Ştiri
Povestea unui tezaur: Mormântul Crăiesei de la Concești, admirat astăzi în Muzeul Ermitaj din Rusia – GALERIE FOTO&VIDEO

Este una dintre cele mai bogate şi mai interesante descoperiri, nu numai pe teritoriul României, ci chiar din sud-estul Europei.

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice de pe teritoriul județului Botoșani se află la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg-Rusia.

 

Senzaționala descoperire datează din anii 1811-1812 și reprezintă unul din cele mai bogate şi mai interesante contexte funerare antice, atribuite perioadei romane târzii sau triburilor germanice care apar în perioada sec. IV în nord-estul României.

 

Condițiile de descoperire au fost realizate întâmplător, prin prăbuşirea malului pârâului Podriga, când a apărut un mormânt construit din piatră cioplită cu boltă şi cu pardoseală de lespezi. În interior – într-un sicriu de lemn putrezit cu legături masive de aur se afla un schelet uman, iar alături, în stânga sa, un schelet de cal.

 

Istoricul Alexandru Odobescu relatează în „Note de călătorie” episodul descoperirii „mormântului crăiesc” de la Concești:

„[…] un băiat de 13 ani, numit Vasile al Pachiței, din cătunul Langa, împreună cu alți copii din sat, păscând oile pe coasta stângă a pârâului Podriga […] aflară într-o zi, subt o surpătură proaspătă a malului, o tablă rotundă de argint și mai multe pietre scumpe, precum rubine și smaragde. Copiii obținură pe acele pietricele covrigi și smochine de la un evreu din Darabani, dar proprietarii moșiei, fiind îndată înștiințați, puseră să caute printre năruiturile malului, și găsiră […] o boltă zidită de piatră cioplită și pardosită cu lespezi, în care se văzu un mormânt cu osemintele unui om, înconjurate de numeroase și bogate podoabe, precum și un schelet de cal”.

 

După unele informaţii furnizate mai târziu de cei ce făcuseră descoperirea, oasele umane ar fi fost învelite într-o stofă de mătase putrezită pe care se păstrau numai bogate ornamente de fir şi mărgeluțe. La capul scheletului se afla o coroană de aur masiv în forma unei cununi cu colţurile în sus. Printre osemintele de cal s-au găsit piese de harnaşament din aur.

 

Conform cercetătorului I. Matzulewitsch, în mormânt s-ar fi găsit următoarele obiecte: colan de aur, placă trapezoidală încrustată cu pietre preţioase, aplică dreptunghiulară; aplici cu ornamente, aplică  cu cap de pasăre; numeroase catarame; cataramă mică de argint; un coif metalic placat cu argint auriu; un scăunel pliant de argint; foiţe de aur; foiţe de aur în bandă fixă de bronz; frunzuliţe de aur trifoidale; amforă de argint aurit; vas – căldărușă de argint aurit; platou de argint aurit.

 

Trei piese din inventarul deosebit ilustrează scene mitologice sau de luptă. O tavă de argint (discus), este sculptată cu portretele unor centauri și ale unor soldați luptându-se cu fiare sălbatice. Al doilea – un vas de argint (situla), de forma unei găletușe, are la exterior trei basoreliefuri cu scene din mitologia greacă. Al treilea este o urnă din argint aurit (hydria), de aproape jumătate de metru înălțime și grea de 5 kilograme, ornată cu centauri și scene de vânătoare.

 

În volumul „Scrieri” capitolul „ Tezaur de la Conceşti”, AI. Odobescu face o descriere analitică a obiectelor ce au fost găsite. Autorul notează:

„Despre unicile rămăşiţe cunoscute ale mormântului de la Conceşti, eu nu-l pot crede de altă origine decât romană sau eleno-scitică. Despre acest mormânt vorbesc la 1850 arheologii francezi Desire  Raol Rochetle şi Kaochns care după costumaţia figurilor omeneşti şi după prescticile vânătoreşti ilustrate de scenele sculptate spun că „ nu par a fi mai vechi decât din secolul al II-lea al e.n., dar ar fi oarecum omoloage de valoare cu splendidele rămăşite ale tezaurului de la Pietroasa.”

 

În ceea ce privește interpretările asupra mormântului, sunt mai multe teorii emise de specialiști. Prima teorie spune că podoabele ar fi putut fi luate drept pradă de război de către un trib mongolic, după lupte cu romanii, și apoi îngropate alături de căpetenia tribului, după obicei. Cealaltă versiune afirmă că mormântul aparține neamurilor germanice care au jefuit imperiul bizantin la începuturile creștinismului și le-au îngropat alături de un membru marcant. L.A. Matzolewit-în anul 1954 (URSS) şi N. Fettich (RPU)-în anul 1953 (cercetători care au studiat tezaurul), au ajuns la părerea că mormântul de la Conceşti a aparţinut unei căpetenii hunice sau posibil ostrogote din slujba hunilor şi care datează între anii 410 – 420 e.n.

 

Importanţa acestei descoperiri constă în faptul că până în prezent ea este una din cele mai bogate şi mai interesante descoperiri, nu numai pe teritoriul României , ci chiar din sud-estul Europei. Trebuie precizat că descoperirea de la Conceşti nu este izolată în nordul Moldovei. Aşezări şi cimitire din această vreme au fost identificate şi parţial cercetate prin săpături arheologice în satele din împrejurimi Miorcani, Nichiteni, Dealul Cărămidăriei, Mihălășeni, ceea ce arată că în această parte a Moldovei populaţia autohtonă a convieţuit cu unele triburi germanice care au lăsat urme arheologice bogate. 

 

Text: Facebook / Muzeul Județean Botoșani

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
El este tânărul militar din Botoșani găsit împușcat în birou: Ai jurat să aperi țara, dar statul ăsta infect te-a omorât - FOTOGALERIE
Andrei avea doar 22 de ani și a fost găsit împușcat într-o unitate militară din Focșani.
4 milioane de euro! Se pregătește modernizarea unei școli din Botoșani – FOTOGALERIE
Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, în cadrul ședinței ordinare.
Mii de pelerini așteptați la Iași: Mitropolia Moldovei a decis CÂND vor fi scoase Moaștele Sfintei Parascheva
Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva va sta timp de o săptămână în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
Moarte învăluită în mister: Militar de 22 de ani din Botoșani găsit împușcat în cap
Anchetatorii merg pe mai multe ipoteze.
Din această lună: Bani mai mulți pentru unii angajați, aceste tichete au fost MAJORATE
Vești bune pentru o mulțime de angajați.
Șefa de la Județ, atac (in)direct în plen: Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura
În debutul ședinței ordinare a Consiliului Județean de vineri, 30 septembrie, Doina Federovici, a adresat un mesaj în plen.
Pasageri leșinați într-un avion blocat pe pistă: Am făcut saună la propriu - FOTOGALERIE
Oamenii ar fi fost ținuți închiși în avion, fără aer condiționat, la temperaturi ridicate.
Oferta toamnei la Uncle Vic: 30% reducere la principalele produse din meniu, în zilele lucrătoare, de la amiază până seara
(P) În prima zi de octombrie a fost lansată o ofertă specială la restaurantul Uncle Vic.
APEL al Bisericii pentru un tânăr care a stat o lună în comă! Locul unde doarme în prezent
Parohia Pacea a lansat apelul pe pagina de Facebook și a apelat la bunătatea semenilor pentru ajutorarea unui tânăr.
VEȘTI de ultimă oră de la București: Apare o nouă pensie în România
Există o nouă pensie specială, iar sute de români o pot încasa, dacă se încadrează în aceste categorii.
Armament și tehnică de luptă prezentate șefilor județului – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost expuse pistoale de mai multe tipuri dar și arme mai mari.
Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea fi eliminate din veniturile salariale: Rămâne de stabilit
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că a reînceput programul voucherelor de vacanță dar cu unele modificări.
Vreme neobișnuită în octombrie! Anunțul meteorologilor despre când vine frigul
Meteorologii au anunțat primele prognoze pentru luna octombrie 2022. România se va confrunta cu temperaturi neobişnuite pentru această perioadă din an.
Exerciții anunțate de Raed Arafat în cazul unui atac nuclear: Dacă ți se spune să stai acasă, să stai acasă cu geamurile închise
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a sfătuit populația să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale.
Șeful educației botoșănene a mai deschis un Centru de Excelență – FOTOGALERIE
Deschiderea oficială a avut loc în moment de dublă sărbătoare, respectiv pe data de 1 octombrie 2022.
„Obstacole” de pe străzile din municipiu reclamate la Primărie
În ședința ordinară de Consiliu Local a fost ridicat acest subiect.
Subprefectul Paula Berențan susține UNIFORMA obligatorie la școală: Vine elevul care poartă Prada...
Reprezentantul Instituției Prefectului în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este subprefectul Paula Berențan.
Proiect cu Moldova pentru a convinge tinerii să aleagă școlile profesionale – GALERIE FOTO
În data de 28 septembrie 2022, în calitate de parter al rețelei extinse, Liceul ”Alexandru cel Bun” Botoșani a primit vizita membrilor rețelei de colaborare din Republica Moldova în cadrul proiectului ”Cooperare transfrontalieră privind sprijinirea și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor”.
Un năuc beat a fost oprit de polițiști, înainte să producă o nenorocire
Botoșăneanul a fost oprit în trafic în această dimineață.
Polițiștii le-au pus copiilor ochelari de simulare a drogurilor – FOTO
Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități preventive cu peste 100 de elevi ai Liceului ”Regina Maria” Dorohoi, vineri, 30 septembrie 2022.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
17.5 o C
Ştefăneşti
24.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.