Ştiri
O dărăpănătură cu două camere plină de premianţi: Eu, când fac exerciţii, uit de toate. Şi când mi-e foame mă apuc să fac exerciţii la matematică

Nu au telefoane mobile, computere sau orice alte gadget-uri de care se bucură orice copil de vârsta lor din lumea civilizată. Averea nepreţuită a familiei o reprezintă însă teancul cu diplome şi carnetele de note ale copiilor: trei fete şi doi băieţi.

Toţi copiii unei familii foarte sărace din judeţul Botoşani reuşesc să ia numai note de 10, deşi trăiesc într-o căsuţă cu două cămăruţe iluminate de un bec slab. Fac lecţiile cu rândul şi merg kilometri întregi pe jos ca să înveţe carte.

 

Cătunul Ionăşeni aparţinând comunei botoşănene Truşeşti este rupt parcă de civilizaţie. În sătucul cu cel mult 400 de suflete se ajunge pe un drum pietruit, plin de gropi, care străbate o pădure deasă. Peisaj feeric terminat într-o lume a sărăciei şi a lipsei de viitor.

 

La marginea cătunului, chiar în buza pădurii, trăieşte familia Cârmaci, una dintre cele mai sărace din sat, scrie Adevărul. Unicele surse de venit ale familiei sunt munca cu ziua a tatălui şi alocaţiile copiilor. Averea nepreţuită a familiei o reprezintă însă teancul cu diplome şi carnetele de note ale copiilor: trei fete şi doi băieţi, toţi cu rezultate excelente la învăţătură.

 

Deşi înfruntă noroaiele, zăpada şi oboseala, mergând pe jos 5-6 kilometri până la şcoală, copiii familiei Cârmaci, cu vârste între 8 şi 16 ani, reuşesc să obţină note extraordinare. Învaţă pe brânci ca să scape de sărăciei şi să-şi ajute părinţii.

 

„Învaţă foarte bine, toţi. Pentru ei fac orice sacrificiu. Să meargă la şcoală, să iasă din satul ăsta, că aici nu au ce face“, spune Maria Cârmaci, mama băieţilor.

 

Familia Cârmaci locuieşte într-o casă joasă, din chirpici, moştenită de la părinţi, cu numai două camere luminate de un singur bec palid.

 

„Într-o cameră stăm noi cu fetiţa cea mică, iar în cealaltă cameră băieţii şi cele două fete mai mari”, mărturiseşte Maria Cârmaci.

 

Mobila este compusă din câteva paturi înghesuite, un dulap şi câteva rafturi, bucătăria este tot în casă iar toaleta în fundul curţii. Apă curentă nu au, ci o aduc cu găleţile de la fântâna din sat. De la cel mai mic la cel mare, toţi, sunt premianţi.

Constantin are 10 ani, este în clasa a IV-a şi un matematician în devenire. A câştigat şi un concurs internaţional dedicat claselor I-IV. Când se află în faţa cifrelor, nici sărăcia nu-l mai sperie.

 

„Eu, când fac exerciţii, uit de toate. Şi când mi-e foame mă apuc să fac exerciţii la matematică. Mă concentrez aici, îmi place şi uit de necaz. Eu fără matematică nu mă văd”, mărturiseşte Constantin.

 

Mădălina (16 ani), cea mai mare dintre fraţi, a avut din clasa I aproape 10 pe linie. Învaţă la liceul din Truşeşti, aflat la 6 kilometri distanţă de casă, deşi ar fi avut şansa să meargă la un liceu de elită din Botoşani, însă banii au fost un impediment major.

 

„Am avut mereu note mari că mi-a plăcut să învăţ. Iau cărţi de la bibliotecă şi mă simt extraordinar când mă apuc să le citesc“, spune Mădălina.

 

La liceu vrea să ajungă şi Petronela. Are 13 ani şi este în clasa a VIII-a. Visează şi la facultate, pentru că ar vrea să ajungă profesoară. Darius, fratele mai mic, are 11 ani şi visează la D Artagnan şi Champ Elysee.

 

„Îmi place cel mai mult franceza. Am citit despre Franţa tot. Şi despre istoria ei. Vreau să văd măcar aşa de la depărtare Parisul”, spune Darius.

 

Până şi mezina familiei, Alina, este pasionată de învăţătură. Stă toată ziua cu nasul în cărţi şi, la fel ca fraţii ei, visează să ajungă cineva: profesoară de matematică.

 

Toţi aceşti copii au fie foarte bine, în cazul şcolarilor mici, fie medii între 9 şi 9.80 la şcoală în fiecare an.

 

Nu au telefoane mobile, computere sau orice alte gadget-uri de care se bucură orice copil de vârsta lor din lumea civilizată. La ei, civilizaţie înseamnă doar electricitate şi uneori microbuzul şcolar. De cele mai multe ori merg la şcoală pe jos, indiferent de anotimp.

 

Darius, Petronela şi Mădălina învaţă în Truşeşti, iar cei mici, Constantin şi Alina, deocamdată la şcoala din sat.

 

”Mergem pe jos la şcoală. Şi iarna chiar. La început, ne era frică de pădure, dar ne-am obişnuit. Ne place mult la şcoală. Când este frig, ne băgăm unul în altul şi ajungem voioşi”, spune Alina, la numai opt ani.

 

Citește materialul complet AICI

 

loading...
Tânărul crescut în sărăcie lucie convertit într-un ”Superman” al nevoiaşilor
Avem cei mai săraci pensionari din țară, DIFERENȚA uriașă care ne condamnă la sărăcie

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Peste 100 de cazuri noi la Botoșani și ȘASE decese în ultimele 24 de ore
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi de COVID.
PNL Botoșani: PSD a umplut instituțiile publice cu angajați pe pile și relații!
De ce se teme președintele PSD Botoșani de aceea nu va scăpa. Zilele trecute, lidera pesediștilor botoșăneni își exprima public temerea că atunci când liberalii vor ajunge la guvernare vor face disponibilizări în sectorul public. Suntem nevoiți să-i dăm parțial dreptate. Vor fi dați afară toți funcționarii publici care nu-și fac treaba, care își bat joc de contribuabili și care au fost angajați de PSD pe pile și relații.
Grav accident rutier: Mașină făcută praf, șoferul la spital - FOTOGALERIE
Un alt șofer din trafic a sunat la 112, anunțând accidentul.
De beat ce era, un botoșănean a intrat cu mașina în stâlp apoi a ricoșat într-un alt autoturism
Din fericire, șoferul a scăpat teafăr.
Elev de la Laurian, în fața politicienilor: IȘJ-urile colcăie de corupție și sunt profesori care sunt efectiv protejați
La dezbaterea cu candidații de la Camera Deputaților au luat parte și reprezentanți ai elevilor. 
Ziua și amenzile: Încă 16.000 în pușculița statului de la botoșănenii care nu poartă mască
Zeci de sancțiuni au fost aplicate persoanelor care nu purtau mască de protecție în locurile în care acest lucru era obligatoriu.
Fonduri europene pentru reabilitarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”
Proiectul, estimat la o valoare totală de peste 4,1 de milioane de euro, va fi finanțat din Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027.
Atenție la coșurile de fum: Pompieri chemați urgent, două case au luat foc
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.  
DOLIU în lumea artistică: S-a stins din viață un important pictor botoșănean - FOTO
Avea doar 42 de ani și talent cât pentru multe vieți. Pictorul a plecat la cele veșnice lăsând în urmă o operă de neegalat.
Loading...
Profesor Mihaela Huncă, candidat PRO România Botoșani la Camera Deputaților: Noi suntem PRO Agricultură-fermierii români au nevoie urgentă de sprijin!
Fermierii trec prin momente grele, iar autoritățile îi ignoră.
PSD la guvernare înseamnă siguranța locurilor de muncă și siguranța salvării și relansării antreprenorilor români
Țintele economice ale programului de guvernare realizat de PSD pentru următorii 4 ani au în vedere creșterea la 80% din media Uniunii Europene a puterii de cumpărare a fiecărui român.
Primul tronson de autostradă din Moldova dat în trafic, CUM arată – GALERIE FOTO
Tronsonul este parte a Autostrăzii A7, Bacău – Pașcani – Siret, reprezentând totodată și primul în regim de autostradă din regiunea Moldovei.
Cum a ajuns concubinajul la modă printre ţăranii din Botoșani: Când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa
Sărăcia, consumul de alcool şi noile mentalităţi au schimbat tradiţia căsătoriei în satele din judeţul Botoşani.
SPOR salarial de până la 85% pentru medicii și personalul auxiliar implicați în combaterea COVID-19
Executivul a adoptat un proiect de hotărâre de Guvern care vizează majorarea sporului acordat condiţiilor de muncă deosebit de periculoase.
Loading...
Nominalizează un profesor pentru excelență în educație: PREMIU în valoare de 8.000 de lei
În această lună se mai primesc nominalizări la Premiul Mentor pentru excelență în educație. Profesorii și antrenorii din Botoșani pot fi nominalizați.
Un botoșănean infectat cu COVID are nevoie URGENT de plasmă
Un bărbat infectat cu virusul SARS-COV-2 este internat la terapie intensivă are nevoie de ajutor.
Achiței: PNL nu va tăia nici unul dintre veniturile actuale ale românilor! / PNL nu va crește nici o taxă și nici un impozit
Deputatul Cristian Achiţei își continuă serialul ”Minciunile tovarășilor” prin care contrazice afirmațiile pe care social-democrații botoșăneni le fac în campania electorală.
Iftime l-a enervat pe Budăi la dezbatere: Gândiți-vă la politicieni care au școala făcută anapoda, nu dau nume - VIDEO
Asociația pentru Dezvoltare Umană Iași a organizat miercuri o dezbatere cu o parte dintre candidații la parlamentare. Un moment tensionant al întâlnirii i-a avut drept protagoniști pe candidatul PSD la Camera Deputaților, Marius Budăi, și pe Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură.
Cătălin Silegeanu: Sondajele apărute de nicăieri, arată de fapt disperarea anumitor politicieni
Candidatul Pro România pentru Camera Deputaților, Cătălin Silegeanu, a transmis un comunicat privitor la o serie de sondaje făcute înainte alegerilor parlamentare. 
Cadou electoral înaintea zilei de vot! Iohannis a anunțat că se redeschid piețele
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că se analiza posibilitatea redeschiderii pieţelor de Crăciun. Iar, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis ca pieţele să fie redeschise, de la finalul acestei săptămâni, având în vedere că s-a menținut panta descendentă a numărului de infectări.
Cum se poate lua legatura cu familia respectiva?
21 noiembrie 2019, 21:53
O mare rusine pentru Botosani, pentru autoritati si pentru toti snobii si ipocritii din societatea civila care afirma ca le pasa, ca au empatie, ca se implica.
21 noiembrie 2019, 13:37
Bunastarea PSD care o proclama de 30 de ani in aceste tinuturi, Nu am auzit nici un parlamentar (PNL, si cate or mai fi) dar mai ales de PSD (laudarosii) sa aduca vorba de proiecte adevarate pe tema aceasta. Citim si plangem....Ce destin are acest popor....generatiile de maine. Oare suntem crestini?? Oare parlamentarii sunt si ei???Oare cum vede Dumnezeu toate astea??? De aceea nu avem nimic bun. Ne intrebam de ce alte popoare traiesc mai bine si ai nostri fug spre ele? in primul rand ca sunt umani si ca ei chiar isi ajuta semenii si nu prin pomene din cand in cand ci prin proiecte adevarate. Dumnezeu intotdeauna va iubi asta...
21 noiembrie 2019, 09:40
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„Am crezut că greul a fost în primăvară, însă virusul SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ne-am înșelat amarnic. A atacat mult mai agresiv în toamnă, iar spitalele noastre sunt acum supraaglomerate. Peste 1.200 de români se zbat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8721 lei
USD
Dolarul SUA
4.0434 lei
CHF
Francul elveţian
4.4931 lei
GBP
Lira sterlină
5.3981 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8623 lei
XAU
Gramul de aur
237.9394 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2359 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3650 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9817 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1250 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1849 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6544 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
-0.1 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
0.4 o C
Saveni
-0.3 o C
Ştefăneşti
2.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.