Ştiri
SCRIE SCRIITORUL : Ţara lui leru-i ler şi doar atât?
Să fim obiectivi şi să ne privim cu atenţie trecutul. De-a lungul timpului ne-am înclinat după cum a bătut vântul, personalitatea noastră pare să se fi conturat abia târziu, în epoca modernă, pe când ne-am înrădăcinat cu adevărat în matricea unei limbi unitare, refugiindu-ne şi într-un singur trup

Festivalul din strabuni din oameni buni Botosani

Acum, la sfârşit de an, poate că-i nimerit să tragem o privire şi spre profunzimile noastre existenţiale, spre structura noastră ancestrală. Nu criza economică şi nici globalizarea ne vor termina ca naţie, ci mai degrabă criza morală şi lumea politică. Trăim într-o ţară tristă, păcat că-i a noastră şi că-i locuită şi de oameni deosebiţi! Prin ţărâna ei curge sângele strămoşilor noştri, dar şi sânge străin: ba musulman, ba fanariot, ba maghiar. Ce-i drept, fiecare dintre aceste naţii şi-a lăsat câte o mică amprentă pe structura fiinţei noastre naţionale, dar, fără nici o îndoială, grupa noastră sanguină este de sorginte daco-romană. Sunt câteva trăsături de caracter pe care le moştenim aproape nemodificate de la înaintaşi, dragostea faţă de Bacchus este nealterată, aici am rămas fideli în totalitate dacilor, eforturile lui Burebista de a tăia toate viile s-au dovedit inutile, de la romani se pare că am preluat mai puţine lucruri, iar cele pe care ni le-am fixat pe gene ne sunt mai puţin luminoase. Temperamentul uşor coleric şi  „vorba aruncată în vânt”, mai bine zis vorbitul în dodii sunt, cu siguranţă, elemente cu specific latin. De asemenea, faptul de a ne supraestima când nu e cazul e tot un „surplus de sine”, o infatuare gonflabilă de nuanţă romană.
Să fim obiectivi şi să ne privim cu atenţie trecutul. De-a lungul timpului ne-am înclinat după cum a bătut vântul, personalitatea noastră pare să se fi conturat abia târziu, în epoca modernă, pe când ne-am înrădăcinat cu adevărat în matricea unei limbi unitare, refugiindu-ne şi într-un singur trup. Tot în acele vremuri am început să ne definim ca entitate naţională, ca popor cu personalitate europeană. Pe atunci au apărut şi marile nume ale neamului românesc: Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Ioan Slavici şi mulţi alţii, care au atras atenţia lumii asupra noastră. Şi lumea politică începuse să prindă grai, să se maturizeze, să devină o voce autentică. Războiul de Independenţă reprezintă borna 0 (zero) a fiinţei noastre naţionale, iar 10 Mai 1877 este piatra de temelie a României moderne. Tot atunci s-au coagulat partidele politice. La fel, 1918 a însemnat scrierea actului de maturitate a naţiei noastre, atunci am şi pătruns cu adevărat în conştiinţa Europei. Imediat după război a început şi marea revoluţie economică şi culturală în România Mare, prin ani ’30 devenisem un nume proeminent în acest colţ de lume, eram, poate, pentru prima dată luaţi în seamă de marele puteri mondiale. Bucureştiul ajunsese micul Paris. Pământul acesta a început să rodească nume mari, precum: Lucian Blaga, George Enescu, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu , Petre Ţuţea şi alţii. Călăul nostru s-a numit comunismul, timp de 45 de ani am fost sfârtecaţi în mii de bucăţi, în ’90 arătam ca un popor de legume, aveam nevoie de câte un arac pentru a scoate capul în lume. Paşii noştri spre civilizaţie sunt încă mici şi anemici, în cele peste două decenii de democraţie am mers precum melcul exprimându-ne ca nişte autişti.

Lucian ALECSA


CITEŞTE ŞI:
 SCRIE SCRIITORUL : Fasole cu cârnaţi şi batalioane electorale

Amendă uriașă pentru USR-istul care a militat pentru mutarea romilor din Centrul Vechi
Unul dintre liderii Uniunii Salvați România (USR) – Filiala Botoșani a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Sute de copii din Botoșani abandonează școala: CUM ar putea fi „salvați”
Anual, la Botoșani sute de copii abandonează școala din diferite motive. Cel mai frecvent din cauza condițiilor financiare.
INVITAȚIE la „Fereastra spre amintiri” a artistului Marcel Alexa
Marcel Alexa s-a născut în Botoșani și este absolvent al Școlii Populare de Arte, promoția 1992, la clasa profesorului Victor Hreniuc.
Scandal la Centrul de noapte, bărbat agresiv scos în stradă
Botoșăneanul a fost amendat de polițiștii locali.
Salarii MĂRITE pentru bugetari, lider sindical: Am vrea să nu fim folosiți în lupta electorală
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI), Liviu Axinte, a ținut să lămurească o serie de aspecte apărute în spațiul public în legătură cu creșterea salariilor.
Fumatul în locuri publice interzise i-a ars la buzunar
Jandarmii au aplicat sancțiuni contravenționale botoșănenilor care nu au respectat legea.
Activitate reluată la instanțele din Botoșani
Instanțele botoșănene și-au reluat miercuri, 29 ianuarie 2020, activitatea după ce ieri s-au judecat doar cauzele urgente.
Orban pregătește o LOVITURĂ pentru militari şi poliţişti: Sunt o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață
Veste îngrijorătoare pentru polițiști și militari.
Marțea neagră pentru zeci de căruțași din județ: Amenzile trec de 34.000 de lei
În patru comune din județ au acționat polițiștii botoșăneni, într-o singură zi peste 50 de sancțiuni fiind aplicate.
Loading...
A spart casa unui gospodar, dar nu s-a bucurat decât o zi de bunurile furate
Bărbatul are dosar penal și este cercetat pentru furt calificat.
Pedepsit drastic după ce a fost tras pe dreapta: CE a pățit un șofer botoșănean la Suceava
Un control de rutină a fost de ajuns pentru ca bărbatul din Botoșani să rămână pieton pentru câteva luni.
Ministrul Sănătății le cere SCUZE familiilor jignite de declarația referitoare la autism
Victor Costache a declarat, marți seară, că își cere scuze în fața familiilor care s-au simțit jignite de declarațiile sale referitoare la autism.
Asta ne mai lipsea, și o spune chiar ministrul: Statul ne-a bramburit cărţile de muncă, cine are noroc iese la pensie, cine nu, nu
Ministrul Muncii a anunţat că nu toate cărţile de muncă sunt scanate, unele dintre ele fiind deja pierdute sau aflate în arhive care nu pot emite adeverinţe de vechime.
REVOLTA unui medic: Ce caută gazele toxice în incinta școlilor și a grădinițelor? Iată cum se face dezinfecția
Medicul oferă soluții pentru directorii de școli și grădinițe care doresc să acționeze fără riscuri în unitățile de învățământ.
Loading...
Posturi scoase la concurs în școli din Botoșani, OFERTE și pentru cei cu 10 clase
Pentru un singur post este necesară vechimea în muncă.
Comunicat PSD - Tamara Ciofu: „Guvernarea liberală nu a luat măsuri concrete pentru creșterea ratei de vaccinare a categoriilor de populație vulnerabilă împotriva gripei și rujeolei”
Deputatul social-democrat Tamara Ciofu, de profesie medic pediatru și membru în Comisia pentru sănătate și familie, atrage atenția că este nevoie urgentă de măsuri pentru creșterea gradului de vaccinare pentru categoriile de populație vulnerabilă.
Dacă nu ești bugetar, VEȘTILE sunt proaste pentru 2020: Ce se întâmplă cu salariile
Mai mult, urmează și măsuri pentru restrângerea cheltuielilor cu beneficiile extrasalariale.
În căutarea brandului de ţară, cu producători din Botoșani: Trebuie să dezvoltăm cultura gastronomică locală
Cum pot deveni produsele tradiţionale româneşti un brand de ţară la export?
Zile de coșmar pentru botoșăneanul manager de spital: Executorii bat la poartă, vor SECHESTRU
Unitatea medicală refuză să zile să achite restanţele unui concediat abuziv de către director.
Guvernul face economii cu oamenii pe care îi dă afară: CINE sunt cei care vor rămâne fără locuri de muncă
Guvernul a făcut ieri anunțul. Au loc mai multe reorganizări. Situația este una drastică pentru angajații acestor instituții.
Lui Lucian Alecsa care spune: "avem nevoie de câte un arac pentru a scoate capul în lume" deoarece am fi "un popor de legume": " O RECUNOAŞTE CU ONOR / CĂ E LEGUMĂ DIN POPOR, / CE STĂ PE-ARACUL DAT DE-UN CLAN / CONDUS DE... GELLU DORIAN".
28 decembrie 2012, 09:45
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
„Cred că pledoaria d-lui consilier Anton are un puternic iz politic. Eu nu cred că această defalcare a sumelor pe UAT-uri s-a făcut cu iz părtinitor pentru că e caracteristic PNL-ului. Văd că ultima perioadă de timp se bate ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7769 lei
USD
Dolarul SUA
4.3418 lei
CHF
Francul elveţian
4.4536 lei
GBP
Lira sterlină
5.6485 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9804 lei
XAU
Gramul de aur
219.3158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2464 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4149 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9311 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1895 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6392 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.