Ştiri
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Teodor Dună și Dan Coman

Pe data de 28 septembrie, la ora 16.30, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o ediție on-line a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului sunt doi laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, poeții Teodor Dună și Dan Coman. 

Dialog online între poeți

 

Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu. Ediția din august a întâlnirilor Poeți în dialog va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

Teodor Dună

 

Teodor Dună s-a născut pe 6 martie 1981 în Tâncăbești, Ilfov. A absolvit facultatea de Litere a Universității din București (2004). Publică primele versuri în revista „Poesis” în 2000. Debutează editorial în 2002, cu volumul trenul de treieșunu februarie (Editura Vinea, București), pentru care i se acordă Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (2003). Urmează cărțile de poezie: catafazii (Editura Vinea, București, 2005); de-a viul (Editura Cartea Românească, București, 2010 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara); obiecte umane (Editura Cartea Românească, București, 2015 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2015, Gala Tinerilor Scriitori); kirilă (Editura Tracus Arte, București, 2017 – Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru literatură; Premiul Cartea anului 2017, Gala premiilor APLER); minunata lume (antologie; Editura Cartier, Chișinău, 2019).

 

A avut colaborări la revistele: „Luceafărul”, „România literară”, „Viața românească”, „Steaua”, „Ziua literară”, „Cultura”, „Vatra”, „Dilemateca”, „Cuvântul”, „Wespennest” (trad. de Nora Iuga), „Manuskripte” (trad. de Ernest Wichner), „Balkani”, „Alora, la biencercada”, „Langage et créativité” etc.

 

 

Grupaje din poemele sale au fost traduse în limbile germană, franceza, engleză, spaniolă, bulgară. A beneficiat, în 2010, la recomandarea lui Mircea Cărtărescu, de o bursă pentru literatură acordată de AkademieSchlossSolitude.Este prezent în mai multe antologii, printre care: Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA PRIMA (1998-2008) (Editura AXA, Botoșani, 2010) și Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, Bistrița, 2017).

 

Dan Coman

 

Dan Coman s-a născut pe 27 iulie 1975 în Gersa, Bistrița-Năsăud. Și-a publicat primele texte în 1993 în revista „Minerva” (este și anul în care a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca). Peste zece ani, în 2003, debutează editorial cu volumul Anul cârtiței galbene (Editura Timpul, Iași), pentru care i se acordă Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (2004) și Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România (2004). Textele lui Dan Coman au fost traduse în franceză, sârba, slovenă, suedeză, maghiară, polonă, spaniolă, engleză.

 

Până în prezent, i-au mai apărut volumele de poezie: ghinga (Editura Vinea, București, 2005); d greatcoman (antologie; Editura Vinea, București, 2007); Dicționarul Mara (Editura Cartier, Chișinău, 2009 – Premiul Radio România Cultural); ERG, (antologie; Editura Charmides, Bistrița, 2012); Insectarul Coman (Editura Charmides, Bistrița, 2017 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2017 la Gala Tinerilor Scriitori; Premiul Radio România Cultural; Premiul „Observator cultural”). A publicat de asemenea câteva volume de proză – Irezistibil (Editura Cartea Românească, București, 2010); Parohia (Editura Cartea Românească, București, 2012); Căsnicie (Editura Polirom, Iași, 2015); aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Editura Polirom, Iași, 2019); Enescu. Caiete de repetiții (biografie romanțată; Editura Polirom, Iași, 2019) – și o carte pentru copii – Moara de frig (Editura Cartier, Chișinău, 2018).

 

Este prezent în antologiile: Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA PRIMA (1998-2008) (Editura AXA, Botoșani, 2010); Compania poeților tineri în 100 de titluri, alese de Dan Coman și Petru Romoșan (Editura Compania, București, 2011); Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, Bistrița, 2017) ș.a.

 

loading...
GALERIA CU POEȚI: Gheorghe din Moldova, sentimentalul și ironicul

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Daniel Câșlariu, singurul care a luat cuvântul la jurământul aleșilor de la CJ: Vreau că voi să fiți eroii noștri de aceea v-am acordat votul nostru de încredere VIDEO
Singurul care s-a arătat interesat să ia cuvântul la ceremonia de învestire a președintelui Consiliului Județean Botoșani și a noilor consilieri a fost liderul Asociației Grup Civic.
Doina Federovici a depus jurământul în fața soțului și a fiicei, s-a făcut coadă... de flori – FOTO&VIDEO
Pentru prima dată în istoria postdecembristă a Botoșaniului, Consiliul Județean va fi condus într-un mandat de 4 ani de zile de o doamnă.
Doina Federovici, la depunerea jurământului: Biroul meu și al colegilor va fi în județ, printre botoșăneniVIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a avut un discurs pentru ședința de învestire pe care l-a rostit în fața celor aflați în sală, colegi sau invitați prin care a adresat mulțumiri pentru prezență, una mai puțin numeroasă având în vedere contextul epidemiologic.
Controale la microbuzele școlare: Elevii botoșăneni instruiți de polițiști, s-au dat și amenzi
În perioada 21-23 octombrie 2020, polițiștii botoșăneni din cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră, sub coordonarea Biroului de Siguranță Școlară, au acționat pe linia transportului școlar și siguranței elevilor din județul Botoșani.
Cătălin Silegeanu, mici contre către adversari din sediul Pro România: PNL-ul visează la patru deputați
În cadrul unei conferințe de presă, Cătălin Silegeanu a declarat că este mândru că face parte din partidul Pro România.
Măsuri urgente dispuse de prefect în urma poluării masive, s-a făcut și vidanjarea - FOTOGALERIE
Ca urmare a poluării accidentale din data de 19 octombrie 2020 și continuării acesteia, evacuare de levigat provenit din Depozitul Ecologic de Deșeuri Stăuceni, Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene periculoase, poluări de ape, eșecul utilităților publice/cedări de baraje din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani s-a întrunit de urgență pentru a se lua măsuri de stopare a deversării levigatului pe cursul apei Burla care alimentează acumularea piscicolă de la Sulițoaia.
România a depășit astăzi pragul de 5.000 de îmbolnăviri pe zi – SITUAȚIA de la Botoșani
Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.
Primarul orașului Ștefănești învestit în funcție - FOTOGALERIE
Și primarul orașului Ștefănești a fost învestit astăzi în funcție.
Roxana Țurcanu, din sediul Pro România: Vom avea doi deputați și un senator
Candidatul Pro România pentru Senat, Roxana Țurcanu, a luat parte astăzi la conferința de presă ce a avut loc la sediul partidului.
Loading...
ACUM: Ceremonie cu invitați speciali pentru noii aleși de la Consiliul Județean, depunere de jurământ în cadru atipic – FOTO & VIDEO
 În aceste momente la Casa de Cultură a Sindicatelor este în plină desfășurare ceremonia de învestire a noului președinte al Consiliului Județean și a unei părți din cei 32 de consilieri județeni, aleși pe liste la alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Pro România se pregătește pentru alegeri cu un program anticriză: Vom veni și cu un premier care să poată să implementeze aceste măsuri
O nouă conferință de presă a avut loc vineri la sediul Pro România Botoșani. Au luat parte Mihaela Huncă, Roxana Țurcanu și Cătălin Silegeanu. 
Tras pe dreapta la un control de rutină, un șofer nici nu a reușit să coboare din mașină
Polițiștii s-au îngrozit când au văzut ce alcoolemie a rezultat la etilotest.
Polițiștii sunt peste tot, controale și AMENZI pe bandă rulantă în întreg județul
Peste 1.000 de persoane legitimate în ultimele 24 de ore, polițiștii au descins și în magazine sau mijloace de transport persoane.
Anti-COVID cu portavocea, pompierii botoșăneni ies în stradă cu mesaje pentru populație
Salvatorii botoșăneni se vor deplasa cu autospeciale de primă intervenție și comandă în zonele aglomerate și pe străzile localităților vizate.
Loading...
Atacat cu toporul pe uliță, agresor trimis în judecată după patru ani
Făptașul se află în acest moment în arest la domiciliu.
Chiar și în vreme de pandemie: Mii de persoane și-au găsit de muncă în acest an, la Botoșani
În perioada ianuarie-septembrie 2020, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botoșani, 4.074 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 1.547 femei.
Firma din Botoșani nevoită să deschidă trei magazine în județ după ce exportul către SUA s-a blocat
Cu 45.000 euro, a deschis trei magazine proprii în judeţul Botoşani, după ce exportul a fost întrerupt de coronavirus.
Marius Croitoru, înaintea partidei cu Gaz Metan Mediaș: A venit momentul să punem capăt seriei de rezultate negative
Antrenorul celor de la FC Botoșani a avut și un mesaj pentru jucătorii care nu au reușit să se transfere încă la un alt club.
Botoșănean găsit în șanțul de pe marginea drumului, polițiștii l-au dus imediat la spital
Polițiștii au fost anunțați de un alt participant la trafic.
ATENȚIE, șoferi: Un polițist a fost depistat cu alcoolemie după ce s-a dezinfectat cu spirt pe mâini - VIDEO
A ieșit pozitiv la testarea cu etilotestul, deși nu consumase alcool.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.0 o C
Dorohoi
10.8 o C
Bucecea
10.8 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.