Ştiri
O nouă seară simfonică la Botoșani, povești de dragoste și magia valsului în sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

Vineri, 19 februarie 2021, orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani a evoluat sub bagheta dirijorului Petronius Negrescu, invitatul serii fiind violonistul Florin Ionescu-Galați, solist permanent al instituției de cultură.

Un dirijor experimentat, un virtuos violonist, repertoriu divers, dar bine armonizat, și un public fidel muzicii simfonice. Așa ar putea fi caracterizată seara de vineri.

 

Format în Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990-1995), specializările Regie de teatru muzical, Pedagogie muzicală şi Jazz, Petronius Negrescu a activat inițial ca muzician de jazz, susţinând numeroase concerte și realizând foarte multe înregistrări de radio şi televiziune. Însă din anul 2000 se dedică aproape în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi de doctorat. În anul 2008 a beneficiat de o bursa post-universitara în S.U.A., unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, şi a participat ca instrumentist în Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. În prezent este profesor la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, Facultatea de Muzică.

 

Florin Ionescu-Galaţi este considerat a fi unul dintre vârfurile generaţiei sale. Din anul 2015 este solist permanent al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi.

 

Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut. A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu. Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum „Gasteig” şi „Herkule” din München, „Carnegie Hall” din New York, „Beethoven Halle” – Bonn, „Santory Hall” – Tokyo.

 

 

Public numeros în sala de concert

 

Sala Filarmonicii ”George Enescu” a primit, vineri, parcă și mai mult public decât în săptămânile anterioare. Purtând măști, respectând normele impuse, presărați printre scaunele ”interzise” cu bandă, melomanii nu renunță la seara de muzică simfonică.

 

Călătoria muzicală a debutat cu Uvertura operei ”Dido și Aeneas”, de Henry Purcell (1659-1695), operă alcătuită dintr-un prolog și trei acte, pe un libret de Nahum Tate. Considerată drept cea mai bună lucrare în cultura engleză de la sfârșitul secolului XVII, opera spune povestea de dragoste dintre eroul troian Aeneas și regina din Cartagina Dido.

 

Momentul așteptat al serii a fost cel al Concertului pentru vioară și orchestră în mi major, BWV 1042, de J. S. Bach (1685-1750). Florin Ionescu-Galați, solist permanent al Filarmonicii „George Enescu”, și-a purtat publicul în lumea fascinantă a muzicii lui Bach. Este potrivit să amintim că Bach a fost un compozitor al barocului într-o vreme în care muzica începea să iasă din biserică și din curtea regală și pătrundea în orașe. Se cristaliza o clasă de mijloc dornică de divertisment muzical. Iar compozitorii păreau și ei dispuși să ofere noului public lucrări care să le asigure succesul. Se cânta muzică simfonică chiar și în cafenele (Bach însuși a dirijat concerte săptămânale într-o cafenea din Leipzig).

 

Bach a devenit curând unul dintre cei mai căutați compozitori, însă moartea avea să îl ducă într-un ușor con de umbră, muzica lui fiind scoasă din repertorii. A revenit în atenția publicului datorită fiilor săi, care au știut să îi mențină vie amintirea. ”Marea dezvoltare a tehnicii violonistice, datorată școlii italiene, precum și cultivarea virtuozității de către maeștrii germani au pregătit drumul creației violonistice bachiene”, aflăm din caietul-program al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.

 

Publicul meloman a aplaudat îndelung prestația violonistului și a orchestrei deopotrivă, răsplătind astfel o interpretare de excepție.

 

A urmat muzica lui Anatoly Lyadov (1855-1914), cu Opt cântece populare rusești (Cântare religioasă, Colindul de Crăciun, Cântec melancolic, Cântec umoristic, Legenda păsărilor, Cântec de leagăn, Cântec de dans, Cântec de dans în cerc), dar și Poemul simfonic ”Kikimora”, op.63.

 

Miniaturile orchestrale ale celor Opt cântece populare rusești (scrise în 1906) oferă un conținut muzical complex, lucrările compozitorului rus dezvoltând principiile simfoniei de cameră.

 

Imediat ce aplauzele s-au stins, sala a fost luată în stăpânire de muzica lui Serghei Rachmaninov (1873-1943). Vocaliza, op.34, nr. 14, în interpretarea orchestrei botoșănene, a adus mai aproape un compozitor de o factură aparte, cu o extraordinară forță de exprimare.

 

”Niciodată n-am să trădez melodia, care este firul conducător al muzicii. Ea răsună permanent în fiinţa mea, şi prin intermediul ei percep întreaga lume înconjurătoare”, ne transmite compozitorul Vocalizei.

 

Despre Rachmaninov se spunea în vremea lui că ”nu are egal”. Interpretările lui, ne spun criticii, ”sunau ca și când ar fi fost elaborate în colaborare cu Dumnezeu – varianta finală a unei lucrări care urma să fie veșnic cântată așa și nu altfel”.

 

Finalul concertului de vineri a stat sub semnul lui P.I. Ceaikovski (1840-1893). Dirijorul Petronius Negrescu și Filarmonica ”George Enescu” au creat un adevărat moment de grație, aducând în sală atmosfera balurilor de la curte. Și asta pentru că acordurile Valsului nr.9, op. 40 (orch. D. Goia), au cuprins publicul într-un vârtej aproape hipnotizant.

 

De altfel, publicul meloman aflat vineri seară în sala Filarmonicii botoșănene a remarcat deopotrivă armonizarea repertoriului, discreția muzicii și calitatea interpretării, fie că e vorba despre orchestră, fie că ne referim la violonistul Florin Ionescu-Galați.

 

 

Concertul viitor, cu pian, Mozart și Beethoven

 

Concertul viitor are loc vineri, 26 februarie, ora 18.30.

Dirijor Daniel Manasi, invitat pianistul Daniel Dascălu.

În program: W.A. Mozart (Uvertura operei ”Răpirea din Serai” și Simfonia nr. 35, în re major, ”Haffner”), L.van Beethoven (Concertul pentru pian și orchestră nr.4, în sol major, op. 58).

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Leon Dănăilă, fiul unui cizmar și al unei femei cu 4 clase, care și-a vândut pâinea de la internat ca să aibă bani de cărți: Aveam pantofi numai de formă
Neurochirurgul Leon Dănăilă are o carieră de peste 60 de ani, în care a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. De aici, a fost numit medicul care a operat un stadion de oameni, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.
De la Londra, la Roma și Milano: Wizz Air își închide baza aeriană de la Suceava, dar păstrează anumite curse la Salcea și mută altele la Iași – SITUAȚIA zborurilor
Compania aeriană Wizz Air a anuntat că va închide baza de la Suceava, începând cu 28 octombrie, dar va continua să opereze zboruri de pe aeroportul din localitate, spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen, în timp ce alte cinci curse vor fi transferate pe aeroportul din Iaşi.
A ajuns la 53 de milioane de euro! Business-ul Electro-Alfa, creștere masivă în ultimul an
Furnizorul de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune Electro-Alfa Internațional, controlat de antreprenorul Gheorghe Ciubotaru, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 261,5 milioane lei (53 milioane euro).
Filmul despre Arsenie Boca proiectat la Unirea și care a enervat spectatorii la Botoșani, INTERZIS cu amenințări la Arad: Va fi circ
Filmul ”Arsenie. Viața de apoi” a cărui proiecție specială, care a avut loc săptămâna trecută la Cinema Unirea, a stârnit criticile unor spectatori la adresa regizorului prezent în sală, nu a mai fost difuzat deloc în celălalt capăt de țară.
S-a semnat primul contract pentru Autostrada Unirii care face legătura dintre Moldova și Transilvania direct prin Carpați
Contractul pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8) s-a semnat pe 20 septembrie. Va fi prima autostradă care face legătura directă între Transilvania și Moldova, prin Carpați, iar acesta este primul contract semnat pentru A8, despre care se vorbește de mai bine de un deceniu.
Ce a pățit un șofer botoșănean la Suceava fiindcă nu avea GPS-ul pornit
Fărădelegile botoșănenilor în privința transportului de lemne trec granițele județului. O nouă dovadă este ceea ce s-a întâmplat joi la Sucevița.
Iftime se întoarce împotriva lui Becali: I-a luat Necuratul privirea / Face mișto de noi
După ce nu mai reușește să îi vândă jucători, patronul FC Botoșani pare să își schimbe atitudinea față de omologul de la FCSB. O dovadă în acest sens este opinia omului de afaceri din nordul Moldovei despre penalty-ul acordat de arbitrul Sebastian Colțescu în meciul Farul Constanța - FCSB 0-1.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu cu privire la dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe
Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștința persoanelor fizice si juridice care au construcții pe raza teritoriala a Comunei Mihai Eminescu, că începând cu ziua de vineri, 18 august 2023, Primăria a demarat proiectul intitulat „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani”.
Gravidele și părinții care au copii mai mici de cinci ani se pot băga în față la ghișee, casierii și case de marcat
Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlament miercuri, 20 septembrie 2023.
Oaspeți din Republica Moldova, în vizită la Primăria Botoșani – FOTOGALERIE
Membrii delegației din Bălți, Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani.
APIA, clarificări importante legate de verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării cererilor de sprijin
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.
Dosar penal pentru un tânăr de 22 de ani oprit la control
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A ieșit la plimbare cu mașina „greșită”: CE au descoperit polițiștii
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A crezut că merge și așa: Sucevean amendat la Botoșani după ce a mințit polițiștii
Polițiștii botoșăneni l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani joi, 21 septembrie 2023.
Dan Alexa sub presiune în meciul cu UTA: Vin aici să-și vândă scump pielea - VIDEO
FC Botoșani – UTA Arad se joacă sâmbătă de la ora 18:45 pe Stadionul Municipal Botoșani.
Botoșăneancă infectată cu virusul West Nile: Este al doilea caz în județ
Încă un caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la Botoșani.
Apariție rară la Botoșani: Pasăre pe cale de dispariție, surprinsă deasupra apei
Unul dintre cei aproximativ 200 de indivizi a fost surprins în timp ce se hrănea.
Tânăr șofer de 23 de ani judecat pentru că a încercat să dea 100 de euro polițiștilor
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal.
„Lady in red” – Dacie cu o vechime de 50 de ani, în stare excelentă, verificată de RAR Botoșani - GALERIE FOTO
O bijuterie pe patru roți care (încă) funcționează ireproșabil grație proprietarului care a avut grijă de această mașină de colecție.
Sprijin pentru familiile vulnerabile, 1.400 de lei ajutor pentru plata facturilor la energie
Cea mai importantă măsură adoptată vreodată de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile a intrat în etapa a doua.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.7 o C
Dorohoi
18.0 o C
Bucecea
18.0 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
20.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.