Ştiri
Scandalul măștilor: Se cere DEMISIA botoșăneanului din fruntea ANPC

Se solicită demisia preşedintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, acesta fiind acuzat că a dezinformat public consumatorii români.

Asociaţia Pro Consumatori vorbește despre ”consecințe grave la adresa sănătăţii” românilor, în urma afirmațiilor publice făcute de Eduardt Cozminschi, președintele ANPC, cu privire la identificarea a sute de mii de măști de protecție neconforme.

 

Este vorba despre un interviu pe care Cozminschi l-a acordat postului de televiziune Digi 24 referitor la identificarea a 32 de tipuri de măşti de protecţie neconforme pe teritoriul României.

 

Eduardt Cozminschi declarase în interviul amintit că Autoritatea pe care o conduce a identificat 32 de tipuri de măști neconforme pe piața din România, fiind vorba de ”câteva sute de mii de bucăți” în valoare de ”câteva sute de mii de lei”.

 

Prin urmare, Asociaţia Pro Consumatori acuză într-un comunicat conducerea ANPC că se face vinovată de  ”consecințe grave la adresa sănătăţii datorită folosirii unor măşti neconforme de către consumator”.

 

 

”Să facă dovada controalelor efectuate”

 

Faţă de cele declarate de preşedintele ANPC la data de 1 iunie 2020, Asociaţia Pro Consumatori face următoarele precizări:

 

– Având în vedere faptul că este vorba de un produs destinat asigurării protecţiei vieţii şi sănătăţii consumatorilor împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care există obligaţia din partea autorităţilor statului român de a fi folosit de consumatori în spaţiile publice închise, pe perioada stării de alertă, respectiv 15 mai -15 iunie, APC somează preşedintele ANPC să facă dovada controalelor efectuate cu privire la cele 32 de tipuri de măşti neconforme, în maxim 3 zile de la data difuzării prezentului comunicat.

 

– Pe site-ul ANPC la secţiunea dedicată RAPEX-ului nu există nicio postare referitoare la cele 32 de tipuri de măşti, respectiv câteva mii de bucăţi, despre care preşedintele ANPC afirmă că ar fi fost retrase de la comercializare. Pentru conformitatea afirmaţiilor de mai sus a se vedea informaţiile care există la secţiunea RAPEX de pe site-ul instituţiei https://anpc.ro/categorie/41/rapex.

 

 

”Ludovic Orban, să-l demită”

 

În situaţia în care preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, nu-şi prezintă demisia de onoare pentru afirmaţiile nefondate cu privire la acţiunile de control realizate de această instituţie pentru identificarea celor “32 de tipuri de măşti neconforme” care au fost notificate pe platforma Comisiei Europene Safety Gate (fost RAPEX) de către alte state membre ale Uniunii Europene, i se solicită premierului Ludovic Orban să-l demită pe actualul preşedinte al ANPC.

 

Totodată, pentru o informare corectă a consumatorilor români cu privire la măştile neconforme descoperite la comercializare de către alte state ale Uniunii Europene pe pieţele acestora, Asociaţia Pro Consumatori face următoarele precizări:

 

La data interviului acordat de preşedintele ANPC, pe platforma Comisiei Europene Safety Gate fuseseră notificate 41 de măşti neconforme de următoarele 9 ţări membre ale UE : Polonia (13 notificări), Belgia (13 notificări), Danemarca (11 notificări), Portugalia (3 notificări), Spania (2 notificari), Croaţia (1 notificare), Slovenia (1 notificare), Estonia (1 notificare), Luxemburg (1 notificare). Menţionăm faptul că două mărci de măşti Daddy Baby şi NEP, ambele fabricate în China au fost notificate atât de Belgia, cât şi de Portugalia.

 

 

”ANPC ar fi trebuit să verifice de fiecare dată”

 

– ANPC este punctul naţional de contact pe platforma Safety Gate, conform legii ANPC ar fi trebuit să verifice dacă pe piaţa din România există la comercializare măşti neconforme ori de câte ori altă ţară membră a Uniunii Europene ar fi făcut o notificare în legătură cu depistarea pe piaţa acestora a unor măşti neconforme.

– Primele notificări cu privire la existenţa pe piaţa UE a unor măşti neconforme au fost făcute de către Belgia la sfârşitul lunii aprilie, notificări care se găsesc în raportul 17 de pe platforma Safety Gate aferent perioadei 17 aprilie – 24 aprilie 2020.

– La 7 din cele 41 de măşti neconforme nu se cunoaşte nici marca, nici ţara unde au fost fabricate, toate cele 7 măşti fiind identificate de către Polonia pe piaţa acesteia, bineînţeles în urma unor încercări realizate în laboratoare acreditate.

– Recent a fost publicat raportul 23 al platformei Safety Gate aferent perioadei 29 mai – 5 iunie 2020, unde apar încă 7 mărci de măşti neconforme fabricate în China, care au fost identificate în urma unor teste de laborator de către următoarele ţări: Malta (3 mărci de măşti neconforme), Polonia (3 mărci de măşti neconforme) Estonia (o marcă de mască neconformă), Belgia (o marcă de mască neconformă). Marca de mască Adiutor a fost notificată ca fiind neconformă atât de Malta, cât şi de Estonia.

 

 

”Consecințe grave la adresa sănătăţii”

 

– Din cele 48 de măşti neconforme publicate în perioada 24 aprilie 2020 – 5 iunie 2020 pe platforma Safety Gate, 37 au fost fabricate în China, la 7 măşti nu se cunoaşte nici marca, nici ţara unde au fost fabricate, iar celelalte 4 mărci de măşti neconforme din totalul de 48 au fost fabricate în Mexic (2 măști neconforme), respectiv Danemarca (2 măști neconforme).

 

Cele 48 de mărci de măști prevăzute cu filtru de particule au fost declarate neconforme pentru unul din următoarele motive:

 

– eficiența de filtrare a particulelor și a microorganismelor rezultată în urma testării a fost găsită mai mică decât eficiența declarată de producător;

– lipsa țării de origine pe ambalajul individual sau colectiv;

– masca nu era certificată de un organism terț, dar pe ambalaj exista marcajul CE;

– masca nu se adapta corespunzător pe față.

 

loading...
CE spun medicii despre purtatul măştii: Trebuie pe cât se poate să faci…
Botoșăneanul de la Protecția Consumatorilor face ravagii în București: închide piață după piață

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șefa de la Județ, mesaj de unitate în zi de sărbătoare: Împreună putem fi cu adevărat o forță - VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a luat cuvântul la evenimentul organizat de Ziua Unirii Principatelor Române.
Mica Unire, evenimentul organizat la Botoșani la care au defilat doar oficialitățile și politicienii – GALERIE FOTO & VIDEO
Evenimentul, intitulat „Hora Unirii – 163 de ani de la Unirea Principatelor Române care a avut loc la 24 ianuarie 1859 a fost organizat în toate orașele țării, inclusiv Botoșani.
Municipiul Botoșani se apropie de 13 la mie, o singură comună ocolită de infectări – SITUAȚIA zilei
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația epidemiologică de la nivelul județului aferentă zilei de 24 ianuarie 2022.
Meteorologii anunță precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, dar vremea se și încălzește ușor
Vremea se va încălzi uşor în majoritatea regiunilor, în jurul datei de 28 ianuarie.
Speranțe pentru reabilitarea unui important conac din nordul județului, ministrul ar fi refuzat să scrie în cartea de onoare
Va fi necesar un lobby puternic din partea autorităților locale pentru ca, în sfârșit, să vedem schele pe fațada conacului.
Prefectul a citit mesajul premierului în fața botoșănenilor: Uniți am trecut prin cele mai dificile momente ale istoriei VIDEO
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă la evenimentul organizat pe Bulevardul „Mihai Eminescu”.
Îl caută Poliția, dacă știți ceva despre el sunați urgent la 112
Bărbatul a plecat de acasă duminică și până în prezent nimeni nu mai știe nimic de el.
George Simion, stropit cu cerneală la manifestația din Iași: Dacă aşa a vrut el să facă... noi îl iubim! - VIDEO
La o zi după marșul maraton de la Botoșani, Alianța pentru Unirea Românilor organizează o manifestație la Iași, dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.
Iftime a dezvăluit cine este fotbalistul ”înscris la două facultăți”: Contract pe 3 ani și jumătate cu noul jucător de la FC Botoșani
În urmă cu trei ani, jucătorul făcea senzație în lumea sportivă după ce a terminat Bac-ul cu nota 9,96, fiind și șef de promoție la liceu.
Loading...
ACUM: Unirea Principatelor, marcată pe Bulevard de oficialități și botoșăneni - FOTO & VIDEO
În aceste momente, în municipiul Botoșani au loc manifestările prilejuite de sărbătorirea Unirii Principatelor Române.
Cătălin Silegeanu: Unirea Principatelor Române din anul 1859 este începutul construcției României moderne
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!
Flori la mormântul botoșăneanului care l-a propus pe Cuza Domn – GALERIE FOTO&VIDEO
Moment de reculegere și flori în Cimitirul Eternitatea din Botoșani.
Iulian Rotariu intră astăzi în cea mai dificilă provocare a vieții: Nu știu cine sunt, nici ce mă așteaptă!
Și de această dată, Iulian va alerga în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoșani.
Elevii, profesorii și preoții din Botoșani sărbătoresc Unirea Principatelor Române - VIDEO
Cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, elevii, cadrele didactice și preoții și-au dat mâna pentru a evidenția importanța covârșitoare a actului istoric de la 1859 pentru istoria națională.
Loading...
Apel la solidaritate și rugăciune pentru Carina Elena, fetița de 3 ani lovită de o formă gravă de cancer
Campania umanitară se va desfășura în perioada 15 ianuarie – 13 februarie 2022 la nivelul tuturor parohiilor din Protopopiatul Dorohoi.
Clopotele bisericilor din Botoșani vor răsuna pentru un minut, la sfârșitul slujbelor de astăzi
În toate bisericile vor avea loc slujbe, iar la finalul acestora clopotele vor răsuna pentru un minut.
ASTĂZI: Măsuri de ordine la meciul FC Botoșani – Sepsi OSK Sfântul Gheorghe
Partida de fotbal se va desfășura cu spectatori, în condițiile situației epidemiologice actuale, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor.
Gările sinistre din Botoșani și viaţa de coşmar a navetiştilor: Frig, frică, şi de la capăt
În judeţul Botoşani, aproximativ 7.000 de elevi de la ţară fac naveta. O bună parte dintre aceştia merg cu trenul, fie din comunele mai sărace către cele care au liceu, fie către colegiile din oraşe şi municipii.
LISTA medicilor de familie care fac teste rapide antigen
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că testarea la medicul de familie reprezintă soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare.
Una dintre victimele de la Zosin a murit la spital
Tragedie pe șosea! Una dintre victimele accidentului produs duminică în zona Zosin nu a supraviețuit, femeia decedând la spital, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viața.
Ăsta se pricepe bine la alimentație publică, nu la măști, că doar ceaiul lui de 1 leu și jumate era cel mai bun din oraș, preferat de liberalii de duminica, în frunte cu șeful cel brunețel, mânca-l-ar mama lui de politician. Și profului i-a căzut drag, că știa să mânuie căruța după legile universale ale fizicii cuantice liberale mutilate după trecerea prin USL. În politică totu-i posibil, mai ales atunci când nu trebuie să demonstrezi competența. Halal guvernare!
9 iunie 2020, 17:37
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Timp de 12 ani prin natura profesiei mele am fost în slujba cetățeanului, a celui care mi-a cerut ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste și propria dorință, îns ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
21 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.3614 lei
CHF
Francul elveţian
4.7821 lei
GBP
Lira sterlină
5.9178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8290 lei
XAU
Gramul de aur
257.2300 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3843 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1405 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4856 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2032 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.9 o C
Dorohoi
-7.1 o C
Bucecea
-7.6 o C
Darabani
-7.6 o C
Saveni
-6.5 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.