Ştiri
GENIUL botoșănean care l-a impresionat pe Ștefan Mandachi: Am sentimentul că vorbesc cu Albert Einstein - FOTOGALERIE

Într-o oră, a învățat mai mult decât înveți la un masterat, spune Ștefan Mandachi. Leon Dănăilă, geniul neurochirurgiei născut la Darabani, l-a impresionat profund pe Ștefan Mandachi și i-a dat peste cap toate convingerile pentru care a luptat o viață.

Tânărul om de afaceri a bătut la ușa lui Leon Dănăilă, geniul neurochirurgiei românești născut la Darabani. Ștefan Mandachi a scris ulterior ce a trăit în doar o oră de discuții cu medicul.

 

”Mă întreb: câți oameni au șansa să discute față în față cu Leon Dănăilă? Eu l-am ascultat mai bine de o oră și am învățat cât înveți la un masterat. Da, am muncit foarte mult ca să mi se ivească ”prilejul”, am dat din coate, n-am așteptat să-mi pice din cer. M-am pregătit toată viața ca să am capacitatea de a mă face plăcut, de a fi carismatic, de a glumi, de a asculta, de a lăsa capul jos atunci când situația o impune. Dar totuși, să am această șansă uriașă: un academician, un monstru sacru al medicinei mondiale, respectat de către toată suflarea științifică a planetei să-mi ofere răspunsuri ca între prieteni…”,

Ștefan Mandachi, om de afaceri

 

Întâlnirea a avut loc în spital. Încă un motiv pentru Ștefan Mandachi să fie impresionat: o cămăruță înghesuită, ticsită cu cărți.

 

”Deși am amintiri groaznice legate de spitale și mă înfioară orice tangență cu saloanele medicale, dl. profesor ne invită tocmai în spital, și anume în ”biroul” lui, la neurochirugie. (…) Știind că este academician, mă aștept la o încăpere somptuoasă și spațioasă, cu covoare groase și mobilier masiv, pe măsura distincției. Dar biroul lui este de fapt, o cămăruță înghesuită, ticsită cu cărți, de maxim 12 metri pătrați, cu jaluzele din anii 90. Pe puțin șapte birouri de-ale lui ar încăpea în biroul meu de la Suceava.

Ne înghesuim pe unde putem și-l așteptăm emoționați. Când apare dl. doctor îi facem loc pioși și-l salutăm cu evlavie. Îl dau certe asigurări că vom sta cât mai puțin. Mă foiesc agitat, în așa fel încât să nu-l încurc inutil. Mă asigură că va aloca interviului atâta timp cât este necesar. Oricât!”,

Ștefan Mandachi, om de afaceri

 

 

”Am sentimentul că vorbesc cu Albert Einstein”

 

Pregătit pentru interviul vieții, Mandachi are bine făcute planurile. Deși are emoții, simte că medicul își urmează propria traiectorie într-o discuție care se anunță deja memorabilă.

 

”Mă așez timorat pe scaun, dar pregătit pentru un interviu aprig: relația dintre bani și creier - cum sunt afectate subconștientul și circuitele neurologice de către finanțe, prosperitate, lăcomie. Îmi repet în gând că este șansa mea să învăț de la un Guru cum funcționează creierul și sunt nerăbdător să împart cu toți membrii comunității mele (Patron X) ceea ce mă inspiră această experiență unică în viață.

Încerc să deviez cât mai repede subiectul către bani, dar dl. profesor povestește cu un patos incandescent despre niște celule nervoase a căror nume l-am uitat, despre copilăria sa la Botoșani, despre mama lui, despre descoperirea vocației, despre muncă până la epuizare sau despre cum a desfăcut zeci de mii de cutii craniene”,

Ștefan Mandachi, om de afaceri

 

 

Tânărul afacerist cedează și își dă seama că în fața unui geniu e de ajuns să taci.

 

”Îmi dau seama cât este atât de pregătit în domeniul lui atunci când toate întrebările mele par banale și puerile. Sunt tentat să-l întreb cum arată un creier când îl vezi în fața ochilor, la 10 centimetri sau cum reacționezi când te apropii de materia cenușie. Apoi, de ce unii au atât de puțin creier iar alții, care au ceva mai mult, îl utilizează cu timiditate (spre deloc)…

Dar tac.

Mă uimește vitalitatea lui (și nu exagerez absolut deloc). Vorbește tare, autoritar, limpede, sigur pe el și își amintește extrem de precis detalii de acum 80 ani, inclusiv cum era îmbrăcat când a mers la facultate și cum avea ciorapii rupți. Eu abia șușotesc întrebările, el își tună replicile, zâmbind. Sunt absorbit de fiecare cuvânt, dar stau la pândă. Am sentimentul că vorbesc cu Albert Einstein. Cât timp istorisește îmi repet în gând: așa arată un maestru!”,

Ștefan Mandachi, om de afaceri

 

 

”GRATIS ÎNSEAMNĂ MAI SCUMP. Dar mai există și excepții…”

 

Discuția finală este memorabilă, iar Ștefan Mandachi o transcrie întocmai:

 

”Într-un moment prielnic, când își trage sufletul, arunc săgeata:

– Dle. profesor, banii sunt buni sau răi?

Râde.

– Deschideți ușa aceea! se încruntă ca un copil fericit.

Ne holbăm unii la alții, dar executăm ordinul. Colegul meu o împinge îndărăt.

– Vedeți ce scrie acolo?

Ne întoarcem gâtlejele cu toții și ne încruntăm spre foaia A4, lipită pe ușa de termopan. Anunțul îmi ricoșează în ochi: CONSULTAȚII GRATUITE!

 

 

Pentru o clipă, mă ia amețeala. Poate-i de la foame. Apoi îmi revine în minte, deodată, lecția pe care am predat-o atotștiutor, la ultimul seminar pe care l-am organizat, atunci când i-am convins ca un rechin feroce pe spectatori că ”GRATIS ÎNSEAMNĂ, de fapt, MAI SCUMP! Feriți-vă să primiți gratuități. Nu există gratis!”

Mă uit vinovat pe sub sprâncene spre dl. profesor, care continuă:

– Banii sunt buni! Eu am vrut să-mi vând casa ca să obțin banii necesari pentru a publica o carte!

– Sunteți un titan al medicinei. De ce nu ați făcut mai mulți bani din pasiunea vieții dvs.? îl întreabă retoric iubitorul de arginți, Mandachi.

– Pentru că pasiunea vieții mele a fost SĂ AJUT!

Mă bâlbâi:

– Există unii care consideră că nu poți să ajuți dezinteresat, îl contrez eu. Și că mereu există un interes atunci când ajuți.

Se năpustește asupra mea, zâmbind:

– Să ajuți este divin! Nu a existat și nu există mai mare satisfacție în viața mea decât să văd un om reparat. Nicio avere nu-mi putea da o satisfacție mai mare decât rodul muncii mele, făcute cu pasiune. Odată, a venit o colegă și mi-a spus resemnată: ”în salonul de la etaj, există o femeie moartă. Adică, nu mai are absolut nicio șansă, este în stare vegetativă”. Îi răspund: ”du-o în sala de operații”. În două săptămâni, femeia mergea pe picioarele ei.

– Domn profesor, ce este cel mai important în viață?

– SĂ CREZI! Atâta timp cât CREZI, poți obține orice!

Terminăm râzând discuția. Îl rog să facem o poză și acceptă jovial. Mă așez lângă el, ca un stejar lângă un ghiocel. Chiar și așa, nu înțeleg de ce, dar am sentimentul că e mai forțos decât mine.

Ies turmentat în curtea spitalului, mă urc în mașină și plec hipnotizat.

Încă îi aud vocea de bariton. ”Să ajuți e divin!”

Vreo oră n-am vorbit nimic, am mers cu mașina prin București la întâmplare.

Opresc să-mi iau covrigi de la o simigerie, n-am mâncat nimic de dimineață. A devenit un obicei deja. Când faci ceva cu pasiune, uiți că trece timpul. Uiți de tine și de foame. Nu vezi în față decât obiectul pasiunii tale.

Cu o mână înfulec covrigii, cu alta fac o postare pe LinkedIn:

”GRATIS ÎNSEAMNĂ MAI SCUMP. Dar mai există și excepții…”.

 

 

(Foto: Facebook / Ștefan Mandachi)

 

loading...
INTERVIU Povestea fabuloasă a savantului botoșănean: Era un om de o curiozitate deosebită. I-am spus că s-a născut într-un secol nepotrivitGALERIE FOTO
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Așteptat la aeroport de polițiști, condus direct în penitenciarul din Botoșani
Bărbatul a fost ridicat de polițiști de pe Aeroportul din Suceava, unde venise cu o cursă de Londra.
Primele imagini cu Reghe și iubita plecată din Botoșani, Prodanca scoasă din sărite – FOTOGALERIE
Cei doi trăiesc o poveste de dragoste, iar tânăra cu părinţi botoşăneni urmează să îl facă tătic a treia oară pe antrenorul Universităţii Craiova.
”O mică surpriză” pentru un botoșănean: Tipic să te bucuri de răul altuia, să pățiți la fel - FOTO
Mașina unui botoșănean a devenit ținta glumelor pe rețelele de socializare.
Jandarmii de la Bacău vor asigura măsurile de ordine la meciul FC Botoșani – FC Voluntari
Partida se va disputa astăzi,  28 noiembrie, pe stadionul municipal din localitate, cu începere de la ora 17.30.
Minivacanță liniștită pentru botoșăneni: Incidența în continuă scădere în județ, SITUAȚIA de duminică
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a transmis situația cazurilor noi de infectare, pentru ultimele 24 de ore.
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Ion Murgeanu, un poet al ”inspirației năvalnice”
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Ion Murgeanu.
Botoșăneanul care a îmbinat arta în business şi a dus salonul de coafură la 30.000 euro în 2020 – FOTO
A ales această meserie ca o soluție de moment după terminarea liceului, când nu avea nici cea mai mică idee încotro vrea să se îndrepte. A fost talentat, a învățat mult, a muncit și mai mult și a deprins tehnica de la unul dintre cei mai buni.
150.000 de teste rapide au ajuns în școlile și grădinițele din Botoșani – GALERIE FOTO
Distribuirea către elevi se va realiza la finalul săptămânii viitoare.
DOLIU în educație: Va rămâne în amintirea noastră ca un dascăl inimos, implicat, dedicat școlii
S-a stins din viață un dascăl care a educat generații de elevi.
Loading...
Prima zi din vacanța: între gafele aleșilor, veștile bune pentru microbiști & patrioți și gardurile coborâte la hipermarket. Bonus: AUR l-a scos pe Harap-Alb
Prima zi din vacanța prilejuită de Ziua Națională a României (minivacanță parcă este prea puțin spus pentru cinci zile libere la bugetari) a fost una cu evenimente mai în toate domeniile.
Podiumul campionatului de juniori U 15, ocupat de echipe din afara municipiului, prima formație din Botoșani aduce copii de la sate
Campionatului Județean de Fotbal, categoria U 15, a ajuns la jumătatea întrecerii. Cele șapte cluburi participante au terminat pe 13 noiembrie turul competiției.
Echipa de handbal a orașului a răsturnat Pietricica și este aproape de barajul de calificare în Liga Zimbrilor
CSM Botoșani a primit sâmbătă la amiază vizita echipei nou înființate HC Pietricica Neamț, un meci care a făcut o bună propagandă sportului cu mingea mică, înscriindu-se nu mai puțin de 73 de goluri.
Cum să atragi pozitivitatea și abundența în viața ta: idei care să te inspire
(P) Legea atractiei a devenit din ce in ce mai populara in intreaga lume, iar milioane de oameni folosesc diverse tehnici si metode in stilul lor de viata pentru a atrage lucruri pozitive si abundenta. Acest lucru nu are nicio legatura cu magia sau cu credinta, ci este pur si simplu vorba de a adopta un stil de viata in care exista deschidere catre schimbari frumoase si pozitive.
SEARA ACEASTA: Adolescentă rănită într-un accident, a fost transportată de urgență la spital – FOTOGALERIE
O adolescentă, în vârstă de 16 ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale, după mașină în care se afla a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe drumul care leagă localitățile Trușești și Buhăceni.
Loading...
2022 începe la Botoșani cu un mare bal în care au acces doar vaccinații
În preajma Zilei Naționale a României, Guvernul abia instalat a renunțat la o parte a restricțiilor, iar Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis dorește să reia tradiția organizării Balului Fermierului.
Mobilizare în Poliție pentru minivacanță, 150 de cadre ale MAI trimise zilnic pe teren
În minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani sunt prezenți în teren și acționează pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și limitarea efectelor pandemiei, anunță Inspectoratul de Poliție Județean.
FC Botoșani – FC Voluntari se dispută cu public, clubul pune bilete la vânzare
Echipa fanion a județului va disputa cu spectatori meciul de mâine, de pe Stadionul Municipal, cu FC Voluntari. Aceasta după ce Executivul a adoptat HG 1.238/26.11.2021 prin care se ridică o parte a restricțiilor.
Scad în continuare îmbolnăvirile, Botoșani are doar 1,1% din cazurile întregii țări
Direcția de Sănătate Publică a anunțat sâmbătă că în ultimele 24 de ore s-au descoperit 19 noi îmbolnăviri în întreg județul.
S-a schimbat modificarea: Poate participa toată lumea la manifestările în aer liber de 1 Decembrie – DOCUMENT
Guvernul a adoptat vineri un act normativ prin care modifică HG 1.183/2021 privind prelungirea stării de alertă și măsurile care se aplică pe perioada acesteia pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Hohote de râs după o întrebare a deputatului Feodorov pentru un ministru: Consilier, consilier, consilier / Nu m-am considerat Harap-AlbVIDEO
După ce liberalii au bătut palma cu social-democrații, miniștrii cabinetului Ciucă au fost audiați în Parlament. În fapt, a fost o formalitate, pentru că noua alianță are suficiente voturi pentru ca titularii de portofoliu să primească aviz favorabil.
Parvenitul asta ne sfidează pe toți. Cum adică măi aveai impresia ca vorbești cu Einstein, ai vorbit vreodata cu el de ai asa impresii? Ce impresii mai ai tu? Sau, esti numai impresii. Sictir. Esti un jalnic platitor de publicitate, tu ca valoare intrisecă, tinzi spre 0.
18 februarie 2021, 11:18
Te chinui degeaba. Tot un fabricant ipocrit de shaorma ramai. Daca ai sentimentul ca stai de vb cu Einstein inseamna ca ai mai vb candva cu el, nu? Shaormarule......autostradule.......
18 februarie 2021, 09:54
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În programul de Guvernare am zis că în 120 de zile o să anunțăm calendarul pentru pensii. Nu mi-am permis să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc. Acei 200 de lei se vor acorda. Acel sprijin pentru pensiile mici, de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3869 lei
CHF
Francul elveţian
4.7398 lei
GBP
Lira sterlină
5.8407 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8469 lei
XAU
Gramul de aur
255.1246 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3444 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4377 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.6 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
8.9 o C
Darabani
5.2 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
8.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.