Ştiri
REŢETA succesului la bac oferită de două eleve cu 10 pe linie: Una dintre ele va pleca la o universitate din Strasbourg

În judeţul Botoşani, 7 elevi au obţinut 10 pe linie la Bacalaureat. Printre aceştia s-au numărat şi două eleve care au învăţat la unităţi de elită din municipiul Botoşani, la Colegiul ”Mihai Eminescu”, respectiv la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Bacalureat terminat cu 10 pe linie

 

Se numesc Andreea Calistru şi Carina Petcu, ambele împărtăşind aceeaşi reţetă de succes a Bacalaureatului terminat cu media 10. Au fost de acord să ne dezvăluie aceast secret al zecelui absolut la examenul maturităţii. 

 

Atât pentru Andreea cât şi pentru Carina secretul reuşitei poartă un singur nume: munca. Cele două bacalaureate de 10 au muncit din prima zi de şcoală în clasa a I a până în ultima zi a clasei a XII a. O muncă constantă definită prin seriozitate şi atenţie la ore, spune cele două tinere.

”Am muncit mult pe tot parcursul anilor de liceu, am lucrat constant, am fost serioasă şi în clasă, şi acasă, în pregătirea temelor, astfel încât nu am avut lacune la nicio materie. Au fost şi discipline care m-au avantajat şi la care am învăţat întotdeauna cu drag. Rezultatul acesta e, într-adevăr, o încununare a muncii din toţi cei patru ani de liceu, la care se adaugă eforturile domnilor profesori, care m-au sprijinit tot timpul.”, spune Andreea Calistru.  

Totodată cele două tinere arată că nu are niciun rost învăţatul intens cu doar două-trei luni înainte de Bacalaureat. Rezultatele bune, arată acestea se obţin în timp cu fixarea cunoştinţelor în ani de studiu. Pe scurt, pentru o notă mare la Bacalaureat porcul nu se îngraşă în Ajun.

”Secretul reuşitei la examenul de Bacalaureat se poate rezuma într-un singur cuvânt: munca. Sunt destule informaţii care trebuie acumulate pentru acesta care nu se pot reţine corespunzător într-un timp relativ scurt( pentru română în mod special, unde numărul operelor este unul semnificativ). În plus, matematica şi informatica nu necesită doar învăţarea diferitelor teoreme şi formule, ci şi rezolvarea a numeroase exerciţii pentru înţelegerea lor.”, spune Carina Petcu.    

 

Învăţare logică şi nu mecanică  

 

Niciuna nu a avut nevoie de pregătire suplimentară. Tocmai fiindcă au fost atente la ore şi au făcut în mod constant temele. Mai mult decât atât, ne explică una dintre tinere, învăţarea logică şi nu mecanică este un alt secret al reuşitei.

”Nu a fost necesară o pregătire suplimentară pentru acest examen. Am învăţat constant pe parcursul acestor patru ani de liceu şi am încercat să nu acumulez mecanic informaţiile predate de profesorii de la clasă, învăţându-le logic”, spune pentru Adevărul,  Carina.

”Pregătire in particular eu una nu am facut. Nu am considerat că am nevoie si nici nu aş fi avut timp. Am facut pregatire la scoala, cu profesorii de la clasă, şi am continuat si eu acasa, rezolvand subiecte din anii trecuti. La istorie mi-a fost foarte usor, aceasta fiind marea mea pasiune si domeniul in care vreau sa am o carieră pe viitor. Ştiam multe informaţii de la Olimpiada Naţională la care am participat. Şi geografia mi-a plăcut mult, aşa că am învăţat uşor. Multe aspecte ţineau oricum de cultura generală.”, adaugă Andreea Calistru.  

 

”E mai uşor să nu înveţi şi să te plângi”  

 

Doar cu informaţiile de la şcoală, fără pregătire suplimentară dar cu muncă constantă, învăţare logică şi o cultură generală bine pusă la punct, Bacalaureatul este un examen de nivel mediu, imposibil de ratat, spun cele două absolvente.

” Personal, cred că Bacalaureatul este un examen de nivel mediu, cu anumite cerinţe mai dificile menite să îi departajeze pe elevi, dar în niciun caz greu sau ,,de speriat''. Dacă participi la ore şi deschizi din când în când şi câte o carte, îl iei fără probleme.”, spune Andreea Calistru.

Mai mult decât atât absolventele de 10 la Bac spun că au dus şi o viaţă socială normală. Mai mult decât atât au avut activităţi extraşcolare numeroase.  Andreea Calistru, de exemplu este pasionată de muzică şi folclor. Are chiar şi un disc în pregătire.

”Marea mea pasiune, pe langa istorie, este muzica. Am oscilat între Facultatea de Muzică şi cea de Istorie, însă am ales istoria, urmând ca muzica să rămână doar o pasiune. Lucrez la un material discografic, pe care sper să îl lansez cât de curând”, spune Andreea.

La rândul său Carina, spune că a dus viaţa normală a unui adolescent, cu muzică, filme şi ieşiri cu prietenii.

”Eu mă consider o tânără de 19 ani tipică, care aproape mereu poate fi găsită ascultând muzica unei trupe favorite, citind o carte bună sau uitându-mă la un serial. Nu lipsesc, de altfel, nici ieşirile cu prietenii”, mărturiseşte Carina Petcu.  

 

 Admisă la universităţi din Franţa  

 

După Bacalaureat, Andreea Calistru va pleca în Franţa. A fost deja admisă la numeroase univeristăţi, inclusiv la Sorbona. A ales însă să urmeze istoria la Strasbourg.

”La 1 septembrie voi începe studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Strasbourg, Franta. Am fost admisă la 9 din 10 facultăţi la care am aplicat, inclusiv la Sorbona, dar am ales în cele din urmă Strasbourgul.”, spune Alexandra.

Totodată botoşăneanca mărturiseşte că a ales Franţa pentru că este o oportunitate în carieră care nu trebuie ratată.

„Am ales Franţa în primul rând datorită pasiunii pentru limba franceza, dar şi pentru că sunt sigură că va fi pentru mine o experienţă care mă va îmbogăţi cultural, intelectual şi spiritual, o experienţă "enrichissante,,, cum ar spune francezii.”, mărturiseşte tânăra.  

 

O carieră în matematică şi IT  

 

Carina Petcu de cealaltă parte a ales să urmeze cursurile unei Universităţi din România. Carina este pasionată de mică, de matematică iar în liceu a descoperit informatica.

”Intenţionez să urmez cursurile Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, matematica fiind o materie pe care am îndrăgit-o încă de când eram mică, iar informatica descoperind-o la liceu.”, spune Carina.  

loading...
REZULTATE Bacalaureat 2019: 7 elevi botoşăneni de 10 la examenul maturităţii 
Din nou, printre deștepții țării! Județul Botoșani peste media națională de promovabilitate la bac


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ASTĂZI: Mașină cu roțile –n sus, două persoane rănite - FOTO
Un eveniment rutier a avut loc duminică în județul Botoșani.
GALERIA CU POEȚI: Robert G. Elekes - spectacolul contradicțiilor
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică a rubricii GALERIA CU POEȚI, câte un laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum.
DOLIU: S-a stins din viață un preot din Botoșani
Un cunoscut preot din Botoșani a murit.
Doina Federovici: La Consiliul Județean voi continua programele de asfaltări și extinderi de utilități publice inițiate de PSD pentru fiecare localitate
Candidatul PSD pentru Președinția Consiliului Județean Botoșani a prezentat astăzi cele două programe, „Infrastructură rutieră județeană” și „Acces la utilități publice pentru botoșăneni” prin care vor fi continuate asfaltările pe drumurile județene și extinderile rețelelor de apă, canalizare, gaze și curent electric în localitățile din județul Botoșani.
LOCURILE uitate din Botoșani unde au avut loc adevărate băi de sânge
Două dintre cele mai sângeroase bătălii date de voievozii faimoşi ai istoriei românilor au avut loc pe teritoriul de astăzi al judeţului Botoşani. Una dintre acestea a fost considerată un adevărat punct de cotitură iar cealaltă a intrat în legendă prin tratamentul inuman aplicat prizonierilor de război.
Roxana Țurcanu: Aritmetica electorală și încrederea botoșănenilor!
În ultima perioadă, PSD-ul și PNL-ul duc dezbateri acerbe pe tema votului util, sugerând electoratului că nu merită să își irosească votul pe candidații cu șanse reduse de a fi aleși.
AZI DIMINEAȚĂ: Autobuz cuprins de flăcări, incendiul a fost pus intenționat - FOTOGALERIE
La sosirea pompierilor, autobuzul ardea în totalitate.
Proteste anti - măști la școală pentru elevi, premierul Orban, răspuns de la Botoșani: Îmi pare rău că există unii care parcă nu-și iubesc copiii
În mediul online circulă o petiție pentru ca măștile de protecție să nu mai fie obligatorii la școală pentru copii. În capitală și alte localități, sâmbătă de la ora 16:00 au fost organizate proteste pentru a atrage atenția factorilor de decizie.
Zvonuri că școlile s-ar închide iar după 1 octombrie – RĂSPUNSUL premierului Orban, de la Botoșani
Au fost părinți care și-au scutit copiii de la școală ferm convinși că oricum unitățile de învățământ se vor închide după alegerile locale din 27 septembrie.
Loading...
Ludovic Orban a promis la Botoșani căi ferate moderne și trenuri care să circule cu 160 km la oră
Pe lângă infrastructura rutieră, premierul României, Ludovic Orban a declarat la Botoșani că și-a propus realizarea unui alt proiect de investiție de interes național și anume reabilitarea tuturor tronsoanelor de căi feroviare.
Flutur, discurs de luptă în fața liderului național al PNL și a „fraților” candidați: PSD a însemnat în toți acești ani Partidul Sabotării Dezvoltării - VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ i-a transmis premierului Ludovic Orban, președintele PNL la nivel național, că a ajuns din nou la Botoșani într-un moment extrem de important pentru viața politică a României.
Lansare de candidați în prezența premierului cu forțe de ordine, amfiteatru și monitor uriaș cu mesaje electorale: Toată suflarea penelistă de la Botoșani v-a așteptat: VIDEO & FOTO
Pentru vizita premierului Ludovic Orban accesul spre două dintre obiectivele din parcul Cornișa, respectiv amfiteatru și patinoar a fost restricționat autoturismelor. Participanții la evenimentul electoral au avut o parcare special amenajată pentru această vizită, pe un teren neutilizat.
ULTIMĂ ORĂ: Copil pe bicicletă lovit în plin de un taximetrist – GALERIE FOTO
Un copil a fost transportat la spital cu ambulanța de terapie intensivă mobilă în urmă puțin timp.
S-a făcut anunțul: PSD face majoritatea cu Pro România la Consiliul Județean și Consiliul Local
Anunțul a fost făcut de  președintele PSD, Marcel Ciolacu. 
Loading...
ALERTĂ: Polițiștii caută o tânără de 18 ani care a dispărut de acasă - FOTO
Persoanele care dețin informații care pot conduce la găsirea acesteia sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliție.
ACUM: Pleiadă de liberali la Cornișa, în așteptarea premierului - FOTOGALERIE
Ludovic Orban urmează să ajungă la Botoșani în aproximativ un sfert de oră.
Mihaela Huncă: La Mulţi Ani Pro România Botoşani! Organizaţia judeţeană împlinește doi ani de la înfiinţare!
Zi specială  pentru membrii şi simpatizanţii PRO România  Botoşani! Împlinim doi ani de când suntem în slujba botoşănenilor, doi ani de când PRO România a început la Botoşani un proiect politic nou care îi implică și îi reprezintă pe toți cei care cred în România. Deşi suntem o formaţiune tânără, în doi ani familia Pro România Botoşani a devenit din ce în ce mai numeroasă.
1.333 de cazuri noi de covid înregistrate la nivel național – TABEL
Până astăzi, 19 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 111.550 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Creștere a cazurilor de COVID-19 înregistrată la Botoșani în ultimele 24 de ore
Statistica de la nivelul județului Botoșani pentru cel mai recent interval de numărare indică o creștere a cazurilor pacienților care s-au infectat cu virusul SARS-COV-2.
Petiție semnată de sute de mame din Botoșani și proteste anunțate în toată țara: Stop mască la școală!
Părinți din întreaga țară dar și de la Botoșani protestează în diverse moduri față de obligativitatea pentru elevi de a purta mască de protecție la școală.
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.