Ştiri
PREMIERĂ: O firmă botoşăneană exportă produse bio în vestul Europei
O firmă botoşăneană este cea care a dat startul exportului de produse bio pentru piaţa europeană, în condiţiile în care, astfel de produse ecologice sunt la mare căutare în ţările dezvoltate iar cea locală nu ridică nici un interes pe linia produselor alimentare sănătoase.

Cea mai mare fermă ecologică din judeţul Botoşani este deţinută de omul de afaceri Ovidiu Portariuc şi care administrează o suprafaţă de 1.500 de hectare de teren agricol pe care sunt cultivate produse ecologice, în zona Vlăsineşti şi Ungureni. În speţă este vorba despre soia, floarea soarelui şi grîu, culturile rezultate avînd ca destinaţie exclusivă exportul în Germania, ţară extrem de interesată de produsele ecologice. Ferma păşeşte deja în cel de-al patrulea an de la înfiinţare şi asta din cauza unui proces tehnologic care a durat trei ani de zile şi în care practic suprafaţa de teren a fost supusă unei reconversii, procedură necesară pentru ca, produsul rezultat să fie recunoscut ca fiind ecologic. „Ca şi regulă, nu se folosesc îngrăşăminte chimice, pesticide, ierbicide, sunt admise o serie de substanţe aflate într-o listă admisă de UE. Poţi interveni asupra culturii doar mecanic, cu utilaje care îndepărtează agresorii naturali, pe bază mecanică. Noi am reuşit să terminăm conversia, are statut de bio”, a afirmat Ovidiu Portariuc, administratorul fermei. După acest proces, cerealele obţinute sunt ecologice, ele fiind la mare căutare, mai ales de clienţii din piaţa de desfacere din vestul Europei.
Preţurile la produsele bio, mai mari cu circa 30-40% decît la cele normale
Din cauza procedurii diferite de cultivare şi obţinere a acestor culturi bio, faţă de cele practicate în agricultura clasică dar şi a cantităţii rezultată care este mai scăzută decît în mod normal, aceste produse prezintă un preţ mai ridicat şi sunt în general la mare căutare de consumatorii din ţările dezvoltate. „Agricultura bio este o agricultură dezvoltată, sau cel puţin consumatorii provin din ţări dezvoltate pentru că datorită tehnologiei de lucru, costurile sunt mult mai mari decît la o tehnologie mai mari, iar producţiile mai mici şi atunci trebuie compensat prin preţ”, a mai spus administratorul fermei. Astfel, de exemplu la un hectar cultivat cu cereale ecologice, producţia poate ajunge la două tone de produse rezultate pe sezon.
Produsele sunt folosite în fabrici sau ferme zootehnice
Materia primă rezultată din culturile ecologice din ferma botoşăneană sunt folosite de clienţii internaţionali pentru hrana la animale care provin din ferme ecologice sau pentru obţinerea de alimente bio. „Noi exportăm soia, floarea soarelui sau grîu care sunt folosite la obţinerea de uleiuri ecologice, soia este folosită la hrana animalelor din fermele ecologice din Germania sau Austria”, susţine Ovidiu Portariuc. În Europa, patru ţări sunt considerate a fi campioane pe linie ecologică, respectiv Germania, Austria, Elveţia şi Marea Britanie şi unde cererile consumatorilor de alimente sănătoase sunt pe măsură.

Fermierii botoşăneni încă în necunoştinţă de cauză
Ovidiu Portariuc susţine că la nivel judeţean, mai există doar alte două astfel de ferme, la o capacitate însă mai redusă şi care sunt administrate de investitori străini. Şi asta în condiţiile în care cererile de pe piaţa europeană sunt de 10 ori mai mari decît producţia, iar veniturile pot fi chiar substanţiale. Mai ales că, ţara noastră are o capacitate foarte mare de a produse cantităţi însemnate de alimente bio, datorită climatului favorabil. Din acest punct de vedere, mulţi dintre agricultorii locali se află în necunoştinţă de cauză vis a vis de beneficiile agriculturii ecologice. Însă, nici statul român nu sprijină acest domeniu de activitate relativ nou pentru judeţul nostru. „Pentru agricultura ecologică nu există măsuri în plus, deşi în mod normal ar fi trebuit să existe. Tipul acesta de subvenţii există în toate ţările din Europa. Adică un plus de subvenţie la hectar pentru agricultura ecologică, ca să suplimenteze pierderea de producţie”, a mai adăugat Ovidiu Portariuc. Omul de afaceri a mai afirmat că va organiza la nivel local o serie de seminarii cu partenerii germani unde vor fi invitaţi şi agricultorii botoşăneni care ar putea îmbrăţişa ideea agriculturii ecologice. Cifra de afaceri a firmei deţinută de botoşăneanul Ovidiu Portariuc se ridică la 500.000 de euro pe sezon, numai din exportul produselor ecologice pe piaţa din vestul Europei.
Lecție de istorie oferită botoșănenilor pe bulevard – VIDEO
Colonelul în rezervă Sergiu Balanovici a susținut succint o prezentare despre contribuțiile botoșănene la Unirea Principatelor Române.
Primarul Cosmin Andrei, de Ziua Unirii Principatelor: Adevărata schimbare nu vine din exterior - VIDEO
Edilul orașului a fost invitat să ia cuvântul la manifestarea organizată pe Bulevardul „Mihai Eminescu” de Ziua Unirii Principatelor Române.
Coadă de jerbe de flori de Mica Unire la Botoșani, între marele absent și liderul neoficial pitit – GALERIE FOTO
Ceremonialul organizat în Bulevardul Mihai Eminescu pentru a marca 163 de ani de la Unirea Principatelor Unite a fost încheiat cu partea de depunere a coroanelor de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața sediului Poliției.
Șefa de la Județ, mesaj de unitate în zi de sărbătoare: Împreună putem fi cu adevărat o forță - VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a luat cuvântul la evenimentul organizat de Ziua Unirii Principatelor Române.
Mica Unire, evenimentul organizat la Botoșani la care au defilat doar oficialitățile și politicienii – GALERIE FOTO & VIDEO
Evenimentul, intitulat „Hora Unirii – 163 de ani de la Unirea Principatelor Române care a avut loc la 24 ianuarie 1859 a fost organizat în toate orașele țării, inclusiv Botoșani.
Municipiul Botoșani se apropie de 13 la mie, o singură comună ocolită de infectări – SITUAȚIA zilei
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația epidemiologică de la nivelul județului aferentă zilei de 24 ianuarie 2022.
Meteorologii anunță precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, dar vremea se și încălzește ușor
Vremea se va încălzi uşor în majoritatea regiunilor, în jurul datei de 28 ianuarie.
Speranțe pentru reabilitarea unui important conac din nordul județului, ministrul ar fi refuzat să scrie în cartea de onoare
Va fi necesar un lobby puternic din partea autorităților locale pentru ca, în sfârșit, să vedem schele pe fațada conacului.
Prefectul a citit mesajul premierului în fața botoșănenilor: Uniți am trecut prin cele mai dificile momente ale istoriei VIDEO
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă la evenimentul organizat pe Bulevardul „Mihai Eminescu”.
Loading...
Îl caută Poliția, dacă știți ceva despre el sunați urgent la 112
Bărbatul a plecat de acasă duminică și până în prezent nimeni nu mai știe nimic de el.
George Simion, stropit cu cerneală la manifestația din Iași: Dacă aşa a vrut el să facă... noi îl iubim! - VIDEO
La o zi după marșul maraton de la Botoșani, Alianța pentru Unirea Românilor organizează o manifestație la Iași, dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.
Iftime a dezvăluit cine este fotbalistul ”înscris la două facultăți”: Contract pe 3 ani și jumătate cu noul jucător de la FC Botoșani
În urmă cu trei ani, jucătorul făcea senzație în lumea sportivă după ce a terminat Bac-ul cu nota 9,96, fiind și șef de promoție la liceu.
ACUM: Unirea Principatelor, marcată pe Bulevard de oficialități și botoșăneni - FOTO & VIDEO
În aceste momente, în municipiul Botoșani au loc manifestările prilejuite de sărbătorirea Unirii Principatelor Române.
Cătălin Silegeanu: Unirea Principatelor Române din anul 1859 este începutul construcției României moderne
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!
Loading...
Flori la mormântul botoșăneanului care l-a propus pe Cuza Domn – GALERIE FOTO&VIDEO
Moment de reculegere și flori în Cimitirul Eternitatea din Botoșani.
Iulian Rotariu intră astăzi în cea mai dificilă provocare a vieții: Nu știu cine sunt, nici ce mă așteaptă!
Și de această dată, Iulian va alerga în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoșani.
Elevii, profesorii și preoții din Botoșani sărbătoresc Unirea Principatelor Române - VIDEO
Cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, elevii, cadrele didactice și preoții și-au dat mâna pentru a evidenția importanța covârșitoare a actului istoric de la 1859 pentru istoria națională.
Apel la solidaritate și rugăciune pentru Carina Elena, fetița de 3 ani lovită de o formă gravă de cancer
Campania umanitară se va desfășura în perioada 15 ianuarie – 13 februarie 2022 la nivelul tuturor parohiilor din Protopopiatul Dorohoi.
Clopotele bisericilor din Botoșani vor răsuna pentru un minut, la sfârșitul slujbelor de astăzi
În toate bisericile vor avea loc slujbe, iar la finalul acestora clopotele vor răsuna pentru un minut.
ASTĂZI: Măsuri de ordine la meciul FC Botoșani – Sepsi OSK Sfântul Gheorghe
Partida de fotbal se va desfășura cu spectatori, în condițiile situației epidemiologice actuale, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor.
Noi mancam plastic de la turci si greci , iar ei mananca crema, De fonduri europene nu avem parte pt ca trebuie sa avem ferma pusa pe picioare, daca am o ferma ok de ce as mai vrea fondurile lor si controale si o remorca de dosare cu stampila pe timbru ? , Tot singur tre sa ma ridic din rahat, statul numai sa puna taxe, atat
11 februarie 2011, 14:04
Felicitari D-le Portariuc !
11 februarie 2011, 08:29
Aşteptăm produsele domniei sale şi pe piaţa botoşăneană; cel puţin grâu (găină de grâu bio), soia nemodificată genetic, (boabe, făină de soia) etc. În Botoşani preţurile produselor bio la magazinele naturiste sau chiar în supermarket (atunci când le găseşti) sunt cu mult peste cei 30-40 la sută invocaţi în articol iar calitatea, uneori, lasă de dorit.
10 februarie 2011, 17:32
Domnule Portariuc, este de felicitat ca un domeniu precum agricultura s-a ridicat la nivel bio chiar in judetul nostru, dar nu a-ti fi surprins daca o sa aflati ca la nivelul judetului nostru, agricultura ecologica a luat amploare in ultimii ani. In judetul nostru sunt mult mai multi producatori agricoli care sunt deja in perioada de conversie, fata de cat va referiti dvs....
10 februarie 2011, 16:55
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Timp de 12 ani prin natura profesiei mele am fost în slujba cetățeanului, a celui care mi-a cerut ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste și propria dorință, îns ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
21 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.3614 lei
CHF
Francul elveţian
4.7821 lei
GBP
Lira sterlină
5.9178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8290 lei
XAU
Gramul de aur
257.2300 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3843 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1405 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4856 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2032 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.6 o C
Dorohoi
-8.2 o C
Bucecea
-7.1 o C
Darabani
-8.6 o C
Saveni
-7.5 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.