Ştiri
Preot din Botoșani, la înmormântarea marelui poet patriot Vasile Tărâțeanu: L-am depus în glia strămoșească în așteptarea Învierii pe acest om minunat GALERIE FOTO

A fost o zi tristă pentru întreaga românitate. La Cernăuți a fost condus pe ultimul drum unul dintre cei mai mari apărători ai limbii române. Vasile Tărâțeanu a fost nu doar un patriot adevărat, ci și un luptător pentru drepturile românilor de pretutindeni.

Miercuri, 10 august, la căpătâiul celui care a fost Vasile Tărâțeanu s-au adunat prieteni, rude, cunoscuți, dar și mulți preoți din România și Ucraina.

 

Printre ei și părintele Teodor Ciurariu, preot la Spitalul Municipal Dorohoi.

 

”Astăzi am participat cu tristețe la înmormântarea Academicianului Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți. Am avut bucuria să-l cunosc la întâlnirile organizate de Societatea pentru Cultură Românească ”Mihai Eminescu" din Cernăuți  cu prilejul unor sărbători. Am trecut și astăzi pentru câteva minute pe aici gazde bune fiindu-ne poetul Vasile Bâcu, redactor-șef al Gazeta de Herța și distinsa lui doamnă”,

Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi

 

La Catedrala ”Pogorârea Duhului Sfânt" din acest frumos oraș bucovinean a fost prohodit de un sobor de preoți sub protia Părintelui Protopop de la Storojineț, Vasile Covalciuc.

 

Cuvântul de învățătură si mesajul de condoleanțe al părintelui Arhimandrit Melchisedec de la Putna a fost rostit de Părintele protosinghel Dosoftei, exarhul cultural al arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

A fost prezentă și Maica Stareță Gabriela Platon, de la Voroneț. De asemenea, un mesaj de condoleanțe din partea Academiei Române a fost transmis de Academicianul Mihai Cimpoi de la Chișinău.

 

”Domnul Cimpoi, împovărat vizibil de vârsta înaintată, a vorbit despre prietenia care îi lega și a folosit o formulă dragă tuturor participanților la acest trist eveniment. L-a numit mic la stat (referință la statura poetului), dar cu sufletul cât Romania Mare",

Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi

 

Au mai vorbit si alți participanți printre care îi amintim pe Ștefan Hostiuc, redactor-șef al revistei ”Mesager Bucovinean", profesorul doctor Vasile Adăscăliței, președintele Asociației ”Prietenii Bucovinei, Basarabiei și Ținutului Herța", membrii Corpului Diplomatic și alții.

 

”Ne-am îndreptat apoi spre cimitirul central din Cernăuți, unde l-am depus în glia strămoșească în așteptarea Învierii pe acest om minunat, în apropierea mormântului lui Aron Pumnul. Bunul Dumnezeu să odihnească in pace pe acest mare patriot român iubitor de neam , limbă si pământ românesc. Veșnică să-i fie amintirea. Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam”,

Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi

 

 

S-a stins un mare patriot român

 

Academicianul Vasile Tărâțeanu, poet și jurnalist, a încetat din viață la vârsta de 76 ani (27 septembrie 1945 – 8 august 2022).

 

El era lider al comunității românești din Ucraina, dar avea și calitatea de scriitor și membru de onoare al Academiei Române.

 

Vasile Tărâțeanu era membru corespondent al Academiei Române de Ştiinţe şi Arte, membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, dar şi membru de onoare al Academiei Române şi director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.

 

Născut pe 27 septembrie 1945 în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Regiunea Cernăuţi (Ucraina), Vasile Tărâţeanu avea la activ multe distincţii primite cu diferite ocazii festive, după o operă poetică şi activitate culturală impresionantă. În 2019, poetul primise titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.

 

În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți.

 

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți, a fondat Societatea pentru Cultură Română „Mihai Eminescu“. A fost coordonator al Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, redactor-șef al ziarelor „Plai românesc”, „Arcașul”, „Neamul românesc”. A realizat o serie de proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din nordul Bucovinei.

 

A debutat editorial în 1981 cu „Harpele ploii”. Autor a zeci de volume de poezie, publicistică, monografii culturale și albume. Membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Vasile Tărâțeanu a organizat trei congrese ale intelectualității românești din regiunea Cernăuţi şi alte manifestări culturale cu semnificații patriotice și a luptat pentru identitatea lingvistică și culturală a românilor din Ucraina.

 

 

 

Spovedanie

 

Doamne, nu pot să împart

Trupu-acesta în trei ţări,

că e mult prea mic şi slab

pentru-asemenea-ncercări

cum să-mpart, Doamne, strămoşii

şi copiii ce îi am,

cum să-mpart o ţară-n trei

şi în două – acelaşi neam?

Cum să-mpart, Doamne, Moldova

Şi prea dulcea Bucovină

lăsând crengile de-oparte

de străbuna lor tulpină?

Cum să-mpart pe Ştefan vodă

ca pe-un lan tivit cu maci

când e unic ca şi munţii

în străbunii noştri daci?

Cum să-mpart pe Eminescu

ca pe-un râu ce curge lin

când e unic ca izvorul

ce se dăruie din plin?

Iartă-mă, deci, Doamne sfinte

că nu pot să mă-mpărţesc

cum ai împărţi o pâine

cu acei ce-o jinduiesc

şi-apoi nici nu vreau, Stăpâne,

să mă-mpart în două părţi...

răstignit pot fi chiar mâine

numai nu pe două hărţi

numai nu pe două hărţi!

 

(Vasile Tărâțeanu)

 

 

loading...
loading...
S-a stins un poet și un apărător al Limbii Române: A avut un suflet uriaș, o inimă blândă și calități de luptător pentru adevărul istoric

 

Familie de luptători: Doi frați intră în ring să lupte alături de sora lor la gala de la Botoșani – VIDEO & FOTOGALERIE
Ineditul galei Colosseum Tournament îl reprezintă probabil cei trei frați luptători care vor urca în ring.
Polițiștii, întâlnire cu elevii de la o școală din municipiu pentru prevenirea traficului de persoane
Polițiștii botoșăneni au organizat o nouă acțiune preventivă.
ULTIMĂ ORĂ: Mașina unei șoferițe a luat foc în trafic – FOTOGALERIE
Conducătoarea auto a sunat la 112. 
Primarul a primit mănuși de box: Mă gândesc dacă le folosesc în campania electorală...- FOTOGALERIE
În calitate de gazdă al evenimentului prin care s-a anunțat desfășurarea Galei cu numărul 36 din seria Colosseum Tournament, primarul Cosmin Andrei a primit un cadou inedit.
0,25 – cea mai mică notă! „Măcel” la un concurs organizat la Spitalul Județean pentru două posturi
Pentru cele două posturi s-au înscris 15 candidați însă unii dintre ei au luat note rușinoase.
Un an și jumătate după gratii după ce a condus fără permis
Bărbatul a fost identificat miercuri și escortat până la poarta Penitenciarului Botoșani.
Gală de kickboxing organizată la Botoșani, un campion mondial își dispută centura – EVENIMENTUL transmis în 80 de țări – VIDEO & GALERIE FOTO
Va fi probabil cel mai de anvergură eveniment care a fost organizat în ultimul deceniu la Botoșani, pe această ramură sportivă.
Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad începe verificarea barajelor - FOTO
Acțiunea se va finaliza până la data de 20 noiembrie 2022 cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D.
Aparat modern achiziționat la Spitalul Județean, se fac noi tipuri de teste
Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani și-a dezvoltat serviciile medicale furnizate pacienților prin Osteodensitometrie (DEXA) .
Transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii botoșăneni
Întreaga cantitate de lemn a fost confiscată de oamenii legii.
PSD Botoșani a sărbătorit profesorii, colegi din echipa social-democrată, de Ziua Educației – GALERIE FOTO
Educația este cheia pentru o slujbă bine plătită, întemeierea unei familii, dezvoltarea națiunii.
Explozie urmată de incendiu, un botoșănean transportat la spital  - FOTO & VIDEO
S-a întâmplat astăzi la prânz.
Biciclist aproape de comă alcoolică, ”pasagerul” la spital: ACCIDENT grav pe un drum din Botoșani
Un biciclist de 23 de ani, cu alcoolemie 1,93, a luat pe ghidon un bărbat în vârstă de 63 de ani. Primul a ajuns la Poliție, al doilea la spital.
Șoferiță de 20 de ani, ”agățată” în trafic de tractorul condus de un tânăr beat și fără permis
Tânărul de 23 de ani va da socoteală în fața legii, el fiind cercetat pentru două infracțiuni.
Produs cu SALMONELLA retras de pe rafturile unui supermarket de la Botoșani, clienții își primesc banii înapoi
 Anunț pentru clienții care au cumpărat acest produs.
PERCHEZIȚII în Botoșani, oamenii legii au confiscat parfum în valoare de mii de lei
Prejudiciul cauzat urmează a fi stabilit de către titularii mărcilor înregistrate.
Lidl inaugurează un nou magazin la Botoșani: Zeci de locuri de muncă și aproape 100 de locuri noi de parcare
Noul magazin va funcționa între orele 7.30 și 21.00.
Pictorul Corneliu Dumitriu va fi condus vineri pe ultimul drum
S-a stins din viață la 68 de ani, lăsând în urmă o operă de neegalat, dar și regretul de a nu se fi împlinit până la capăt un destin artistic.
Senatorul Cosma ia la întrebări miniștrii cu privire la ancheta de la Spitalul Dorohoi
Senatorul AUR Botoșani a făcut o interpelare în Parlamentul României, adresată atât ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cât și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, Cseke Attila-Zoltán.
La mulți ani, Dorohoi! 615 ani de la atestarea documentară: 6 octombrie 1407 - 6 octombrie 2022 - FOTO
Oraşul Dorohoi este unul dintre cele mai vechi centre urbane din Moldova. Astăzi, 6 octombrie, se împlinesc 615 ani de la atestarea documentară.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
Nu am înțeles niciodată de ce avem liber de Ziua Muncii, nu muncim. De Ziua Educației, nu învățăm. Haideți să facem o retrospectivă a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional și să vă spun ce mi-aș dori eu: mi-aș ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9366 lei
USD
Dolarul SUA
4.9920 lei
CHF
Francul elveţian
5.0780 lei
GBP
Lira sterlină
5.6319 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4502 lei
XAU
Gramul de aur
275.3180 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2555 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1700 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6544 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2015 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6636 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.8 o C
Dorohoi
21.3 o C
Bucecea
22.5 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
22.4 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.