Ştiri
Revolta unui profesor botoșănean: Câţi dintre aceştia ar plăti acum cursuri, ca să înveţe să scrie sau să se exprime corect?

Trăim într-o vreme în care mediul online ne conduce viețile, indiferent de domeniul în care activăm. Ne pricepem sau nu ne pricepem la device-uri, știm să mânuim mouse-ul sau nu, ne conectăm și ne deconectăm, lucrăm cu Zoom, interacționăm pe platformă. A fi sau a nu fi IT-ist, a fi sau a nu fi online...

Mihaela Arhip este profesor de Limba Română la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani.

 

Dascăl cu experiență la catedră, scriitor consacrat în spațiul literar, un om atașat de elevi și un excelent observator al micilor și marilor întâmplări care le afectează viața și dincolo de spațiul școlii, Mihaela Arhip a avut mai multe opinii în spațiul public menite să scoată în evidență problemele cu care se confruntă sistemul educațional în vreme de pandemie.

 

De această dată, textul dascălului botoșănean – în fapt o revoltă cu accente distincte pe probleme larg dezbătute pe rețelele de socializare – face referire la o postare publică a unui ”It-ist”.

 

Postare care critică în termeni vehemenți lipsa de pricepere a cadrelor didactice în mediul online:

 

"It stul e un geniu in comparație cu un profesor.

La câtă pregătire aveți, salariile sunt prea mari.

PS: se plângea un nene administrator de rețea ca a avut mari probleme în starea de urgență cu voi profesorii, ca nu va descurcati aproape deloc cu device urile in comparație cu copiii."

 

 

”Da, sunt cadru didactic. Şi nu mi-e ruşine că sunt cadru didactic”

 

Răspunsul prof. Mihaela Arhip (foto), postat de asemenea în spațiul public, este o lecție pe care suntem datori să ne-o însușim fiecare în parte, indiferent de profesiile în care activăm:

 

 

”O alternativă la bun-simţ

 

Mă abţin să comentez la postări şi să răspund la provocări. Uneori, deoarece sunt conştientă de limitele mele, normale de altfel, în anumite domenii. Şi nu vreau să greşesc. Alteori, din bun-simţ. Fac afte în gură de la cât îmi muşc limba. Dar astăzi nu am mai rezistat. M-am săturat să fiu umilită şi tratată cu lipsă de respect, m-am săturat de generalizări.

 

Nu există nicio alternativă la bun-simţ!

 

Da, sunt cadru didactic. Şi nu mi-e ruşine că sunt cadru didactic. Îmi iubesc şi îmi respect meseria şi elevii. Îmi recunosc limitele şi încerc să mă perfecţionez în domeniul meu, pentru că influenţa unui profesor este uriaşă, în timp. El poate fi model pentru elevii săi şi nu trebuie să fie un model lipsit de valoare reală.

 

Da, sunt cadru didactic. Trebuie să fiu cadru medical - când este nevoie, trebuie să fiu paznic - în pauze, jandarm - la unele clase, psiholog, baby sitter, moaşă - în unele cazuri, părinte - pentru cei ai căror părinţi nu au timp să facă asta, şi, mai nou, IT-ist. Dar, sunt doar profesor. Pentru mine e destul atât, dacă elevii mei devin Oameni, indiferent dacă fac performanţă sau nu la obiectul meu.

 

Se pare însă că mulţi români se pricep la toate. Şi la toate fac performanţă. Poate prea mulţi. Poate ar trebui să facem fiecare performanţă în domeniul în care ne pricepem şi să căutăm împreună soluţii la problemele care se ivesc, nu să căutăm vinovaţi.

 

În preajma sărbătorilor, toţi se pricep la religie, la drepturile şi îndatoririle slujitorilor bisericii, judecă fiecare cuvânt, gest, greşeală, îi umilesc pe cei care "pupă moaşte", se dezic de orice legătură cu religia care "le spală creierele", se declară atei, dar mai scapă câte un "Nu cred în Dumnezeu, Doamne fereşte!" Câţi dintre aceştia cad în genunchi atunci când nu mai au nicio alternativă de a fi împăcaţi cu sine?

 

În pandemie, toţi deţin competenţele unui medic. Dar câţi ar fi de acord să poarte pe umeri responsabilitatea acestora? Câţi ar îmbrăca costumul acela straniu, ca de cosmonaut şi s-ar priva de cele mai elementare necesităţi, ca mersul la toaletă, de exemplu? Şi s-ar expune unei eventuale contaminări? Cu toate câte derivă din asta... Câţi dintre aceştia aleargă la medic atunci când se simt neputincioşi în faţa unei boli mai mult sau mai puţin necruţătoare?

 

În tribune, toţi sunt antrenori, sportivi şi comentatori sportivi, dar nu ar alerga 90 de minute, să-i pici cu ceară.

 

Şi, mai presus de toate, aproape toţi românii sunt autodidacţi.

 

În orice profesie, trebuie să ai chemare. Unii au doar trimitere. În toate domeniile sunt oameni care fac breasla de ruşine, dar asta nu este o caracteristică definitorie a domeniului respectiv.

 

Am citit astăzi un comentariu, pe care îl redau mai jos, referitor la şcoala online:

 

"It stul e un geniu in comparație cu un profesor.

La câtă pregătire aveți, salariile sunt prea mari.

PS: se plângea un nene administrator de rețea ca a avut mari probleme în starea de urgență cu voi profesorii, ca nu va descurcati aproape deloc cu device urile in comparație cu copiii."

 

Nu pot reda comentariul care urma, în care se preciza ce ştim noi, profesorii, să facem, din cauză că a fost şters.

 

În mare, sunt de acord cu afirmaţia domnului respectiv. Am colegi care, în perioada stării de urgenţă, nu au intrat nici măcar o oră pe net cu elevii, dar au primit salariul lunar, aşa cum l-am primit şi noi, cei care lucram zilnic, după un program bine stabilit de fiecare şcoală, ba chiar şi după program. Uneori, corectam teste până la 2 dimineaţa. Ştie oare pe câţi elevi din cei care ştiu mai bine decât noi să folosească device-urile i-am învăţat să deschidă un fişier Word, să trimită un e-mail? Să ştii să foloseşti un device nu înseamnă să ştii să te descurci online. Un IT-ist ar trebui să ştie asta. Să te descurci cu un device nu înseamnă să ştii să foloseşti calculatorul. Şi nici să fii IT-ist. Sunt de acord cu afirmaţia pe care am citat-o, parţial. Dar nu sunt de acord cu modul jignitor în care a fost pusă problema, nici cu generalizarea.

 

 

De ce? Pentru că...

 

În primul rând, autorităţile în domeniul învăţământului nu au mişcat niciun deget pentru a contribui la pregătirea cadrelor didactice în vederea predării online. S-a afirmat doar că "...se pregăteşte o ordonanţă prin care profesorii nu vor mai putea refuza predarea online." Numai că această predare online presupune cu totul un alt tip de programă, diferită de cea clasică. Multe școli nu au platformă educațională. Informaţiile sunt multe, timpul este scurt. Şi da, nu suntem toţi pregătiţi să facem faţă. În timp ce "IT-ştii de geniu" pun pe reţelele de socializare fotografii din vacanţe mai mult sau mai puţin exotice, multe cadre didactice participă, gratuit sau pe banii lor, şi nu este ieftin deloc, la cursuri de perfecţionare puse la dispoziţie de ONG-uri sau de alte instituţii specializate în domeniu. Dar, învaţă. Sau, cel puţin, dovedesc interes şi capacitate de adaptare. Se autoperfecţionează. Încearcă.

 

Am avut elevi care acum sunt IT-işti de top, care, în clasa a 8-a mâncau litere, citeau silabisind şi au terminat clasa a 12-a scriind cu greşeli de ortografie. Ceea ce ar trebui să fie cel puţin jenant, pentru că aceste competenţe stau la "baza bazei" formării unui intelectual. Dar, m-am bucurat că au performat în domeniul care li se potriveşte şi că sunt oameni împliniţi pe plan profesional. Câţi dintre aceştia ar plăti acum cursuri, ca să înveţe să scrie sau să se exprime corect? Câţi ar cumpăra o carte? Repet, nu generalizez.

 

În al doilea rând, competenţele în a folosi device-uri de ultimă generaţie nu au stat la baza formării unora dintre cadrele didactice de astăzi. Deşi este necesar acest lucru, nu este o competenţă de bază. Obiectul pe care îl predau eu se învaţă mai ales citind cărţi. Matematica se învaţă cu creionul în mână, rezolvând probleme. Fiecare obiect de studiu are particularităţile lui.

 

Internetul este un auxiliar bine intenţionat şi nimic mai mult. Chiar dacă trăim într-o lume tot mai digitalizată. Nu stă la baza formării unui intelectual, este doar o schelă care ajută constructorii să definitiveze o structură. Pentru că noi, ca utilizatori, trebuie să dobândim doar competenţa de a folosi aceste programe, pe care un IT-ist le concepe şi creează, nu să dobândim competenţe de IT-ist.

 

În al treilea rând, cum ajunge un "IT-ist de geniu" IT-ist? Am vaga bănuială că un învăţător a avut răbdare să-i poarte mâna pe caiet şi să îl înveţe literele. Fără de care nu ar fi putut lua notiţe, nici la liceul de mate-info, nici la facultate. Voi reda, de asemenea, deşi nu-mi place să fac asta, replica unui "IT-ist de geniu" la afirmaţia mea, că nu ar fi ajuns unde a ajuns fără învăţători şi profesori: "Nu este nevoie să ştii să scrii, dacă există tastatură!" Deci, vorbim despre intelectuali. Şi nu vreau să-i comentez replica.

 

Voi povesti doar o întâmplare de acum ceva ani, când doi tineri, un băiat şi o fată, de la o renumită companie de IT din România, înfiinţată în 1992, au ţinut cursuri despre folosirea platformelor educaţionale, despre utilizarea calculatorului, la noi, la Liceul de Artă "Ştefan Luchian", din Botoşani. De fapt, cursurile s-au ţinut în mai toate şcolile din ţară. Competenţele pedagogice i-au determinat să înceapă cursul cu o glumă, probabil gustată între ei: "un lucru de bază pe care trebuie să îl ştiţi este că, atunci când se luminează ecranul, calculatorul este deschis şi, atunci când vedeţi ecranul negru, calculatorul este închis." După care s-au întors unul spre celălalt, cu spatele la clasă, şi au început să râdă: "Trebuie doar să apăsaţi un buton." Mi-aş fi dorit atunci un buton pe care să apăs şi să-i aduc pe ei la setările iniţiale, când încă le tremura mânuţa în truda de a scrie primele litere. Şi-au terminat cursul cu replica, din nou, probabil, o glumă din domeniu: "Acum ştiţi că nu puteţi să jucaţi un joc pe acelaşi calculator, cu două mouse-uri diferite." Cum s-ar spune, acesta a fost obiectivul general urmărit.

 

Orice specialist într-un anumit domeniu poate fi considerat "un geniu", în comparaţie cu cineva de altă specialitate.

 

Nu vorbesc despre mine, care sunt atehnică, eu sunt umanistă prin formaţie şi prin structură intelectuală, dar sunt sigură că mulţi dintre colegii mei ar putea face performanţă în domeniul IT, cu efort şi trudă, sau, cel puţin, ar putea lucra în domeniu, achiziţionând cunoştinţele necesare. Dar mă îndoiesc profund că sunt mulţi "IT-işti de geniu" care ar putea face performanţă în învăţământ, cu tot ceea ce implică munca la catedră, pornind de la elaborarea planificărilor şi a documentelor din dosare stufoase şi inutile şi terminând cu truda la o catedră aflată, şi la propriu şi la figurat, în faţa a 25-30 sau chiar 35 de elevi, în ochii cărora trebuie să înveţi să citeşti ceea ce ascund în suflet. Trebuie să-i ajuţi să-şi descopere drumul potrivit, şi, în primul rând, să îi ajuţi să devină Oameni.

 

Competenţa de IT-ist o dobândeşti. Dar competenţa de pedagog o ai în softul tău, altfel nu faci faţă.

 

Eu am ca motto cuvintele lui Jean Jaurès: "Nu-i înveţi pe alţii ceea ce vrei, nu-i înveţi ceea ce ştii - îi înveţi ceea ce eşti." Eu sunt doar profesor. Şi mă mândresc cu asta. De fapt, sunt şi Om, pentru că am avut profesorii potriviţi”. 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
CJ Botoșani și 12 primari s-au asociat pentru a atrage mai mulți bani europeni – GALERIE FOTO
O solicitare pentru introducerea teritoriului ITI – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă și integrată în Țara de Sus în acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2021-2027 și alocarea sumelor necesare pentru asistență tehnică în vederea elaborării strategiei teritoriului Țara de Sus, a fost semnată în cursul zilei de ieri.
Zeci de botoșăneni infectați după slujba de Bobotează
Sursa infectării comunitare cu virusul COVID-19 din localitatea Havârna din judeţul Botoşani, unde incidenţa a ajuns, vineri, la 7,66 cazuri la 1.000 de locuitori, a reprezentat-o slujba religioasă de Bobotează.
Cosmin Andrei i-a luat locul lui Cătălin Flutur în Asociația „Moldova se dezvoltă”
Primarul Mihai Chirica și primarii a patru dintre cele celelalte șase municipii din Regiunea Nord - Est reunite în cadrul Asociației „Moldova se dezvoltă”.
Fost antrenor de la FC Botoșani mort de covid
Virusul din China mai ia o viață la Botoșani.
Varianta optimă a traseului autostrăzii A7, mai aproape de granița cu Botoșaniul
Variantele de traseu au fost prezentate pentru a se ajunge la una finală, cât mai avantajoasă.
Înjunghierea de pe Onicescu – CE au descoperit polițiștii
Criminaliștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au primele detalii despre înjunghierea de pe strada Octav Onicescu.
ANUNȚ Primăria Botoșani oganizează licitații pentru locurile de parcare neplătite în 2020
Consiliul Local al Municipiului Botoşani, cu sediul în Piaţa Revoluţiei nr. 1, anunţă că în perioada 25.01.2021 – 05.02.2021 se fac înscrierile pentru licitațiile publice deschise, cu strigare, pentru rezervarea locurilor de parcare neplătite pentru anul 2020, amânate din cauza condițiilor epidemiologice, doar pentru cetăṭenii care domiciliază sau îṣi au reṣedinṭa în ZONA I - ETAPA I, 
ANUNȚ Consiliul Județean convocat în sala de ședințe pe 28 ianuarie, întrunirea CJ NU mai este online
Președintele Consiliului Județean Botoșani,În conformitate cu prevederile art. 178 alin. (1) și art. 179 alin. (1) și alin. (2) lit. a), art. 180 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările ulterioare, convoacă Consiliul Judeţean în şedinţă ordinară, pentru data de 28 ianuarie 2021, ora 10:00, în sala de şedinţe „Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ, situat în municipiul Botoșani, Piața Revoluției nr. 1-3.
Ministrul Educației, despre desființarea inspectoratelor școlare: Mă tem că …
Ministrul Sorin Cîmpeanu a oferit un punct de vedere cu privire la desființarea inspectoratelor școlare.
Loading...
Șofer mort în accident, a lovit un botoșănean apoi a luat la rând copacii de pe marginea drumului – FOTO & VIDEO
Un botoșănean a fost lovit cu mașina de către un șofer care a decedat la spital. 
Botoșaniul, din nou județ verde: A scăzut rata de infectare, probleme mari într-o comună
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația epidemiologică de la nivel național.
Expoziție permanentă dedicată marelui poet la Memorialul Ipotești – GALERIE FOTO
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu a vernisat în cadrul Zilelor Eminescu, Ediția ianuarie 2021, expoziția permanentă intitulată Botoșani – Ipotești, secolul XIX, aflată în holul Muzeului Tematic Mihai Eminescu.
Dosar penal pentru un șofer din Botoșani oprit de polițiști
Control cu probleme pentru un bărbat de 53 de ani.
Circ în fața polițiștilor: CUM a fost surprins un botoșănean circulând în trafic
Polițiștii continuă cercetările în acest caz.
Loading...
RAZII în trafic: Pietoni amendați, șoferi trași pe dreapta și lăsați fără permis
Au fost aplicate amenzi de 7.800 de lei.
Ministrul Educației a semnat ordinul: CE se întâmplă cu clasele de liceu
Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări.
Un afacerist din Botoșani este dat în urmărire internațională
Un om de afaceri născut la Botoșani a fost dat în urmărire de polițiști.
Botoșăneni ridicați de polițiști dintr-un bloc după chefuri de pomină
Oamenii au sunat la Poliție.
BĂTĂLIE pe posturile de asistent de la Mavromati – CÂȚI candidați s-au înscris
Posturile de la Spitalul Mavromati suscită în continuare interesul botoșănenilor.
Strigătul DISPERAT al unui botoșănean: La aflarea diagnosticului am vrut să mă sinucid / Nu am pe nimeni care să mă ajute și îmi este teamă, te rog, ajută-mă!
Are 36 de ani, este din Botoșani și suferă de o boală cruntă.
Catre "Bica" - inteleg ca vorbesti din propria experienta. Poti ramane repetent DOAR din cauza greselilor de ortografie daca profesorul de romana este asa cum ar trebui sa fie si nu sa conteze numarul de elevi pe care ii are in clasa (dar de... pierde catedra). Nu stiu ce dovada sunt eu dar iti doresc sa te trateze un medic care scrie cu greseli de ortografie, sa iti proiecteze o casa un arhitect analfabet, sa ai pentru copilul tau o invatatoare care scrie cu greseli ortografice etc.Catre "Botosanean" - Sincer, mie mi-a placut scoala si tind sa cred ca am suficienta comparativ cu altii. In alta ordine de idei, conform regulilor de tehnoredactare, dupa virgula se lasa un spatiu liber. QED (daca stii ce inseamna).
4 august 2020, 14:48
"Eu" - Poate unii profesori se gandesc ca fiecare elev isi gaseste dupa mai multe rataciri drumul in viata si repetentia l-ar condamna la ratare.De asta au terminat 12 clase unii fara sa stie sa scrie. Si, mai ales pentru ca nu ramai repetent DOAR din cauza ca scrii cu greseli de ortografie. Tu şi "liberala" sunteti dovada vie a acestui fapt.
3 august 2020, 15:29
Liberalo si cel sau cea care nu stii cum te cheama,nu v-a placut scoala.
3 august 2020, 13:28
-profesorii au 6 luni concediu pe an- esti prost informat !!! Se vede ca nu ati trecut pe la scoala !!!
2 august 2020, 18:17
Spunea la un moment dat in articol doamna profesor ca au fost copii care au terminat 12 clase facand greseli de ortografie.INTREBARE: De ce au terminat 12 clase? De ce nu au ramas repetenti pana invata sa scrie?Fiindca invatamantul nu mai este ce a fost, fiindca deschiderile de an scolar seamna cu niste nunti, fiindca plicul doamnei este strecurat cu grija in buchetul de flori, fiindca daca nu faci meditatii cu X sau Y esti persona non grata, fiindca, intr-adevar profesorii au 6 luni concediu pe an (stiu si pot exemplifica), fiindca in perioada martie-iunie 2020 profesorii de sport, desen, geografie, istorie, educatie sociala "au murit" dar statele de salarii au fost semnate... Fiindca...
2 august 2020, 15:30
are dreptate IT-istul , profesorii sunt pentru alte secole, le-a trecut vremea, reduceri masive, implicit reduceri la bugetul lui Catu, bani pentru investitii, epoca digitalizariii domnilor profesori, cu 4 ore pe zi si vacante cat juma de an.Spre exemplu imi spuneti ce perspectiva are sarmanul student care termina, geografia , ori biologia? S-A cam terminat cu epoca in care invatatorii cu studii superioare , ca de liceul pedagogic nu era suficient, sa mai puna pe scolari sa faca zece pagini de betisoare si carligase......pa
2 august 2020, 14:31
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.2 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
9.3 o C
Darabani
8.2 o C
Saveni
9.4 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.