Ştiri
Minunea ascunsă din nordul Moldovei: Aici este paradisulGALERIE FOTO

La limita dintre judeţele Botoşani şi Suceava se află un adevărat paradis terestru. 

Adevărat paradis

Zăvoaiele nesfârşite, meandrele pitoreşti ale râului, plajele sălbatice, dar şi păsările spectaculoase din zonă transformă Lunca Siretului într-o destinaţie pentru relaxare şi comuniune cu natura. Totodată în această zonă se află şi trovanţi rari, din argile albastre.

 

Siretul este unul dintre cele mai importante râuri din nordul Moldovei. Străbate 596 de kilometri pe teritoriul României şi se varsă în Dunăre, în apropierea Galaţiului. Pe tărâmurile nordice, în dreptul localităţii Cândeşti, judeţul Botoşani, exact de-a lungul ţinuturilor în care Bucovina se îngână cu Moldova Vechiului Regat, Siretul dă naştere unui adevărat paradis. Este o zonă sălbatică şi frumoasă construită de trecerea râului prin nemărginitele zăvoaie, o oază ideală pentru relaxare şi evadare în mijlocul naturii neîmblânzite.  

 

Splendoarea neîntinată de la poalele Bucovinei  

 

Cândeştiul este o comună aflată chiar pe malurile Siretului şi la poalele Bucovinei. Dealtfel aceste ţinuturi locuite de români şi ucrainieni din punct de vedere cultural şi etnografic sunt o îmbinare reuşită între cele două regiuni vecine. Această zonă tradiţională împânzită cu amintiri ale vremurilor de aur ale Moldovei medievale, inclusiv cu mănăstiri şi biserici ctitorite de voievozi sau înalte feţe boiereşti  este străbătută de râul Siret, pe o porţiune de mai bine de 10 kilometri de la Vârful Câmpului până către oraşul Siret. Este de altfel regatul de apă care desparte sau cum spun localnicii uneşte cele două ţinuturi ale vechii Moldove. În special din satul Talpa şi pe toată lungimea Cândeştiului, Siretul se trasformă într-o gură de rai.    

 

Apa curge pe alocuri în şipote, când repezită, când domoală, şerpuind de-a lungul câmpiei domoale. Pe malurile Siretului, zăvoaiele au cucerit totul, sălbăticind zona şi oferind-o sălbăticiunilor de mici dimensiuni care-şi fac veacul pe lângă râu. Din loc în loc, se formează mici golfuri şi insule cu stuf în care şi-au găsit sălaş zeci de specii de păsări de baltă. Este imposibil pentru orice călător să nu vadă bâtlanii rotindu-se deasupra meandrelor în căutare de peşte sau lebedele, raţele sălbatice şi alte specii de păsări lunecând lin pe apă.    

 

Paradisul meditaţiei şi al copiilor  

 

Totodată acolo, unde stuful şi zăvoaiele se deschid lumii, răsar plaje domoale şi sălbatice acoperite fie cu pietriş alb şi strălucitor, fie cu nisip moale. Nu lipsesc nici braţele sau insuliţele, peisajul aducând aminte de celebra Deltă a Dunării. Oamenii locului spun că în această zonă a Cândeştiului, Lunca Prutului este un paradis dedicat atât celor care caută sălbăticia neîntinată a naturii dar şi familiilor cu copii.

 

Gheorghe Iavorenciuc, este un botoşănean care a copilărit în zona Cândeştiului. Locuieşte în municipiul Botoşani, dar străbate cei 52 de kilometri cu plăcere pentru a se regăsi în lunca Siretului.

"Aici este paradisul. Trebuie doar să taci şi să asculţi natura. Să auzi apa, păsările şi să simţi liniştea. Nu-ţi mai trebuie nimic. Este locul perfect pentru relaxare. Satele sunt aproape, dar nu te deranjează nimeni. În aceste zăvoaie nesfârşite am copilărit, ne-am scăldat în apă şi ne-am bucurat de natură. Este ideal şi pentru copiii. Aici pot descoperi natura, pot învăţa să înoate, să se bălăcească în siguranţă”, spune Gheorghe Iavorenciuc.

Şi asta în condiţiile în care sunt zone cu apă mică, inclusiv cu vaduri pitoreşti ce pot fi trecute cu piciorul. Sunt zeci de metri care pot fi străbătuţi de-a lungul râului la picior, prin apă. În satele din jur, mai ales în Cândeşti, încă mai există ucrainieni care-şi aduc aminte de vremurile de altădată.

”Ţin minte cum se jucau copiii acolo. Toţi copiii au fost ai Siretului. Acolo au crescut. Înainte erau şi lupi în zăvoaie. Dar acum au dispărut.”, spune o mătuşă ucraineancă de 92 de ani expertă şi astăzi în gătit chiroşti, adică un fel de papanaşi.

În această zonă, de la Balinţi, lunca splendidă a Siretului este vegheată de mănăstirea de secol XV a marelui boier Tăutu, un sfetnic de încredere al voievodului Ştefan cel Mare. De altfel Cândeştiului este aproape şi de renumitele mănăstiri ale Bucovinei.  Bineînţele, apele nu duc lipsă de peşte apreciat de cunoscători.    

 

Ţinuturile trovanţilor milenari  

 

Pe malurile şi în apele luncii Siretului se află şi o adevărată comoară geologică. Mai precis este vorba despre trovanţii de argilă albastră ai Siretului. O raritate şi un adevărat spectacol al naturii. Oamenii locului, le spun ”pietrele vii”, fiindcă spun ei, trăiesc şi cresc de-a lungul timpului.

”Acele pietroaie care se găsesc în maluri sunt vechi de când lumea. Eu ştiu de la tata, de la bunicu de existenţa lor. Sunt uriaşe, cresc cât casa şi spun bătrânii că trăiesc. Când se rupe malul, unele se prăbuşec în apă. Sunt o splendoare în locurile acestea frumoase.”, spune Ion Poliec, un localnic în vârstă din Cândeşti.

Oamenii de ştiinţă spun că aceşti trovanţi, într-adevăr cresc în timp. Însă în milioane de ani.

"Sunt formaţiuni geologice care se formează prin cimentarea nisipurilor şi a balasturilor. Şi ele tot cresc, mai ales că apa aduce soluţii de cimentare. Ele sunt depozite cuaternare, deci este vorba de 1-2 milioane de ani în urmă. Dimensiunile lor variază, pot să fie milimetrici sau de câţiva metri.”, spune inginerul doctor geolog Constantin Zaharia.

Acelaşi specialist bănuieşte că trovanţii de la Cândeşti sunt speciali, mai ales că în compoziţia lor intră argilă albastră.  

 

Trovanţii luaţi de balastierişti iar lunca Siretului rămâne o minune ascunsă  

 

Din păcate, aşa cum se întâmplă de multe ori în România, zona nu este exploatată corespunzător din punct de vedere turistic. Nu există indicatoare la drumurile principale care să ghideze eventualii amatori de relaxare către lunca Siretului, nu sunt nici coşuri sau amenajări pentru depozitarea gunoiului şi nici drumuri suficient de bune pentru a încuraja vizitatorii. Mai mult decât atât trovanţii, spun localnicii, sunt luaţi de balastierişti şi duşi pentru a fi vânduţi ca pietre ornamentale. ”Este un sit geologic uimitor. Nu a fost mutat din loc de milioane de ani şi acum vin balastierişti şi îi folosesc ca material de consum, comercial.Cu natura nu se face comerţ.

"Natura este mult mai însemnată decât noi înşine”, spune Gheorghe Iavorenciuc.

Primarul din Cândeşti spune că vrea ca împreună cu Apele Române şi Consiliul Judeţean să poată face ceva pentru a pune în valoare lunca Siretului.

„Lunca Siretului este o zonă deosebit de frumoasă. Dacă s-ar putea face un proiect pentru activităţi recreative dar şi pentru protejarea trovanţilor. Zona este foarte căutată. Împreună cu Consiliul Judeţean şi Apele Române s-ar putea face un proiect pentru a proteja şi dezvolta turistic zona”, spune Constantin Ciornodolea, primarul din Cândeşti. (Sursa: Adevărul)

download from google play download from apple store


 

Loading...
Delta neștiută din locul în care se agață harta în cui ”va prinde viață”

 

Tânăr aruncat din BMW noaptea trecută, șoferul era băut - FOTOGALERIE

Un nou accident rutier în care protagonist este un tânăr aflat la volanul unui BMW s-a produs în noaptea de miercuri spre joi pe teritoriul localității Bălușeni.

Elsaco a dat lovitura la Iași, lucrare de 5 milioane de euro

Primăria Iași a semnat un important contract al cărui lider de asociere este Elsaco Electronic SRL din Botoşani.

Concurs de colinde la Botoșani cu intrare liberă

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, organizează Concursul Coral „O, ce veste minunată”.

Impact VIOLENT într-o intersecţie, botoşănean cu „mintea pe dealuri”, şofer la spital

Un eveniment rutier, soldat cu o victimă, a avut loc miercuri în jurul orei 3.00.

JYSK deschide un nou magazin la Botoşani

Grupul scandinav JYSK inaugurează astăzi cel de-al 53-lea magazin din ţară.

CUM a reușit un nevăzător botoşănean să intre pe Facebook-ul unei tinere şi să posteze mesaje vulgare

Un bărbat de 41 de ani, din Botoșani, este judecat de magistrații Tribunalului Gorj, pentru accesul ilegal la un sistem informatic. 

Ce-a făcut fata asta în faţa clasei nu face nimeni! Profesorii au rămas 'muţi' de uimire – VIDEO & GALERIE FOTO

Ajunsă la a V – a ediţie, Gala Angelica Gherman desfăşurată marţi seară la Şcoala Gimnazială 13 a cuprins şi un moment inedit, care se înscrie însă în scopul general al manifestării, acela de promovare a excelenţei şi a valorilor din învăţământ.

Târgul de Crăciun s-a deschis pe Pietonal cu cârcotași – FOTO&VIDEO

După câțiva ani în care în municipiul reședință de județ era liniște în preajma sărbătorilor de iarnă, iată că la Botoșani a fost organizat un Târg de Crăciun.

Asistenții sociali chemați astăzi la Prefectură - FOTOGALERIE

Sala „Nicolae Iorga” a Prefecturii a fost plină astăzi de persoane care lucrează în domeniul asistenței sociale atât din județul Botoșani cât și din celelalte județe ale Moldovei.  

Cei mai buni dintre cei mai buni! Premiere cu ceva stângăcii dar și multe diplome sau cupe – GALERIE FOTO&VIDEO

Astăzi a fost rândul celor de la Direcția Județeană de Sport și Tineret să ofere premii pentru sportivii anului 2017.

Bani de la UE pentru primăriile din județ pentru mai multe investiții

Mai toate primăriile din județ au depus cereri de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Strict INTERZIS pe drumurile din Botoșani!

Interdicție clară din partea unei instituții publice de la Botoșani.

Măsuri draconice la intrarea în țară – CONTROALE cu vameși și… medici 

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă și fluxul de persoane care vor intra în țară prin punctele vamale va fi unul mai ridicat decât în perioade normale. 

Am intrat în secolul bolilor: PATRU focare la Botoșani, sute de animale sacrificate 

Se pare că mai mult ca niciodată tot felul de focare amenință din toate părțile țara și județul Botoșani deopotrivă. 

Tinerii fermieri din Botoșani pe primul loc când vine vorba de bani de la UE

Sute de proiecte au fost depuse de către botoșăneni prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Gest emoționant în memoria Regelui Mihai : CE au văzut trecătorii din Botoșani într-o vitrină de pe bulevard

Regele Mihai I al României s-a stins din viață pe 5 decembrie, în locuința sa din Lausanne, Elveția.

Un botoşănean a câştigat o sumă URIAŞĂ la un campionat de poker - FOTO

Un bărbat din Botoşani a ajuns cel mai tare jucător de poker din Spania.

Poliția datoare cu aproape 2 miliarde de lei vechi către Spitalul Mavromati

Spitalul Județean are de recuperat de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) bani pentru serviiciile oferite.

Atenție - CUM recunoști un copil care are RUJEOLĂ

S-a ajuns în situația zilelor actuale în care unii părinți își asumă suveranitatea asupra propriilor copii și refuză să le administreze vaccinul pentru o serie de boli ale copilăriei care, odată contactate se pot solda cu sechele pe viață sau chiar deces.

TREI noi cazuri de rujeolă la Botoșani, virusul care omoară copii

Situație îngrijorătoare la Botoșani, trei bebeluși au fost diagnosticați cu rujeolă. 

Raul Siret desparte Bucovina de Moldova (Vechiul Regat) incepand de la Candesti in sus/amonte si pana la confluenta cu raul Negostina. Astefel satele Candesti, Rogojesti si Sinauti cuprinse intre Molnita (fost rau de granita) si Siret sunt in Bucovina, iar cele din judetul Suceava: Padureni, Gramesti, Zamostea, etc sunt in Moldova, granita fiind pe Culmea Dragomirnei.
31 octombrie 2017, 14:46
Balastieristii nu sunt neica nimeni, sunt ditai oamenii de afaceri, de partid care si-au ornamentat fiefurile electorale cu aceste "perle megalitice" ale naturii. Vezi "cel de-al doilea municipiu" cum ii spun ziaristii. Sa mai intrebam cine conduce coltul de tara dupa interzicerea PCR? Ati ghicit. Fostii membri aI sai, azi mentorii noii generatii de netrebnici (aici cei carora nu le place treaba).
13 octombrie 2017, 01:25
Superb articolul ! Superb!
12 octombrie 2017, 09:41
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Situaţii dintr-astea vor mai apare, conductele sunt puse de acum cel puţin 30 de ani în acea zonă. O conductă din oţel care n-a fost protejată când a fost montată la momentul respectiv, că eu nu vreau să mă bat cu tovarăşul ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6327 lei
USD
Dolarul SUA
3.9431 lei
CHF
Francul elveţian
3.9757 lei
GBP
Lira sterlină
5.2626 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4772 lei
XAU
Gramul de aur
157.3742 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4733 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9803 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0632 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1805 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6224 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
0 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
0 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.