Ştiri
Orașele României: Album filatelic dedicat orașului Botoșani, tirajul este LIMITAT

Romfilatelia introduce în circulaţie marţi, 21 ianuarie 2020, o emisiune de mărci poştale tematică, din seria Oraşele României, dedicată oraşului Botoşani.

Atestat istoric ca "târg", numele oraşului se regăseşte înscris într-o filă de cronică în anul 1439, când domnia comună a urmaşilor la tron ai lui Alexandru cel Bun era ameninţată de invazia hoardelor tătare. Textul este redactat astfel: "în anul 6947 (1439 n.ns.), noiembrie 28, au venit tătarii şi au prădat până la Botoşani". Ca zonă locuită, cercetările arheologice o menţionează în anii 1350 sau 1397.

 

Prezentul şi trecutul Botoşaniului sunt înfăţişate explicit în arhitectura unor clădiri care vădesc evoluţia aşezării, stabilitatea sa de-a lungul timpului, preocupările pentru durabilitate şi simţul estetic. Botoşanii conservă, ca într-un autentic muzeu în aer liber, mărturii ale unei lumi apuse: gospodării ţărăneşti, conace boiereşti, somptuoase edificii publice construite în rafinate stiluri arhitectonice.

 

Un scurt itinerar ar putea începe din strada Ştefan cel Mare, unde se află Mânăstirea Popăuţi, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, ctitorie a marelui domnitor care a împrumutat numele străzii.

 

Zidită în anul 1496, Biserica Mănăstirii Popăuţi cu Hramul Sfântul Nicolae a fost aşezată la răscruce de importante drumuri comerciale, la jumătatea drumului dintre Suceava şi Hârlău (două curţi domneşti). Exteriorul, bogat decorat cu brâie de cărămidă smălţuită, cu discuri care reproduc semnele zodiacului, figuri fantastice, heraldice şi geometrice, îi conferă un atribut de expresivă originalitate. Vechea intrare a bisericii păstrează ancadramentul cu arce getice frânte, sub forma unor nervuri sculptate în piatră (întâlnite şi la alte biserici ale marelui ctitor). Devenită biserică de mir în anul 1863, este declarată monument istoric în anul 1897 şi este restaurată în perioada 1899 - 1907.

 

Fireşte că Botoşaniul are şi un centru administrativ remarcabil prin arhitectura unei clădiri care adăposteşte sediul Primăriei, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei. Cunoscută şi sub numele de Casa Ianachi, a fost construită în anul 1806, în stil eclectic cu vizibile influenţe germane. Trecută în urma unor acte de vânzare în proprietatea Hatmanului Anastase Başota, ajunge prin răscumpărare la Grigore Ghica. Acesta o dăruieşte Eforiei, conform unor documente originale aflate la filiala Botoşani a Arhivelor Naţionale. Pentru o vreme a devenit sediul Tribunalului unde, în perioada octombrie 1864 - martie 1865, Mihai Eminescu a lucrat în calitate de copist. Între anii 1906 - 1914 clădirea a fost restaurată.

 

Municipiul Botoşani păstrează în filele istoriei sale, alături de Ştefan cel Mare, numele unor personalităţi de marcă ale culturii, istoriei şi tehnicii româneşti precum Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Elie Radu, ale căror portrete se regăsesc alături de mărcile poştale realizate în acest an - 2020 - dedicate frumosului oraş al Moldovei.

 

Istoria Botoşanilor, percepută ca o oază de linişte şi verdeaţă într-o deplină armonie cu arhitectura veche, este prezentă într-o gândită alcătuire în edificiul, monument istoric, cu numele de Muzeul Judeţean de Istorie, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei. Datând din anul 1913, construcţia ridicată de maeştrii italieni, în stil eclectic, a fost destinată iniţial sediului Prefecturii. Planurile construcţiei au fost elaborate de arhitectul Petre Antonescu.

 

Vestigii ale civilizaţiei paleoliticului, neoliticului, bronzului şi fierului, uneltele şi armele din piatră şlefuite şi din os, ceramică pictată (celebra ceramică de Cucuteni), îl familiarizează pe vizitator cu tot ceea ce a însemnat vieţuirea pe frumoasele meleaguri ale Botoşanilor Moldovei. Un exponat de excepţie este cel mai vechi adăpost omenesc din Sud-estul Europei, descoperit la Râmniceni şi reconstruit parţial. De remarcat faptul că unele exponate tematice ale muzeului au fost incluse în mari expoziţii la Vatican, în Elveţia şi Polonia.

 

Cinstind memoria unei personalităţi marcante, referindu-ne la Nicolae Iorga, o casă memorială, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei, în care a locuit marele istoric ne prezintă o expoziţie foto-documentară, primele ediţii ale operei sale, alături de impresionanta bibliotecă istorică. Clădirea originală cu pereţii de paiantă a fost demolată în anul 1965, pe locul ei ridicându-se între anii 1967 - 1975 o construcţie acoperită cu şindrilă şi cu stâlpi din lemn. Începând cu anul 1977, devine secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.

 

Romfilatelia mulţumeşte Primăriei Botoşani şi Consiliul Judeţean Botoşani pentru sprijinul documentar şi fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

 

Albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 211 exemplare, este echipat cu blocul special de 4 timbre împreună cu cele două plicuri "prima zi" ale emisiunii cu ştampila "prima zi" aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 211.

 

Emisiunea de mărci poştale "Oraşele României, Botoşani" va fi disponibilă începând de marţi, 21 ianuarie 2020, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de 2 plicuri prima zi, în coală de 32 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă şi bloc de 4 timbre

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Aproape de Botoșani: 300 de romi s-au întors din Italia de teama coronavirusului şi au minţit la vamă că vin din Germania
Majoritatea celor care s-au întors din Italia au copii la școala din sat, motiv pentru care s-a decis și suspendarea cursurilor.
Sărbătorim astăzi o mare campioană născută în Botoșani: A scris istorie în sportul mondial - FOTO
Un exemplu de talent și abnegație, o sportivă căreia îi datorăm respect! 
Accident rutier produs din neglijența unui șofer, tânără transportată la spital - FOTO
Unul dintre șoferii implicați s-a ales cu dosar penal.
Botoșănean reținut după ce a sustras peste 9.000 de lei de la firma la care lucra
A profitat de faptul că ușa unui birou a fost lăsată neasigurată și ar fi sustras suma de 1.000 de euro și 4.500 de lei. Apoi a chemat un taxi, pentru a se deplasa acasă, la Botoșani.
A crezut că e joacă, dar s-a ”ars”: CÂT a plătit un botoșănean pentru o țigară fumată în parc
Bărbatul a devenit recalcitrant atunci când a fost luat la rost de oamenii legii.
Posturi pe alese la Mavromati, LISTA locurilor de muncă vacante
963 de locuri de muncă vacante la dispoziția botoșănenilor, în acest sfârșit de februarie.
Încep înscrierile în clasa pregătitoare: CÂTE locuri sunt disponibile la Botoșani
Înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor pentru anul școlar 2020 -2021 începe pe 4 martie 2020.
Încă un botoșănean drogat cules de pe stradă
Tânărul în vârstă de 27 de ani le-a atras atenția polițiștilor locali prin comportamentul bizar.
Lucian Borfotină, dezvăluire cu candidatura de la Primăria Botoșani
În ultima săptămână, tot mai multe zvonuri indicau faptul că Lucian Borfotină, actualul primar a comunei Cristești ar fi renunțat la ideea de a-l mai contracandida pe Cătălin Flutur la alegerile locale din acest an.
Loading...
Mașini avariate de un acoperiș căzut pe Calea Națională - FOTO
13 apeluri au fost înregistrate, urmare a vântului puternic, în ultimele cinci ore, la Botoșani.
RAZII ale jandarmilor în piețe, zeci de sancțiuni aplicate
Au fost acordate amenzi în valoare de 11.000 lei.
Inspecții GENERALE în două școli din Botoșani
Două unități de învățământ din Botoșani sunt ținta unor controale ce vor avea loc săptămâna aceasta.
PRĂPĂD la Botoșani: Fire electrice rupte, stâlp de telefonie doborât de vânt
Vântul puternic produce daune în județ.
Cetățenii s-au îngrozit când au văzut cum circulă o mașină pe strada Pacea: Au sunat imediat la 112
Oamenii legii au venit la locul indicat și au tras pe dreapta mașina.
Loading...
Botoșaniul răscolit de vântul puternic, pompieri pe acoperiș - FOTO
Județul Botoșani se află astăzi sub incidența codurilor galben și portocaliu de vânt puternic.
ALERTĂ: Meteorologii au actualizat atenționările, Cod Portocaliu și Galben astăzi, pentru Botoșani - FOTO
Botoșaniul rămâne sub incidența avertizărilor de vreme rea.
La un pas de tragedie: Beat, cu un pasager alături, s-a izbit într-un cap de pod
Un tânăr de 24 de ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier.
Bătrânețe demnă: A rămas fără un picior, dar viața merită trăită până la capăt – GALERIE FOTO
Viața nu le-a fost ușoară, le lipsesc foarte multe, au trecut prin situații dramatice. Dar se au unul pe altul și, mai ales, știu să mulțumească pentru tot ce au primit.
Liderii PSD Botoșani scoși din calcule la împărțirea celor mai importante funcții la congres
Noua organigramă de conducere a PSD va cuprinde două funcţii de preşedinte executiv, patru de prim-vicepreşedinte şi opt posturi de vicepreşedinte.
SURSE: Om de afaceri botoșănean susținut de PNL pentru o funcție de secretar de stat la Ministerul Transporturilor
După liberalul Paul Octav, încă un membru al PNL Botoșani urmează să fie propulsat pe o funcție de conducere în Guvernul României.
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
”De câte ori nu am trăit scenariul acesta? Domnule primar, doamnelor și domnilor consilieri unde se duc banii pe care an de an susţineţi că-i dirijaţi către reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, către asfaltări şi parc ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8024 lei
USD
Dolarul SUA
4.4395 lei
CHF
Francul elveţian
4.5257 lei
GBP
Lira sterlină
5.7281 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9880 lei
XAU
Gramul de aur
240.4606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4215 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9261 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3365 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1907 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6429 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.