Ştiri
”Lockdown” sau când durerea devine spectacol. O poveste în carantină la Botoșani – FOTO&VIDEO

”Lockdown” nu este o cronică a pandemiei, ne spune într-un interviu însuși autorul textului, dar este ”o cronică a ceea ce s-a întâmplat în casă în timpul pandemiei”. 

Teatrul ”Mihai Eminescu”, prin regizorul Vlad Cepoi, a adus în fața publicului botoșănean un produs artistic a cărui miză nu este doar conceperea regizorală, nici arta actorului înfășurată pe calapodul vreunei povești.

 

”Lockdown” (o poveste în carantină) este un spectacol care, prin mijloace artistice, recompune fâșii din viața noastră. Din viața ultimilor doi ani, când – la nivel macro - omenirea părea că s-a oprit în loc. La nivelul fiecărei ființe, însă, lumea a suferit transformări colosale. Carantina a fost oglinda în care toți ne-am privit, în care toți ne-am căutat.

 

Au fost doi ani în care familia a devenit microuniversul în care s-au redimensionat prioritățile, în care s-au eliberat anxietăți, suferințe, în care fie a renăscut dragostea, fie s-a instalat ura. 

 

Ideea lui Dennis Kelly de a se strecura în intimitatea unui cuplu și de a le radiografia sentimentele înconjurate tot mai mult de sârma ghimpată a carantinei a dat naștere unui scenariu care respectă întocmai rigorile unui text menit să devină spectacol.

 

Familia se transformă într-un teritoriu nu neapărat ostil, cât deschis oricărei strategii de luptă, fie că ea, lupta, se dă în notă politică, în opinii ordinar expuse sau prețios angajate în contextul zilelor pandemice. Acesta era, la începutul carantinei, spațiul în care se desfășura viața cuplului Ea-El alături de copilul lor Arthur.

 

”Lockdown” este de la un capăt la altul un dialog ce capătă pe alocuri accente hilare sau grave, dar și înduioșătoare până la dramatic. Și totuși, de la regizorul Vlad Cepoi aflăm că și-a dorit un spectacol la care privitorul să reflecteze la prezent.

 

”Cel mai percutant mod de a te raporta la realitate este racordarea nemijlocită la prezent. Simțind, analizând și observând realitatea dintr-un moment dat, primești o informație nealterată despre ceea ce se întâmplă în jurul tău”, spune regizorul spectacolului montat pe scena de la Botoșani.

 

Regizorul preia intenția autorului și prăbușește cel de-al patrulea zid al unei case normale, lăsând spectatorul să pătrundă în intimitatea familiei, să fie martor la crizele celor doi soți care, deși nu se suportă, ne dau de înțeles că mai stau împreună doar pentru copilul lor. 

 

Însă carantina, deși în primă instanță îi duce în pragul unei și mai iminente despărțiri, nu face decât să îi scoată din blocajul sentimental. Și să își deschidă inima unul către celălalt. Asistăm la un ciclu emoțional înlăuntrul căruia, pe măsură ce el se rostogolește, își face loc spectatorul însuși. Pentru că replicile, durerile, descătușările devin comune, recognoscibile, sunt ale tuturor celor prinși în ghimpii izolării.

 

Spectatorul din sală știe încotro se îndreaptă acțiunea și are timp să își dozeze emoțiile, amintirile, să își reanalizeze pierderile. Unii cu imense sfâșieri sufletești, alții cu reminiscențe de furie la adresa unor instituții ale statului. 

 

”Lockdown” nu este o cronică a pandemiei, ne spune într-un interviu însuși autorul textului, dar este ”o cronică a ceea ce s-a întâmplat în casă în timpul pandemiei”. 

 

 

 

 

Vlad Cepoi a ales pentru acest spectacol cuplul de actori Andreea Moțcu (Ea) Bogdan Horga (EL), alăturându-l celor doi și pe Matei Horga, în rolul lui Arthur. O distribuție care, așezată în spațiul scenic din sala Cinematografului Unirii, recompune povestea multor familii, din oricare colț al lumii acesteia.

 

Sarcasmul Ei se îmbină cu accesele de furie prin care El se manifestă într-o căsnicie în care amândoi par să fie prizonieri de dragul unui copil.

 

Ea este femeia independentă, modernă, care se adaptează vremurilor, dar pentru care singurul rost în interiorul familiei este creșterea copilului. El, de partea cealaltă, ne aduce înainte un personaj care pendulează între seriozitate și duioșie, care trage după sine tradiția muncii sănătoase moștenite de la tatăl său.

 

Se urăsc, se disprețuiesc, se atacă reciproc. Și totuși, un sentiment nou își face loc și scoate la iveală o latură nouă a celor doi: compasiunea, empatia.

 

Cheia întregului spectacol vine din comunicare sinceră, din exprimarea sentimentelor, cu durerea care unește și devine alinare.

 

Bogdan Horga se folosește de toate armele actoricești pentru a câștiga duelul familial cu partenera sa de scenă. Personajul său umple scena – vizual sau vocal, creează momente de umor și nu de puține ori își lasă descoperite sentimentele pentru soția sa. Andreea Moțcu dovedește, la rându-i, o inteligență artistică dezvoltată, desigur, și în anii de scenă petrecuți la Botoșani. Dozează excelent duritatea femeii aflată în permanentă defensivă, din care nu lipsesc, totuși, accentele de atac, dar oferă spațiul necesar partenerului de scenă. Durerea este cea care, în final, deschide ușa inimii.  

 

Ea își pierde mama, care moare într-un azil asistată doar de un tânăr din personalul medical. Dramatismul situației, limitele drastice impuse de carantină, pierderea celei mai dragi ființe și imposibilitatea de a acționa dau naștere scenei de final care, scoasă din contextul scenic sau regizoral, este în fapt povestea care s-a petrecut în mii și mii de familii, fie că vorbim de Londra, New York sau Botoșani. Întrebările fără răspuns, restricțiile draconice, inumane, lipsa oricărei explicații logice acolo unde până și logica se fisura flagrant, toate au dus la derularea acelorași scenarii.

 

Este fragmentul cel mai încărcat de emoție al întregului spectacol. Actor și spectator se află față în față, dar de aceeași parte a durerii. Întrebările, disperările, lacrimile, zbuciumul sufletesc sunt aceleași.

 

Andreea Moțcu reușește un fragment de teatru care se confundă cu viața însăși. Nu face economie de nimic, cuvintele-cascadă se năpustesc minute în șir, în fața unui public încremenit. Sunt acolo toate întrebările-fără-răspuns care s-au auzit în ultimii ani în spațiul public.

 

De remarcat scenografia semnată de Mihai Pastramagiu, cel care a reușit să creeze un interior care contrastează cu presiunea pe care moartea, carantina, izolarea o așază în spațiul scenic. De la culoare până la simplitatea întregului decor, de la elementele funcționale (apa care curge la robinet, bucătăria utilată minimal, dar funcțională etc.) până la modalitatea de folosire a unui spațiu ce pare mai degrabă neadecvat unui spectacol de teatru profesionist.  

 

 

 

 

”Lockdown” este mai mult decât o poveste din carantină. Este o felie de viață care doare, mai ales acolo unde virusul a ucis mame, fii, colegi de muncă sau iubite în floarea vârstei.

 

”Lockdown” este deopotrivă și despre întrebările fără răspuns, dar și despre durerea care unește acolo unde moartea desparte.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Nenorocire pentru o mamă și trei copii: Casa în care stăteau cu chirie a luat foc – FOTOGALERIE
O mamă și trei copii au rămas fără acoperiș deasupra capului, după ce casa unde locuiau cu chirie a fost distrusă în urma unui incendiu.
Lucrări pe o stradă cu probleme, primarul: Vom avea covor asfaltic pe toată lungimea
Anunțul a fost făcut astăzi, 2 decembrie 2022, de către primarul Cosmin Andrei.
Becali își bate joc de antrenor după noua victorie cu Botoșaniul: Pentru ce îl întrebați cine face echipa? Nu știți?
Gigi Becali, patronul echipei FCSB, l-a umilit pe Leo Strizu, noul antrenor principal al roș-albaștrilor, după meciul cu FC Botoșani.
Amendă de 10.000 de lei dată de Garda de Mediu în urma unei reclamații – FOTOGALERIE
Comisarii au stabilit și măsuri în vederea remedierii neregulilor găsite.
Un botoșănean care și-a înjunghiat fratele la beție ajunge la Tribunal
După conflict, bărbatul rănit a avut nevoie de aproximativ o lună de îngrijiri medicale.
Șapte noi rute vor fi lansate, două dintre ele de pe Aeroportul Iași - DESTINAȚIA
Ministerul Transporturilor și-a dat acordul în acest sens.
Un tânăr mort de beat și FĂRĂ permis s-a izbit cu mașina într-un cap de pod
Polițiștii au întocmit dosar penal.
POVESTEA botoșănencei plecată de 18 ani în Italia, de la ospătăriță la deschiderea unui magazin - laborator: FOTOGALERIE
Nicoleta Sandu are 41 de ani și de 18 trăiește la Gravina di Puglia, în apropiere de orașul Bari.
Se pregătește acordarea unor noi vouchere: CINE sunt beneficiarii
Potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat, se are în vedere acordarea de noi vouchere pentru români.
Angajări la o instituție din Botoșani: CINCI posturi scoase la concurs
Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 15 decembrie 2022.
Iftime, mulțumit după înfrângerea cu FCSB: E prima dată în campionatul ăsta când am jucat fotbal
Valeriu Iftime, finanțatorul celor de la FC Botoșani, se arată mulțumit de jocul echipei pe care o conduce, în ciuda înfrângerii suferite pe teren propriu, scor 2-3, în fața celor de la FCSB, într-o restanță din etapa a șasea din Superliga.
Drapel de 104 metri purtat într-o comună din Botoșani, elevi și profesori împreună de 1 decembrie – FOTOGALERIE
De 1 decembrie elevii și profesorii dintr-o comună au plecat în marș prin comună.
ALERTĂ meteo: Botoșaniul sub COD GALBEN în următoarele ore
Meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.
FC Botoșani pierde pe Municipal după un meci spectacol cu cinci goluri marcate – VIDEO
Gruparea locală de fotbal a jucat seara aceasta cu FCSB restanța care ar fi trebuit să se joace în vară.Pe Stadionul Municipal spectactorii care s-au încumetat să înfrunte frigul au avut parte de un meci cu multe goluri în urma căruia, din păcate pentru moldoveni, cele trei puncte s-au dus la FCSB.
1 Decembrie 2022: Ziua Națională a României marcată și la Botoșani – VIDEO sumarul zilei
Ziua de astăzi a fost marcată de evenimentele specifice organizate de 1 Decembrie când este sărbătoare națională. Iată ce s-a întâmplat la Botoșani:
Anca Farm a deschis cea mai mare farmacie din Botoșani: Tombolă, spațiu de joacă și peste 400 de produse din propriul laborator – VIDEO & GALERIE FOTO
(P) Ziua Națională a României a fost marcată în mod aparte de compania ”Anca Farm”. Pe 1 Decembrie românii își sărbătoresc țara, iar cunoscuta firmă botoșăneană împlinește 22 de ani de activitate.
Îl cinstim astăzi pe botoșăneanul despre care Fănuș Neagu a spus: ”Eu sunt fericit pentru că el există” / A pictat biserica în care a fost botezat Eminescu
A plecat la cele veșnice într-o zi de 1 decembrie, după o viață dedicată artei și artiștilor. A pictat, la Botoșani, biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu, dar și alte 51 de alte biserici din întreaga țară.
Teribilist la 23 de ani: Nu are permis, dar a plecat la plimbare cu mașina
Polițiștii au dat de el pe un drum comunal.
A început minivacanța cu un chef pe cinste, apoi a urcat la volan
1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat avea bărbatul de 62 de ani oprit în trafic de polițiști.
Oprit pe o stradă din municipiu, după ce a fost pârât că nu are permis de conducere
Botoșăneanul de 29 de ani s-a ales cu dosar penal.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.4 o C
Dorohoi
0.7 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
0.7 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.