Ştiri
Mesajul tulburător al unei botoșănence: Străbunii mei au fost arși pe rug de vii / Eram fie ruși trădători, fie români minoritari susceptibili de trădare în cazul unui conflict cu țara mamă

Este regizor, producător și jurnalist la Televiziunea Națională. S-a născut la Botoșani, într-o familie de ruși staroveri.

Ana Preda, născută Paramanov, a dedicat istoriei lipovenilor și, implicit, familiei sale, câteva producții de televiziune, scurt metraje, a vorbit despre viața lipovenilor și a decupat fragmente din viața comunității menite să ilustreze tradițiile, obiceiurile, dar și viața simplă, cotidiană, a rușilor staroveri, așa cum mai sunt ei cunoscuți.

 

 

”Așa a început prigoana sângeroasă a rușilor împotriva propriului neam”

 

În contextul conflictului izbucnit în luna februarie, problema rușilor staroveri a fost prezentată în mai multe paradigme, fapt care a determinat-o pe Ana Preda să transmită un mesaj deopotrivă emoționant și tulburător.

 

”În urmă cu mai bine de 350 de ani, la schisma ortodoxă rusă, străbunii mei au fost arși pe rug de vii, după ce le zdrobiseră degetele și le tăiaseră limbile pentru că refuzau să se roage și să facă semnul crucii după noile pravile ale reformei ortodoxiei de atunci. Strămoșii mei doreau doar să fie lăsați să se închine așa cum au moștenit de la străbuni, nu să vină stăpânirea (oamenii țarului- Alexey Mihailovici și ai patriarhului- Nikon) să le spună cum e CORECT să se roage lui Dumnezeu. Așa a început prigoana sângeroasă a rușilor împotriva propriului neam, iar străbunii mei au luat drumul pribegiei, devenind refugiați, lăsând totul în urmă, luând doar icoanele cu ei. În istorie sunt nenumărate alte exemple ale decimărilor sângeroase a rușilor de către alți ruși (vezi Stalin și mai recent "noul țar")”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

Istoria se repetă atunci când nu învățăm nimic din trecut, mai spune Ana Preda.

 

”Vorbesc despre ceea ce știu, căutând din multe surse să aflu de ce sunt așa cum sunt și care-mi sunt rădăcinile, și cum au ajuns rușii staroveri în România. Sunt convinsă că nu e singurul popor unde s-a întâmplat și se întâmplă asta, iar istoria se repetă pentru că noi, oamenii, nu învățam mare lucru din trecut și o luăm de la capăt”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

 

 

”Eram fie ruși trădători, fie români minoritari...”

 

Urmează un parcurs în istoricul propriei familii. O lecție care se poate adapta oricărei familii de lipoveni din România, cu tragediile, speranțele și mărturiile transmise din generație în generație.

 

”Am realizat cât de ingrat a fost mereu statutul nostru, ca minoritate, în ochii majorității, fie că e vorba de țara mamă, Rusia, fie că e vorba de țara adoptivă, România. Deda Anton, din satul bunicilor mei, Sakalințî (satul Lipoveni din județul Suceava), prieten cu bunicul meu, Vasile Colominschi, mi-a povestit cum, în cel de-al doilea război mondial, au picat amândoi prizonieri la ruși (ei fiind în armata română). Comandantul lagărului i-a făcut pierduți și i-a lăsat deliberat să evadeze doar pentru că avea același nume de familie ca al bunicului. S-a gândit să nu-i facă rău unei rude. Oameni buni și ticăloși se găsesc peste tot, indiferent de categoria la care ne referim. Nașa mea de botez, Ana Spătaru, povestea cum un frate al mamei ei, pe vremea războiului, tânăr fiind, cu sângele înfierbântat, trecuse granița de la noi la ruși cu alți prieteni ca și el, voiau să lupte alături de armata mamei Rusia. Și au fost pe loc mitraliați, din ce povestise ulterior singurul băiat scăpat cu viață din această chemare aventuroasă a sângelui. De la mama mea știu povestea unui frate de-al mamei ei, baba Katea, trimis în lagăr în Siberia, dintr-un motiv despre care nu voia să vorbească, reîntors în România: povestea ce cruntă sărăcie e acolo, iar bunica mea, sora lui, îl îndemna să rămână aici, dar n-a putut pentru că avea acolo familie de care era răspunzător. Nu mai știu nimic de el, dar au rămas câteva fotografii, dintre care una cu copiii lui, iar pe verso scrie în ucraineană "spre veșnică amintire, mătușii Katea, de la Kolea și Tania, Siberia, 1962".

Indiferent din ce parte privești, noi eram fie ruși trădători, de mâna a 2-a, pentru că ne-am părăsit țara și ne-am amestecat cu alții, fie români minoritari susceptibili de trădare în cazul unui conflict cu țara mamă”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

”Sunt rus lipovean din România”

 

Nu există probleme de identitate. Nu există îndoieli, nici tare de care comunitatea să se teamă. Ana Preda spune că s-a format deopotrivă în trei ”subidentități”: românească, moldovenească, lipovenească (staroveră).

 

”Sunt rus lipovean din România. M-am născut în Moldova (Botoșani), într-o familie de ruși staroveri (ortodocși de rit vechi) și am crescut cu trei subindentități care se armonizează și pe care le cultiv constant: românească, moldovenească, lipovenească (staroveră). Și nu, nu am nevoie să-mi apere nimeni identitatea și să pornească un război ca să ne apere pe noi, cei din comunitatea etnico confesională de ruși staroveri din România”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

”Oameni buni, nu vă omorâți între voi! Iubiți-vă aproapele!”

 

Problema refugiaților este o problemă de umanitate, scrie mai departe Ana Preda. În mijlocul fiecărui conflict trebuie identificată umanitatea, trebuie aplicat un singur principiu: ”nu vă omorâți între voi! Iubiți-vă aproapele!”.

 

”Noi am rămas oameni și am ajutat refugiații, lăsând deoparte politica și religia care dezbină și dezumanizează. Pentru asta le sunt profund recunoscătoare și-i iubesc pe rușii mei lipoveni, fia că sunt din Moldova și Bucovina, sau din Dobrogea sau Deltă. Da, istoria ne-a pus strămoșii în situații deseori conflictuale și chiar sângeroase (vezi cazacii zaporojeni și cazacii de pe Don) dar suntem totuși în secolul 21 unde nu armele și agresiunea, fie ea verbală sau fizică, trebuie să rezolve problemele.

Copiii mei au în rădăcinile lor mai multe identități, pe care nu le neagă, poloneză, evreiască, rusească, românească, iar asta nu-i împiedică să fie oameni și cetățeni ai lumii.

Oameni buni, nu vă omorâți între voi! Iubiți-vă aproapele!”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

 

(Foto: Facebook / Ana Preda)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Babi și Deda, eroii unui film realizat în Botoșani și aplaudat în Chile: Am realizat că ei nu mai sunt acei părinți din mintea mea / Am început să-i privesc cu alți ochiGALERIE FOTO

 

 

 

Anna Lesko, show total la festival: Moldoveanca și dansatoarele sale au stârnit bărbații, s-a făcut coadă la poze - Vă iubesc VIDEO & GALERIE FOTO
După tinerele talente locale, pe scena de la festivalul ”Floare Albastră” organizat de Primăria Mihai Eminescu a urcat Anna Lesko. Ca de obicei, artista născută în Chișinău și cu origini ruso-ucrainene nu a venit singură, ci alături de trei dansatoare.
Botoșănenii s-au lăsat purtați de valurile muzicii într-o sară de mai pe dealul de la Cornișa - GALERIE FOTO
Festivalul “Sara pe deal” a oprit timpul în loc pentru câteva ore, în care muzica a fost cea care a devenit hrană pentru sufletele participanților.
ULTIMĂ ORĂ: Tânăr de 23 de ani mușcat de cal, elicopterul SMURD chemat urgent la Botoșani  
Elicopterul SMURD a fost solicitat în urmă cu puțin timp Botoșani.
Prognoza meteo emisă pentru prima lună de vară: CUM va fi vremea în minivacanța de Rusalii
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 29 mai - 26 iunie 2023.
ASTĂZI: Lucrări la Barajul Stânca, apel către toți șoferii
Poliția de Frontieră a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
Șapte cadre medicale de la Botoșani solicită locuințe ANL – Lista
Proiectul de hotărâre privind aprobarea listei solicitanților va fi votat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean.
Șeful Poliției de la Botoșani ne liniștește: FĂRĂ omoruri la comandă și reglări de conturi în județ
Infracțiunile de mare violență sunt puține la Botoșani și înregistrează chiar o scădere.
A plecat la ceruri un profesor din Botoșani care a format generații întregi de copii
Este doliu în Educație după ce s-a stins din viață un îndrăgit profesor.
Tot mai mulți botoșăneni circulă cu autobuzele Eltrans după lansarea aplicației care te ghidează prin oraș
Compania de transport public a făcut un prim pas spre digitalizare la finalul lunii martie, iar călătorii află în timp real informații despre circulația autobuzelor.
FAKE NEWS despre contaminarea radioactivă distribuit masiv, ISU face apel la cetățeni
Reprezentanții ISU fac un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale.
Botoșănean de 20 de ani prins circulând cu aproape 200 de km/h în localitate
Tânărul a rămas fără permis pentru 120 de zile, polițiștii aplicându-i și o amendă.
Raluca Turcan a făcut o descoperire: Angajaţii din privat ”abia îşi duc traiul de la o zi la alta”
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, atrage atenţia asupra faptului că în mediul privat sunt numeroşi angajaţi cu venituri foarte mici.
Eveniment muzical de mare clasă la Seminarul Teologic din Botoșani – GALERIE FOTO
Organizat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, evenimentul a găzduit elevi de la mai multe școli din județul Botoșani.
Rareș Prisacariu a dus la școală trofeul câștigat la Românii au talent: Aceștia sunt minunații mei colegi! GALERIE FOTO
Rareș Prisacariu, câștigătorul sezonului 13 al concursului Românii au talent, a avut parte de o primire foarte frumoasă din partea colegilor de clasă.
Elevii botoșăneni sunt “Prietenii Pompierilor”: Echipele care vor reprezenta județul la etapa națională – GALERIE FOTO
120 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”.
Se caută preot în Botoșani: Postul este vacant, dar parohia nu are biserică
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condițiile statutare de transfer.
Sara pe deal a unit sute de botoșăneni într-un loc în care interpreții și creația se întâlnesc și dau viață artei - GALERIE FOTO
Prima ediție a evenimentului a adus pe scenă artiști a căror muzică i-a binedispus pe melomanii botoșăneni și nu numai.
Botoșănean oprit de polițiștii suceveni, șoferul s-a întors acasă cu un dosar penal
Botoșăneanul a fost depistat cu probleme la mașină, el fiind acum cercetat penal.
Sexagenar prins cu trei persoane în mașină: polițiștii i-au interzis 6 luni să mai folosească automobilul
Agenții Serviciului Rutier au depistat, ieri, pe strada I.C. Brătianu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 60 de ani, din comuna Sulița.
Polițiștii i-au golit unui botoșănean mașina plină de lemne
Ieri, în intervalul orar 16:00 - 20:00, Secția de Poliție Rurală 10 Ștefănești a desfășurat o acțiune pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
26 mai 2023
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.2 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
11.8 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
13.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.