Ştiri
PREMIERĂ: O firmă botoşăneană exportă produse bio în vestul Europei
O firmă botoşăneană este cea care a dat startul exportului de produse bio pentru piaţa europeană, în condiţiile în care, astfel de produse ecologice sunt la mare căutare în ţările dezvoltate iar cea locală nu ridică nici un interes pe linia produselor alimentare sănătoase.

Cea mai mare fermă ecologică din judeţul Botoşani este deţinută de omul de afaceri Ovidiu Portariuc şi care administrează o suprafaţă de 1.500 de hectare de teren agricol pe care sunt cultivate produse ecologice, în zona Vlăsineşti şi Ungureni. În speţă este vorba despre soia, floarea soarelui şi grîu, culturile rezultate avînd ca destinaţie exclusivă exportul în Germania, ţară extrem de interesată de produsele ecologice. Ferma păşeşte deja în cel de-al patrulea an de la înfiinţare şi asta din cauza unui proces tehnologic care a durat trei ani de zile şi în care practic suprafaţa de teren a fost supusă unei reconversii, procedură necesară pentru ca, produsul rezultat să fie recunoscut ca fiind ecologic. „Ca şi regulă, nu se folosesc îngrăşăminte chimice, pesticide, ierbicide, sunt admise o serie de substanţe aflate într-o listă admisă de UE. Poţi interveni asupra culturii doar mecanic, cu utilaje care îndepărtează agresorii naturali, pe bază mecanică. Noi am reuşit să terminăm conversia, are statut de bio”, a afirmat Ovidiu Portariuc, administratorul fermei. După acest proces, cerealele obţinute sunt ecologice, ele fiind la mare căutare, mai ales de clienţii din piaţa de desfacere din vestul Europei.
Preţurile la produsele bio, mai mari cu circa 30-40% decît la cele normale
Din cauza procedurii diferite de cultivare şi obţinere a acestor culturi bio, faţă de cele practicate în agricultura clasică dar şi a cantităţii rezultată care este mai scăzută decît în mod normal, aceste produse prezintă un preţ mai ridicat şi sunt în general la mare căutare de consumatorii din ţările dezvoltate. „Agricultura bio este o agricultură dezvoltată, sau cel puţin consumatorii provin din ţări dezvoltate pentru că datorită tehnologiei de lucru, costurile sunt mult mai mari decît la o tehnologie mai mari, iar producţiile mai mici şi atunci trebuie compensat prin preţ”, a mai spus administratorul fermei. Astfel, de exemplu la un hectar cultivat cu cereale ecologice, producţia poate ajunge la două tone de produse rezultate pe sezon.
Produsele sunt folosite în fabrici sau ferme zootehnice
Materia primă rezultată din culturile ecologice din ferma botoşăneană sunt folosite de clienţii internaţionali pentru hrana la animale care provin din ferme ecologice sau pentru obţinerea de alimente bio. „Noi exportăm soia, floarea soarelui sau grîu care sunt folosite la obţinerea de uleiuri ecologice, soia este folosită la hrana animalelor din fermele ecologice din Germania sau Austria”, susţine Ovidiu Portariuc. În Europa, patru ţări sunt considerate a fi campioane pe linie ecologică, respectiv Germania, Austria, Elveţia şi Marea Britanie şi unde cererile consumatorilor de alimente sănătoase sunt pe măsură.

Fermierii botoşăneni încă în necunoştinţă de cauză
Ovidiu Portariuc susţine că la nivel judeţean, mai există doar alte două astfel de ferme, la o capacitate însă mai redusă şi care sunt administrate de investitori străini. Şi asta în condiţiile în care cererile de pe piaţa europeană sunt de 10 ori mai mari decît producţia, iar veniturile pot fi chiar substanţiale. Mai ales că, ţara noastră are o capacitate foarte mare de a produse cantităţi însemnate de alimente bio, datorită climatului favorabil. Din acest punct de vedere, mulţi dintre agricultorii locali se află în necunoştinţă de cauză vis a vis de beneficiile agriculturii ecologice. Însă, nici statul român nu sprijină acest domeniu de activitate relativ nou pentru judeţul nostru. „Pentru agricultura ecologică nu există măsuri în plus, deşi în mod normal ar fi trebuit să existe. Tipul acesta de subvenţii există în toate ţările din Europa. Adică un plus de subvenţie la hectar pentru agricultura ecologică, ca să suplimenteze pierderea de producţie”, a mai adăugat Ovidiu Portariuc. Omul de afaceri a mai afirmat că va organiza la nivel local o serie de seminarii cu partenerii germani unde vor fi invitaţi şi agricultorii botoşăneni care ar putea îmbrăţişa ideea agriculturii ecologice. Cifra de afaceri a firmei deţinută de botoşăneanul Ovidiu Portariuc se ridică la 500.000 de euro pe sezon, numai din exportul produselor ecologice pe piaţa din vestul Europei.




Urmărește-ne și pe Google News

Cum să verifici dacă un cazino este acreditat ONJN
(P) Daca vrei sa incepi distractia la jocuri de noroc pe internet, atunci este esential sa alegi numai cazinouri licentiate de catre ONJN. In cadrul acestui articol iti voi oferi mai multe detalii despre acest subiect.
Botoșănean beat mangă și FĂRĂ permis prins la volan, polițiștii l-au REȚINUT
Oamenii legii l-au reținut pe șofer și continuă cercetările în acest caz.
Bani pentru profesori, vor fi date primele promise în timpul grevei: SUMELE
Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Ploi puține anunțate de meteorologi: PROGNOZA pentru următoarele două săptămâni
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza pentru următoarele 2 săptămâni. Specialiștii au anunțat când se instalează frigul în România, dar și dacă vom mai avea parte de zile călduroase în luna octombrie.
Botoșaniul, în topul celor mai neatractive județe: CLASAMENTUL  
Botoșaniul se află printre județele cu cel mai mic procent al populației nou-venite.
Botoșănenii așteptați în weekend la „Ziua Recoltei”: UNDE va avea loc
Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești va fi marcată și în acest an la Botoșani.
Dosar penal pentru un șofer din Botoșani care și-a făcut de cap pe la vecini
Polițiștii l-au oprit pentru un control de rutină.
Un escroc care s-a dat drept preot a ajuns după gratii, a făcut victime și la Botoșani
Escrocii sunt inventivi și găsesc mereu metode să păcălească oamenii. Urmăresc să facă rost de bani rapid și profită de naivitatea victimelor.
„Fii și tu erou! Mergi cu autobuzul!” Primăria Botoșani și Eltrans desfășoară un proiect inedit pentru copii
Un nou proiect inovator "Fii și tu erou! Mergi cu autobuzul" va debuta curând, în Botoșani, aducând cu el o valoare educativă semnificativă pentru copiii din clasele 1-4, proiectul fiind conceput pentru toate școlile de pe raza municipiului.
Copilărie furată de o boală cruntă: Ajutați o mamă disperată să nu-și piardă băiețelul - E toată viața mea!
Pe un pat de spital, o mamă singură își veghează pruncul bolnav de cancer și se roagă neîncetat pentru o minune. La doar 4 ani Alexandru știe ce înseamnă suferința, durerea, tristețea, dar cel mai mult îl îngrijorează lacrimile de pe obrazul mamei sale.
ACUM: „Vocea” Poliției Botoșani se aude la Botoșăneanul TV într-o ediție despre siguranță – VIDEO&FOTO
Este „vocea” Poliției din Botoșani și puntea de legătură dintre forțele de ordine sau intervenție și public.
Program nou de lucru la o secție a Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu'
Noul program este valabil începând cu luna octombrie.
Nicio zi fără Londra! ORARUL de iarnă al zborurilor de pe Aeroportul Suceava
Puține noutăți în ceea ce privește cursele de pe Aeroportul Suceava.
Liber la visare: Fără victorie în 11 etape, Iftime trage nădejde ca Botoșaniul să bată FCSB - Poate câștigăm acum
 FC Botoșani traversează o perioadă foarte complicată, fiind singura echipă din Liga 1 care nu a bifat până acum nici măcar o victorie.
Părinții lui Denis sunt copleșiți de durere și fac mărturisiri sfâșietoare: El își dorea motor să-și plimbe iubita
Denis locuia de ani buni cu părinţii săi în Franţa, iar în urmă cu două luni se întorsese în ţară.
Tânăr oprit de jandarmi pe Primăverii: CE avea ascuns în portofel
Comportamentul ezitant al unui tânăr care traversa strada Primăverii din municipiul Botoșani a atras atenția unui echipaj de jandarmerie.
Iulius Mall Suceava îți face studenția mai frumoasă: E timpul pentru „Back to college”!
Toamna se numără amintirile din timpul vacanței, emoțiile trăite cu intensitate și zilele de libertate petrecute alături de gașca de prieteni. Iulius Mall Suceava te invită să faci parte din tabloul regăsirii și îţi vine în întâmpinare cu un kit de bun venit, plin cu surprize.
Te căsătorești? Iată câteva sfaturi pentru planificarea unui eveniment reușit
(P) Dacă urmează să te căsătorești în curând și vrei să ai un eveniment cu adevărat reușit, iată câteva sfaturi pe care să le urmezi pentru a te bucura la maxim de această zi.
GATA lucrările pe strada Sucevei, primarul Cosmin Andrei: Oferim condiții mult mai bune de circulație GALERIE FOTO
Reabilitarea străzii Sucevei a fost finalizată, au transmis reprezentanții Primăriei Botoșani. 
O nouă ediție a Congresului profesiei contabile din România
Distrugerea creativă și tsunamiul digital din economie aduc schimbări fundamentale și provocări importante la nivelul mediului de afaceri, remodelează profesiile. Profesioniștii contabili sunt, cu siguranță, parte a soluției.
Noi mancam plastic de la turci si greci , iar ei mananca crema, De fonduri europene nu avem parte pt ca trebuie sa avem ferma pusa pe picioare, daca am o ferma ok de ce as mai vrea fondurile lor si controale si o remorca de dosare cu stampila pe timbru ? , Tot singur tre sa ma ridic din rahat, statul numai sa puna taxe, atat
11 februarie 2011, 14:04
Felicitari D-le Portariuc !
11 februarie 2011, 08:29
Aşteptăm produsele domniei sale şi pe piaţa botoşăneană; cel puţin grâu (găină de grâu bio), soia nemodificată genetic, (boabe, făină de soia) etc. În Botoşani preţurile produselor bio la magazinele naturiste sau chiar în supermarket (atunci când le găseşti) sunt cu mult peste cei 30-40 la sută invocaţi în articol iar calitatea, uneori, lasă de dorit.
10 februarie 2011, 17:32
Domnule Portariuc, este de felicitat ca un domeniu precum agricultura s-a ridicat la nivel bio chiar in judetul nostru, dar nu a-ti fi surprins daca o sa aflati ca la nivelul judetului nostru, agricultura ecologica a luat amploare in ultimii ani. In judetul nostru sunt mult mai multi producatori agricoli care sunt deja in perioada de conversie, fata de cat va referiti dvs....
10 februarie 2011, 16:55
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.3 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.3 o C
Darabani
20.9 o C
Saveni
24.9 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.