Ştiri
POVESTEA botoșăneanului care şi-a donat toată averea pentru educaţia copiilor săraci

I se spunea ocrotitorul săracilor cu sute de fini.

Boierul Bașotă

Boierul Anastasie Başotă, cel care a stăpânit acum 200 de ani întinse domenii în judeţul Botoşani şi Basarabia, a fost unul dintre cei mai renumiţi filantropi ai vremurilor sale. S-a ocupat de orfani, de săraci şi mai ales de iluminarea maselor, prin şcoli şi prin singurul Institut Academic de la ţară din secolul al XIX-lea.

 

Meleagurile Pomârlei, Lişnei şi Cucorăniului, astăzi localităţi situate pe raza judeţului Botoşani, au reprezentat fieful cel mai iubit al Başoteştilor, boieri de viţă veche care au trăiat acum 200 de ani în Moldova. În special Pomârla a fost bastionul lor preferat, locul în care au desfăşurat o amplă activitatea culturală, strângând, la peste 50 de kilometri de municipiul Botoşani, într-o comunitate rurală, aproape de graniţa cu Ucraina, crema intelectualităţii moldoveneşti. Şi toate acestea cu un singur scop, iluminarea copiilor de ţăran sărac şi dorinţa de a le oferi o şansă de a păşi dincolo de bezna analfabetismului şi sărăciei ce bântuia satele moldave la începutul secolului al XIX-lea.    

 

De altfel pentru Anastasie Başotă, chiar şi la aproape 150 de ani de la moartea sa, există un adevărat cult la Pomârla, ca pentru un binefăcător care a lăsat ţăranilor din această zonă o moştenire ce răzbate peste secole. Povestea Başoteştilor, boieri filantropi şi iluminaţi din nordul extrem al Moldovei, este deopotrivă fascinantă, dar şi o lecţie vie de umanitate şi responsabilitate administrativă. De numele lor se leagă, adevărate bijuterii arhitectonice ecleziastice, primele şcoli destinate copiilor de ţăran din Moldova, organizarea orfelinatelor şi mai ales primul Institut Academic construit vreodată în România pentru fii plugarilor săraci şi analfabeţi.  

Fondatorul primei şcoli pentru fii de clăcaşi  

Anastasie Başotă ajunge la doar 19 ani stăpân pe moşiile tatălui său Ioniţă Başotă, de la Pomârla, Lişna şi Cucorăni. Centrul puterii Başoteştilor, care se întindea până în sudul Basarabiei, era Pomârla, o adunătură de sate de clăcaşi moldoveni. Analfabetismul, sărăcia şi medievalul era caracteristicile acestor comunităţi, atunci când Anastasie a venit la îndemnul tatălui său pe aceste meleaguri. Cu o educaţia solidă, oferită de profesori particulari din toată Europa şi mai ales influenţat de mama sa, Elena Boldur-Costache-Lăţescu, dintr-o familie boierească foarte importantă în Moldova, Anastasie Başotă a devenit rapid preocupat de activităţi filantropice şi mai ales dornic de  schimba lumea satului românesc.

”Anastasie Başotă a venit la 19 ani în Pomârla. Aici a găsit o biserică veche de lemn, una începută de tatăl său şi o lume a satului aşa cum era la începutul secolului al XIX lea. Avea un spirit aparte. Dorea ca totul să meargă pe calea modernismului, deşi el însuşi venea dintr-o familie de mari boieri, adică oameni conservatori în felul lor. Dar Anastasie era un om iluminat. Înţelegea că fără progres, mai ales în domeniul educaţiei, lucrurile nu avea să meargă. Era patriot, credincios şi un filantrop înăscut. Oferea cu mare drag, tuturor celor care avea nevoie. Era un om deosebit de econom, care a făcut avere importantă, dar cu săracii niciodată nu a ştiu să fie altfel decât filantrop”, spune preotul Eugen Niţă, din Pomârla, un specialist în istoria familiei Başotă.

Tocmai în acest spirit, marele stăpânitor al Pomârlei, bun prieten cu reputatul Gheorghe Asachi, fondează pe moşia sa de la graniţa nordică a României prima şcoală particulară cu predare în limba română.    

 

Cel mai important, spune preotul Eugen Niţă, această şcoală era destinată copiilor de ţăran săraci de pe domeniile sale.

”Împreună cu Gheorghe Asachi, bunul său prieten, au pus bazele educaţiei la sat, cu şanse egale pentru copii săraci. A fost un eveniment revoluţionar în epoca sa. Pur şi simplu dorea să ofere lumina învăţăturii acestor fii de clăcaşi. Le dădea o şansă mai ales celor care aveau talent şi aplecare către învăţătură. O şansă pe care nu ar fi avut-o. Tot dorul lor de învăţătură s-ar fi irosit la coarnele plugului”, spune Eugen Niţă.

Istoricii arată că aici, la Pomârla, Anastasie Başotă şi-a pus în practică ideea. A fondat o şcoală pentru copii de clăcaşi de pe moşiile sale botoşănene, Pomârla, Lişna şi Cucorăni. Aici aceşti copii nevoiaşi erau cazaţi la un internat construit special în sat. Erau îmbrăcaţi pe cheltuiala boierului, inclusiv cu uniforme, erau hrăniţi şi primeau rechizite. Erau aduşi profesori buni ai vremii, pentru a-i dăscăli pe aceşti copii.    

Ocrotitorul săracilor cu sute de fini  

Anastasie Başotă s-a implicat total în activităţi filantropice, arată specialiştii. În special faţă de copiii săraci de pe domeniu arăta o aplecare aparte. Nu de multe ori se povesteşte că marele boier Başotă, la bătrâneţe, se plimba pe moşie şi zeci de copiii îl însoţeau. Le strecura câte un ban sau pe cei flămânzi îi ducea să-i ospăteze. De altfel la Pomârla, a avut sute de fini, doar în rândul ţăranilor. Îi boteza pe toţi cei care se năşteau în luna ianuarie pe domeniile sale.

”Avea un obicei. În prima lună din an, îi boteza pe copiii ţăranilor de pe domeniile sale, născuţi atunci. La băieţi le punea numele de Anastasie iar la fete numele de Sofia, după o fiică a sa care a murit la vârstă prematură”, spune Eugen Niţă.

Se spune că Başotă participa la fiecare botez la care era naş, chiar şi la cei mai umili plugari, aducând daruri.  

 

La 18 ani, fiecare fin, primea vite şi o bucată de pământ, pentru a porni bine în viaţă. Totodată Anastasie Başotă, spun specialiştii, s-a implicat în dezvoltarea Orfelinatului din Iaşi. Din averea sa a donat şi supravegheat cum sunt modernizate clădirile, cum se oferă hrană mai bună orfanilor şi plătea pentru îmbrăcămintea acestora. Tot în acest spirit filantropic îi ajuta pe cei nevoiaşi să obţină împrumuturi. Mai precis Anastasie Başotă întemeiează una dintre primele bănci din Moldova, la Iaşi, numită ”societatea cambială„, făcută pentru a da posibilitatea achiziţionării de echipamente moderne pentru aceea vreme în agricultură. Prin intermediul acestei bănci, oferea credite fără dobândă nevoiaşilor.

„Boierul Başotă, era un om econom şi ştia să se descurce pentru a face avere. Dar prin această societate cambială, nu lua dobândă celor mai nevoiaşi. Ştia cine are nevoie şi le dădea cu dobândă zero. Şi era şi înţelegător cu ei„, spune Eugen Niţă.  

Primul institut academic de la ţară  

Toată viaţa, Anastasie Başotă a încercat să modernizeze Moldova. În special prin sprijinirea educaţiei în lumea satelor. Toată averea strânsă, Anastasie Başotă a donat-o unui proiect de suflet. Mai precis fondarea unui Institut Academic la Pomârla pentru aceeaşi copii nevoiaşi care învăţau la şcoala sa particulară să scrie şi să citească. Erau copii care nu-şi permiteau studii liceale sau universitare. A donat aproape tot ce avea pentru ridicarea acestui institut şi plata profesorilor pentru aproape două decenii. A lăsat prin testament acest lucru stipulat. Boierul Anastasie Başotă nu-şi va vedea cu ochii visul, fiindcă moare la Iaşi la 27 decembrie 1869. Executorii testamentari însă i-au pus în aplicare dorinţa. În 1879, la Pomârla, pe moşia Başoteştilor şi din banii lui Anastasie se inaugurează „Institutul de Băieţi «Anastasie Başotă» de la Pomârla.

 

Era singurul Institut Academic pentru copiii ţăranilor din Moldova şi cel mai modern liceu al vremurilor. A fost dotat cu laboratoare, săli de clasă moderne, cantină, farmacie proprie. Primul director al acestui institut a fost reputatul junimist Samson Bodnărescu.Totodată Vasile Pogor, un alt important junimist, a sprijinit acest liceu. La Institutul Academic al lui Başotă au venit pentru a ţine prelegeri nume mari ale culturii române precum Ioan Slavici, Iacob Negruzzi, dar şi istoricul Nicolae Iorga. Inclusiv Mihai Eminescu era un obişnuit al liceului, alături de Ion Creangă.

”Aici, la Pomârla, erau condiţii mai bune ca unele licee de la oraş. Au fost angajaţi profesori străini, din Germania, Franţa. Aici veneau oamenii mari ai culturii din Moldova, junimişti. Inclusiv Mihai Eminescu şi Ion Creangă. Era o efervescenţă culturală deosebită“, spune Eugen Niţă.

De altfel în perioada interbelică au ieşit de pe băncile Institutului de la Pomârla nume mari în mediul universitar precum: Vasile Bogrea, filolog de excepţie, C. Udrinschi, D. Călugăreeanu, Gheorghe Agavriloaie, D. Gafiţanu, I. Luca, Ioan Vieru, Mircea Huţanu, Ioan Ibănescu.  

Başotă, boierul de viţă veche  

Anastasie Başotă s-a născut ianuarie 1798, provenind din familia lui Ioniţă Başotă. Acest neam boieresc este de viţă veche, cu privilegii din timpul lui Alexandru Lăpuşneanu. Anastasie a fost filantrop, econom, dar şi om politic. A reuşit să urce rapid scara rangurilor boiereşti devenind spătar în 1819, apoi hatman în 1821 şi ulterior logofăt. A fost inclusiv ministru de război în timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica. A fost căsătorit cu Ruxandra Balş, dintr-un alt mare neam boieresc. A divorţat însă de aceasta, se pare, scandalizat de cheltuielile extravagante ale soţiei. A avut două fiice, Elena şi Sofia. Deţinea o avere uriaşă, cu proprietăţi atât în Basarabia, cât şi în Principatul Moldovei. A fost cel care a propus pentru prima dată în România construirea unei căi ferate. Se întâmpla în 1852, dar proiectul său a fost respins. El este de asemenea ctitorul a două importante biserici, la Cucorăni şi Pomârla. În aceasta din urmă se află şi înmormântat. (Sursa: Adevărul)

loading...
Un ”țăran cu puțină școală” de la Botoșani și-a vândut pământul ca să-și împlinească cel mai mare vis - FOTO

 

Două liste cu posibili miniștri, circulă „pe surse”, un liberal de la Botoșani pus în fruntea unui minister important
Publicațiile naționale de știri au intrat în posesia unor liste cu nume care ar putea să facă parte din cabinetul de miniștri al premierului propus de PNL. 
Mere gratis în fața Bisericii pentru botoșăneni, un fermier a donat mai mulți saci - FOTO
Gest de apreciat din partea unui botoșănean.
Polițiștii au verificat microbuzele școlare și n-au găsit nimic în neregulă
Acțiunea de verificare a fost desfășurată timp de două zile și a implicat un număr însemnat de populație școlară sau miljoace pentru transportul elevilor.
Andrei Drancă, USR: Klaus Iohannis a binecuvântat astăzi, public, USL 2.0.
„PE-SE-DE” - aprigul dușman din campania electorală se transformă astăzi în tovarăș de drum pentru Klaus Iohannis și pentru soldații peneliști ce pretindeau lupta împotriva PSD.
Patru incendii de vegetație uscată în mai puțin de patru ore
Patru incendii de vegetație uscată și miriște au avut loc joi, în județul Botoșani.
O veterană a maratonului a alergat alături de militarii din Botoșani: Felicitări, doamna Ana, sunteți un model de urmat! GALERIE FOTO
Atleta, pentru care sportul este un mod de viață, îi încurajează și pe alți tineri să facă mișcare și să își urmeze visele.
STS anunță: Aplicație pentru certificatul verde lansată și în varianta web
Începând cu data de 22 octombrie 2021, certificatele digitale UE privind COVID-19 pot fi verificate și prin intermediul versiunii web a aplicației Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Peste 170 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, rata în municipiu a scăzut sub 9
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
S-a OPRIT apa într-un oraș și cinci localități din județ, este afectată și zona Lebăda
Nova Apaserv Botoșani anunță că a întrerupt furnizarea apei astăzi, 22 octombrie 2021, până la ora 20.00.
Loading...
Un botoșănean a intrat peste elevi în internate și le-a furat bunurile
Reprezentanții unităților de învățământ au sesizat Poliția iar respectivul bărbat a fost ulterior identificat.
În miez de noapte, ”verificau” curțile oamenilor: Doi tineri acuzați de furt calificat
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat în totalitate.
Şcoala din biserica cimitirului: Aici, copiii învaţă să fie cât mai umani, să dăruiască, să nu treacă indiferenţi peste suferinţa celor de lângă ei
Este locul unde astăzi se botează un copil abia ivit pe lume, iar mâine se ține slujba înmormântării la căpătâiul unui mort.  Dar este și locul în care speranța nu dispare niciodată, mai ales datorită copiilor care vin aici cu inima deschisă.
Investiții de două milioane de lei în secțiile de infecțioase ale Spitalului Mavromati
Sistemul sanitar este pus la grea încercare de pandemia de SARS-CoV-2, care, din nefericire, afectează și județul Botoșani.
ISU Botoșani: În atenția candidaților care vor participa la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante
Toți candidații sunt obligați să poarte mască de protecție, astfel încât să le acopere nasul şi gura, pe toată durata prezenței în locul desfășurării concursului.
Loading...
Nu rata marea premieră de la Happy Cinema Botoșani: PROGRAMUL săptămânii 22-28 octombrie - FOTO&VIDEO
Cinefilii din Botoșani pot merge și la Happy Last Chance, luni și marți, de la ora 18.00.
Noua LISTĂ a țărilor cu risc epidemiologic ridicat: Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de COVID-19, conform căreia Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie. Noua listă va intra în vigoare începând cu 24 octombrie.
Derby-ul Moldovei din Divizia A se joacă la Botoșani
Băieții pregătiți de Florin Ciubotariu vor primi la ora 17:00, în Sala Polivalentă, vizita formației CSU Galați, intrarea și spectacolul fiind asigurate de organizatori.
RESTRICȚII începând de luni: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise / UNDE devine obligatoriu certificatul verde
Plus certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice.
Poeți în dialog la Ipotești: Doru Mareș și Crista Bilciu
Pe data de 24 octombrie 2021, la ora 16.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din octombrie a lecturilor Poeți în dialog.
DOLIU – S-a stins din viață un renumit om de afaceri din Botoșani: Tată, Dumnezeu să te odihnească în pace!
A fost cunoscut în întreaga țară pentru spiritul său antreprenorial, dar mai ales prin generozitatea cu care a sprijinit oamenii de cultură din Botoșani.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.5 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
11.8 o C
Darabani
10.3 o C
Saveni
12.5 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.