Ştiri
Primarul care le cere oamenilor să muncească a stârnit reacții neașteptate în rândulprietenilor – AFLĂ ce a dat în vileag o angajată
După ce primarul comunei Dângeni Cătălin Rotundu a postat unmesaj pe o pagină de socializare prin care face un apel cătretineri să nu mai trăiască pe spinarea părinților și să se înscriepentru un post în domeniul confecțiilor oferit de o firmă de calibru dinBotoșani, reacțiile nu au întârziat să apară.
Chiar dacă unele comentarii îl îndreptățeau pe primar prin prisma faptului că foarte multe persoane preferă să beneficieze de banii de la stat decât să își rupă spatele la locul de muncă, o persoană din cele 11 angajate la firma botoșăneană  a dat în ” vileag” anumite chestiuni din incinta fabricii de confecții. Concret, femeia i-a scris primarului că a renunțat la locul de muncă oferit din cauza personalului, care a adoptat un comportament prea... autoritar.
”Eu cred că m-am aflat printre cei 11, dar îmi pare rău pentru personalul care s-a angajat să ne susțină, să ne învețe să știm să croim, să ne fie drag să venim și a doua zi. Din păcate, nu a fost așa eu cel puțin am fost dezamagită, vorbesc în numele meu. Ceea ce m-a făcut să nu mai merg în acea instituție de stat, nu că nu mi-ar fi plăcut dar am fost înjosită”, i-a răspuns botoșăneanca primarului din comună.
[[banner]]
Femeia i-a mai scris lui Cătălin Rotundu că a fost făcută să se simtă prost de către o persoană care avea datoria să o învețe să lucreze pe mașina de cusut. În schimb, conform relatărilor femeii, ”profesoara” nu era multumiță că a luat-o în grijă.
Mi-a dat o normă și nici măcar nu a venit să vadă dacă e bine sau nu. Au venit altele, îmi pare rău dl.primar, m-aș  fi dus cu mare drag, dar din cauza acelei persoane m-am retras. Nu e vorba numai de mine ci și de ceilalți care s-au retras din același motiv”, a conchis femeia.
De asemenea, unii au continuat să aducă acuzații generale la adresa românilor care preferă să beneficieze de ajutoare de la Stat și să lase pe alții să muncească:
Păi mulți s-au obișnuit să trăiască cu ajutorul social. Au fost învățați să li se dea <<mură în gură>> , așteaptă numai de la Stat și tot ăia sunt cei mai gălăgioși”, a scris Simona A., indignată de situația unora.
(Ș.V.)
CITEȘTE:
TRAGICOMEDIE: O firmă de calibru face angajări, oamenii nu vor să muncească, apel disperat al primarului: Vă rog să înțelegeți că trebuie să lucrăm undeva

Urmărește-ne și pe Google News

Prognoza meteo emisă pentru prima lună de vară: CUM va fi vremea în minivacanța de Rusalii
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 29 mai - 26 iunie 2023.
ASTĂZI: Lucrări la Barajul Stânca, apel către toți șoferii
Poliția de Frontieră a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
Șapte cadre medicale de la Botoșani solicită locuințe ANL – Lista
Proiectul de hotărâre privind aprobarea listei solicitanților va fi votat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean.
Șeful Poliției de la Botoșani ne liniștește: FĂRĂ omoruri la comandă și reglări de conturi în județ
Infracțiunile de mare violență sunt puține la Botoșani și înregistrează chiar o scădere.
A plecat la ceruri un profesor din Botoșani care a format generații întregi de copii
Este doliu în Educație după ce s-a stins din viață un îndrăgit profesor.
Tot mai mulți botoșăneni circulă cu autobuzele Eltrans după lansarea aplicației care te ghidează prin oraș
Compania de transport public a făcut un prim pas spre digitalizare la finalul lunii martie, iar călătorii află în timp real informații despre circulația autobuzelor.
FAKE NEWS despre contaminarea radioactivă distribuit masiv, ISU face apel la cetățeni
Reprezentanții ISU fac un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale.
Botoșănean de 20 de ani prins circulând cu aproape 200 de km/h în localitate
Tânărul a rămas fără permis pentru 120 de zile, polițiștii aplicându-i și o amendă.
Raluca Turcan a făcut o descoperire: Angajaţii din privat ”abia îşi duc traiul de la o zi la alta”
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, atrage atenţia asupra faptului că în mediul privat sunt numeroşi angajaţi cu venituri foarte mici.
Eveniment muzical de mare clasă la Seminarul Teologic din Botoșani – GALERIE FOTO
Organizat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, evenimentul a găzduit elevi de la mai multe școli din județul Botoșani.
Rareș Prisacariu a dus la școală trofeul câștigat la Românii au talent: Aceștia sunt minunații mei colegi! GALERIE FOTO
Rareș Prisacariu, câștigătorul sezonului 13 al concursului Românii au talent, a avut parte de o primire foarte frumoasă din partea colegilor de clasă.
Elevii botoșăneni sunt “Prietenii Pompierilor”: Echipele care vor reprezenta județul la etapa națională – GALERIE FOTO
120 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”.
Se caută preot în Botoșani: Postul este vacant, dar parohia nu are biserică
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condițiile statutare de transfer.
Sara pe deal a unit sute de botoșăneni într-un loc în care interpreții și creația se întâlnesc și dau viață artei - GALERIE FOTO
Prima ediție a evenimentului a adus pe scenă artiști a căror muzică i-a binedispus pe melomanii botoșăneni și nu numai.
Botoșănean oprit de polițiștii suceveni, șoferul s-a întors acasă cu un dosar penal
Botoșăneanul a fost depistat cu probleme la mașină, el fiind acum cercetat penal.
Sexagenar prins cu trei persoane în mașină: polițiștii i-au interzis 6 luni să mai folosească automobilul
Agenții Serviciului Rutier au depistat, ieri, pe strada I.C. Brătianu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 60 de ani, din comuna Sulița.
Polițiștii i-au golit unui botoșănean mașina plină de lemne
Ieri, în intervalul orar 16:00 - 20:00, Secția de Poliție Rurală 10 Ștefănești a desfășurat o acțiune pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic
Și-a luat... viteză! Polițiștii l-au oprit pentru una, au descoperit alta
O echipă a Serviciului Rutier a oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism care circula cu viteză peste limita legală.
Tânără ridicată din oraș și băgată după gratii pentru tâlhărie
În cursul zilei de vineri, cadrele Poliției Săveni au identificat o tânără, de 34 de ani, din oraș, pe numele căreia era emis, de către Judecătoria din localitate un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Descindere în casa unui botoșănean care efectua intervenții chirurgicale nepermise asupra câinilor
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au pus, vineri, în executare un mandat de percheziție domiciliară, în comuna Gorbănești, la locuința unei persoane bănuită de comiterea infracțiunii de ”intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal”, precum cuparea urechilor și codotomie, tăierea cozii.
România are aproape jumătate din populație rurală, mult peste oricine altcineva din UE și dublu față de medie (la care oricum contribuie substanțial). Un rural oricum mult mai sărac și mai primitiv decât ce înseamnă în vest. Numărul fermelor „de subzistență”, care consumă mai mult de jumătate din ce produc, este uriaș: 3,5 milioane în România din cele 6,5 milioane ale întregii Uniuni.Asta e o problemă istorică pe care România n-a reușit s-o rezolve. Iar politicile ceaușiste și post-ceaușiste au apucat-o exact de la capătul greșit: în loc de o dezvoltare organică, prin care să-i atragă pe oameni către activitățile mai bine plătite, au încercat să-i mâne către joburi care ori erau neproductive (ceaușismul) ori nu existau (post-ceaușismul).„Cine chiar vrea să muncească își găsește” este o platitudine naivă. Sigur că cei mai buni își vor găsi de muncă, chiar și atunci când bătaia este de zece pe un post. Dar dacă ceilalți nouă, „mai proști” și care „nu vor așa mult” nu își găsesc, nici salariul primului nu poate fi prea mare.Cam cât de rațional ar fi cineva să lase o certitudine, chiar modestă, pentru o incertitudine majoră și cam la fel de modestă?Cât de mult sau de puțin voiau să muncească s-a văzut exact când s-au deschis granițele: Până acum, mai mult de două milioane de români și-au luat câmpii la propriu și s-au dus să muncească în agricultură sau alte meserii grele în Spania sau Italia, o bună bucată de vreme ilegal. Și despre ei se spunea că „nu vor să muncească”. Și totuși, n-au venit în România cele 40.000 de companii a 50 de angajați necesare ca să le dea de lucru. Păi și de ce să mai fi venit, după ce au auzit că „putorile” de români oricum nu vor să muncească?Sigur că au plecat dintre cei mai ambițioși, mai talentați, mai isteți. Nu-i nici o bucurie. Dar de aici până la a trage concluzia că cei rămași nu-s buni de nimic e un pas uriaș. Sau trebuia să plece chiar toți, ca să-și demonstreze meritele?România tocmai a ajuns exportator net de alimente, iar răposatul Culiță Tărâță și alți mari latifundiari n-au contribuit mai deloc la asta. Cea mai mare parte a producției o fac fermele ăstea micuțe pe care le avem, inclusiv cele de subzistență care așa mici cum sunt mai vând și pe la piață, când apucă, și mai hrănesc și niscaiva neamuri pe la oraș care „chiar vor să muncească” dar al căror salariu „decent de 10 milioane” se duce tot pe chirie și utilități.Și totuși, mereu apar cazuri în care „nu găsești cu cine să faci treabă”, începând cu investitori de talia fabricii din Botoșani și ajungând la mici proprietari care caută zilieri să le lucreze terenul. De ce? Pentru că „nu vor să muncească”, desigur…Iată și versiunea cealaltă:Munca în propria gospodărie are o valoare proprie, pe care micul proprietar știe s-o evalueze destul de bine. Chiar și în bani dacă trebuie, dar în primul rând în termeni de cât de mult îi acoperă nevoile imediate. O fermă „de subzistență”, oricât de mică, îi va asigura proprietarului un adăpost și confortul alimentar, adică nevoile umane de bază. Ca să renunțe la asta, el are nevoie de un venit cu care să-și cumpere aceleași lucruri și de ceva în plus pentru deranj. Dar vaai, știe deja că fratele de la oraș care muncește pe cele „zece milioane” vine tot la el să ceară de mâncare. Deci care om rațional de pe lumea asta ar accepta așa un schimb?După toate standardele lumii civilizate, să ai doar mâncare și adăpost dar nimic altceva înseamnă sărăcie cruntă (sigur, se mai schimbă standardele că de când cu criza mulți își doresc măcar atât, dar ignorăm deocamdată).Orice altceva cere cash. Chiar și pentru niște cheltuieli minimale în gospodărie – plata impozitelor, factura la curent, caietele și creioanele copiilor. Ce să mai vorbim de luxul de-a te duce la crâșmă-n-sat, la un-leu-cinzeaca (rumoare revoltată în București, orașul-barurilor-ieftine-și-mereu-pustii).Zilierii agățați din crâșmă cel mai probabil au depășit problema asta – doar sunt acolo pentru un motiv, pe cât de volatil pe atât de temeinic. Poate că muncesc șase luni pe an în Spania și nu-s dispuși să muncească pe mai puțin de jumătate din banii pe care-i iau acolo (cam mult, nu?). Poate că tocmai și-au vândut o recoltă și vor să se odihnească. Sau poate au vreun apartament la oraș și-l închiriază pe „cât face”, pe toată leafa unuia care „chiar vrea să muncească”. Sau poate unii chiar nu-s buni de nimic și trăiesc doar din furat, doar că nu-i corect ca asta să fie prima variantă.Cam în punctul ăsta se încurcă planurile și se invită la masă ajutorul social, zis și venit minim garantat. Pe care îl iau poate și cei care-și permit un-leu-cinzeaca dar, mai important, și cei care nu și-o permit.Ca oportunitate este mult de discutat, cu siguranță că existe și formule mai eficiente de-ai ajuta pe oameni – iată doar un exemplu, dacă ar trece odată legea interconectării micilor furnizori la rețeaua de electricitate, multe gospodării mici ar ieși din starea de semi-dependență fie făcându-și microcentrale pe biomasă fie livrând combustibil pentru cei care și-au făcut. Lichiditatea este imediată, fără toată logistica și toți nervii pe care îi presupune vândutul de legume și fructe la piață. Și mai există probabil alte 10 variante chiar mai bune, separat sau împreună – numai capacitate administrativă să existeCa valoare, „ajutorul social” este derizoriu – 142 de lei, adică un euro pe zi. Pentru banii ăștia, beneficiarul trebuie măcar teoretic să lucreze 72 de ore pe lună, deci pe 45 de eurocenți pe oră – jumătate din salariul minim. La sfârșit, din banii adunați, își poate cumpăra cam o cinzeacă întreagă de single-malt.Gaura în bugetul public este cam jumătate de procent de PIB – o adevărată probă de eficiență a cât de mult poate fi ținută în crâșmă o zecime din populația țării, cu atât de puțini bani.Dar iată că apare și ideea asta, că VMG ar trebui să dispară așa mic cum e el, pentru că îi stimulează pe oameni la un anumit stil de viață. Lucru care e de-a dreptul dăunător, nu de dragul VMG care așa cum am zis deja nu-i cea mai fericită rezolvare, ci pentru că igoră complet problema, deci orice altă posibilă rezolvare. Când minimum de cash pe care îl primesc acum dispare și e înlocuit cu nimic, viața lor va fi mai grea, da, dar tot nu vor ocupa niște joburi care nu există.Nu își vor schimba stilul de viață pentru orașele din România, adică pentru o sărăcie poleită. Și nici orașele nu ar fi pregătite să-i primească, decât pe foarte puțini dintre ei. Îl vor schimba eventual pentru satele totuși prospere din Italia și Spania, și abia atunci vom descoperi poate că încă nu plecaseră chiar toți cei ambițioși, talentați, isteți. Și tot așa de la capăt, până când se rezolvă problema complet, prin emigrație.Motivul pentru care țăranii refuză viața de oraș pe salariul minim este că totuși au deja o viață puțin mai bună, așa cum este ea. Ceaușismul îi momea măcar cu o casă ieftină, „cu veceu înăuntru”. Post-ceaușismul nu-i momește cu nimic, în afară de îndemnul „la muncă”.Ceea ce până la urmă este corect ca principiu. Cererea și oferta, piața liberă e bine să funcționeze ca să se vadă clar – fiecare cât îl duce capul. Numai că regula asta funcționează și invers: dacă tu, angajator, ai propus o sumă și ai reușit să aduni doar o cincime din personalul pe care-l căutai, poate că legea cererii și ofertei tocmai ți-a șoptit nu foarte discret că ar trebui să licitezi mai mult.
28 iulie 2017, 17:48
iN PRIMUL RAND CEI 7 ANI DE ACASA , SE VORBESTE RESPECTOS CU NISTE PERSOANE CARE AU bunavointa sa invete ceva .Nimeni nu are inclinatii si veleitati textiliste ca doamna Simona A , care e foarte revoltata, poate doamna ar trebuie sa invete si ea munca campului si viata de la tara.Niste domnisorele dau cu parerea despre ajutoarele de stat.5 zile sa ramana fara curent as fi curios ce ar face ? binenteles nimic ....victime singure.Bine le face decat sa munciti de geaba si fara respect .....mai degraba stati degeaba.
25 noiembrie 2014, 14:28
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
22.8 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.