Ştiri
Răbufnirea unui afacerist privind lipsa locurilor de parcare: Rolul autorităților este să ajute cetățenii, nu să își umple conturile din amenzi

O problemă care trenează de prea multă vreme în municipiul Botoșani este lipsa locurilor de parcare, iar noile reglementări intrate în vigoare se vor solda cu noi amenzi în rândul cetățenilor, spune omul de afaceri Cătălin Silegeanu.

În ciuda promisiunilor electorale, administrația nu reușește să ajungă din urmă creșterea semnificativă a numărului de autoturisme, motiv pentru care licitațiile organizate se încheie cu sume usturătoare pentru unii șoferi. Primăria obține venituri din administrarea parcărilor cu plată, însă aceste sume nu au fost niciodată comunicate public și nici nu se regăsesc în peisajul urban.

 

În Botoșani, singurele parcări supraetajate au fost ridicate de companii private. Cea mai mare aparține  firmei cu capital belgian care deține Shopping Center-ul și a fost construită într-un an și jumătate.  Proprietarul a investit peste 3 milioane de euro pentru a oferi 600 de locuri de parcare botoșănenilor veniți la cumpărături. Spre comparație, Primăria a amenajat în ultimii doi ani mai puțin de 200 de locuri de parcare și întoarce aceeași foaie de trei ori până identifică spații oportune. Proiectul privind înființarea unei parcări supraetajate pe Bulevardul Eminescu este trecut sub tăcere. În Oradea, Craiova și Pitești se valorifică fiecare colț de stradă, fără a pomeni despre soluțiile implementate în Cluj, Timișoara, Iași sau Sectorul 5 din București.

 

Municipalitatea din Botoșani nu s-a preocupat de elaborarea unei politici coerente de parcare, pornind de la un studiu complex al transportului urban și al ariei metropolitane. Nici viitorul nu se arată mai optimist. Planul de Mobilitate Urbană Durabile (PMUD) valabil până în 2023 tratează superficial problema parcărilor, despre care abia pomenește, cu toate că recunoaște inexistența unui sistem integrat de management al traficului și multitudinea de deficiențe de gestionare a domeniului public. Planurile de transformare a garajelor în parcări cu spații verzi sunt controversate și nu se vor concretiza în viitorul apropiat. Între timp, intențiile propovăduite în campania electorală privind înființarea unor parcări subterane și supraterane par blocate în spațiul ideatic, iar comisia de sistematizare a traficului se întrunește o dată la câteva luni, mai mult forțată de împrejurări. Pentru a crește gradul de confort și siguranță în trafic, dimensiuni componente ale calității vieții, este nevoie de creșterea capacității administrative.

 

Interesant este că Primăria nu a publicat vreodată situația veniturilor încasate din gestionarea parcărilor cu plată, un indicator al relevanței investițiilor derulate în acest sector. Nu se cunoaște nici gradul de ocupare a locurilor amenajate, o caracteristică definitorie pentru alegerea spațiului destinat. Banii pe care municipalitatea îi încasează din taxele de parcare și amenzi ar trebui să se regăsească în condițiile de trafic.

 

Șoferii s-au obișnuit cu trecerile de pietoni amplasate anapoda, intersecțiile greșit proiectate și subdimensionările problematice, însă nu mai pot tolera insuficiența locurilor de parcare. Modificările Codului rutier proaspăt intrate în vigoare îngreunează povara de pe umerii deținătorilor de autovehicule, care se pot trezi cu bunurile ridicate dacă staționează pe trotuare, indiferent de circumstanțele atenuante. Poliția Locală a împărțit mii de amenzi pentru nerespectarea regulamentelor de circulație, însă de bun simț este ca autoritatea să creeze mai întâi condițiile minime pentru aplicarea normelor. O altă nedreptate este îndurată de proprietarii de autoutilitare și vehicule mari, care se chinuie să obțină un loc de parcare în oraș și adesea eșuează, în timp ce privilegiații pot concesiona pe strada Vârnav locuri lipite de marcaje pietonale. Regulile nu sunt aceleași pentru toți.

 

Gestionarea parcărilor urbane se poate face doar cu resurse umane alocate și dedicate, în structuri separate și bine definite. Este nevoie de investiții masive în construirea unor parcări moderne, relevante în contextul aglomerării, de crearea unor spații noi pe străzile cu sens unic, de digitalizare sistematică și sporirea controlului plăților. Autoritățile publice ar putea coopera cu investitorii privați în administrarea parcărilor existente. Soluții există, dar fără viziune și voință nu se pot produce îmbunătățiri. Rolul autorităților este să ajute cetățenii, nu să își umple conturile din amenzi pentru care o parte din culpă li se cuvine. Atitudinea municipalității sugerează însă contrariul.

 

(Comunicat Cătălin Silegeanu)

Urmărește-ne și pe Google News

Furt cu ”autoservire”: Cum s-a aprovizionat un botoșănean în Piața Centrală
A sustras produse agroalimentare în valoare de 1.500 de lei, tânărul fiind ulterior identificat și reținut de polițiștii botoșăneni.
Comisarii cu mita de la Protecția Consumatorilor ajung la proces: ACUZAȚIILE procurorilor
Dosarul se află înregistrat pe rolul Tribunalului Botoșani.
Șofer tras pe dreapta și amendat, la final a rămas și fără marfă
Sancțiuni de peste 63.000 de lei și 14 permise reținute de polițiști în ultimele 24 de ore.
REȚINUT după ce și-a ”vizitat” soția, polițiștii l-au scos din casă în cătușe
Un botoșănean de 42 de ani a fost reținut pentru evadare, amenințare, violare de domiciliu și încălcarea ordinului de protecție.
Răspuns DUR pentru medicul din Botoșani care a acuzat spitalul de FURT: Şantajul mediatic exercitat de cei doi colegi nu este onorabil
Conducerea spitalului respinge acuzațiile formulate de către cei doi medici.
ACUZAȚII grave de la vecini: Câinele care a atacat un copil în Suceava este din Botoșani!
Edilul municipiului Suceava spune că a fost sesizată Poliția din Botoșani și că vor fi luate măsurile necesare.
”Istoria unui eșec premeditat”: Grindeanu ignoră Autostrada Unirii A8 / Avansul e rușinos
Autostrada Unirii A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova.
Sesiune specială a examenului de bacalaureat – CÂND au loc probele
Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul care aprobă calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2023.
O sută de lei l-a costat o țigară aprinsă în locul nepotrivit
Și vânzătorii ambulanți au fost amendați de polițiștii locali.
Polițiștii locali au vizitat Piața Centrală, comercianții au scăpat doar cu câteva ”sfaturi”
Mai mulți comercianți din Piața Centrală a municipiului Botoșani s-au ales cu atenționări verbale în urma deficiențelor constatate de polițiștii locali.
ITM Botoșani atenționează: Amenzi de până la 20.000 pentru angajatorii care NU respectă legea!
Este vorba despre negocierea colectivă, obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin zece angajați.
Sucevean ridicat de acasă și ”cazat” în Penitenciarul Botoșani
Mandatul de executare a pedepsei închisorii a fost pus în aplicare de polițiști.
Botoșănean de 21 de ani oprit la Gura Humorului, SURPRIZA pe care au avut-o polițiștii
Tânărul a fost depistat la un control de rutină.
STUDIU: Botoșani, printre județele care pot fi mai ușor controlate politic
Transferurile către administrația locală sunt concepute pentru a reduce diferențele de capacitate fiscală între județe, dar ele pot funcționa și ca o armă economică.
STRIGĂTUL disperat al unui tânăr din Botoșani: Trăiesc, dar nu am viață / Ajută-mă, te rog! - VIDEO
Boala i-a furat sănătatea, prietenii, posibilitatea de a-și întemeia o familie. Treptat, tot ce înseamnă viață!
Președintele Casei de Pensii, lămuriri importante: Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață
Urmează schimbări majore în sistemul de pensii din România. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre ce se întâmplă cu creșterea vârstei de pensionare.
Ziua Mondială a Apei: ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!” - FOTO
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!”.
Spectacol tulburător, cu doi actori botoşăneni în distribuţie, distins cu Premiul BBC - FOTO
Duminică, 19 martie 2023, la BBC Radio Theatre din Londra s-au anunțat câștigătorii BBC Audio Drama Awards 2023.
Peste 4.000 de fire de răsad făcute scrum după ce solarul a luat foc, AVERTISMENT de la pompierii botoșăneni
Un solar încălzit cu ajutorul unei sobe a fost afectat de un incendiu izbucnit cel mai probabil din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materiale combustibile.
Gata cu locuitorii ”fictivi” din Botoșani: NU se vor mai putea înregistra sute de persoane la aceeași adresă
Localități pentru Ripiceni sau Vârfu Câmpului, din județul Botoșani, sunt cunoscute pentru numărul uriaș de persoane ”fictive” înregistrate la aceeași adresă.
Dacă erai tu Primar, precis Botoșaniul era plin de locuri de parcare supraetajate.Ar fi fost o realizare mult mai măreață decât repornirea producției la Electrocontact.
21 noiembrie 2022, 10:31
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.6 o C
Dorohoi
16.6 o C
Bucecea
15.4 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
9.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.