutului, în virtutea căreia îl putem asimila într-un fel originar: trecutul ca o poveste, sau, mai bine zis, ca o mie și una de povești. Cartea nu ne prezintă așadar o istorie unică, o succesiune rece de fapte, ani, evenimente, ci un șir de istorii. Iar toate aceste povești, puse laolaltă, recompun caleidoscopic trecutul, surprinzând în culori proaspete atmosfera fiecărei epoci în parte. Pagină cu pagină, istoria românilor se țese din firele acestor istorii, care se petrec aievea” (Cristina Cioabă). Sunt relatate povești de dragoste, răpiri și răscumpărări, execuții, toate într-o formulă captivantă.

 

Personajele din lumi de mult apuse prind viață datorită portretelor pline de expresivitate pe care le face Constantin Gane:

„Marina e întâia doamnă româncă de la care ne-a rămas chipul «autentic». Un epitrafir, țesut de meșteri bizantini contemporani și care se afla înainte de război într-unul din muzeele Petrogradului, ne-o arată pe Marina în bogatul ei costum de doamnă, subțire și mlădioasă, cu ochii galeși, sprâncenele încondeiate și foarte ridicate deasupra ochilor, nasul subțire, gura mică, părul împletit”.

 

Uneori, narațiunea este pigmentată cu ironie, discursul devenind de-a dreptul savuros:

„Paznicii închisorii au fost unul tras în țeapă, celălalt în piulița în care se măcina orezul, de-a ieșit numai făina din el”.

 

Și inserțiile anecdotice sunt o modalitate de a captiva atenția cititorului și a dinamiza narațiunea:

 

„Despre lipsa unei doamne în scaunul Moldovei în timpul lui, ne povestește fiul său o plăcută anecdotă. Sobieski, regele Poloniei, după ce scăpase Viena de turci, se simțise rău. El cuprinse Moldova, pe care voia s-o anexeze regatului polon. De două ori, sub Duca și sub Cantemir, ocupă Moldova de sus. În 1688 era la Iași, iar [Constantin] Cantemir fugar prin sudul țării. Sobieski rupea puțin românește, căci mai trecuse ca flăcău prin Moldova, și apoi mai fusese în tinerețe căpitanul unui polc de moldoveni, de la care trebuie să fi deprins limba. Fiind acum la Iași, își luă reședința la curtea domnească și când era bine dispus vorbea cu boierii moldovenește. Într-o seară, la un chef după masă, el chemă pe țiganii lăutari, poruncindu-le să-i cânte un cântec compus de el «în limba țării». În hohotele de râs ale boierii, lăutarii începură cântecul lui Sobieski:

Constandine

Fuge bine.

Nici ai casă,

Nici ai masă,

Nici dragă jupâneasă!

Cu ajutorul tătarilor, Cantemir se întoarce însă în curând la Iași, alungând pe nepoftitul cântăreț peste graniță”.

Aceeași funcție de reconstituire vie și dinamică a faptului istoric o au și referirile la senzațional:

„A fost o foarte ciudată nuntă [dintre Petru Voievod și Elena], făcută fără mire, care fu reprezentat printr-un procurator (principiul reprezentării directe în chestie de statut personal fiind o inovație, bună sau rea, a timpurilor moderne), tânărul voievod având atunci cel mult 16 ani, un mire aproape copil. Dar ce nu se poate în familiile domnitoare! Afară de un lucru, care nu se poate nici acolo, anume, să se nască dintr-un copil de 16 ani un altul, după numai cinci luni de căsătorie. Ceea ce se întâmplă. În ianuarie 1564, doamna Elena a lui Petru cel Tânăr născu o fată, căreia i s-a zis Theodora, sau Tudorița. Iar doamna Chiajna, ce s-a fi gândit ea, își băgă nora cu zestre cu tot în rădvan și-o trimise înapoi la mamă-sa, la Sibiu. Scandal, scandal, dar cu Chiajna nu era de glumit. Doar știa învățata Mircioaia că copii în 5 luni nu se pot naște. C-o fi plâns Petre Voievod că i s-a luat jucăria, nu știm”.

 

Ioan Milică observă, pe bună dreptate, că „cine deschide paginile acestei cărţi va descinde într-o clipă la curtea voievozilor români din timpurile vechi: va trece din sala tronului în iatac, va privi apoi de pe zidurile cetăţii luptele dintre falnicii cavaleri şi sălbaticii cazaci pentru a apăra o preafrumoasă Doamnă, se va plimba nestingherit prin grădinile înmiresmate ale palatelor brâncoveneşti, va sta alături de nuntaşi veseli, dar şi de boieri înlăcrimaţi. Va trage cu urechea la intrigile ce leagă şi dezleagă domniile, va asista la încoronări pline de fast, dar şi la crude maziliri. Va călători la Stambul sau la curţile marilor împăraţi, în frumoasa Veneţie, dar şi în ţinuturile sălbatice locuite de tătari.Faimoasa carte a lui Constantin Gane, care a încântat generaţii de-a rândul, ar putea sta sub titlul O mie şi una de poveşti. Şitotuşi, istoria românilor e, în aceste pagini, o istorie care se petrece aievea. Şi care, pentru o clipă, pare să nu mai fie o istorie ce a trecut”.

Lucia Țurcanu,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Tiberiu Crudu, străjerul tradiției

                                                                                                                      

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Mai puțin de 10 noi cazuri la Botoșani în ultimele ore – SITUAȚIA pe localități
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi.
Jandarmii au dat amenzi în week-end de peste 54.000 de lei – UNDE au acționat
Misiunile executate de jandarmi în acest week-end s-au finalizat cu aplicarea a nu mai puțin de 107 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 54.000 de lei.
Iată care sunt beneficiile de care ai parte când folosești platforma Stailer
(P) Femeile au fost dintotdeauna îndrăgostite de saloanele de înfrumusețare, pentru că acolo este locul unde au parte de relaxare, socializare și rezultate uimitoare în materie de frumusețe. Dar nici bărbații nu se lasă mai prejos, căci și ei frecventează saloanele de beauty pentru anumite servicii.
Sute de firme vor să livreze masă caldă nevoiașilor: Prefectul face apel către primari
200 de noi firme s-au înscris în programul ce oferă masă caldă persoanelor vârstnice defavorizate și celor fără adăpost. Numărul firmelor interesate să vândă mâncare gătită nevoiașilor a ajuns astfel la aproape 400 la nivelul județului Botoșani, față de 193, cât era în luna octombrie 2020, când a demarat programul.
Pești prinși în plasa braconierilor de pe Prut, ”eliberați” de polițiștii de frontieră botoșăneni
Plasele monofilament au fost îndepărtate din râul Prut de polițiștii de frontieră.
La Botoșani s-au încins grătarele în cimitir, amenzi de 36.000 de lei date de jandarmi - FOTOGALERIE
Sfârșitul de săptămână cu vreme frumoasă a fost un bun prilej pentru botoșăneni de a încinge grătarele în locurile special amenajate în acest sens.
Trei copii din Botoșani au ajuns la spital cu perforații la nivelul intestinului, medicii trag un nou semnal de alarmă – GALERIE FOTO
Baterii de ceas, nasturi, monede, zaruri, bijuterii, accesorii pentru păr, arcuri de pix, mărgele, șuruburi, magneți… și exemplele pot continua. Aceste obiecte mici pot fi înghițite de copilași sau băgate în nas!
Controale făcute de jandarmi: Doi patroni prinși cu țigări de contrabandă
Două societăți comerciale din comuna Ungureni au fost verificate sâmbătă seară de jandarmii botoșăneni, care au întocmit două dosare cu acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări.
Jucătorii lui Croitoru, premiați după victoria de la Craiova: CÂȚI bani au încasat
FC Botoșani s-a impus la Craiova, 3-2, și se apropie de olteni în clasament.
Loading...
Manager cu acte în regulă la Spitalul Mavromati, Doina Caba a promovat concursul
A fost singurul candidat înscris.
Botoșănean dus cu Poliția la spital după o escapadă în trafic
Polițiștii continuă cercetările.
Vitezoman oprit pe Șoseaua Iașului: Circula cu 120 km pe oră
Polițiștii s-au îngrozit când au văzut în ce stare era șoferul.
Un adolescent băut a luat mașina tatălui și a făcut două accidente, polițiștii l-au reținut
Accidentele s-au soldat cu pagube materiale.
Scăpăm de restricțiile care nu mai au sens, dar starea de ALERTĂ va fi prelungită
Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat luni dimineaţă prelungirea stării de alertă, dar şi renunţarea la o parte din restricţii, care “nu mai au sens”.
Loading...
Peste 430 de locuri de muncă la Botoșani, cele mai multe în construcții - LISTA
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante.
ANI a dibuit un consilier local din Botoșani cu muncă prestată și în biroul primarului
În perioada vizată, consilierul local a încasat venituri de peste 140.000 de lei.
ANUNȚ oficial: Cine primește mai mulți bani începând cu ziua de 8 mai
Creștere este de 20 de procente.
Cristescu, după ieșirea șocantă: Croitoru, soțul antrenoarei sau antrenorul cu portarii... ce e? Mi-a făcut semne obscene - VIDEO
Acuzații incredibile de blat după meciul Craiova - Botoșani.
Ada Macovei, mesaj pentru dascăli: Caietele mai pot să aștepte, lucrările de control, la fel! / Elevii au nevoie să se simtă confortabil
Inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani a transmis, cu o zi înainte de revenirea elevilor în sălile de clasă, un mesaj către colegi, dar și către învățăcei.
ALDE Botoșani: Lucrările de modernizare a drumului care duce spre Iași prin Prăjeni stagnează
În loc să avanseze pentru realizarea acestui proiect, atât de așteptat de botoșăneni!
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.8 o C
Dorohoi
11.9 o C
Bucecea
11.8 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.