Ştiri
Mie de Botoșani întotdeauna îmi este dor / Eu temperamental sunt făcută să nu fiu tristă: LA MULȚI ANI, Angela Paveliuc Olariu!

Astăzi, 30 martie, se împlinesc 84 de ani de când, în casa unui preot basarabean, se năștea cea care, peste ani, avea să își pună amprenta pe Cultura Botoșanilor.

O zi pe care Angela Paveliuc Olariu o petrece alături de prieteni. Cei mai mulți îi transmit telefonic urările. Alții, mai apropiați, o vizitează acasă. ”Nu am pregătit prea multe, suntem în post”, spune cu voce ghidușă cea al cărui nume este rostit de ani buni în mediul cultural din cel puțin trei mari orașe: Botoșani, Câmpulung Moldovenesc și Iași.

 

Vioiciunea din voce, lejeritatea sufletească, bucuria cu care se manifestă, glasul sfătos și generozitatea umană cu care întâmpină pe oricine au făcut dintotdeauna din Angela Paveliuc Olariu o doamnă distinsă și cu o aleasă educație moștenită, cel mai probabil, de la tatăl preot.

 

Nu e de mirare că, și la împlinirea celor 84 de ani, după o pandemie răvășitoare și pe muchia unui război, doamna Angela își păstrează nealterată bucuria de a trăi. La Iași, acolo unde viețuiește de mulți ani.

 

”Eu temperamental sunt făcută să nu fiu tristă. Și Dumnezeu m-a ajutat în sensul acesta, deși greutăți au mai fost destule. Dar mă simt bine, am primit multe telefoane de felicitare, aștept și acasă câțiva prieteni. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot”.

 

 

Îi este dor de Botoșani?

 

”Mie de Botoșani întotdeauna îmi este dor. Joia trecută, la acțiunea de la Iași care se chema ”O viață cu Angela Paveliuc Olariu” – a venit și cineva de la Botoșani, de la Centrul de Creație. Și spunea că ar face și la Botoșani așa ceva. Și i-am spus: faceți orice la Botoșani, vin cu mare plăcere pentru că eu sunt legată de Botoșani”.

 

 

Ce sfat are pentru cei mai tineri?

 

”Știi care este sfatul meu? Îmi aduc aminte de versurile lui Rudyard Kipling: Să ştii să crezi/ Când unii te înşeală,/ Să te ridici/ Când alţii te doboară,/ Să ştii să râzi/ Când sufletul îţi plânge/ Aceasta-i arta/ De-a învinge.

Ce înseamnă asta? Se impune mereu un autocontrol. Și un gând către Dumnezeu de fiecare dată când simți cum Crucea care ți s-a dat e mai grea. Și atunci Dumnezeu mai ridică puțin, te ajută și nu ți se mai pare Crucea chiar atât de grea”.

 

 

Însă la fel de important, ne-a mărturisit Angela Paveliuc Olariu, este să privim mereu către cei necăjiți, către cei năpăstuiți de soartă.

 

”Să ai ochi pentru cei care sunt mai nefericiți decât tine, și sunt atâția oameni! În jurul nostru sunt mulți oameni mai nefericiți decât noi. Mie mi s-au întâmplat atâtea… Dar mi-am spus mereu: probabil am multe păcate și Dumnezeu vrea să îmi mai șteargă din ele, îmi mai dă câte ceva ca să mai fie și puțină suferință”.

 

 

 

 O viață de excepție, un destin exemplar

 

Angela Paveliuc Olariu s-a născut pe 30 martie 1938, în casa preotului din satul basarabean Țiplești. Vremuri dificile, care aveau să o scoată pentru totdeauna din locul natal. Avea câțiva anișori cnd a fost nevoită să plece cu familia a plecat în refugiu.

 

A ajuns în satul Corni, din județul Botoșani. Preotul din Țiplești a cumpărat aici o casă veche. Nici aici viața nu le-a fost prea liniștită, se știe că preoții, mai ales cei refugiați, erau suspecți în ochii regimului comunist.

 

Singura mângâiere a copilei venită din ținut basarabean aveau să îi fie cărțile. Când a mai crescut a devenit elevă a Liceului Teoretic de Fete din Botoșani, unde avea să fie repede remarcată.

 

De la Liceul de Fete din Botoșani a ajuns apoi la Facultatea de Filologie din Iași, secția Română-Istorie.

 

După absolvire primește post în învățământ, în Dorneștii Sucevei. După scurtă vreme se întoarce la școala din sat, alături de familie. În 1964 este chemată la Regionala de învățământ din Suceava, unde află că va pleca într-o excursie prin Nordul Moldovei. Ajunge la Muzeul ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, unde timp de trei ani, până în 1967, avea să depună o muncă titanică. În 1967 deschidea noul muzeu.

 

Reușitele profesionale îi fac pe botoșăneni să o dorească înapoi, acasă. Revine la Botoșani, unde va conduce Muzeul Județean. Angela Paveliuc-Olariu așază Zona Botoșani (teritoriul dintre Siret și Prut) pe harta etnografică a țării. Faptul este unul cu adevărat excepțional, în condițiile în care până atunci Botoșani era considerat de către specialiști o zonă de interferențe, fără specific etnografic de sine-stătător.

 

Toate studiile din acea perioadă sunt adunate într-o lucrare de doctorat cu tema "Arta populară în zona etnografică Botoşani", teză susținută în 1977. Este lucrarea care impune recunoașterea zonei dintre Siret și Prut drept zona etnografică Botoșani.

 

Părăsește din nou Botoșanii în 1978. Ajunge la Iași, unde va prelua conducerea Muzeului Etnografic al Moldovei, pe care îl va ghida cu profesionalism până în 1995.

 

În perioada 1994-2004 a fost preşedinta Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) filiala Iaşi.

 

A absolvit Facultatea de Filologie, în cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (1956-1960), Institutul de Istorie a Artelor din Bucureşti (1973-1977), precum şi un curs postuniversitar de limba engleză (1980-1981). A activat ca director la Muzeul Etnografic Câmpulung Moldovenesc (1964-1968), director la Muzeul Judeţean Botoşani (1968-1978), director la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi (1978-1995), referent ştiinţific la Centrul de Conservare şi Valorificare a Creaţiei Populare Tradiţionale Botoşani (2001-2006).

 

A organizat sau reorganizat muzee şi case memoriale, printre care Muzeul "Cultura tradiţională a lemnului", din Câmpulung Moldovenesc (1967), Muzeul "Răscoala ţăranilor din 1907" Flămânzi, Botoşani (1971), Casa Memorială "Nicolae Iorga" Botoşani (1972), Casa Memorială "George Enescu" Liveni (1973). De asemenea, a alcătuit Colecţia de obiecte etnografice şi de artă populară din zona Botoşanilor, care a stat la baza organizării Muzeului Etnografic Botoşani (1968-1978), dar a şi reorganizat după criterii moderne Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi (1992).

 

OPERA (conform "Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic", autor: Silvia Lazarovici, Editura Agata, Botoșani, 2013): Arta populară din zona Botoşanilor – Scoarţe şi lăicere (Bucureşti: Arta grafică, 1978), Arta populară din zona Botoşanilor – Portul popular (Bucureşti: Arta grafică, 1980), Arta populară din zona Botoşanilor – Ceramica populară (Bucureşti: Arta grafică, 1981), Zona etnografică Botoşani (Bucureşti: Sport-Turism, 1983), Usturoiul – aliment, magie, medicament (Botoşani: Agata, 2001), Cultul busuiocului la români (Botoşani: Agata, 2003), Alunul – materie primă, metaforă, simbol (Botoşani: Agata, 2004), Botoşani – între Siret şi Prut –Lăcaşuri de închinare şi evlavie străbună (Botoşani: Axa, 2005), Repere etnografice şi de artă populară din zona Botoşanilor (Botoşani: Axa, 2006), Mobilierul tradiţional din Moldova (Botoşani: Agata, 2007), Ouă încondeiate din zonele etnografice Botoşani şi Câmpulung –Moldovenesc (Iaşi: Art XXI, 2008), O viaţă … (Iaşi: Art XXI, 2009), Oameni şi fapte (Iaşi: Art XXI, 2010), Simbolistica pragului la români (Iaşi: Art XXI, 2010), Monografia comunei Cristineşti, judeţul Botoşani (Bacău: Editura Vicovia, 2011; în colab. cu prof. dr. Ioan Murariu).

 

(Foto: doxologia)

 

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Leon Dănăilă, fiul unui cizmar și al unei femei cu 4 clase, care și-a vândut pâinea de la internat ca să aibă bani de cărți: Aveam pantofi numai de formă
Neurochirurgul Leon Dănăilă are o carieră de peste 60 de ani, în care a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. De aici, a fost numit medicul care a operat un stadion de oameni, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.
De la Londra, la Roma și Milano: Wizz Air își închide baza aeriană de la Suceava, dar păstrează anumite curse la Salcea și mută altele la Iași – SITUAȚIA zborurilor
Compania aeriană Wizz Air a anuntat că va închide baza de la Suceava, începând cu 28 octombrie, dar va continua să opereze zboruri de pe aeroportul din localitate, spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen, în timp ce alte cinci curse vor fi transferate pe aeroportul din Iaşi.
A ajuns la 53 de milioane de euro! Business-ul Electro-Alfa, creștere masivă în ultimul an
Furnizorul de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune Electro-Alfa Internațional, controlat de antreprenorul Gheorghe Ciubotaru, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 261,5 milioane lei (53 milioane euro).
Filmul despre Arsenie Boca proiectat la Unirea și care a enervat spectatorii la Botoșani, INTERZIS cu amenințări la Arad: Va fi circ
Filmul ”Arsenie. Viața de apoi” a cărui proiecție specială, care a avut loc săptămâna trecută la Cinema Unirea, a stârnit criticile unor spectatori la adresa regizorului prezent în sală, nu a mai fost difuzat deloc în celălalt capăt de țară.
S-a semnat primul contract pentru Autostrada Unirii care face legătura dintre Moldova și Transilvania direct prin Carpați
Contractul pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8) s-a semnat pe 20 septembrie. Va fi prima autostradă care face legătura directă între Transilvania și Moldova, prin Carpați, iar acesta este primul contract semnat pentru A8, despre care se vorbește de mai bine de un deceniu.
Ce a pățit un șofer botoșănean la Suceava fiindcă nu avea GPS-ul pornit
Fărădelegile botoșănenilor în privința transportului de lemne trec granițele județului. O nouă dovadă este ceea ce s-a întâmplat joi la Sucevița.
Iftime se întoarce împotriva lui Becali: I-a luat Necuratul privirea / Face mișto de noi
După ce nu mai reușește să îi vândă jucători, patronul FC Botoșani pare să își schimbe atitudinea față de omologul de la FCSB. O dovadă în acest sens este opinia omului de afaceri din nordul Moldovei despre penalty-ul acordat de arbitrul Sebastian Colțescu în meciul Farul Constanța - FCSB 0-1.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu cu privire la dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe
Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștința persoanelor fizice si juridice care au construcții pe raza teritoriala a Comunei Mihai Eminescu, că începând cu ziua de vineri, 18 august 2023, Primăria a demarat proiectul intitulat „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani”.
Gravidele și părinții care au copii mai mici de cinci ani se pot băga în față la ghișee, casierii și case de marcat
Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlament miercuri, 20 septembrie 2023.
Oaspeți din Republica Moldova, în vizită la Primăria Botoșani – FOTOGALERIE
Membrii delegației din Bălți, Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani.
APIA, clarificări importante legate de verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării cererilor de sprijin
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.
Dosar penal pentru un tânăr de 22 de ani oprit la control
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A ieșit la plimbare cu mașina „greșită”: CE au descoperit polițiștii
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A crezut că merge și așa: Sucevean amendat la Botoșani după ce a mințit polițiștii
Polițiștii botoșăneni l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani joi, 21 septembrie 2023.
Dan Alexa sub presiune în meciul cu UTA: Vin aici să-și vândă scump pielea - VIDEO
FC Botoșani – UTA Arad se joacă sâmbătă de la ora 18:45 pe Stadionul Municipal Botoșani.
Botoșăneancă infectată cu virusul West Nile: Este al doilea caz în județ
Încă un caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la Botoșani.
Apariție rară la Botoșani: Pasăre pe cale de dispariție, surprinsă deasupra apei
Unul dintre cei aproximativ 200 de indivizi a fost surprins în timp ce se hrănea.
Tânăr șofer de 23 de ani judecat pentru că a încercat să dea 100 de euro polițiștilor
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal.
„Lady in red” – Dacie cu o vechime de 50 de ani, în stare excelentă, verificată de RAR Botoșani - GALERIE FOTO
O bijuterie pe patru roți care (încă) funcționează ireproșabil grație proprietarului care a avut grijă de această mașină de colecție.
Sprijin pentru familiile vulnerabile, 1.400 de lei ajutor pentru plata facturilor la energie
Cea mai importantă măsură adoptată vreodată de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile a intrat în etapa a doua.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.8 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
19.6 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.