Ştiri
Ne ducem în derizoriu : Apare al TREILEA lac cu nuferi care ar fi cel alpoetului nepereche: nu-i al CJ-ului, nu-i al lui Zmău…GALERIE FOTO
Primărița din comuna Mihai Eminescu ne invită pe balconul Primăriei.Întinde mâna și ne indică un punct în zare. Este un deal, ascuns derazele soarelui tomnatic. La baza lui s-ar odihni adevăratul lac alpoetului nepereche. Doar Mihai Eminescu s-ar fi inspirat când și-aplimbat pașii pe lângă ceea ce acum nu-i decât un iaz cu stufăriș încare sătenii-și adapă oile.


Într-adevăr nu acela e Lacul lui Eminescu. Așa este!

Botoșanii a fost cutremurat la auzul veștii că lacul care-i vizitat de zeci și zeci de ani, unde generații întregi de elevi încolonați de profesori au fost duși în lumea eminesciană, nu-i cel real. Varianta a fost susținută într-o revistă de profil de oameni cu decenii de cultură pe umeri. Adevăratul lac ar fi de fapt la Loești. Îi străluceau ochii lui Dumitru Zmău, cel care-i proprietar pe iazul actual frecventat de pescari de ocazie. Cârcotașii chicoteau gândindu-se la țeapa uriașă luată de Consiliul Județean care a cumpărat actualul Lac cu Nuferi de la familia Vasiliu. Minodora și Dorin. A costat vreo 2 miliarde.

Iată însă că din nou cineva are curajul să vorbească și ridică o a treia variantă, care, parcă ar dărâma primele două.
”Eu nu am de unde să știu aceste lucruri dar am mai spus asta cu mult timp în urmă, am auzit de la bătrânii locului, oameni care nu mai sunt acum, au decedat între timp că, într-adevăr nu acela e Lacul lui Eminescu. Așa este. Deci spun oamenii locului, oameni care acum nu mai sunt, au decedat la 90 li ceva de ani. Nu acela este Lacul lui Eminescu”, povestește Aneta Gireadă, primar în comuna în care a copilărit marele poet.
Perfect. Și unde-i?
”Adevăratul lac ar fi undeva chiar în localitatea Ipotești. Dacă ieșim afară, pe balcon, s-ar vedea locația. Deci între Cătămărăști Vale și Ipotești. Cumva e pe teritoriul Ipoteștiului”, dezvăluie primărița.

Au protestat vehement

E sinceră și chiar crede ce a auzit de la bătrânii satului în care ea însăși a crescut. De ce ar minți? Spune că a încercat să spună mai departe, mai ales când se purtau negocierile pentru ca lacul actual să intre în patrimoniul județului.
”Am încercat să discut, eram într-o discuție cu unele persoane și au protestat vehement. De exemplu a protestat primarul de la Răchiți spunând că dlui cu dl prefect au pus acel pod care s-a construit atunci, dlui era macaragiu și ar fi instalat nu știu ce acolo la lac. A fost afirmația lui că știe că acolo este Lacul lui Eminescu. De-adevăratelea lacul care îl inspira pe Eminescu în scrierile sale ar fi însă la granița cu Cătămărăști Vale”, mai spune Aneta Gireadă.
Și a tăcut atunci. La fel cum, crede ea, vor tace și cei care știu adevărul. Adevăr care ar putea fi probat prin documente. Pentru că primărița din Mihai Eminescu știe că sunt. Știe și că nu vor fi vreodată supuse privirilor tuturor. Miza-i prea mare și s-ar cutremura istoria.
Am înțeles că ar fi ceva pe la muzeu, nu m-am interesat, nu am discutat cu nimeni. Dar nu știu dacă s-ar scoate documentele respective, nu știu dacă s-ar întoarce istoria, nu știu dacă ar scoate cineva acele documente. Chiar dacă ar exista nu cred. Părerea mea”, încheie Aneta Gireadă.
Resemnată.
Gabriela ERDIC
CITEȘTE:
 Vânt de țeapă uriașă: Lacul cu nuferi cumpărat de CJ de la familia șefei DSVSA ar fi de fapt la… Dumitru Zmău – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
Un fost director PDL a ajuns mare șef la Buzău: Dle primar, altul nu ați găsit?
Criza de coronavirus provoacă schimbări în vârful societății de termoficare din municipiu Buzău. De joi, Regia Autonomă Municipală are un nou director.
10 noi jandarmi au depus azi jurământul, printre ei și o domnișoară - FOTOGALERIE
În această dimineață, cei zece elevi jandarmi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" Fălticeni aflați în practică la Jandarmeria Botoșani au depus Jurământul militar.
Este OFICIAL! Liberal în locul unei directoarea de la PSD, ordinul a ajuns la instituție
Așa cum Botoșăneanul anunța în cursul zilei de ieri, 29 mai 2020, schimbarea la vârful Casei Corpului Didactic (CCD) s-a produs în aceeași zi.
Mama a patru fete diagnosticată cu cancer are nevoie de ajutorul botoșănenilor– FOTOGALERIE
O tânără mamă din Corni are nevoie urgentă de ajutorul semenilor pentru a putea ieşi învingătoare din lupta cu o boală nemiloasă. Minuţa Marcu  are 37 de ani şi este mama a patru fetiţe frumoase. Bucuria aducerii pe lume a celei de a patra fetiţe a fost umbrită însă de mari probleme de sănătate, care s-au acutizat în perioada pandemiei.
FAZA ZILEI: Un mânz a evadat dintr-un sat și a fost găsit la trap prin zona industrială
Dacă brașovenii s-au obișnuit să fie vizitați de urși și botoșănenii au avut parte astăzi de un musafir mai puțin întâlnit. Nu urs, bineînțeles.
Un botoșănean trimis la minister a venit cu o colegă în ”vizită de lucru” la Tabăra Agafton – FOTOGALERIE
Centrul de Agrement Codrii de Aramă a avut parte de vizita a doi reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, secretarul de stat Andra Costache și subsecretarul de stat Radu Lebădă, prim-vicepreședintele TNL Botoșani. Aceștia au realizat o vizită de lucru la care au luat parte și directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret - Radu Humelnicu și administratorul centrului - Iulia Palade.
MAI scoate 700 de polițiști, jandarmi și polițiști locali pe teren să păzească minivacanța de Ziua Copilului
Polițiștii botoșăneni împreună cu celelalte structuri de ordine și siguranță publica sunt la datorie și acționează pentru prevenirea criminalității și pentru fluidizarea și monitorizarea traficului, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente neplăcute, pentru cei care călătoresc în minivacanță prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 iunie.
Anunț oficial! CE se întâmplă cu cardurile de sănătate
Decizie importantă în ceea ce privește cardurile de sănătate. 
ALERTĂ de fraudă: Anunț important pentru clienții Orange
Clienții Orange România au fost alertați printr-un mesaj cu privire la fraudele care se pot face prin intermediul apelurilor telefonice.
inpuff.ro
Loading...
Două femei infectate cu COVID au născut la Maternitatea Botoșani, alte cinci gravide tratate la Mavromati
Două gravide infectate cu virusul COVID-19 au născut la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Mavromati" Botoşani.
Jandarmii împânzesc zonele de agrement în minivacanța de 1 iunie
Efectivele de jandarmi au fost suplimentate pentru minivacanţa de 1 Iunie.  
Botoșăneancă decedată în centru de dializă, după infecția cu COVID
Numărul persoanelor din județul Botoșani care au decedat din cauza COVID-19 ajunge la 46.
APIA Botoșani: Ce se întâmplă cu cererile unice de plată 2020 în zilele de sărbătoare legală
Anunțul a fost făcut de către directorul unității.
Amenzi de peste 36.000 de lei la Botoșani, polițiștii au verificat 2.000 de persoane și zeci de magazine
În urma verificărilor au fost aplicate peste 70 de sancțiuni.
Loading...
Mii de botoșăneni sunt închiși în case, Poliția îi verifică acasă
În timp ce numărul botoșănenilor care s-au aflat în carantină într-o unitate de cazare scade considerabil, crește cel al izolaților la domiciliu.
Au cinstit memoria: ”Eroii unui neam sunt făcliile care ard în veșnicie”GALERIE FOTO
Momentele emoționante au avut loc joi, la monumentele închinate eroilor români din Cimitirul Pacea.
LOVITURĂ pentru Tincu, investiția cu super-magazin și blocuri RESPINSĂ, a pus umărul și o femeie de afaceri
Proiectul de investiții avea nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru a-și urma cursul firesc pe partea de documentație. Magazinul Lidl cu cele două blocuri cu spații locative aferente, bat pasul pe loc, după ce nu au primit voturile necesare în Consiliul Local.
Cazuri noi de COVID la Botoșani, SITUAȚIA pe județe
România a ajuns la 1.240 de decese puse pe seama noului coronavirus.
ADMITERE 2020: Încep înscrierile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi încep înscrierile în vederea admiterii în clasa a IX-a.
O parte din angajații Urban Serv chemați la muncă în zilele date LIBERE de stat
Anunț din partea societății Urban Serv.
Resemnata,,,,,,,,dar de ce Aneto?Nu ti-au dat tie Lacul cu nuferi,,mai,mai avari ati mai ajuns.Oameni de 90 de ani care ti-au spus tie.Dar oare ei de acolo de la 2 metri sub pamant ,stiu ca baltoaca care o arati in fotografie,ati sapato cu exavatorul de la Victor Construct acum cativa ani?
8 noiembrie 2014, 23:15
Rolul acestei propagandei este acela ca apare câte o proasta din asta ca Aneta care de la balcon trage câte un fâș si se da om de cultura.Din Primarie nu iese sa cunoască problemele comunei dar ca sa se dea cu fleanca cu cine trebuie sa votezi ca sa-i fie bine ei si Verginel sa poată fura incontinuare cu tupeu,poate.Asa ne trebuie dacă am ales toate panaramele sa conducă comunitatile locale.Daca rămânea croitoresa........ nu emitea acum prostii cu cine trebuie sa votezi.Dar se poate reveni,se aude ca in locul ei si in pat si pe Tronul de primare va urca ...contabila blonda.....sefa dealtfel.Ia sa maivedem Aneto!
8 noiembrie 2014, 14:44
Santeti dusi cu capul toti din fotografie rezulta sageata ca duce spre Cucorani prin fata postului de politie .Pe partea stanga la iesirea din Ipotesti dinspre Cucorani dupa cum rezulta dupa sageata este o BALTA facuta de Verginel cu buldoexcavatorul acu 2 ani sa adape oile.Da este adevarat acum este stuf si papura in jurul baltii. Deci nu bate poza cu mireasa este publicitate la vreo noua pensiune care se vrea a se construi sau un cartier rezidential de case de vacanta in acea zona pe terenul domnului.......Din balconul primariei nu are cum sa se vada acest lac care arata reporterul cu sageata. Ana spune ca la granita cu Catamarasti Vale deci de la Primarie spre lacul cu nuferi pe partea stanga . Dupa cate am auzit eu Ana s-a nascut si a copilarit undeva la Tudora sau Vorona. TARE NU VA MAI DUCE CAPUL PE TOTI SE INCEARCA O ANULARE O DISCREDITARE A ACTULUI DE VANZARE CUMPARARE A LACULUI CU NUFERI. POATE CA CINEVA A TRES TEAPA SI NU S-A TINUT DE CUVANT LA COMISIOANELE BANCARE ALE TRANZACTIEI SAU POATE........In o luna de zile au aparut inca doua lacuri, nu este interesant. Discrediteaza si nasu si fina???????
7 noiembrie 2014, 22:48
Eu cred ca Eminescu se putea scalda in cel mai mare iaz din judet:la Havirna,ca tot este scos la vinzare.
7 noiembrie 2014, 20:28
al patrulea e de fapt lacul lui Eminescu, pare gluma, dar nu e: lacul lui Eminescu era situat intre lacul din padure (fost cu nuferi) si observator, acum e doar o mica balta colmatata.
7 noiembrie 2014, 20:05
Acum inteleg Aneto,iazul care l-ai amenajat ,tu cu Verginel si a ti cumparat imasul oamenilor din sat,pe sanga,cel din poza vreti sa-l facetI LACUL CU NUFERI.Bine ,dar a GIREDENILOR pentru ca LACUL CU NUFERI a lui Eminescu,este unde spun cercetatori nu tu croitoreaso.Si apoi cand ai copilarit tu la IPOTESTI?Esti venita de 10 ani.
7 noiembrie 2014, 18:56
Iventivi RAZESII lui Gireada,cele doua baltI care sunt in poze sunt a razesului VERGINEL ca a cumparat omul baltile si imasul ,vreo 60 de ha.Mai sus e fratele FANUTA.De asta Aneta,istoricul cu scoala profesionala de croitorie,doreste si ea ca o balta sa fie LACUL CU NUFERI ,numai ca este a lui Gireada, a lui Eminescu e in alta parte
7 noiembrie 2014, 17:57
Lacul actual, unde "domnul prefect Costica a pus nuferi galbeni", de altfel o minciuna, nu este lacul lui Mihai Eminescu. Lacul poetului national este in amonte de acest lac, la cca 800 m. Domnul Macaleti era la Hudesti la Calul Alb, nu avea treaba pe la Ipotesti! Acest lac exista, poate fi refacut asa cum Eminescu il descria atat de frumos " Lacul codrilor albastru"
7 noiembrie 2014, 14:05
Intrebati batranii si va confirma ei unde a fost lacul. Mai lasati legendele astea create peste noapte la un pahar de tuica din borhot.
7 noiembrie 2014, 12:28
Specialistii eminescologi inca nu s-au hotarat daca e "Lacul Codrilor albastrI" sau "Lacul codrilor albastrU''. De unde naiba sa stie ei exact unde se afla ? Si de fapt de ce conteaza atat de mult ? Cu siguranta nu vrea nimeni sa viziteze baltoacele alea doua. Tooot ala al comunistilor ramane miezul, orice-ar fi.
7 noiembrie 2014, 12:03
"Botoșanii a fost cutremurat la auzul veștii că lacul care-i vizitat de zeci și zeci de ani.." Nu am înțeles care-i rostul acestei propagande de doi bani, bătrânii din Ipotești știu foarte bine adevărul şi ei nu mint, că actualul lac e o făcătură a comuniştilor se ştie de prin anii 70 da vorba aia românească: " bancul e vechi doar prostul e nou".
7 noiembrie 2014, 10:36
Probabil o sa apara si varianta cu lacul de acumulare de la Stanca-Costesti ca fiind lacul poetului nepereche.
7 noiembrie 2014, 09:37
apar noi oameni de cultura ,cercetatori eminescologi,primarul tractorist de la Rachiti si Aneta,primarita croitoreasa de la Ipotesti.In urma acestor cercetari,s-ar putea ca lacul lui Eminescu sa fie,intre Ipotesti si Rachiti.Cine stie ,,
7 noiembrie 2014, 09:11
Titlu este corect,dar daca am ajuns ca un macaragiu si o vanzatoare sa faca studii eminecologice atunci suntem de plans.Ar fi mai simplu daca ati apela la studiile profesolului I D Marin, binenteles daca stiti cine a fost acesta si sunt convins ca veti dezlega "misterul" lacului.Toate bune!
7 noiembrie 2014, 08:55
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.