Ştiri
Preotul - ”jurnalist” plecat din Botoșani: Mediul virtual devine astfel un mijloc eficient de comunicare şi de mărturisire a credinţei

Dintre toate activitățile pastoral-misionare, una a atras atenția în mod deosebit: pasiunea sa pentru publicistica religioasă, atât cea tipărită, cât și cea din mediul on-line.

Preotul botoșănean Marius-Ionuţ Tabarcea este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” - Botoşani și al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (licență și master).

 

În prezent este parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Poieniţa, situată pe malul stâng al râului Siret, la o distanță de aproximativ 15 km de municipiul Pașcani.

 

Dintre toate activitățile pastoral-misionare desfășurate de parohul de la Poienița, una a atras atenția în mod deosebit: pasiunea sa pentru publicistica religioasă, atât cea tipărită, cât și cea din mediul on-line.

 

Cum se împacă preoția cu activitatea „jurnalistică”?

 

-Părinte Marius-Ionuț Tabarcea, coordonați și editați, de mai bine de 9 ani, fără întrerupere, publicația săptămânală „Viața Creștină”, distribuită gratuit enoriașilor pe care îi păstoriți și nu numai. Vă apropiați în perioada următoare de apariția cu nr. 400 a acestei foi parohiale. Cum a început totul? De unde v-a venit ideea să începeți un asemenea proiect editorial și ce muncă presupune apariția publicației în fiecare săptămână? Care vă sunt sursele de inspirație?

 

-Ideea a apărut prin anul 2009, după ce am citit în Ziarul Lumina despre un proiect similar. Mi s-a părut ceva inedit, aşa încât, în noiembrie 2010 am publicat primul număr al foii parohiale „Viaţa creştină”. Titlul nu a fost ales întâmplător, pentru că mi-am dorit să surprind în articolele publicate acest aspect, al vieţii creştine, al trăirii în Hristos, al mărturisirii şi practicării credinţei. De aici şi moto-ul din Evanghelia după Ioan, capitolul 13, versetul 34: „Să vă iubiţi unul pe altul! Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul!”. Mai mult, am gândit această publicaţie ca pe o „liturghie după liturghie”, ca pe un mesaj care completează armonios cuvântul rostit în predica duminicală, pe care credincioşii să-l parcurgă în clipele de linişte şi care să reprezinte acea sămânţă roditoare din ogorul sufletului. Sursele principale de inspiraţie în acest proiect sunt însăşi viaţa parohiei pe care o păstoresc, problemele pe care le întâmpin în pastoraţie, întrebările pe care le primesc de la credincioşi, articolele devenind practic răspunsuri la acestea. Din acest motiv apariţia foii necesită şi timp, nu foarte mult, dar atunci când faci un lucru frumos, cu dăruire, consider că acest aspect este mai puţin semnificativ.

 

-Fiecare număr din „Viața Creștină” poate fi găsit și în spațiul on-line. De asemenea, sunteți unul dintre preoții care scriu frecvent în Portalul Doxologia și Ziarul Lumina și care postează constant articole pe site-ul parohiei - poienita.mmb.ro - parte din Rețeaua de site-uri a parohiilor din Arhipiscopia Iașilor. Cât de important este pentru pastorația pe care o desfășurați prezența și în mediul virtual? Ce aptitudini trebuie să posede un preot pentru a întreține un site parohial?

 

-Prezenţa în mediul on-line a parohiilor şi mai ales a preoţilor este astăzi o necesitate pastorală. Credincioşii noştri sunt prezenţi pe reţelele de socializare, urmăresc fluxurile de ştiri, accesează frecvent internetul, ceea ce îi pune rapid în contact cu informaţia. Parohia pe care o păstoresc administrează din anul 2012, după cum aţi amintit, atât site-ul cât şi o pagină Facebook, prin intermediul cărora suntem permanent în legătură cu enoriaşii şi nu numai. Mediul virtual devine astfel un mijloc eficient de comunicare şi de mărturisire a credinţei, un spaţiu al discuţiilor şi al experienţelor dincolo de uşa bisericii. Poate că acest mod de comunicare nu este accesibil tuturor preoţilor, dar, personal, îi încurajez să nu-l ocolească. Nu ai nevoie de abilităţi speciale pentru a administra un site, ca acela din reţeaua Arhiepiscopiei Iaşilor, iar cu puţin efort depăşeşti această barieră aparent creată de tehnologie.

 

-În final, nu putem să nu vă întrebăm: Ce alte proiecte editoriale sau on-line aveți în minte pentru anii următori?

 

-Nu îmi propun foarte multe pentru perioada următoare. Voi continua editarea publicaţiei parohiale, din care în ultimii ani am desprins un proiect mai mic, dedicat de această dată copiilor, „Viaţa creştină pentru copii”. Am publicat, de altfel, câteva numere realizate în colaborare cu cei mici. Apoi, mai este un proiect pe care îl realizez pentru Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor, afişul „Cuvânt catehetic”, un material cu apariţie lunară, ajuns în prezent la nr. 43, distribuit în parohii şi în mediul on-line. Se întrevăd şi alte proiecte pe viitor, dar cu siguranţă vom vorbi despre ele la momentul oportun.

 

Interviul integral AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Scriitor botoșănean tradus în limba germană
Cartea va circula în țările de limbă germană, fiind distribuită în librării și biblioteci.
CUM este posibil ca un om să moară după ce primește o palmă: Opinia unui medic botoșănean
Un bărbat de 56 de ani a murit sub ochii neputincioși ai consătenilor, fără ca cineva să bănuiască vreo clipă că palma primită de la un adolescent de 17 ani îi va fi fatală.
Pădure salvată de flăcări, voluntarii au intervenit prompt - FOTOGALERIE
Un incendiu care ar fi putut duce la un dezastru a fost lichidat la timp, datorită intervenției rapide a pompierilor voluntari.
Cum a omorât un adolescent, cu o singură palmă, un bărbat de 56 de ani. Băiatul învață la un liceu din Botoșani
Un adolescent de 17 ani a fost reţinut de poliţişti după ce ar fi omorât un om cu o lovitură de palmă. Victima avea 56 de ani şi ar fi decedat pe loc.
Botoșăneanul solicitat de Elveţia: Va fi JURAT la Eurovision - VIDEO
Unul dintre artiștii consacrați internațional, care nu a uitat niciodată locurile natale.
GENIUL matematicii s-a născut la Botoșani: Cel mai strălucit reprezentant al şcolii matematice româneşti
Într-o zi de 22 septembrie, într-un sat din Botoșani, se năștea unul dintre primii matematicieni români de importanţă internaţională, cel care a dat un puternic impuls activităţii creatoare în ţara noastră.
Marius Budăi, nou scandal la TV cu Rareș Bogdan: S-a descărcat căruța cu proști
Ministrul Muncii, Marius Budăi, şi europarlamentarul Rareş Bogdan au avut un nou schimb dur de replici.
Schimbarea INCREDIBILĂ a băiatului care la 7 ani cântărea 100 de kilograme! Gabriel a făcut 18 ani și și-a surprins prietenii - FOTOGALERIE
I-a uimit pe toți cu forța lui de a lupta cu kilogramele, dar și cu toate greutățile pe care viața i le-a scos în cale.
Un inconștient de 20 de ani cu BMW a distrus două mașini și a băgat o familie în spital
Un tânăr de 20 de ani a făcut prăpăd noaptea trecută.
Tragedie la Botoșani: O femeie găsită moartă în casă
O nouă nenorocire s-a întâmplat la sfârșitul acestei săptămâni la Botoșani.
ASTĂZI: Pompierii botoșăneni au curățat lacul marelui poet – GALERIE FOTO
Pompierii botoșăneni au acționat în mai multe zone din județ.
COMUNICAT: Tineretul Național Liberal Botoșani s-a aliniat și anul acesta campaniei “Let’s Do It, România! – GALERIE FOTO
Să îți dorești să trăiești într-o lume mai curată nu este suficient. Trebuie să și acționezi, să fii parte a schimbării, să fii conștient că binele de mâine înseamnă implicarea de astăzi.
Vilă cu trei dormitoare, foișor și iaz ornamental, scoasă la vânzare în zona Lebăda  - GALERIE FOTO
O casă situată în zona Lebăda a fost scoasă la vânzare.
MOBILIZARE la Botoșani: Prefectul cu o sumedenie de angajați au mers la Baisa – GALERIE FOTO
Și angajații din cadrul Instituției Prefectului au ieșit la strâns deșeuri.
Loading...
PROGRAMUL Cine Globe: DOUĂ avanpremiere pe marile ecrane de la Botoşani
Noi pelicule pline de acţiune şi suspans rulează la Cine Globe, din incinta Uvertura Mall, în perioada 20 -26 septembrie 2019.
Zeci de jandarmi într-o altfel de misiune: ZONELE unde au acționat - FOTOGALERIE
Misiune specială pentru zeci de jandarmi botoșăneni.
Tânărul de 30 de ani găsit mort în Italia a fost adus acasă
Corpul neînsuflețit al botoșăneanului găsit mort în Italia a fost repatriat, iar familia se pregătește de înmormântare.
PROGNOZA meteo: CUM va fi vremea în următoarele săptămâni
Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 23 septembrie - 21 octombrie 2019.
Posturi pentru bugetari scoase la concurs, de la secretară la șofer - LISTA
La instituțiile din Botoșani se fac în continuare angajări.
TRAGIC: Tânăr de 19 ani MORT în urma unui accident rutier
Un tânăr de 19 ani din Botoșani a decedat după ce în urmă cu o săptămână a fost implicat într-un accident rutier.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„ Am lucrat pe subvenții, apoi când s-a înființat Compartimentul de Inspecții lucrez numai pe inspecții. Domeniul meu este inspecția pentru valorificarea și producerea legumelor și fructelor. Am fost foarte mult instruiți de ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7432 lei
USD
Dolarul SUA
4.2921 lei
CHF
Francul elveţian
4.3319 lei
GBP
Lira sterlină
5.3799 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9747 lei
XAU
Gramul de aur
207.5291 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2430 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4261 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9158 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2356 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1831 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6352 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.