Ştiri
Lecție de sănătate de la măicuța de 114 ani, din Agafton, pentru un mare om de știință botoșănean

Botoșănean după origine, fratele marelui Grigore Antipa, nu s-a sfiit să învețe de la oamenii care, dincolo de știința de carte, au purtat prin viață o școală mult mai de soi, cea a vieții duhovnicești.

Botoșănean după origine, fratele marelui Grigore Antipa, rector al Universității ieșene. Nicolae Leon este fondatorul parazitologiei românești, autorul primelor cercetări asupra epidemiologiei malariei din România, reprezentant al perioadei de consolidare a biologiei româneşti. Omul căruia cariera și notorietatea lui Grigore Antipa îi datorează enorm.

 

În anul 1933, în ”Note și amintiri”, Nicolae Leon ne lasă o impresionantă lecție de viață. Pe care Muzeul Județean Botoșani o readuce în actualitate chiar în zilele de început de post creștinesc (Postul Sfintei Marii).

 

Marele om de știință scrie, într-un mod de-a dreptul cuceritor, despre binefacerile… borșului:

 

”O paranteză, în caz ca aș muri subit în una din zile, rog pe cetitorii mei să nu exclame: ”Cu tot regimul lui de care a făcut atâta caz a murit la 70 de ani!". Trebue să aibă în vedere că 70 de ani ai mei echivalează cu o sută de ani, fiindcă eu m-am născut debil, așa că vârsta care pe am ajuns-o n-o datoresc decât regimului. Dacă n-aș fi dus acest regim sobru trebuia să fi murit demult când aveam 50 de ani! Dar ce este regimul alimentar rațional decât reîntoarcerea la posturile din trecut și la adagiul:

 

„Nu ai poftă de mâncare nu mânca, cel mai bun aperitiv este postul".

 

Am cunoscut la mănăstirea Agafton de lângă Botoșani o călugărita care avea 114 ani, sănătoasă, zveltă și voioasă. Am întrebat-o:

 

-Cu ce te ții așa de bine măiculiță, ce mănânci?

-Apoi, ce să mănânc? Borșișor.

-Cred că nu mănânci într-una numai borș!

-Încep prin Martie cu borș de urzici, apoi cu borș de stevie, de lobodă, de știr...

-Dar iarna?

-Iarna mănânc borș de sfeclă, cartofi, fasole si linte. Borșul te face ușor ca pana.

 

De minunele borșului auzisem încă din copilărie.

 

Se spunea ca în una din zile s-a prezentat doctorului Isak, d-rul Isak era medicul cel mai bun din Botoșani, un țăran bolnav de tuberculoză. Doctorul văzând că nu mai este nici o speranță de vindecare, i-a spus ca să scape de el : „Întoarce-te acasă, stai culcat afară toată ziua și mănâncă borș"!

 

După un an de zile se prezintă la Isak un român cu doi curcani.

 

-Ce este, bade?

-Sărut mânele, am venit să vă mulțumesc, eu sunt omul care am fost acuma un an, când tușam și scuipam sânge... am mâncat numai borș așa cum mi-ați spus și mulțumesc lui Dumnezeu, m-am făcut sănătos.

 

Astăzi s-a constatat și științific că borșul este un aliment higienic, conține multe vitamine.

 

Toate tratamentele moderne: băi de aer, băi de soare (helioterapie); plimbările cu picioarele goale, (cura lui Kneipp), nu sunt decât o revenire la viața primitivă.

 

Cine ține să ajungă vârsta normală de una sută ani, trebuie să ducă o viață cumpătată să-și schimbe deprinderile, să piardă pe cele rele, căutând să câștige altele bune”.

 

 

Fratele genial al lui Grigore Antipa

 

Nicolae Leon s-a născut pe 15 aprilie 1862, la Botoșani, și s-a stins din viaţă pe 4 octombrie 1931, la Iaşi.

 

S-a născut în Băiceni, din părinții Iorgu Leon și Zoe, născută Neculau. Mama Zoe s-a recăsătorit câțiva ani mai târziu cu avocatul Vasile Antipa, din Botoșani, cu care a avut un al doilea fiu, Grigore Antipa (1867-1944).

 

 

O întorsătură ce avea să marcheze destinul celor doi fraţi: pe când Nicolae avea 12 ani, iar Grigore 7, rămân orfani, ambii părinți murind la interval de câțiva ani. Copiii merg la pensionul „Margineanu” din Botoșani, ulterior transferându-se la Liceul „Institutele Unite” din Iași.

 

În anul 1881, Nicolae Leon începe studiile superioare de medicină la Iași. Nu le finalizează, pentru că se simte atras de științele naturale, astfel că se înscrie peste trei ani la Universitatea din Jena, unde se specializează în zoologie.

 

În România profesează câțiva ani ca profesor de liceu, apoi devine profesor titular la Catedra de zoologie medicală a Facultății de Medicină din Iași. A fost decan al Facultății de Medicină și rector al Universității ieșene între anii 1918 și 1920-1921.

 

Nicolae Leon înfiinţează primul laborator de parazitologie din țară, fiind primul profesor din România care a predat un curs de parazitologie. A realizat primele cercetări epidemiologice privind malaria în România, cercetări ce au stat la baza planurilor de eradicare a acestei boli, dar și de cunoașterea insectelor dăunătoare agriculturii.

 

Legătura dintre cei doi frați a fost foarte strânsă. Cei doi copii au petrecut în casele părintești din Strada Harapului (în prezent Bd. Eminescu). Grigore avea doar doi ani când a rămas orfan de tată, grija creşterii şi educării lui Grigore şi a fratelui său Nicolae Leon rămânând în seama mamei (Zoiţa Antipa) pe care mai târziu cei doi fii o apreciau că a fost o femeie "inteligentă, înţeleaptă, bună şi sfântă". Peste alţi cinci ani Grigore rămâne orfan şi de mamă. Moş Panaite-unchiul de mamă a devenit tutorele celor doi băieţi.

 

Convins de fratele său Nicolae, Grigore întrerupe cursurile universităţii ieşene şi pleacă împreună cu acesta la Jena, unde devine timp de şase ani elevul conştiincios al celebrului profesor Ernst Haeckel. La 9 martie 1891 Grigore Antipa şi-a susţinut examenul de doctorat, Ernst Haeckel acordându-i menţiunea Summa Cum Laude, acordată doar de trei ori în cariera sa.

 

loading...

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Candidatul umaniștilor la șefia CJ: Avem drumuri parcă sunt bombardate, nu poți vorbi în timp ce mergi că îți muști limba
La acțiunea derulată astăzi de Partidul Puterii Umaniste - Social-Liberal (PPUSL) pe Pietonalul Unirii a luat parte și pretendentul partidului la președinția Consiliului Județean.
Puterea umanistă a ieșit la rampă: Noi nu promitem, facem – GALERIE FOTO
Partidul Puterii Umaniste - Social-Liberal (PPUSL) a derulat sâmbătă prima acțiune publică din perioada de precampanie electorală. Mai mulți reprezentanți ai formațiunii conduse la Botoșani de antreprenoarea Corina Dănuță s-au întâlnit cu cetățenii pe Pietonalul Unirii.
Femeia din Botoșani care și-a aruncat nou-născutul la tomberon mai are acasă 4 copii
Vestea că o femeie din Botoșani, abia venită din străinătate, a născut în toaleta unei benzinării, apoi a luat pruncul și l-a aruncat la tomberon, a șocat întreaga țară.
1.350 de infecții și 43 de decese în ultimele 24 de ore, SITUAȚIA pe județe
Autoritățile române au făcut publice ultimele date cu privire la numărul de cazuri de COVID-19, dar și numărul deceselor și al pacienților aflați la ATI.
Directorii Sănătății Publice Botoșani, spor de 40% la salariu pentru lupta cu Covid-ul
Directorii DSP-urilor din întreaga țară, deci inclusiv Monica Adăscăliței, director executiv și Teodor Ferariu, director adjunct la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, vor primi sporuri de 40%, iar funcționarii de 30%, pe perioada stării de alertă, stipulează un act normativ aprobat de Guvern.
Incendiu de proporții în județ, se intervine și cu boldoexcavatoarele unui privat – FOTO & VIDEO
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani derulează sâmbătă o misiune de amploare în estul județului, acolo unde un fermier a fost grav lovit de foc.
Botoșăneanca ce reprezintă poporul a atacat la Curte noua lege a carantinei: Izolarea obligatorie trebuie să fie o măsură de ultim resort
Avocatul Poporului a atacat vineri la Curtea Constituțională două articole din noua lege a carantinei referitoare la „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare”, obligatorie pentru 48 de ore.
ANUNȚ Achiziție servicii promovare
Asociatia B-Right Media invita persoanele interesate sa depuna oferte pentru:
Un studio de videochat din Iasi te invata GRATIS tot ce trebuie sa stii despre arta seductiei!
(P) Intr-o lume dominata de dorinte si fantezii, arta seductiei ramane una dintre cele mai importante cai de acces spre inima unui barbat. Daca vrei sa fii model intr-un studio de videochat, cu atat mai mult trebuie sa inveti toate secretele acestui domeniu, intrucat gratie micilor trucuri pe care doar femeile le pot pune in aplicare vei avea parte de castiguri fabuloase. 
Loading...
Masca obligatorie: Sute de polițiști și jandarmi plus o mulțime de instituții merg pe pietonale, în piețe și centre comerciale
Centrul Județean de Comunicare a transmis faptul că în acest weekend vor fi intensificate controalele.
Zilele Nordului cu maximum 400 de persoane, de la proiecții de film la lucrări de artă stradală: Se pregătesc spectacole în șapte locuri
A șaptea ediție a Zilelor Nordului va avea loc în 28-30 august, exclusiv în aer liber, în Darabani și alte localități din județul Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Ciocnire VIOLENTĂ între două mașini, persoane rănite salvate de un pompier -  FOTO
Eveniment rutier petrecut în urmă cu puțin timp în Botoșani.
ATAC către primarul Flutur și cu stația de la Rediu: A ținut-o până înainte de campanie ca să o prezinte
Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare.
Botoșăneni rămași fără un medicament vital: Huncă, apel către Guvern: Nu trebuie să ne jucăm cu viața acestor pacienți
În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Pro România i-a cerut ministrului Sănătății să rezolve problema unor pacienți rămași fără un medicament esențial.
Loading...
Angajați de la DSPSA acuzați că vând la negru materialele instituției: Oamenii din oraș cumpără
Acuzații grave lansate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.
Botoșaniul, printre județele cu cele mai puține cazuri de COVID, record de decese în țară – SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația cazurilor de îmbolnăviri. Vestea bună e că la Botoșani situația este sub control.
Comunicat PMP Botoșani: De ce este necesar “Consiliul Înţelepţilor”
Ştim din toate alegerile de până acum, că nici un primar, nu a putut cunoaşte diversele necazuri ale  comunităţii şi că necunoaşterea problemelor este, parțial, şi motivul nerezolvării acestora.
Directorul Urban Serv, contraatac către Flutur cu buruienile din cimitire: O campanie electorală pe bani publici
Directorul Urban Serv, Bogdan Buhăianu, a organizat vineri o conferință de presă în care a răspuns acuzațiilor lansate în cursul zilei de joi de către primarul Cătălin Flutur.
”Din dragoste”, varianta Botoșani: Rog autoarea să mă contacteze - GALERIE FOTO
În plină pandemie, femeile din Botoșani devin parcă mai drăgăstoase, dat fiind că tot mai mulți șoferi își găsesc mașinile decorate cu mesaje de iubire.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean a trecut la Pro România
Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp, de către Mihaela Huncă, în cadrul unei conferințe de presă.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.