Ştiri
LA MULȚI ANI, Nicolae! – Astăzi este prăznuit cel mai îndrăgit sfânt din calendar

Toată lumea ştie că în noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Moş Nicolae şi aduce daruri. Acest lucru se întâmplă în spaţiul creştin, unde s-a păstrat cultul sfinţilor, dar chiar şi în zonele unde nu mai sunt cinstiţi nu a fost îndepărtată evlavia popu­lară faţă de cel ce aduce daruri.

Moş Nicolae este Sfântul Nicolae, ierarhul minunat al cetăţii Mira din provincia Licia de odinioară. Ortodocşii din toată lumea ştiu că el este cinstit în fiecare an în ziua de 6 decembrie. În toate Bisericile Ortodoxe este prilej de mare bucurie ziua de cinstire a Sfântului Ierarh „îndreptător al credinţei şi chip al blândeţelor”, „sfinţitul propovăduitor al lui Hristos”, „chivot cu mir al Preasfântului Duh”, „ocrotitor fierbinte al Bisericii lui Hristos”, „doctor preaales al tuturor cumplitelor boli”, care este pentru noi toţi „mare făcător de minuni”.

 

Despre prăznuirea lui de astăzi, Sfântul Nicodim Aghioritul mărturiseşte: „Sfântul Nicolae, Arhi­episcopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii noastre. Nenumărate biserici au fost construite spre cinstirea lui şi mulţime de popor se grăbeşte să-l cinstească şi să îi ceară mijlocire către Domnul”. Tot el ne spune că Sfântul Nicolae s-a născut în Patara Lichiei pe la anul 250 d.Hr., din părinţi evlavioşi şi bogaţi, care l-au crescut în învăţătura şi certarea Domnului (Efeseni 6, 4). De aici remarcăm încă o dată că provincia în care s-a născut şi a trăit Sfântul Nicolae este Licia. Această regiune este situată în sud-vestul Asiei Mici. În prezent, Licia face parte din cunoscuta provincie Antalia din Turcia. Aici, în epoca Sfântului Nicolae era o provincie a Imperiului Roman.

 

În spaţiul culturii greco-romane s-a format Sfântul Nicolae într-o familie creştină, care i-a sădit în inimă din fragedă pruncie valorile Evangheliei lui Hristos. „Evlavios şi retras, a studiat cărţile sfinte şi a fost hirotonit preot încă din tinereţe de către unchiul său, Arhiepiscopul Nicolae. Privegherile, posturile şi rugăciunile erau virtuţi pe care tânărul cleric le lucra în chip iscusit de multă vreme, dar când, la moartea părinţilor săi, şi-a împărţit averea săracilor, milostenia e cea care l-a înălţat cel mai mult în ochii lui Dumnezeu” (Iero­monahul Macarie Simonopetritul, Sinaxarul - Vieţile Sfinţilor).

 

Despre virtuţile Sfântului Nicolae imnurile zilei sale de serbare mărturisesc: „Cu ce cântări duhovniceşti vom lăuda pe ierarhul, pe care Tatăl l-a ales şi Fiul în chip vădit l-a binecuvântat şi dumnezeiescul Duh l-a sfinţit ca pe un vas preacinstit al alegerii şi stâlp şi întărire a Bisericii? Pe cel ce s-a arătat lumină lumii şi luceafăr dumnezeiesc, prin care negura înşelăciunii cu totul s-a împrăştiat şi credinţa s-a propovăduit pe faţă” (Stihire Vecernie).

 

Sfântul Nicolae s-a remarcat în activitatea sa pastorală ca un mare ocrotitor al celor săraci şi aflaţi în necazuri. El „se socotea pe sine ca un simplu iconom al bunurilor ce aparţineau de drept săracilor şi se îngrijea cu mare luare-aminte să tăinuiască faptele sale cele bune pentru a nu fi lipsit de răsplata cea cerească” (Ieromonahul Macarie Simonopetritul, Sinaxarul - Vieţile Sfinţilor). Un episod celebru de tăinuire a faptelor sale bune, care a dus şi la tradiţia că el vine tainic în noaptea de 5 spre 6 decembrie în chip de Moş Nicolae pentru a aduce daruri, este legat de modul cum a salvat trei surori de la o viaţă desfrânată pe care le-o pregătea un tată inconştient şi iresponsabil duhovniceşte.

 

Un alt moment important din viaţa Sfântului Nicolae ce a determinat să fie socotit până astăzi ocrotitorul celor care navighează este minunea ce a săvârşit-o pe drumul spre Ţara Sfântă. Iată ce ne spune Sfântul Nicodim Aghioritul despre acest lucru: „Sfântul Nicolae, mişcat de o sfântă dorire, a hotărât să călătorească spre a se închina la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, au început să sufle vânturi foarte puternice şi a izbucnit o furtună cumplită. Călătorii şi echipajul îşi pierduseră cumpătul şi aşteptau să se înece. Nicolae, însă, îngenuncheat, se ruga cu stăruinţă către Domnul şi, iată!, minunea s-a întâmplat. Vânturile au încetat şi marea îndată s-a liniştit. Însă un marinar care era la catarg a alunecat şi a căzut pe punte mort. Toţi s-au mâhnit că s-a pierdut viaţa unui om. Dar prin rugăciunile puternice ale sfântului, marinarul a înviat ca şi cum s-ar fi trezit dintr-un somn adânc”.

 

După ce s-a întors în provincia Licia a fost ales Episcop al oraşului Mira. Aici îi păstoreşte cu bunătate şi înţelepciune pe creştini şi este un exemplu de sfinţenie pentru păgânii din regiune, determinându-i pe mulţi să devină creştini. În timpul persecuţiei împăratului Diocleţian de la începutul secolului 4 este arestat pentru mărturisirea lui Hristos. „A îndurat însă toate prigoanele şi necazurile spre slava Domnului. După oprirea prigoanelor de către Împăratul Constantin cel Mare, şi-a reluat lucrarea pastorală în Mirele Lichiei. La anul 325 d.Hr. ia parte la Sinodul I Ecumenic care are loc în Niceea Bithiniei şi mustră cu îndrăzneală şi curaj ereziile lui Arie. Apără cu tărie Ortodoxia şi se dovedeşte îndreptător credinţei şi învăţător al Evangheliei. Spre întărirea lui în această lucrare i S-a arătat Hristos, Care i-a dat o Sfântă Evanghelie, şi Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care i-a dat un omofor” (Sfântul Nicodim Aghioritul, Sinaxarul celor 12 luni ale anului).

 

Sfântul Nicolae continuă să-i păstorească pe calea mântuirii pe creştinii din Mira Lichiei şi după Sinodul I Ecumenic, săvârşind multe minuni. Astfel, a izbăvit în chip minunat cetatea Mira de foamete, arătându-se în vis căpitanului unui vas încărcat cu grâu şi determinându-l să vină cu încărcătura sa în provincia Licia. Apoi a scăpat de la moarte trei ofiţeri romani acuzaţi pe nedrept, arătându-se în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare şi descoperindu-i nevinovăţia celor trei. Alte nenumărate minuni a săvârşit sfântul atât în timpul vieţii sale pământeşti, dar mai ales după mutarea sa la viaţa veşnică. Despre anul mutării la Domnul, Sfântul Nicodim Aghioritul menţionează: „Și-a continuat lucrarea pastorală până la adânci bătrâneţi, când şi-a predat duhul în mâinile Atotbunului Dumnezeu, la anul 330 d.Hr. Domnul l-a cinstit în chip osebit pentru viaţa lui creştină virtuoasă, caracterizată de credinţa profundă în Atotputernicul Dumnezeu şi de nemăsurata dragoste a Sfântului pentru oameni. Domnul l-a arătat râu de tămăduiri şi izvor de minuni. A făcut minuni cât a trăit, iar după moartea sa minunile sale s-au înmulţit nenumărat”.

 

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi cinstiţi sfinţi din istoria creştinismului. Iar în ţara noastră regăsim în toate zonele multe biserici care-l au ca ocrotitor, iar mulţi dintre creştinii noştri ortodocşi îi poartă numele. În această zi de sfântă serbare, întreaga Ortodoxie îl cins­teşte pe marele Arhiepiscop al Mirelor Lichiei cântând: „O, preaminunate părinte Nicolae, plângem și alergăm către al tău sprijin, aducând ție acum această puțină rugăciune, ca să ne izbă­vești de chinul cel de veci prin rugăciunile tale, ierarhe prealăudate, și să ne învrednicești veș­nicei Împărății, ca dimpreună cu tine să cântăm cântarea lui Dumnezeu: Aliluia!” (Ziarul Lumina)

 

loading...
loading...
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACCIDENT: Un șofer beat criță a ajuns la spital după ce a ”parcat” într-un cap de pod
Martorii au sunat la 112, polițiștii sosiți la fața locului constatând că șoferul rănit avea alcoolemia 1,01.
Percheziții urmate de reținerea a trei tineri, polițiștii au avut și surprize
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat în totalitate și restituit persoanei vătămate.
VESTE mare pentru profesorii de la palatele și cluburile copiilor - ANUNȚUL ministrului
Palatele și cluburile copiilor nu mai trec la primării, ci doar patrimoniul lor va fi administrat de consiliile județene.
Manifestări de weekend sub supravegherea jandarmilor
Jandarmii atrag atenția participanților la manifestările publice să își supravegheze cu atenție copiii, pentru ca aceștia să nu se rătăcească în mulțime.
Dalele de pe Primăverii scoase, ieri s-a turnat stratul de binder – GALERIE FOTO
Lucrările pe strada Primăverii sunt în grafic, dă asigurări primarul municipiului Botoșani.
Nouă ucraineni refugiați în centrele din Botoșani – SITUAȚIA la frontieră
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 83 persoane și 22 vehicule.
Ministrul Budăi, veşti bune pentru românii de peste 45 de ani: Se dau 2250 de lei lunar de la stat
Angajatorii vor putea încheia noi convenţii pentru angajarea categoriilor sociale vulnerabile.
Maria din Vorona, mamă a cinci copii: Sunt ușor dezamăgită de ceea ce se întâmplă în România / Apreciez cel mai mult la Germania corectitudinea și faptul că se respectă legile
În ultimii treizeci de ani, milioane de români au plecat în diferite colțuri ale lumii căutând un trai mai bun, o viață mai împlinită. Acolo unde vremurile i-au purtat, aceștia au dus cu ei, ca într-o ladă de zestre a sufletului, tradițiile strămoșești moștenite de la părinți și bunici, credința noastră ortodoxă și graiul nostru.
Poli Iași ar putea juca pe terenul de la Botoșani, se pregătește un concert pe stadion
După ce a beneficiat un singur meci oficial de suprafaţa de joc refăcută de pe stadionul “Emil Alexandrescu”, pentru care Primăria Iaşi a cheltuit zeci de mii de euro, echipa de fotbal Politehnica ar putea să plece din Copou pentru meciul care urmează.
Copiii cu cerințe educaționale speciale, preluați în învățământul de masă în funcție de NIVELUL de sprijin
Un rol fundamental în asigurarea nivelurilor de sprijin îi revine echipei multidisciplinare formată din cadrul didactic de la clasa, consilierul școlar, profesor-logoped, cadru didactic de sprijin, profesor-psihopedagog, părinți, care va urmări și sprijini traseul școlar al elevului.
Arhitectul care-și construiește case fără autorizație / Noi rute aeriene din Suceava / Vilă abia construită distrusă de flăcări
Ministrul Educației a anunțat că va înființa o structură care se va ocupa de calitatea sistemului educațional și va răspunde la sesizările din teritoriu.
Vrei un job în străinătate? Se caută de la educatoare la muncitori – LISTA posturilor
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)  a transmis lista locurilor de muncă vacante în Uniunea Europeană.
Vilă abia construită distrusă într-un incendiu – FOTOGALERIE
Un incendiu violent a avut loc, astăzi, la prânz, într-o gospodărie din localitatea Havârna. Flăcările au cuprins acoperișul unei locuințe noi și toate cele patru camere de la mansardă.
Cătălin Silegeanu: Lucrările demarate pe strada Primăverii reprezintă o decizie neinspirată
Dezafectarea infrastructurii de tramvai din municipiul Botoșani este unul dintre cele mai mari paradoxuri administrative românești, susține Cătălin Silegeanu într-un comunicat de presă.
S-au epuizat biletele la tribune și loje! Mihai Teja așteaptă înfruntarea cu FCSB, fără frică – VIDEO
Un meci spectacol cel mai probabil, cel puțin prin prisma numărului de spectatori, organizatorii anunțând că au fost deja epuizate biletele la tribune și loje. Mai sunt disponibile spre vânzare la peluzele Stadionului Municipal.
Născut pe 18 august: Savantul din Botoșani care a eradicat malaria și holera în România
Este botoșăneanul care a participat la Conferința de Pace de la Paris, unde a susținut idealul Marii Uniri.
Exodul părinților: Botoșani, al doilea județ cu cei mai mulți copii lăsați singuri acasă
Singur acasă, în România. Harta zonelor cu cei mai mulți copii cu părinții plecați la muncă în străinătate scoate la iveală o situație mai mult decât îngrijorătoare.
ASTĂZI: Fără permis de conducere, prins la volanul unui autoturism neînmatriculat
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi efectuează cercetări pe numele unui bărbat care a fost depistat în trafic, conducând un autoturism neînmatriculat, fără a deține permis de conducere.
Ultima probă de la bac cu peste 40 de elevi absenți – CÂND se afișează primele rezultate
Nu a fost eliminat niciun elev.
Șase localități din județ în scenariul roșu, alte trei figurează cu ZERO cazuri
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a raportat astăzi 63 de cazuri, dintre acestea 9 fiind reinfecții.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.2 o C
Dorohoi
26.9 o C
Bucecea
28.8 o C
Darabani
26.2 o C
Saveni
27.1 o C
Ştefăneşti
30.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.