Ştiri
MĂRTURII dureroase la Botoșani: Bețivii și puturoșii au pus mâna pe frâiele țării VIDEO

Un exemplu de viață, un model de urmat, un om care poate da lecții oricui, un român care a trăit într-o viață mai mult decât o fac alții trei din zilele de astăzi.

Octavian Bjoza avea doar 19 ani când a fost închis de conuniști, în 1958, fiind acuzat că făcea parte din „Garda Tineretului Român". A fost depistat de Securitate în urma unui schimb de scrisori cu un coleg de gardă din Iaşi. L-a anchetat chiar temutul torţionar Gheorghe Crăciun şi a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru că „a făcut parte dintr-o organizaţie teroristă care dorea răstunarea regimului prin mijloace violente”.

 

A trecut prin toate închisorile comuniste.

 

Astăzi a fost la Botoșani și și-a spus o parte din poveste. Atât cât și-a amintit, suficient cât, toți cei care l-au ascultat să plece cu o altă viziune asupra istoriei moderne a României.

 

Este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

 

Octavian Bjoza a început prin a spune că după ce cel de-al doilea Război Mondial s-a încheiat, cea mai mare parte a elitelor românești a fost asasinată, arestată, judecată de Tribunale Militare și condamnată la moarte sau ani grei de temniță și muncă silnică.

 

„Tot ce a avut acest popor mai moral, mai demn, mai sfânt a fost trimis la moarte prin înfometare, munci silnice, lipsirea de minime condiții de igienă și asistență medicală. Frâiele acestei țări au fost preluate de pleava societății românești, de bețivii și puturoșii satelor și uzinelor. Ei au pus mâna pe frâiele țării. Nu făceau altceva decât să urmeze liniile trasate de KGB-ul din URSS. Erau niște instrucțiuni pentru țările ocupate și nu așa cum se trâmbița peste tot, de eliberare a Armatei Roșie. Dacă ne-ar fi eliberat, ar fi plecat probabil acasă”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Timp de 14 ani, prin pădurile statului mai existau divizii ale acestei armate eliberatoare. Românii nu au acceptat cu brațele deschise instaurarea comunismului. S-au opus inclusiv copii de 9 anișori.

 

„Suntem unici în Europa comunistă, copii de 9 sau 12 anișori am găsit în dosarele Securității, bătuți să spună cine a spus cine a fost azi noapte la tăticu și ce au vorbit. România a avut temniță pentru copii, lucru nemaiîntâlnit în celelalte țări fost comuniste. România a avut temnițe pentru studenți, pentru copii a fost pe șoseaua Ploiești Vest - Târgoviște la Târgșor, astăzi închisoare pentru femei. A avut temniță pentru studenți la Pitești”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Trei personaje au preluat în 1948 Securitatea din România: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Teodor Sepeanu. Erau nume schimbate, de fapt numele lor erau cu totul altele.

 

„Din temniță când am intrat la 19 ani am învățat un lucru. În viață fiule să cauți să nu lucreză cu etnii, culte sau politici. Să cauți să lucrezi cu oameni, dar te avertizez, o să-i găsești foarte, foarte greu. Desigur că a avut dreptate”

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

KGB-ul a avut 45 de puncte pentru țările aflate sub ocupație comunistă iar unul dintre acestea făcea referire la cele mai înalte funcții care se dorea să fie ocupate de muncitori necalificați, bețivi, scandalagii, hoți. Cu cât era mai depravată respectiva persoană, cu atât avea șanse mai mari pentru a fi promovat în funcții înalte.

 

„De ce oare toate acestea? Ca să te compromită economic, politic, moral, din toate punctele de vedere și apoi să vină omul de tip sovietic, să-ți întindă mâna și să te scoată știți dv. din ce, dar să nu mai pleci acasă niciodată ci să rămână aici. Ce este de reținut? Au plecat după 14 ani dar niciodată nu au uitat să mai ia câte o halcă din trupul patriei. Asta nu au uitat niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

În instrucțiunile KGB-ului era trecut faptul că persoanele care deranjează regimul politic să fie fie asasinate fie să ajungă în temnițe sau muncă silnică.

 

„Muncile erau silnice, foamea era cumplită. La data arestării aveam 76 de kg și ajunsesem la 52. Foamea de neimaginat, lanțuri la picioare, pedepse la tot pasul cu izolarea, mâncare și așa slabă dar o dată la trei zile. Este de neimaginat astăzi ceea ce s-a putut întâmpla în urmă cu 60, 70 de ani în această țară. Odată arestat de Securitate erai bătut cu bestialitate până ce scriai ceea ce voiau ei, nu ceea ce ai făcut tu. Trebuia să recunoști mai mult decât ceea ce făcuseși”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Peste 2.000 de volume de memorialistică au fost publicate de foștii deținuți politici și doar cei puternici sunt îndemnați să le citească, să le analizeze. Pentru că scot la iveală detalii inimaginabile, lucruri care mintea umană nu poate să le perceapă că ar fi posibile să le trăiască cineva.

 

„S-au scos dinți cu cleștele de cuie în timpul anchetelor, au fost arși cu fierul roșu, au fost legați de mâini și picioare. Te sprijineau de două birouri și de învârteau, spuneau că la rotisor, în timp ce doi gardieni dădeau cu bâtele în tine. Ce însemna o bătaie în anchetele Securității? Însemna nu de puține ori să-ți iasă coastele prin piele. Este incredibil, dar s-a întâmplat în România”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

S-a aflat inclusiv în pântecele unui bac metalic, iarna pe unul dintre canalele Dunării…”și să nu te fi spălat de trei luni de zile, este de neimaginat, dar s-a întâmplat în România”.

 

„Înmormântarea noastră se făcea numai noaptea între orele 1 și 2 și nimeni nu trecea pe acea stradă, când trecea căruța sau camionul cu morții noștri. Nimeni nu cunoaște mormânatul vreunuia dintre noi. Nu. După cinci ani sau zece ani când acasă trebuia să sosească cel drag primeai o țidulă în care se spunea – decedat în timpul detenției. Doar atât la început, mai târziu scria decedat în ziua de, în penitenciarul sau lagărul cutare, dar nu se știa locul niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Fostul deținut politic a ieșit teafăr psihic și fizic din aceste orori și spune că l-au ajutat autosugestia și dorința de a-și revedea fata pe care o iubea. S-a căsătorit cu ea și împreună au avut un fiu. I-a pierdut pe amândoi și i-a îngropat fără să verse o lacrimă.

 

Nu mai poate plânge. Comuniștiii i-au confiscat și lacrimile.

 

Așteaptă ziua în care să poată să plângă din nou și spune că aceea va fi una dintre cele fericite din viața lui.

Cei de la Botoșani care l-au ascultat astăzi s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat minute în șir.

loading...
PROPUNERE: Un parc din Botoșani să poarte numele elevului martir, mort în condiții suspecte – VIDEO

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
SCHIMBARE în toate magazinele: CE se va întâmpla în câteva luni
Un nou regulament va intra în câteva luni în toate magazinele.
Părinții din Botoșani, în coada clasamentului la adunat bani în pușculița statului
Botoșănenii nu se grăbesc să adune bani în conturile statului.
A fost înființată ”Comisia de tăiat hârtiile”, ministrul are un mesaj pentru profesori: Anul școlar viitor va fi ALTFEL și datorită implicării dumneavoastră!
Termenul până la care vor fi tăiate hârtiile este finalul acestui an școlar.
Un botoșănean îl vinde pe fiul lui Al Pacino, din rasa care ajunge să coste și 10.000 de euro - FOTOGALERIE
Provin dintr-o încrucișare de rase foarte agresive și de aceea par fioroși. Care este adevărul despre ei?
Noua provocare a lui Ștefan Mandachi, #șîeu în şcoală: Cum te poate învăţa un profesor să devii milionar dacă el nu a realizat afaceri de succes?
Ce pot elevii învăţa de la un profesor care predă după o programă învechită, este întrebarea lui Ștefan Mandachi, acesta spunând că e timpul ca antreprenorii să intre în școli.
Polițiștii au motive de bucurie: Se aplică de la 1 ianuarie
Multe vești bune pentru polițiști, de la majorări de salarii până la promovări în funcție.
Ioana Miron: România e ca un copil pierdut, dar salvarea nu vine din afară
Cum se vede România prin ochii tinerilor? Ioana Miron s-a născut în Botoșani, este poetă și crede că există potențial pentru ca lucrurile să se îndrepte în direcția bună.
EXCLUSIV: Prima vizită la nivel înalt după instalarea Guvernului Orban, un ministru vine la Botoșani
Săptămâna viitoare, ultima de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, va aduce la Botoșani și primul oficial al Guvernului Orban în județ.
O importantă biserică din Botoşani se pregăteşte de SĂRBĂTOARE
A văzut revoluții și războaie, a fost închisă de comuniști, abandonată în mijlocul orașului, zdruncinată de cutremure și vitregii ale timpului. Biserica a rezistat și astăzi, după mai bine de 180 de ani, stă dreaptă și demnă, adunând mii de credicioși în fiecare an.
Comunicat PNL: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis – FOTOGALERIE
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
330.000 de lei! Instituție executată silit după ce a lăsat fără autorizație o unitate și a pierdut procesul
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă din luna iulie a acestui an s-a întâmplat: Sanatoriul de Neorupsihiatrie Podriga a trecut la executarea silită a Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Minoritarii și-au schimbat tactica: Un botoșănean și-a luat o țeapă de 15.000 lei de pe Facebook
Etnicii din comuna Grajduri și județul Iași se bazează, mai nou, pe afacerile on-line. Promovează anunțurile și agață clienți. Un botoșănean a pierdut 15.000 lei dintr-un foc. A vrut să-și facă o magazie în curtea proprietății. Anunțul l-a găsit pe Facebook.
Bărbat înecat într-un iaz din Flămânzi, pompierii au plecat să îl aducă la mal
Deși ne aflăm cu doar două săptămâni înaintea începerii calendaristice a iernii, Botoșaniul se confruntă cu încă un caz de persoană înecată într-un iaz.
Femeie de afaceri din Botoșani, trofeu de excelență la Suceava într-o gală cu 450 de invitați – FOTOGALERIE
Vineri seară, la Suceava a avut loc ”Gala antreprenorilor din regiunea nord-est”, un eveniment de amploare organizat de Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est la care au participat circa 450 de persoane.
Pianul lui Răzvan Dragnea şi bagheta lui Corvin Matei, un concert-bucurie pe scena Filarmonicii – FOTO & VIDEO
Orchestra Filarmonicii a strălucit într-o companie aleasă, a fost concluzia iubitorilor de muzică din Botoșani. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură.
Primarii hoinari printre partide, primiți în PNL (sau nu) prin vot
Și-au exprimat public intenția de a (re)deveni membri ai PNL Botoșani primarii Costel Romanescu de la Păltiniș și Dumitru Chelariu de la Pomârla.
Bătaie cu furcă și spray lacrimogen între doi botoșăneni: M-a lăsat într-o baltă de sânge
A fost sau nu un botoșănean bătut? Asta trebuie să decidă magistrații de la Judecătoria Botoșani.
Mobilizare generală pentru turul doi al prezidențialelor, Flutur: Vor să nu le fie rușine cu președintele
Șeful de campanie al PNL pe municipiul Botoșani a explicat rezultatul negocierilor duse cu liderii partidelor de dreapta de pe plan județean.
De ce un apartament NOU? Nivelul superior de siguranță la incendiu - un MOTIV pentru care să te muți într-un apartament nou.
(P) În perioada de dezvoltare imobiliară din prezent asistăm la nașterea unor ansambluri rezidențiale tot mai performante și eficiente, mult mai sigure din punct de vedere structural și al securității la incendiu, construite responsabil, pe baza unor proiecte tehnice conforme, cu avize de securitate la incendiu, scenarii de securitate la incendiu, referate al verificatorului pentru cerința ”securitate la incendiu“, care răspund celor mai noi cerințe de securitate ale legislaţiei în acest domeniu.
Președintele PNL Botoșani strânge toți parlamentarii și primarii laolaltă, planuri mari în guvernarea liberală – CE le promite botoșănenilor
În prima zi de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, liberalii botoșăneni au atins mai mult subiecte de interes.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.