Ştiri
Mesajul tulburător al unei botoșănence: Străbunii mei au fost arși pe rug de vii / Eram fie ruși trădători, fie români minoritari susceptibili de trădare în cazul unui conflict cu țara mamă

Este regizor, producător și jurnalist la Televiziunea Națională. S-a născut la Botoșani, într-o familie de ruși staroveri.

Ana Preda, născută Paramanov, a dedicat istoriei lipovenilor și, implicit, familiei sale, câteva producții de televiziune, scurt metraje, a vorbit despre viața lipovenilor și a decupat fragmente din viața comunității menite să ilustreze tradițiile, obiceiurile, dar și viața simplă, cotidiană, a rușilor staroveri, așa cum mai sunt ei cunoscuți.

 

 

”Așa a început prigoana sângeroasă a rușilor împotriva propriului neam”

 

În contextul conflictului izbucnit în luna februarie, problema rușilor staroveri a fost prezentată în mai multe paradigme, fapt care a determinat-o pe Ana Preda să transmită un mesaj deopotrivă emoționant și tulburător.

 

”În urmă cu mai bine de 350 de ani, la schisma ortodoxă rusă, străbunii mei au fost arși pe rug de vii, după ce le zdrobiseră degetele și le tăiaseră limbile pentru că refuzau să se roage și să facă semnul crucii după noile pravile ale reformei ortodoxiei de atunci. Strămoșii mei doreau doar să fie lăsați să se închine așa cum au moștenit de la străbuni, nu să vină stăpânirea (oamenii țarului- Alexey Mihailovici și ai patriarhului- Nikon) să le spună cum e CORECT să se roage lui Dumnezeu. Așa a început prigoana sângeroasă a rușilor împotriva propriului neam, iar străbunii mei au luat drumul pribegiei, devenind refugiați, lăsând totul în urmă, luând doar icoanele cu ei. În istorie sunt nenumărate alte exemple ale decimărilor sângeroase a rușilor de către alți ruși (vezi Stalin și mai recent "noul țar")”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

Istoria se repetă atunci când nu învățăm nimic din trecut, mai spune Ana Preda.

 

”Vorbesc despre ceea ce știu, căutând din multe surse să aflu de ce sunt așa cum sunt și care-mi sunt rădăcinile, și cum au ajuns rușii staroveri în România. Sunt convinsă că nu e singurul popor unde s-a întâmplat și se întâmplă asta, iar istoria se repetă pentru că noi, oamenii, nu învățam mare lucru din trecut și o luăm de la capăt”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

 

 

”Eram fie ruși trădători, fie români minoritari...”

 

Urmează un parcurs în istoricul propriei familii. O lecție care se poate adapta oricărei familii de lipoveni din România, cu tragediile, speranțele și mărturiile transmise din generație în generație.

 

”Am realizat cât de ingrat a fost mereu statutul nostru, ca minoritate, în ochii majorității, fie că e vorba de țara mamă, Rusia, fie că e vorba de țara adoptivă, România. Deda Anton, din satul bunicilor mei, Sakalințî (satul Lipoveni din județul Suceava), prieten cu bunicul meu, Vasile Colominschi, mi-a povestit cum, în cel de-al doilea război mondial, au picat amândoi prizonieri la ruși (ei fiind în armata română). Comandantul lagărului i-a făcut pierduți și i-a lăsat deliberat să evadeze doar pentru că avea același nume de familie ca al bunicului. S-a gândit să nu-i facă rău unei rude. Oameni buni și ticăloși se găsesc peste tot, indiferent de categoria la care ne referim. Nașa mea de botez, Ana Spătaru, povestea cum un frate al mamei ei, pe vremea războiului, tânăr fiind, cu sângele înfierbântat, trecuse granița de la noi la ruși cu alți prieteni ca și el, voiau să lupte alături de armata mamei Rusia. Și au fost pe loc mitraliați, din ce povestise ulterior singurul băiat scăpat cu viață din această chemare aventuroasă a sângelui. De la mama mea știu povestea unui frate de-al mamei ei, baba Katea, trimis în lagăr în Siberia, dintr-un motiv despre care nu voia să vorbească, reîntors în România: povestea ce cruntă sărăcie e acolo, iar bunica mea, sora lui, îl îndemna să rămână aici, dar n-a putut pentru că avea acolo familie de care era răspunzător. Nu mai știu nimic de el, dar au rămas câteva fotografii, dintre care una cu copiii lui, iar pe verso scrie în ucraineană "spre veșnică amintire, mătușii Katea, de la Kolea și Tania, Siberia, 1962".

Indiferent din ce parte privești, noi eram fie ruși trădători, de mâna a 2-a, pentru că ne-am părăsit țara și ne-am amestecat cu alții, fie români minoritari susceptibili de trădare în cazul unui conflict cu țara mamă”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

”Sunt rus lipovean din România”

 

Nu există probleme de identitate. Nu există îndoieli, nici tare de care comunitatea să se teamă. Ana Preda spune că s-a format deopotrivă în trei ”subidentități”: românească, moldovenească, lipovenească (staroveră).

 

”Sunt rus lipovean din România. M-am născut în Moldova (Botoșani), într-o familie de ruși staroveri (ortodocși de rit vechi) și am crescut cu trei subindentități care se armonizează și pe care le cultiv constant: românească, moldovenească, lipovenească (staroveră). Și nu, nu am nevoie să-mi apere nimeni identitatea și să pornească un război ca să ne apere pe noi, cei din comunitatea etnico confesională de ruși staroveri din România”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

”Oameni buni, nu vă omorâți între voi! Iubiți-vă aproapele!”

 

Problema refugiaților este o problemă de umanitate, scrie mai departe Ana Preda. În mijlocul fiecărui conflict trebuie identificată umanitatea, trebuie aplicat un singur principiu: ”nu vă omorâți între voi! Iubiți-vă aproapele!”.

 

”Noi am rămas oameni și am ajutat refugiații, lăsând deoparte politica și religia care dezbină și dezumanizează. Pentru asta le sunt profund recunoscătoare și-i iubesc pe rușii mei lipoveni, fia că sunt din Moldova și Bucovina, sau din Dobrogea sau Deltă. Da, istoria ne-a pus strămoșii în situații deseori conflictuale și chiar sângeroase (vezi cazacii zaporojeni și cazacii de pe Don) dar suntem totuși în secolul 21 unde nu armele și agresiunea, fie ea verbală sau fizică, trebuie să rezolve problemele.

Copiii mei au în rădăcinile lor mai multe identități, pe care nu le neagă, poloneză, evreiască, rusească, românească, iar asta nu-i împiedică să fie oameni și cetățeni ai lumii.

Oameni buni, nu vă omorâți între voi! Iubiți-vă aproapele!”,

Ana Preda, regizor și jurnalist TVR

 

 

 

(Foto: Facebook / Ana Preda)

 

loading...
Babi și Deda, eroii unui film realizat în Botoșani și aplaudat în Chile: Am realizat că ei nu mai sunt acei părinți din mintea mea / Am început să-i privesc cu alți ochiGALERIE FOTO

 

 

 

Pompieri chemați în ajutor: Mașină blocată în apă, case inundate și drumuri afectate de ploile abundente – GALERIE FOTO
Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, cel mai mult a plouat la Stânca, respectiv 49 l/mp.
Copaci prăbușiți pe carosabil, jandarmii ajutați de un șofer să elibereze drumul – VIDEO
Furtuna de duminică după-amiază a creat serioase probleme și în trafic.
Un botoșănean într-un bar: A furat banii ospătăriței și a băut liniștit mai departe
S-a întâmplat la Bistrița unde se afla bărbatul din Botoșani.
Botoșăneanca Simona Radiș, o nouă medalie de AUR la Munchen!
România a încheiat magistral Europeanul de canotaj: aur pentru barca feminină de 8+1, după un finiș electrizant.
Ploaie cu gheață în Botoșani, a fost semnalat și un nor-pâlnie - FOTO&VIDEO
Botoșănenii au fost avertizați prin RO-ALERT să rămână în case pe perioada Codului Portocaliu.
Nou mesaj RO-ALERT: Cod Portocaliu în Botoșani, localitățile vizate
Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Portocaliu valabil pentru mai multe localități din județul Botoșani.
Cod Portocaliu în mai multe localități din Botoșani, populația avertizată prin RO ALERT
Meteorologii au emis o atenționare nowcasting tip Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, care este valabilă până la ora 16. 20.
Elicopterul SMURD chemat la Botoșani pentru un pacient cu infarct
Aeronava sanitară a fost solicitată de medicii din Botoșani pentru un bărbat în stare gravă.
Secretele şi costurile unei case ecologice din paie: Este sănătoasă și are consum de garsonieră
O familie din Botoşani îşi construieşte propria casă eco, din lut şi baloţi de paie, după modelul locuinţelor ţărăneşti de acum un secol.
Fascinația culorii pe simezele Colecției de Artă din Botoșani
Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 21 august 2022, ora 11.00.
Botoșănean implicat într-un accident rutier, mașini distruse după o ciocnire în trafic
Din fericire, nu au fost victime, dar ambele autoturisme au suferit pagube serioase.
Zeci de sancțiuni aplicate noaptea trecută, peste 100 de polițiști la datorie – GALERIE FOTO
S-a acționat, cu preponderență, în zonele în care se desfășoară evenimente cultural-artistice, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.
Petrecere terminată cu un dosar penal pentru un șofer de 18 ani
A băut bine, apoi a urcat la volan, în speranța că nu îi va ieși înainte niciun polițist.
Șofer BLOCAT în trafic după o urmărire în miez de noapte, a fost dezastru la etilotest
Botoșăneanul a fost blocat după mai bine de doi kilometri, șoferul refuzând să oprească la semnalul polițiștilor.
Județul Botoșani sub Cod Galben de ploi și vijelii
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip Cod Galben valabilă și pentru județul Botoșani.
Căței cu ”genă regală” la Botoșani, proprietarul îi vinde cu mii de lei – FOTO
Părinții puilor de Cavalier King Charles provin din Irlanda din bunici campioni, genă regală, precizează proprietarul.
80 de ucraineni au intrat în Botoșani, doar 5 refugiați în centrele din județ
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 81 persoane și 27 vehicule.
Acuzat de mare evaziune: Medicul botoșănean, fost director, care a dosit 200.000 de lei
Dosarul a trecut de Camera preliminară, primul termen pentru judecata pe fond fiind stabilit pentru data de 15 septembrie.
Înalți ierarhi în județ, școală de vară și cercuri pastorale în parohiile din Botoșani
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a făcut publice evenimentele care au loc în Arhiepiscopia Iașilor în perioada 14-20 august 2022.
Directorul de la Protecția Consumatorilor, avertisment privind aceste băuturi: Pot fi foarte periculoase
A transmis un mesaj pe rețelele de socializare în acest sens.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.2 o C
Dorohoi
18.0 o C
Bucecea
19.0 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
17.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.