Ştiri
MĂRTURII dureroase la Botoșani: Bețivii și puturoșii au pus mâna pe frâiele țării VIDEO

Un exemplu de viață, un model de urmat, un om care poate da lecții oricui, un român care a trăit într-o viață mai mult decât o fac alții trei din zilele de astăzi.

Octavian Bjoza avea doar 19 ani când a fost închis de conuniști, în 1958, fiind acuzat că făcea parte din „Garda Tineretului Român". A fost depistat de Securitate în urma unui schimb de scrisori cu un coleg de gardă din Iaşi. L-a anchetat chiar temutul torţionar Gheorghe Crăciun şi a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru că „a făcut parte dintr-o organizaţie teroristă care dorea răstunarea regimului prin mijloace violente”.

 

A trecut prin toate închisorile comuniste.

 

Astăzi a fost la Botoșani și și-a spus o parte din poveste. Atât cât și-a amintit, suficient cât, toți cei care l-au ascultat să plece cu o altă viziune asupra istoriei moderne a României.

 

Este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

 

Octavian Bjoza a început prin a spune că după ce cel de-al doilea Război Mondial s-a încheiat, cea mai mare parte a elitelor românești a fost asasinată, arestată, judecată de Tribunale Militare și condamnată la moarte sau ani grei de temniță și muncă silnică.

 

„Tot ce a avut acest popor mai moral, mai demn, mai sfânt a fost trimis la moarte prin înfometare, munci silnice, lipsirea de minime condiții de igienă și asistență medicală. Frâiele acestei țări au fost preluate de pleava societății românești, de bețivii și puturoșii satelor și uzinelor. Ei au pus mâna pe frâiele țării. Nu făceau altceva decât să urmeze liniile trasate de KGB-ul din URSS. Erau niște instrucțiuni pentru țările ocupate și nu așa cum se trâmbița peste tot, de eliberare a Armatei Roșie. Dacă ne-ar fi eliberat, ar fi plecat probabil acasă”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Timp de 14 ani, prin pădurile statului mai existau divizii ale acestei armate eliberatoare. Românii nu au acceptat cu brațele deschise instaurarea comunismului. S-au opus inclusiv copii de 9 anișori.

 

„Suntem unici în Europa comunistă, copii de 9 sau 12 anișori am găsit în dosarele Securității, bătuți să spună cine a spus cine a fost azi noapte la tăticu și ce au vorbit. România a avut temniță pentru copii, lucru nemaiîntâlnit în celelalte țări fost comuniste. România a avut temnițe pentru studenți, pentru copii a fost pe șoseaua Ploiești Vest - Târgoviște la Târgșor, astăzi închisoare pentru femei. A avut temniță pentru studenți la Pitești”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Trei personaje au preluat în 1948 Securitatea din România: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Teodor Sepeanu. Erau nume schimbate, de fapt numele lor erau cu totul altele.

 

„Din temniță când am intrat la 19 ani am învățat un lucru. În viață fiule să cauți să nu lucreză cu etnii, culte sau politici. Să cauți să lucrezi cu oameni, dar te avertizez, o să-i găsești foarte, foarte greu. Desigur că a avut dreptate”

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

KGB-ul a avut 45 de puncte pentru țările aflate sub ocupație comunistă iar unul dintre acestea făcea referire la cele mai înalte funcții care se dorea să fie ocupate de muncitori necalificați, bețivi, scandalagii, hoți. Cu cât era mai depravată respectiva persoană, cu atât avea șanse mai mari pentru a fi promovat în funcții înalte.

 

„De ce oare toate acestea? Ca să te compromită economic, politic, moral, din toate punctele de vedere și apoi să vină omul de tip sovietic, să-ți întindă mâna și să te scoată știți dv. din ce, dar să nu mai pleci acasă niciodată ci să rămână aici. Ce este de reținut? Au plecat după 14 ani dar niciodată nu au uitat să mai ia câte o halcă din trupul patriei. Asta nu au uitat niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

În instrucțiunile KGB-ului era trecut faptul că persoanele care deranjează regimul politic să fie fie asasinate fie să ajungă în temnițe sau muncă silnică.

 

„Muncile erau silnice, foamea era cumplită. La data arestării aveam 76 de kg și ajunsesem la 52. Foamea de neimaginat, lanțuri la picioare, pedepse la tot pasul cu izolarea, mâncare și așa slabă dar o dată la trei zile. Este de neimaginat astăzi ceea ce s-a putut întâmpla în urmă cu 60, 70 de ani în această țară. Odată arestat de Securitate erai bătut cu bestialitate până ce scriai ceea ce voiau ei, nu ceea ce ai făcut tu. Trebuia să recunoști mai mult decât ceea ce făcuseși”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Peste 2.000 de volume de memorialistică au fost publicate de foștii deținuți politici și doar cei puternici sunt îndemnați să le citească, să le analizeze. Pentru că scot la iveală detalii inimaginabile, lucruri care mintea umană nu poate să le perceapă că ar fi posibile să le trăiască cineva.

 

„S-au scos dinți cu cleștele de cuie în timpul anchetelor, au fost arși cu fierul roșu, au fost legați de mâini și picioare. Te sprijineau de două birouri și de învârteau, spuneau că la rotisor, în timp ce doi gardieni dădeau cu bâtele în tine. Ce însemna o bătaie în anchetele Securității? Însemna nu de puține ori să-ți iasă coastele prin piele. Este incredibil, dar s-a întâmplat în România”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

S-a aflat inclusiv în pântecele unui bac metalic, iarna pe unul dintre canalele Dunării…”și să nu te fi spălat de trei luni de zile, este de neimaginat, dar s-a întâmplat în România”.

 

„Înmormântarea noastră se făcea numai noaptea între orele 1 și 2 și nimeni nu trecea pe acea stradă, când trecea căruța sau camionul cu morții noștri. Nimeni nu cunoaște mormânatul vreunuia dintre noi. Nu. După cinci ani sau zece ani când acasă trebuia să sosească cel drag primeai o țidulă în care se spunea – decedat în timpul detenției. Doar atât la început, mai târziu scria decedat în ziua de, în penitenciarul sau lagărul cutare, dar nu se știa locul niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Fostul deținut politic a ieșit teafăr psihic și fizic din aceste orori și spune că l-au ajutat autosugestia și dorința de a-și revedea fata pe care o iubea. S-a căsătorit cu ea și împreună au avut un fiu. I-a pierdut pe amândoi și i-a îngropat fără să verse o lacrimă.

 

Nu mai poate plânge. Comuniștiii i-au confiscat și lacrimile.

 

Așteaptă ziua în care să poată să plângă din nou și spune că aceea va fi una dintre cele fericite din viața lui.

Cei de la Botoșani care l-au ascultat astăzi s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat minute în șir.

loading...
PROPUNERE: Un parc din Botoșani să poarte numele elevului martir, mort în condiții suspecte – VIDEO

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tipuri de raportoare și cum să determini care e cel mai potrivit pentru tine
(P) Când trebuie să determinăm anumite unghiuri avem nevoie de un raportor. Scala raportorului este în grade. Astfel, poate fi folosit și pentru a măsura un unghi necunoscut. În general, un raportor are o scală de la 0 la 180 de grade, dar există și modele cu 360 de grade, adică un cerc întreg. Cu toții ne amintim de raportorul folosit în școală, la orele de geometrie, dar raportoarele se folosesc și în afara școlii.
PSD Botoșani: Să nu ne uităm eroiiGALERIE FOTO
Ziua Eroilor, zi de mare însemnătate pentru toți românii, sărbătorită în fiecare an în aceeași zi cu o mare sărbătoare creștină, Înălțarea Domnului, a fost marcată solemn de social-democrații botoșăneni.
ALERTĂ meteo la Botoșani: COD GALBEN de vreme rea
Avertizarea este valabilă pentru întregul județ.
RAZII cu polițiști: Zeci de mașini trase pe dreapta, mai mulți botoșăneni amendați
Polițiștii botoșăneni au acordat noi amenzi pentru botoșănenii care nu respectă restricțiile impuse de starea de alertă.  
Botoșăneni amendați: Prinși în magazin fără mască, le-au spus jandarmilor că ”nu cred în COVID”
Amenzi usturătoare pentru doi botoșăneni care au mers la cumpărături, fără a purta mască de protecție.
Doar 19 persoane în carantină, puhoi de botoșăneni izolați la domiciliu - SITUAȚIA de astăzi
739 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19.
LIBER la angajări FĂRĂ concurs pe posturile de la stat, cu o singură condiție
Angajatorii de la stat, respectiv instituțiile și autoritățile publice din țara noastră, își pot suplimenta numărul de salariați, pe perioada stării de alertă, fără ca aceștia din urmă să fie nevoiți să dea concurs pentru angajare. 
Ziua Eroilor la Botoșani: Fără ceremonie militară, depunere de jerbă la cimitir cu distanțare fizică – GALERIE FOTO
O comemorare a eroilor lipsită de strălucirea din anii trecuți, sub semnul restricțiilor impuse de starea de alertă.
SCHIMBARE la WhatsApp: Utilizatorii vor avea parte de o nouă funcție
Utilizatorii WhatsApp primesc o veste foarte bună din partea companiei americane: o funcţie mult-aşteptată este deja disponibilă pentru testare şi urmează să ajungă curând pe sute de milioane de telefoane inteligente din întreaga lume.
inpuff.ro
Loading...
Srilankezii plecați de la Botoșani au ajuns la noile locuri de muncă, ministrul Alexandru: ”Oamenii buni vor învinge”
Vor primi aceleași salarii ca ceilalți angajați din firmă.
Noi cazuri de COVID la Botoșani în ultimele 24 de ore – TABEL cu situația de astăzi
Grupul de Comunicare Strategică a transmis în urmă cu puțin timp situația de astăzi a cazurilor de COVID-19
Este obligatorie măsurarea temperaturii când ieșim la terasă? CE spune ANSVSA
Anunțul a fost făcut de către președintele Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. (ANSVSA).
Electroalfa continuă să facă angajări pentru noua Fabrică de Echipamente Electrice de Medie Tensiune
Electroalfa a început recrutările pentru noua Fabrica de Medie Tensiune încă din luna aprilie și continuă să facă angajări pentru a susține întreaga capacitate de producție. Se caută atât specialiști cât și muncitori necalificați, iar activitatea va incepe în cursul lunii iunie.
Se pregătește redeschiderea grădinițelor și creșelor: MĂSURILE propuse de specialiștii din Sănătate  
Cresele si gradinitele s-ar putea redeschide pe 15 iunie.
Loading...
Amendă și suspendare pentru jucătorii care scuipă pe teren: NOILE reguli pentru reluarea campionatului
Jucătorii din liga română riscă să fie suspendați între 6 și 12 meciuri și amendă în cazul în care scuipă sau își suflă nasul pe teren, a decis Federația Română de Fotbal, care a aprobat noul protocol ce va fi pus în aplicare odată cu reluarea sezonului.
Botoșănean dat în urmărire prins de polițiști și băgat după gratii
Are de executat o pedeapsă de trei ani.
Botoșănean BĂTUT în plină stradă, i-a furat și portofelul
Agresorul a fost arestat la domiciliu timp de 30 zile.
Familie rămasă pe drumuri, pompierii spun că au salvat bunuri care costă de trei ori cât casa
Un mesaj circulă de ieri pe rețelele de socializare pentru sprijinirea unei familii care a rămas fără locuință.
Senatorul Lucian Trufin: Toți fermierii beneficiază acum de apa gratuită pentru a-și iriga culturile
În contextul secetei pedologice cu care se confruntă țara noastră, o lege mult așteptată de fermieri a fost adoptată de Parlamentul României, aceasta constituind una dintre măsurile salvatoare luate de legislativul actual pentru agricultura românească.
Sute de angajați de la Direcția Copilului „forțați la muncă în izolare”, primesc bani în plus de la stat
Efortul făcut de salariații din asistență socială în perioada stării de urgență, când au fost izolați la locul de muncă în ture succesive de 14 zile, în centrele sociale rezidențiale, prin Ordonanța Militară nr. 8/2020 a fost recunoscut și din punct de vedere financiar.
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Foștii colegi și conducerea Liceului "Alexandru cel Bun" Botoșani deplâng plecarea în lumea de dincolo a celei care a ghidat în fascinanta lume a chimiei numeroase generații de elevi și a îndrumat, în calitate de director ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8421 lei
USD
Dolarul SUA
4.3983 lei
CHF
Francul elveţian
4.5368 lei
GBP
Lira sterlină
5.3915 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0827 lei
XAU
Gramul de aur
243.7483 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2484 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3853 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9100 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1935 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1794 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6495 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.