Ştiri
Mie de Botoșani întotdeauna îmi este dor / Eu temperamental sunt făcută să nu fiu tristă: LA MULȚI ANI, Angela Paveliuc Olariu!

Astăzi, 30 martie, se împlinesc 84 de ani de când, în casa unui preot basarabean, se năștea cea care, peste ani, avea să își pună amprenta pe Cultura Botoșanilor.

O zi pe care Angela Paveliuc Olariu o petrece alături de prieteni. Cei mai mulți îi transmit telefonic urările. Alții, mai apropiați, o vizitează acasă. ”Nu am pregătit prea multe, suntem în post”, spune cu voce ghidușă cea al cărui nume este rostit de ani buni în mediul cultural din cel puțin trei mari orașe: Botoșani, Câmpulung Moldovenesc și Iași.

 

Vioiciunea din voce, lejeritatea sufletească, bucuria cu care se manifestă, glasul sfătos și generozitatea umană cu care întâmpină pe oricine au făcut dintotdeauna din Angela Paveliuc Olariu o doamnă distinsă și cu o aleasă educație moștenită, cel mai probabil, de la tatăl preot.

 

Nu e de mirare că, și la împlinirea celor 84 de ani, după o pandemie răvășitoare și pe muchia unui război, doamna Angela își păstrează nealterată bucuria de a trăi. La Iași, acolo unde viețuiește de mulți ani.

 

”Eu temperamental sunt făcută să nu fiu tristă. Și Dumnezeu m-a ajutat în sensul acesta, deși greutăți au mai fost destule. Dar mă simt bine, am primit multe telefoane de felicitare, aștept și acasă câțiva prieteni. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot”.

 

 

Îi este dor de Botoșani?

 

”Mie de Botoșani întotdeauna îmi este dor. Joia trecută, la acțiunea de la Iași care se chema ”O viață cu Angela Paveliuc Olariu” – a venit și cineva de la Botoșani, de la Centrul de Creație. Și spunea că ar face și la Botoșani așa ceva. Și i-am spus: faceți orice la Botoșani, vin cu mare plăcere pentru că eu sunt legată de Botoșani”.

 

 

Ce sfat are pentru cei mai tineri?

 

”Știi care este sfatul meu? Îmi aduc aminte de versurile lui Rudyard Kipling: Să ştii să crezi/ Când unii te înşeală,/ Să te ridici/ Când alţii te doboară,/ Să ştii să râzi/ Când sufletul îţi plânge/ Aceasta-i arta/ De-a învinge.

Ce înseamnă asta? Se impune mereu un autocontrol. Și un gând către Dumnezeu de fiecare dată când simți cum Crucea care ți s-a dat e mai grea. Și atunci Dumnezeu mai ridică puțin, te ajută și nu ți se mai pare Crucea chiar atât de grea”.

 

 

Însă la fel de important, ne-a mărturisit Angela Paveliuc Olariu, este să privim mereu către cei necăjiți, către cei năpăstuiți de soartă.

 

”Să ai ochi pentru cei care sunt mai nefericiți decât tine, și sunt atâția oameni! În jurul nostru sunt mulți oameni mai nefericiți decât noi. Mie mi s-au întâmplat atâtea… Dar mi-am spus mereu: probabil am multe păcate și Dumnezeu vrea să îmi mai șteargă din ele, îmi mai dă câte ceva ca să mai fie și puțină suferință”.

 

 

 

 O viață de excepție, un destin exemplar

 

Angela Paveliuc Olariu s-a născut pe 30 martie 1938, în casa preotului din satul basarabean Țiplești. Vremuri dificile, care aveau să o scoată pentru totdeauna din locul natal. Avea câțiva anișori cnd a fost nevoită să plece cu familia a plecat în refugiu.

 

A ajuns în satul Corni, din județul Botoșani. Preotul din Țiplești a cumpărat aici o casă veche. Nici aici viața nu le-a fost prea liniștită, se știe că preoții, mai ales cei refugiați, erau suspecți în ochii regimului comunist.

 

Singura mângâiere a copilei venită din ținut basarabean aveau să îi fie cărțile. Când a mai crescut a devenit elevă a Liceului Teoretic de Fete din Botoșani, unde avea să fie repede remarcată.

 

De la Liceul de Fete din Botoșani a ajuns apoi la Facultatea de Filologie din Iași, secția Română-Istorie.

 

După absolvire primește post în învățământ, în Dorneștii Sucevei. După scurtă vreme se întoarce la școala din sat, alături de familie. În 1964 este chemată la Regionala de învățământ din Suceava, unde află că va pleca într-o excursie prin Nordul Moldovei. Ajunge la Muzeul ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, unde timp de trei ani, până în 1967, avea să depună o muncă titanică. În 1967 deschidea noul muzeu.

 

Reușitele profesionale îi fac pe botoșăneni să o dorească înapoi, acasă. Revine la Botoșani, unde va conduce Muzeul Județean. Angela Paveliuc-Olariu așază Zona Botoșani (teritoriul dintre Siret și Prut) pe harta etnografică a țării. Faptul este unul cu adevărat excepțional, în condițiile în care până atunci Botoșani era considerat de către specialiști o zonă de interferențe, fără specific etnografic de sine-stătător.

 

Toate studiile din acea perioadă sunt adunate într-o lucrare de doctorat cu tema "Arta populară în zona etnografică Botoşani", teză susținută în 1977. Este lucrarea care impune recunoașterea zonei dintre Siret și Prut drept zona etnografică Botoșani.

 

Părăsește din nou Botoșanii în 1978. Ajunge la Iași, unde va prelua conducerea Muzeului Etnografic al Moldovei, pe care îl va ghida cu profesionalism până în 1995.

 

În perioada 1994-2004 a fost preşedinta Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) filiala Iaşi.

 

A absolvit Facultatea de Filologie, în cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (1956-1960), Institutul de Istorie a Artelor din Bucureşti (1973-1977), precum şi un curs postuniversitar de limba engleză (1980-1981). A activat ca director la Muzeul Etnografic Câmpulung Moldovenesc (1964-1968), director la Muzeul Judeţean Botoşani (1968-1978), director la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi (1978-1995), referent ştiinţific la Centrul de Conservare şi Valorificare a Creaţiei Populare Tradiţionale Botoşani (2001-2006).

 

A organizat sau reorganizat muzee şi case memoriale, printre care Muzeul "Cultura tradiţională a lemnului", din Câmpulung Moldovenesc (1967), Muzeul "Răscoala ţăranilor din 1907" Flămânzi, Botoşani (1971), Casa Memorială "Nicolae Iorga" Botoşani (1972), Casa Memorială "George Enescu" Liveni (1973). De asemenea, a alcătuit Colecţia de obiecte etnografice şi de artă populară din zona Botoşanilor, care a stat la baza organizării Muzeului Etnografic Botoşani (1968-1978), dar a şi reorganizat după criterii moderne Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi (1992).

 

OPERA (conform "Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic", autor: Silvia Lazarovici, Editura Agata, Botoșani, 2013): Arta populară din zona Botoşanilor – Scoarţe şi lăicere (Bucureşti: Arta grafică, 1978), Arta populară din zona Botoşanilor – Portul popular (Bucureşti: Arta grafică, 1980), Arta populară din zona Botoşanilor – Ceramica populară (Bucureşti: Arta grafică, 1981), Zona etnografică Botoşani (Bucureşti: Sport-Turism, 1983), Usturoiul – aliment, magie, medicament (Botoşani: Agata, 2001), Cultul busuiocului la români (Botoşani: Agata, 2003), Alunul – materie primă, metaforă, simbol (Botoşani: Agata, 2004), Botoşani – între Siret şi Prut –Lăcaşuri de închinare şi evlavie străbună (Botoşani: Axa, 2005), Repere etnografice şi de artă populară din zona Botoşanilor (Botoşani: Axa, 2006), Mobilierul tradiţional din Moldova (Botoşani: Agata, 2007), Ouă încondeiate din zonele etnografice Botoşani şi Câmpulung –Moldovenesc (Iaşi: Art XXI, 2008), O viaţă … (Iaşi: Art XXI, 2009), Oameni şi fapte (Iaşi: Art XXI, 2010), Simbolistica pragului la români (Iaşi: Art XXI, 2010), Monografia comunei Cristineşti, judeţul Botoşani (Bacău: Editura Vicovia, 2011; în colab. cu prof. dr. Ioan Murariu).

 

(Foto: doxologia)

 

 

 

 

Afacere cu ghinion: Garda de Mediu a aplicat o amendă de 20.000 de lei
Comisarii de la Garda de Mediu au stabilit și o serie de măsuri pentru remedierea problemelor identificate în timpul controlului.
A plecat la ceruri o profesoară născută la Botoșani, cu o carieră de peste 35 de ani
O profesoară originară din Botoșani s-a stins din viață.
Botoşănean în stare gravă, elicopterul SMURD chemat urgent
Aeronava sanitară aterizează pe terenul Unității Militare UM 01189, din municipiul Botoșani.
Pianist și compozitor: Unul dintre copiii minune din Botoşani
A reuşit să se dezvolte într-un artist deosebit, cu un parcurs profesional deopotrivă clasic şi inedit.
A doua probă de la bac cu 50 de candidați absenți, niciun eliminat la Botoșani
Elevii botoșăneni au susținut astăzi proba scrisă obligatorie a profilului. 
Concursuri sportive cu premii în bani, maraton pe străzile orașului și concert caritabil la Botoșani
Aceste acțiuni ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.
Aproape 70 de cazuri la Botoșani în ultimele ore – CÂT este rata de infectare în municipiu
 Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Ţigări şi alcool de contrabandă în mașină, polițiștii de frontieră au scotocit peste tot
Bărbatul le-a spus polițiștilor că a achiziţionat ţigările şi alcoolul pentru consumul propriu.
Polițiștii botoșăneni, alături de copii pentru promovarea siguranței pe internet și a respectării regulilor de circulație -GALERIE FOTO
Activitatea a avut loc în colaborare cu Asociaţia OvidiuRo.
Trei persoane rănite în urma unui cumplit accident, una a rămas încarcerată – GALERIE FOTO
Circulația în zonă a fost îngreunată. 
Circulație restricționată într-o zonă a municipiului Botoșani, șoferii îndemnați către rute alternative
Spectacolele din Piața 1 Decembrie vor fi supravegheate de jandarmi.
Unitatea mobilă pentru testări Babeș-Papanicolau ajunge în mai multe localități din Botoșani – PROGRAMUL deplasărilor
În  septembrie, continuă testarea gratuită Babeș Papanicolau sau HPV în localitățile din județul Botoșani.
ANUNȚ Asociația Moldoovis organizează o întâlnire cu crescătorii de oi și capre din regiunea Moldovei - Trei teme de discuții  
Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis invită crescătorii de oi și capre din regiunea Moldovei la întâlnirea organizată în colaborare cu Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Popăuți în data de 26 august 2022, orele 11:00, în amfiteatrul Vasile Niga – Popăuți. 
3 electrocasnice care te ajută să ai un stil de viață sănătos
(P) Tot mai mulți adulți, încă din primii ani de maturitate, sunt din ce în ce mai interesați de o schimbare a stilului de viață. Numărul mare de persoane care au probleme de sănătate crește anual, iar unul din motivele principale este stilul de viață necorespunzător. Astfel, tot mai mulți oameni ajung la medic cu afecțiuni ale căilor respiratorii, gastrointestinale sau cu dureri de coloană.
Județul Botoșani sub Cod Galben de ploi și vânt
Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o avertizare de Cod Galben pentru județul Botoșani.
Ambulatoriul de specialitate la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati”, scos la licitație
Valoarea totală a proiectului se ridică la 13 milioane de euro.
Expoziție și concert de pian la patru mâini la Casa Memorială ”George Enescu” din Liveni
În cadrul manifestării va fi vernisată expoziția „Receptarea lui George Enescu în contemporaneitate”.
Alessia, sportiva care a murit de ziua ei: Un medic explică motivele morții subite la tinerii sportivi
Tânăra baschetbalistă a murit în somn, exact în ziua în care împlinea 18 ani.
ACCIDENT pe o stradă din municipiu, femeie transportată la spital
Potrivit polițiștilor, femeia se angajase în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure.
Botoșănean în arest după ce și-a vizitat fosta iubită
Un bărbat de 46 de ani a fost reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.9 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
22.7 o C
Darabani
20.1 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.